Συνέντευξη Spiritual Beggars (Michael Amott)

«Με ικανοποιεί ο τρόπος που ο Apollo αποδίδει ζωντανά τα παλιότερά μας κομμάτια»

Από τον Θοδωρή Ξουρίδα, 09/10/2013 @ 12:11
Όλοι γνωρίζουμε πως ο Michael Amott είναι μουσικά διχασμένος μεταξύ του μελωδικού death metal και του κλασικού hard rock. Τον τελευταίο καιρό είχε την ευκαιρία να επικεντρωθεί στο δεύτερο, μέσω των Spiritual Beggars, πρώτα με την κυκλοφορία του "Earth Blues" και έπειτα με την περιοδεία, η οποία τον φέρνει από τα μέρη μας. Βρήκαμε την ευκαιρία να τον ρωτήσουμε διάφορα πράγματα γύρω από την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη μπάντα, στα μελλοντικά του πλάνα και σε πολλά άλλα θέματα, με τον Mike να απαντάει σε όλα. Εκτός από ένα...

Spiritual BeggarsΓεια σου Michael, πώς είσαι;
Είμαι καλά, σ’ ευχαριστώ!

Λοιπόν, ανυπομονώ να σας ξαναδώ ζωντανά! Πώς νιώθεις που επιστρέφεις στην Ελλάδα με τους Beggars;
Πάντα είναι πολύ ωραίο να έρχομαι στη χώρα σας, λατρεύω το ισχυρό πνεύμα των οπαδών της heavy μουσικής στην Ελλάδα.

Spiritual Beggars @ Athens 2013Τι θα πρέπει να περιμένουν οι Έλληνες οπαδοί από τις δύο συναυλίες σας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη;
Κάνουμε πρόβες και προετοιμαζόμαστε για αυτές τις συναυλίες και η μπάντα είναι σε εξαιρετική φόρμα, το setlist θα είναι μεγάλο και ενδιαφέρον! It's time to rock!

Εάν δεν κάνω λάθος, αυτή θα είναι η τέταρτη φορά που οι Beggars επισκέπτονται την Ελλάδα. Ποιά από τις προηγούμενες συναυλίες σας θυμάσαι περισσότερο και γιατί;
Λοιπόν, η πρώτη φορά ήταν το 2000 στη περιοδεία του "Ad Astra"...ήταν μια ιδιαίτερα αξιομνημόνευτη εμπειρία καθώς τότε δεν είχαμε ιδέα ότι έχουμε τόσους πολλούς οπαδούς στην Ελλάδα - η ανταπόκριση ήταν συντριπτική. Θυμάμαι επίσης την τελευταία μας συναυλία στο θρυλικό Κύτταρο το 2010, καθώς ήταν στη πραγματικότητα η πρώτη μας συναυλία με τον Apollo. Ήταν και αυτή συναρπαστική, two thumbs up για τους Έλληνες rockers και headbangers!

Spiritual Beggars - Earth BluesΤο τελευταίο σας άλμπουμ "Earth Blues" κυκλοφόρησε τον Απρίλιο. Τώρα που έχουν περάσει σχεδόν έξι μήνες από την κυκλοφορία του, τι πιστεύεις γι’ αυτό; Ποιές οι αντιδράσεις των οπαδών και του Τύπου;
Απ' όσο έχω ακούσει και δει, είναι πολύ καλές. Δεν έχω διαβάσει όλες τις κριτικές στα μέσα καθώς δεν παρακολουθώ και τόσο στενά αυτά τα πράγματα, αλλά οι αντιδράσεις των οπαδών, στις οποίες μάλλον δίνω περισσότερη προσοχή, είναι εξαιρετικές αυτή τη φορά - πρέπει να πω ότι είμαστε πολύ χαρούμενοι με το πως έχει αντιμετωπιστεί το "Earth Blues"!

Μια από τις πιο έντονες στιγμές του "Earth Blues" είναι η δική σας εκδοχή στο "Dreamer" του Bobby Bland. Νομίζω ότι «κακομεταχειριστήκατε» ("Mistreated") το κομμάτι με έναν υπέροχο τρόπο και είμαι σίγουρος ότι ο Bland θα το λάτρευε εάν είχε την ευκαιρία να το ακούσει.
Σ' ευχαριστώ, είμαι κι εγώ πολύ ικανοποιημένος με τον τρόπο που ακούγεται στον δίσκο. Βέβαια, το παίζουμε ζωντανά και πρέπει να πω ότι μάλλον είναι καλύτερο στο live!

Michael Amott (Spiritual Beggars, Arch Enemy)Στο "Earth Blues" υπάρχει αρκετό και εξαιρετικό jam, πραγματικά εντυπωσιακή κιθαριστική δουλειά και γενικότερα η απόδοσή σας είναι φοβερή. Παρ' όλα αυτά, το αγαπημένο μου κομμάτι είναι μάλλον το "Dead End Town", το οποίο βασίζεται σε μια απλή αλλά σπουδαία ιδέα. Για εμένα είναι η απόδειξη ότι ένα σπουδαίο τραγούδι μπορεί να προκύψει από ένα απλό riff ή μια απλή μελωδία.
Σ' ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια, είμαι χαρούμενος που σου αρέσει το άλμπουμ! Συμφωνώ με αυτό το σκεπτικό, το να δουλεύεις δηλαδή μία απλή ιδέα και να τη μετατρέπεις σε κάτι εξαιρετικό. Όταν έγραψα το "Dead End Town" ήθελα να βγει κάτι που να εξισορροπεί τα περισσότερο πολύπλοκα τραγούδια του άλμπουμ.

Βρίσκεστε ακόμη σε περιοδεία στα πλαίσια της κυκλοφορίας του νέου σας άλμπουμ. Φαντάζομαι ότι θα πρέπει να το απολαμβάνετε! Θα έλεγες ότι πρόκειται για ένα άλμπουμ που δημιουργήθηκε ώστε να παίζεται ζωντανά;
Ναι, είναι φοβερά! Η μπάντα ακούγεται φοβερά και όλοι μας αποδίδουμε εξαιρετικά σε ατομικό επίπεδο - κάτι που είναι επίσης σημαντικό! Παίζουμε αρκετά απ' τα κομμάτια του "Earth Blues" - όντως αυτή η μουσική δημιουργήθηκε για να παίζεται ζωντανά!

Spiritual BeggarsΤο "Earth Blues" είναι το δεύτερό σας άλμπουμ με τον Apollo στα φωνητικά. Είναι νωρίς ή όχι για να πει κανείς ότι έχει δέσει άψογα με τη μπάντα;
Συμφωνώ απόλυτα με αυτή την άποψη - ο Apollo αποδίδει εξαιρετικά στο καινούργιο υλικό! Η μεγαλύτερη διαφορά ήταν ότι σε αυτό το άλμπουμ γράψαμε τη μουσική έχοντας υπόψη τη φωνή του... Στο προηγούμενό μας άλμπουμ, το "Return To Zero" (2010), ο Apollo ήταν εντελώς καινούργιος και αρκετό από αυτό το υλικό είχε γραφτεί πριν εκείνος μπει στη μπάντα. Επίσης έχουμε δώσει από τότε συναυλίες μαζί του και η μπάντα φαίνεται πολύ πιο συμπαγής τώρα.

Θεωρώντας δεδομένο ότι θα ήταν δύσκολο για κάθε τραγουδιστή να αποδώσει ζωντανά τα κομμάτια που έχουν τραγουδηθεί από τον Spice ή τον JB στο studio, το έλαβες αυτό υπόψη σου όταν επέλεξες να συνεργαστείς με τον Apollo;
Εγώ το βλέπω ως εξής: είχαμε τρεις φανταστικούς, αν και αρκετά διαφορετικούς μεταξύ τους φυσικά, τραγουδιστές. Ο JB είχε μια απίστευτη φωνή βαρύτονου, και ο Apollo έχει το εύρος ενός τενόρου, παρόμοιο με αυτό που είχε ο πρώτος μας τραγουδιστής. Ο Apollo καταφέρνει να αποδώσει ζωντανά σωστά τα παλιότερά μας κομμάτια, και με ικανοποιεί ο τρόπος που το κάνει.

Υποθέτω ότι έχετε καλή σχέση με τον Spice και τον JB. Κρατάτε καθόλου επαφή μαζί τους;
Να, είμαστε ξανά σε επαφή, είναι όλα καλά μεταξύ μας.

Michael Amott (Spiritual Beggars, Arch Enemy)Ας μιλήσουμε λίγο για τους Arch Enemy. Νομίζω ότι ένα live άλμπουμ/DVD επρόκειτο να κυκλοφορήσει αυτό το φθινόπωρο και ένα νέο άλμπουμ μέσα στην επόμενη χρονιά. Πώς έχει το πρόγραμμα τώρα;
Στην πραγματικότητα παρακάμψαμε την ιδέα του DVD και προχωρήσαμε τη δουλειά για το νέο studio άλμπουμ. Η διαδικασία της σύνθεσης έχει ολοκληρωθεί, οι ηχογραφήσεις θα γίνει τελειώσουν φέτος και η μίξη θα γίνει στις αρχές του 2014. Σκοπεύουμε να κυκλοφορήσει πριν το καλοκαίρι της επόμενης χρονιάς.

Εκτός από τις επερχόμενες συναυλίες στην Ιαπωνία και την mini ευρωπαϊκή περιοδεία με τους Purson, έχετε σε λίγες ημέρες την επανακυκλοφορία του "Spiritual Beggars". Θα μπορούσες να μας δώσεις μερικές λεπτομέρειες για το επιπλέον υλικό;
Πρόκειται για πολλές demos εκτελέσεις και σπάνια κομμάτια που ανέσυρα από τα αρχεία για επανακυκλοφορία του ντεμπούτου μας άλμπουμ. Είναι ένα πολύ ωραίο πακέτο και είμαι πολύ χαρούμενος που το προσφέρουμε στους οπαδούς μας! (Οι λεπτομέρειες του επιπλέον υλικού βρίσκονται στον ακόλουθο σύνδεσμο).

Αν και είναι σχετικά νωρίς, ποιά είναι τα μελλοντικά σχέδια των Beggars; Ελπίζω να μην ακολουθήσει μεγάλο διάλειμμα, αλλά φοβάμαι πως αυτό είναι αναπόφευκτο βάσει των υποχρεώσεων των Arch Enemy.
Δίνουμε αρκετές συναυλίες και είμαστε δραστήριοι φέτος μετά από την κυκλοφορία του "Earth Blues" τον Απρίλιο, η επόμενη χρονιά θα είναι πολύ πιο ήσυχη για τους Spiritual Beggars καθώς εγώ και ο Sharlee (μπάσο) θα παίζουμε με τους Arch Enemy και ο Ludwig (τύπμανα) θα περιοδεύσει με τους Grand Magus και ούτω καθεξής. Είμαι όμως αρκετά σίγουρος ότι θα ξαναμαζευτούμε και θα δουλέψουμε σε καινούρια μουσική κάποια στιγμή. Αρέσει σε όλους μας αυτό που κάνουμε με τους Spiritual Beggars οπότε συνήθως, αργά ή γρήγορα, ξαναμαζευόμαστε!

Spiritual BeggarsΕπίτρεψέ μου μερικές γενικότερες ερωτήσεις. Θα μπορούσες να αναφέρεις μερικά παραδείγματα υποτιμημένων κιθαριστών και μπαντών που πραγματικά λατρεύεις;
Είμαι μεγάλος θαυμαστής του Yuji Adachi των Dead End από την Ιαπωνία, είναι πιθανότατα ο καλύτερος κιθαρίστας που έχω δει να παίζει ζωντανά. Παίζει πρωτότυπο υλικό με πάρα πολύ συναίσθημα. Αποτελεί έμπνευση.

Υπάρχουν μερικές σπουδαίες μπάντες που παίζουν rock παλιάς σχολής και προήλθαν από τη Σουηδία στα μέσα-τέλη των 00s, όπως οι Graveyard και οι Witchcraft. Πιστεύεις ότι προετοιμάσατε στα 90s το έδαφος για αυτές τις μπάντες;
Δεν έχω ιδέα, αλλά δεν νομίζω ότι ισχύει κάτι τέτοιο. Νομίζω ότι μπάντες όπως οι The Hellacopters υπήρξαν πολύ πιο επιδραστικές στη Σουηδία.

Υπάρχει κάποια από αυτές τις ρετρό μπάντες που κατά τη γνώμη σου ξεχωρίζουν;
Όπως είπα και πριν, δεν ακούω πολλές νέες μπάντες. Μου αρέσει μια μπάντα που λέγεται Spiralarms, το ντεμπούτο τους άλμπουμ "Freedom" είναι πολύ ωραίο. Εκτός από αυτούς, ακούω κυρίως παλιότερα και κλασικά πράγματα - υπάρχουν πολλά πράγματα που με ενδιαφέρουν εκεί.

Σ' ευχαριστώ πολύ Michael. Μπορείς να κλείσεις τη συνέντευξη όπως θέλεις.
Σ' ευχαριστώ για τη συνέντευξη και την υποστήριξη, την εκτιμώ αρκετά. Γεια χαρά!
  • SHARE
  • TWEET