Συνέντευξη Soen

«Έχουμε γράψει τη μουσική που αισθανόμαστε ότι πρέπει να γράψουμε και είμαστε κολακευμένοι από τη σύγκριση με τους Tool»

Από τον Θεοδόση Γενιτσαρίδη, 25/11/2014 @ 10:39
Με αφορμή τον νέο δίσκο των Σουηδών, είχαμε την χαρά να μιλήσουμε με τρία μέλη της μπάντας. Ο πολύς Martin Lopez (ex-Opeth), o τραγουδιστής Joel Ekelof και ο νέος μπασίστας Stefan Stenberg. Η κουβέντα κινήθηκε σε προσωπικό επίπεδο, γύρισε σε μουσικές ιδέες, απόψεις και εμπνεύσεις και έγινε όσο αναλυτική χρειάστηκε σε συγκεκριμένα ζητήματα.

SoenΓεια σε όλους. Είμαι Θεοδόσης από το Rocking.gr. Σας ευχαριστώ που θα ξοδέψετε λίγο από τον χρόνο σας μαζί μου. Τι κάνετε;
Martin Lopez: Είμστε μια χαρά, προσωπικά είμαι πολύ ενθουσιασμένος από το γεγονός ότι το "Τellurian" βγαίνει στα καταστήματα μέσα σε λίγες ημέρες.

Ας πάμε μερικά χρόνια πίσω, Martin. Νομίζω ότι η μπάντα σχηματίστηκε πολλά χρόνια πριν, αλλά δεν υπήρχε καποια κυκλοφορία τότε. Ποιός σας έδωσε την ώθηση για να κάνετε το επόμενο βήμα;
M.L.: Πιθανώς αφήνοντας τους Opeth και αφού επικεντρώθηκα στη μουσική μου ήταν ο βασικός παράγοντας, αλλά πραγματικά δεν το είχα πάρει σοβαρά μέχρι να έρθουν ο Kim και ο Joel. Τότε νιώσαμε ότι είχαμε δυναμικό να εξελιχθεί σε μια πολλά υποσχόμενη μπάντα.

Άρα πώς προχώρησε αυτό;
M.L.: Ξεκίνησα την μπάντα το 2002. Ο Kim εντάχθηκε το 2004 και στη συνέχεια είχαμε μερικά διαλείμματα πριν ο Joel εντάχθηκε το 2011 που άρχισαν όλα.

Οι Soen ήταν πολυπολιτισμικοί και προέρχονταν από διαφορετικές χώρες και διαφορετικά μουσικά υπόβαθρα. Πώς θα περιγράφατε τη σύνδεση και την επικοινωνία μεταξύ των μελών της μπάντας σας; Έχετε πλέον την πολυτέλεια να εργάζεστε μαζί σαν μπάντα;
Stefan Stenberg: Ερχόμαστε από διαφορετικές περιοχές, αλλά όλοι ζούμε στη Στοκχόλμη πια και αρκετά κοντά ο ένας στον άλλο για να καταστεί δυνατόν να εργαστούμε μαζί. Μεγάλο μέρος της δουλειάς που κάνουμε γίνεται στο χώρο πρόβας μας. Μιλάμε στο τηλέφωνο, ή e-mail ή chat κάθε μέρα.

M.L.: Έχουμε διαφορετικά πολιτιστικά υπόβαθρα, αλλά είμαστε όλοι Σουηδοί, άρα η σύνδεση είναι αρκετά εύκολη και "κανονική". Και όπως είπε ο Στέφαν, βλέπουμε ο ένας τον άλλον πολύ.

Άρα Martin, πιστεύεις πλέον ότι οι Soen είναι μια πλήρης full time μπάντα αυτόν τον καιρό;
M.L.: Σίγουρα, οι Soen είναι μια πλήρης μπάντα εδώ και μερικά χρόνια τώρα.

Joel, πώς αισθάνεται που εχεις παίξει μαζί με τον Martin και Steve (DiGiorgio); Αυτά τα παιδιά, κατά τη γνώμη μου, είναι από τους καλύτερους μουσικούς τώρα. Τι πιστεύεις γι' αυτό;
Joel Ekelof: Και οι δύο είναι φανταστικοί μουσικοί και μεγάλες προσωπικότητες. Δεν βλέπω τον Steve πολύ αυτές τις μέρες από τότε που ακολουθήσαμε χωριστούς δρόμους. Αλλά έχω μόνο καλά πράγματα να πω γι' αυτόν.

Πώς ήταν η διαδικασία εγγραφής του "Τellurian" παιδιά;
M.L.: Ήταν αρκετά αγχωτική. Δεν απολαύσαμε πραγματικά τη διαδικασία εγγραφής, αφού το δημιουργικό μέρος πέρασε και μετατρέπεται σε έναν αγώνα δρόμου ενάντια στο χρόνο με μια μανία και αγωνία να δεις το τέλος του τούνελ.

S.S.: Τα κάναμε όλα μόνοι μας, εκτός από την μίξη. Τα περισσότερα πράγματα γραφτηκαν στο Kims ή στο χώρο πρόβας μας.

Soen - TellurianΝομίζω ότι η λέξη tellurian, έχει να κάνει με τη γη. Ποιός αποφάσισε αυτό τον τίτλο;
S.S.: Ακριβώς, αυτό σημαίνει. Κάτι που είναι της γης. Και, ακριβώς όπως και οποιοδήποτε έργο τέχνης, θέλουμε να το αφήσουμε στον παρατηρητή να αποφασίσει τι αντιπροσωπεύει.

M.L.: Είχαμε μερικούς τίτλους για να επιλέξουμε και όλοι συμφωνήσαμε ότι το tellurian θα ταίριαζε στη μουσική και την ιδέα πίσω από το άλμπουμ τέλεια.

Για τι μιλάνε οι στίχοι του άλμπουμ; Θα μπορούσες Martin να μας βοηθήσεις να τους ερμηνέυσουμε;
M.L.: Οι στίχοι θα πρέπει να διερευνηθούνε από τον ίδιο τον ακροατή. Δεν αισθάνομαι άνετα να λέω στο κοινό μας τι να αισθάνεται ή πώς να καταλάβει τα λόγια μας.

Θα μπορούσε το "Τellurian" να είναι το άλμπουμ που θα εισαγάγει την μπάντα σε ένα ευρύτερο και μεγαλύτερο κοινό;
S.S.: Ας ελπίσουμε. Νομίζω ότι έχει τη δυνατότητα μπει στα κεφάλια των ανθρώπων, ακόμη και αν δεν είναι οι τακτικοί "progressive metal" ακροατές.

M.L.: Δεν ήταν αυτό το σχέδιο μας, αλλά φαίνεται σε κάποιους ανθρώπους που κανονικά δεν ακούνε αυτό το είδος της μουσικής να αρέσει το "Τellurian".

Υπάρχουν τίποτα σχέδια για περιοδεία; Είναι ίσως μια ευκαιρία να σας δούμε στην Ελλάδα;
S.S.: Αυτή τη στιγμή ψάχνουμε σε διαφορετικές επιλογές, αλλά τίποτα δεν έχει οριστεί. Θα θέλαμε πολύ να έρθουμε στην Ελλάδα, αν η ευκαιρία μας δοθεί.

Το πρώτο σας άλμπουμ συγκρίθηκε πολύ με τους Tool. Είναι αυτή η σύγκριση πλεονέκτημα ή μειονέκτημα για εσάς; Πώς το χειρίζεστε;
M.L.: Ούτε πλεονέκτημα ούτε μειονέκτημα. Δεν υπάρχει τίποτα για να χειριστούμε, εμείς γράφουμε τη μουσική που αισθανόμαστε ότι πρέπει να γράψουμε και είμαστε κολακευμένοι από αυτή τη σύγκριση.

SoenΤο νέο σας άλμπουμ φαίνεται να διατηρεί αυτό το είδος του progressive metal, που χρησιμοποιείται για να παίξει πριν από δύο χρόνια, αλλά αυτή τη στιγμή νομίζω, υπάρχει μια σύνδεση με τον ήχο των Opeth. Πιστεύετε ότι Martin είναι υπεύθυνος γι' αυτό;
S.S.: Όλοι επηρεάζουν το τελικό αποτέλεσμα από τη μουσική που ακούμε προσωπικά και τη μουσική που όλοι έχουμε παίξει νωρίτερα. Ο Martin είναι αυτός που ήρθε με τις περισσότερες από τις ιδέες για το δίσκο, και ήταν στους Opeth για 10 χρόνια. Έτσι υποθέτω ότι ναι, ο Martin είναι υπεύθυνος για αυτό.

Έτσι λοιπόν Martin, πώς θα μπορούσες να πείσεις κάποιον ότι ο ήχος σας είναι μοναδικός και να καταφέρεις να σας απαλλάξεις από αυτές τις συγκρίσεις;
M.L.: Γιατί θα πρέπει να χρειάζεται να πείσουμε κανέναν; Κάνουμε μουσική και είμαστε ειλικρινείς με τη μουσική που κάνουμε, αυτό είναι το μόνο πράγμα που έχει σημασία για εμάς.

Joel, πώς θα περιέγραφες την εξέλιξη της φωνής σου και την προσέγγιση αυτής μεταξύ των δύο άλμπουμ; Θα έλεγα ότι ακούγεσαι πιο συναισθηματικος στο νέο...
J.E.: Υποθέτω ότι καθώς ο χρόνος περναει έχω την ευκαιρία να βρίσκω την έκφρασή που ταιριάζει, μαζί με τη μουσική που παίζουμε. Νομίζω ότι το πώς εμείς οι ίδιοι εκφραζόμαστε σαν μπάντα αναπτύσσεται με ένα οργανικό τρόπο. Και η διαδικασία δεν έχει τελειώσει, ελπίζω ότι θα συνεχίσει να εξελίσσεται κι άλλο.

Ποιοί καλλιτέχνες / συγκροτήματα έχουν τη μεγαλύτερη επιρροή σε σας και γιατί;
M.L.: Πολλοί, αλλά νομίζω ότι οι Pink Floyd και οι Slayer είναι ίσως το πιο σημαντικό λόγω της εποχής και της ηλικίας που τους ακούγαμε. Αυτές οι μπάντες με έκαναν να αλλάξω μουσικό γούστο και να εργαστώ προς την κατεύθυνση να γίνω κι εγώ επαγγελματίας μουσικός.

SoenΤο progressive metal είναι μια ευρεία έννοια τώρα. Θα ισχυρίζοσασταν ότι οι Soen ανήκουν σε αυτό το είδος;
S.S.: Όλα τα διαφορετικά είδη είναι ως επί το πλείστον ο τρόπος οι άνθρωποι να κατηγοριοποιούν ότι ακούν, να είναι σε θέση να μιλήσουν για τη μουσική και να βρίσκουν σχέσεις μεταξύ ειδών και συγκροτημάτων. Έπειτα, υπάρχουν και είδη που έχουν γίνει περισσότερο από μια υποκουλτούρα, όπου το είδος είναι ένα μεγάλο μέρος της προσωπικότητας των ανθρωπων. Αν κάποιος ο οποίος είναι οπαδός του progressive rock θέλει να μας συμπεριλάβει σε αυτό το είδος, νομίζω ότι είναι κολακευτικό. Άρα είναι στο χέρι του ακροατή να αποφασίσει.

Είναι πάρα πολύ νωρίς για να ρωτήσω κάτι σχετικά με τα επόμενα σας βήματα;
M.L.: Προσπαθούμε για περιοδεία για την υποστήριξη του "Τellurian". Λίγο μετά θα αρχίσουμε να γράφουμε για το επόμενο άλμπουμ μας.

Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας. Συγχαρητήρια για τις δημιουργίες σας. Σας εύχομαι το καλύτερο.
M.L.: Ευχαριστούμε και εσάς για την υποστήριξη στους Soen.
  • SHARE
  • TWEET