Συνέντευξη Orphaned Land (Kobi Farhi)

«Μεγάλωσα νιώθοντας ότι η μουσική είναι η θρησκεία μου, επειδή βλέπω ότι η μουσική μας κάνει όλα αυτά που θα περίμενα από τη θρησκεία»

Από τον Άλκη Κοροβέση, 10/06/2013 @ 12:22
Οι Orphaned Land δεν είναι μια τυπική metal μπάντα. Είναι από το Ισραήλ και καταφέρνουν με επιτυχία να φέρουν με τη μουσική τους όλα τα στοιχεία της Μέσης Ανατολής. Δεν διστάζουν να καθυστερήσουν όσο χρειαστεί για έναν δίσκο, όσο αυτό αντικατοπτρίζεται στην ποιότητά του. Με την ευκαιρία ενός νέου δίσκου, μιλήσαμε με τον ισραηλινό frontman, Kobi Farhi, για αρκετά, ενδιαφέροντα πράγματα όπως το "All Is One", η θρησκεία, οι αλλαγές στο συγκρότημα και οι ελληνικές τους ρίζες. Διαβάστε παρακάτω τι είχε να μας πει.

Orphaned LandΚαλησπέρα Άλκη. Τι κάνεις;

Μια χαρά Kobi. Ελπίζω το ίδιο και εσύ.
Ναι ναι. Είμαι στη Γερμανία. Όλα είναι υπέροχα.

Αυτό είναι καλό. Λοιπόν, μιας και είναι η πρώτη φορά που μιλάμε, ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. Πες μας με λίγα λόγια την ιστορία των Orphaned Land.
Λοιπόν, ξεκινήσαμε πριν 22 χρόνια όταν ήμασταν στο λύκειο. Το όνομα ήρθε από την παράφραση της λέξης holy land, η γη της επαγγελίας, όταν μαθαίναμε για αυτή, η οποία θεωρείται άγια αλλά υπέφερε πολλούς πολέμους, αιματοχυσίες και συγκρούσεις τους τελευταίους αιώνες, θα τολμούσα να πω. Έτσι σκεφτήκαμε ότι είναι περισσότερο μια ορφανή γη, παρά μια άγια ή της επαγγελίας. Και έτσι προέκυψε το όνομα. Έχουμε κυκλοφορήσει πέντε δίσκους μαζί με το τελευταίο και ένα DVD, έχουμε παίξει σε πάνω από 30 χώρες και θα έλεγα ότι το πιο εντυπωσιακό για μας είναι ότι είμαστε η πιο γνωστή ισραηλινή μπάντα στις αραβικές χώρες.

Orphaned Land - All Is OneΞεκινήσατε σαν metal μπάντα, αλλά νομίζω ότι πλέον έχετε εξελιχθεί σε κάτι πολύ περισσότερο. Ποιό είδος πιστεύεις ότι αντιπροσωπεύει πιο πιστά τους Orphaned Land πλέον;
Λοιπόν, πάντα θεωρώ ότι είμαστε μια metal μπάντα. Νομίζω ότι δημιουργήσαμε έναν νέο είδος στη metal μουσική, όταν ξεκινήσαμε να χρησιμοποιούμε όλα αυτά τα στοιχεία ανατολίτικης μουσικής, όπως το μπουζούκι ή οι αραβικές κλίμακες ή η εβραϊκή μουσική. Έτσι προέκυψε το oriental metal. Αλλά πάντα θα είμαστε metal.

Ακόμα ακούω το "All Is One" και κάθε φορά ανακαλύπτω καινούρια στοιχεία σε αυτό. Μπορείς να μου πεις μερικές πληροφορίες για το θέμα του δίσκου;
Βλέπω πραγματικά μια αντίθεση ανάμεσα στο εξώφυλλο του δίσκου και το όνομά του. Η αρμονία με την οποία συνδέονται τα θρησκευτικά σύμβολα είναι μια ουτοπία. Είναι ένα όνειρο, το όλα είναι ένα, το οποίο επιθυμούμε να πραγματοποιηθεί μέσω των Orphaned Land. Από την άλλη, ο δίσκος λέει την ακριβώς αντίθετη ιστορία, την τραγωδία της περιοχής μας, το γεγονός ότι αποτυγχάνουμε να δούμε ότι όλα είναι ένα. Αποτυγχάνουμε να καταλάβουμε ότι όλες οι θρησκείες του Αβραάμ έρχονται από την ίδια πηγή. Για παράδειγμα, το "Brother" είναι ο διάλογος του Ισαάκ, του πατέρα όλων των Εβραίων, στον Ισμαήλ, τον πατέρα όλων των Αράβων, και οι δύο γιοί του Αβραάμ. Και παρόλο που είμαστε όλοι αδέρφια το μίσος είναι τόσο μεγάλο ανάμεσα στους λαούς μας.

Orphaned LandΜάλιστα. Κάτι πραγματικά μοναδικό σε εσάς είναι η χρήση όλων αυτών των διαφορετικών γλωσσών. Τις γνωρίζεις όλες;
Όχι πραγματικά, αλλά μου αρέσει να τις εξερευνώ. Για παράδειγμα διαβάζω το Κοράνι στα εβραϊκά, τη Γένεση στα λατινικά, είναι εντυπωσιακό. Το να είμαστε πολυπολιτισμικοί είναι κάτι φυσικό για μας. Έχουμε και την χορωδία να τραγουδά στα λατινικά, μερικά μέρη μας είναι στα εβραϊκά, τα αραβικά και φυσικά τα αγγλικά. Είναι κάτι που πάντα μας άρεσε να κάνουμε.

Είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιείτε χορωδία σε ένα δίσκο;
Όχι, το είχαμε κάνει πάλι στο "Mabool", κυρίως στο κομμάτι "Building The Ark", αλλά αυτή τη φορά χρησιμοποιήσαμε 25 άτομα.

Kobi Farhi (Orphaned Land)Στο "All Is One" φαίνεται ότι τα ορχηστρικά, χορωδιακά μέρη είναι ο κορμός των συνθέσεων και τα κιθαριστικά μέρη δεν είναι τόσο πολύ στο προσκήνιο.
Ναι, είναι μια διαφορετική προσέγγιση που κάναμε σε αυτόν τον δίσκο. Αφήσαμε το τραγούδι να είναι η κύρια μελωδία σε πολλές περιπτώσεις, σε αντίθεση με άλλους δίσκους μας, και όλα είναι πιο μπροστά. Οι τίτλοι, οι στίχοι. Θέλαμε να κάνουμε τα κομμάτια μας πιο δυνατά, επειδή η πικρή αλήθεια είναι ότι λέμε αυτές τις ιστορίες εδώ και χρόνια τώρα. Είναι μια διαφορετική εκδοχή των Orphaned Land, αλλά μπορείς να ακούσεις ότι είμαστε ακόμα εμείς. Το "ORWarriOR" ήταν πολύ περίπλοκο και σύνθετο, έτσι θέλαμε να κάνουμε κάτι άλλο και ξέραμε ότι οι οπαδοί μας θα μας εμπιστεύονταν. Δεν θέλουμε να επαναλαμβανόμαστε. Ακόμα και στον ίδιο δίσκο, ακούς τις διαφορές στα κομμάτια. Τίποτε δεν είναι ίδιο με κάτι άλλο.

Είναι ασφαλές να συμπεράνουμε ότι δεν θα ξανακούσουμε brutal φωνητικά από τους Orphaned Land, μιας και ακούμε μόνο στο "Fail" αυτή τη φορά;
Πριν λίγους μήνες είχαμε δηλώσει ότι δεν θα υπάρχουν brutal σε αυτό τον δίσκο. Αλλά όταν δουλεύαμε στο "Fail", το απαίτησε το κομμάτι. Είναι ένα πραγματικά άγριο κομμάτι ακριβώς στη μέση του δίσκου και τα brutal ταιριάζουν άψογα. Οπότε δε νομίζω ότι τελειώσαμε με αυτά, γιατί το απολαμβάνω. Πιστεύω επίσης ότι μπορώ να κάνω και αρκετά καλά καθαρά φωνητικά, οπότε είπαμε να εστιάσουμε σε αυτό στο "All Is One". Στο μέλλον θα μπορούσαμε να κάνουμε έναν δίσκο μόνο με brutal φωνητικά, ποτέ δεν ξέρεις. Έχουμε να κάνουμε με τέχνη και το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι να ακολουθήσεις την καρδιά σου.

Orphaned LandΣωστά, με τους Orphaned Land ποτέ δεν ξέρεις τι θα έρθει στο μέλλον. Από τη στιγμή που έφυγε ο Matti Svatitzki, πως είναι τα πράγματα με το νέο κιθαρίστα;
Για τον Chen, είναι η κλασική ιστορία του οπαδού που έγινε μέλος της αγαπημένης τους μπάντας. Ήταν αναπληρωματικό μέλος, όταν έλειπαν για διάφορους λόγους ο Matti ή ο Yossi. Και όταν ο Matti κουράστηκε από αυτό το είδος ζωής και ήθελε να εστιάσει στην οικογένεια και στην καριέρα του, ήταν μια φυσική επιλογή να πάρουμε τον Chen. Η μπάντα για αυτόν είναι το κέντρο της ζωής του και από τότε που μπήκε σε αυτήν, έφερε μαζί του αυτή τη νέα ενέργεια, τη νέα ατμόσφαιρα, το νέο αίμα. Ήταν τόσο ενθουσιώδης, που αναδιαρρυθμίσαμε τον δίσκο σε ένα μήνα, όσο ο Yossi έκανε τον solo δίσκο του. Συμμετείχε και στην συνθετική διαδικασία.

Φαίνεται ότι ζει το όνειρό του τώρα. Ας πάμε πίσω στα κομμάτια. Υπάρχουν αρκετά ελληνικά στοιχεία σε αυτά, πιο συγκεκριμένα το "Children" ακούγεται πολύ ελληνικό. Σαν ζεϊμπέκικο, αν έχεις ακουστά.
Ναι, φυσικά. Νομίζω είναι απτάλικο. Ξέρεις, είμαι μεγάλος οπαδός της ελληνικής μουσικής. Πέρα από τον Καζαντζίδη, ο οποίος είναι εξαιρετικός, μου αρέσουν και ο Μανώλης Αγγελόπουλος, η Ελένη Βιτάλη και η Χάρις Αλεξίου. Κατάγομαι από μια πόλη που λέγεται Jaffa και μοιάζει πολύ με την Ελλάδα, επειδή είναι στη Μεσόγειο. Υπάρχει πολύ ελληνική μουσική εκεί, είναι λες και βρίσκεσαι στην Ελλάδα. Και μην ξεχνάς ότι έχω ελληνικές ρίζες. Ήταν λοιπόν κάτι φυσικό για μένα.

Kobi Farhi (Orphaned Land)Οπότε είμαστε όντως αδέρφια κατά μια έννοια. (γέλια) Ετοιμάζετε κάποιο video από το "All Is One";
Θα γυρίσουμε ένα για το "All Is One". Έχουμε ήδη βγάλει lyric video για το "Our Own Messiah" και το "Let The Truce Be Known" και ένα studio video του "Brother".

Στο "ORWarriOR" δουλέψατε με τον Steven Wilson. Πώς ήταν αυτή η συνεργασία;
Νομίζω ότι είναι θεός. (γέλια) Ήταν μια περίοδος που πέρναγε αρκετό καιρό στο Ισραήλ, και έτσι ήρθε σε επαφή με τη μουσική μας και ενθουσιάστηκε. Ήταν κάτι μοναδικό για αυτόν. Είπε: «Δεν έχω ακούσει κάτι σαν και αυτό» και είναι ένα μεγάλο κοπλιμέντο προερχόμενο από κάποιον που ασχολείται με την progressive μουσική. Πάντα έλεγε όταν βρει χρόνο ότι θα έπρεπε να συνεργαστούμε, και εγώ πάντα τον πίεζα. (γέλια) Τελικά τα καταφέραμε και ήταν τέλεια, γιατί είναι μια ιδιοφυία και είναι τιμή μας που οι μόνες metal μπάντες που έχει συνεργαστεί είμαστε εμείς και οι Opeth. Και οι Anathema φυσικά.  Επίσης αράζαμε και παρέα, πήγαμε για καφέ ή κρασί. Είναι πολύ αστείος τύπος, με την βρετανική αίσθηση του χιούμορ. Είναι ταπεινός και πολύ καλός άνθρωπος πραγματικά. Έκανε και μια διασκευή στο DVD μας, το "The Beloved's Cry". Ήταν αλήθεια υπέροχο να τον βλέπεις να στέκεται μόνος του στην σκηνή και να ερμηνεύει ένα κομμάτι των Orphaned Land.

Orphaned LandΕίναι ευχάριστο να ακούω ότι εκτός από εξαιρετικός μουσικός, είναι και καλός άνθρωπος. Μου είπες λοιπόν ότι το "ORWarriOR" είναι ο πιο πολύπλοκος δίσκος που έχετε κάνει. Είναι όμως και ο πιο ελκυστικός; Αυτός που κατανάλωσε την περισσότερη ενέργεια από σας;
Το "ORWarriOR" είναι το πιο περίπλοκο και φιλόδοξο άλμπουμ μας για πολλούς λόγους. Αλλά ο πιο ελκυστικός και ίσως ο πιο απαίτησε τον μεγαλύτερο χρόνο και ενέργεια από μας ήταν το "All Is One". Νομίζεις ότι το "ORWarriOR" είναι καλύτερο από το "All Is One";

Θεωρώ ότι είναι πολύ νωρίς ακόμα για να κάνω τέτοια σύγκριση, αφού δεν έχω ακούσει τόσο πολύ το "All Is One". Σίγουρα είναι πολύ διαφορετικοί δίσκοι. Για μένα το Mabool είναι το καλύτερό σας.
Συμφωνώ. Κάναμε πολλούς νέους οπαδούς με το "Mabool". Είναι αυτό που μας εκτόξευσε κατά κάποιον τρόπο. Με αυτό κάναμε μια σημαντική πρόοδο στην metal σκηνή. Το "Mabool" είναι πιο δημοφιλές από το "ORWarriOR", αλλά νομίζω πρέπει να περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει με το "All Is One".

Kobi Farhi (Orphaned Land)Φυσικά. Ο χρόνος θα δείξει. Έχουν περάσει 20 χρόνια από το "Sahara". Πόσο διαφορετικά συνθέτουν οι Orphaned Land σήμερα;
Είμαστε πιο ώριμοι πλέον και φυσικά το μεγαλύτερο budget είναι μια μεγάλη βοήθεια. Πάντα προσπαθούμε να κάνουμε κάτι καλύτερο. Όταν βγάζεις τον πρώτο σου δίσκο, απλά κυκλοφορείς ό,τι μουσική έχεις. Αλλά μετά από αυτό, πρέπει πάντα να προσπαθείς να γίνεσαι καλύτερος. Μετά το "ORWarriOR" δεν είχα ιδέα τι παραπάνω θα μπορούσαμε να κάνουμε, μετά από ένα τόσο τέλειο δίσκο.

Ένα στοιχείο που πραγματικά σέβομαι στους Orphaned Land είναι ότι παίρνετε το χρόνο σας για να γράψετε έναν δίσκο. Δεν κυκλοφορείτε απλά κάτι κάθε δύο χρόνια, όπως οι περισσότερες μπάντες.
Αν και μας πήρε τρία χρόνια για το "All Is One".

Orphaned LandΤο οποίο είναι πραγματικά λίγος χρόνος για σας. (γέλια)
Και νομίζω ότι οφείλεται στον Chen. Με αυτόν στο συγκρότημα, κάθε ιδέα μεταφράζεται τόσο γρήγορα. Αλλά βλέπεις ότι αν και μας πήρε τρία χρόνια, αντί για έξι, δεν συμβιβαστήκαμε στην ποιότητα της μουσικής μας. Μείναμε πιστοί στην αλήθεια μας και υπόσχομαι ότι ακόμα και κυκλοφορούμε δίσκους κάθε δυο χρόνια δεν θα συμβιβάσουμε την αλήθεια και την ποιότητα και το βάθος της τέχνης και της δημιουργίας μας.

Μια παράξενη σύγκριση σχετικά με τη θεματολογία που καταπιάνεστε είναι αυτή ανάμεσα στις black metal μπάντες και τους Orphaned Land. Και οι δυο ασχολείστε με τη θρησκεία, αν και εσείς με έναν μάλλον πιο συγκριτικό τρόπο. Τι πιστεύεις για τις θρησκείες; Είσαι θρησκευόμενος;
Όχι, στα αλήθεια είμαι αρκετά επικριτικός απέναντι στις θρησκείες. Αν και τις σέβομαι όλες, επειδή κατάγομαι από μια περιοχή με πλούσια κληρονομιά κουλτούρας ανά τους αιώνες, δεν μπορώ να καταλάβω γιατί η μουσική πετυχαίνει περισσότερο από τη θρησκεία. Μεγάλωσα νιώθοντας ότι η μουσική είναι η θρησκεία μου, επειδή βλέπω ότι η μουσική μας φέρνει στους ανθρώπους ελπίδα, τους ενώνει, ακόμα και τους εχθρούς, κάνει όλα αυτά που θα περίμενα από τη θρησκεία. Αλλά μας έφερε μόνο πολέμους, σκορπώντας τα λεφτά μας. Η μουσική είναι η καλύτερη θρησκεία που έχω ανακαλύψει μέχρι τώρα.

Kobi Farhi (Orphaned Land)Μέσω της μουσικής έχετε πρόσβαση σε άτομα διαφορετικής κουλτούρας.
Ναι και έχουμε αρκετούς Άραβες οπαδούς. Είναι λόγω της μουσικής, αυτό είναι γεγονός.

Είναι αλήθεια ότι είχε γίνει μια αίτηση για να προταθείτε για βραβείο Νόμπελ;
Ήταν απλά μια συλλογή υπογραφών από τους οπαδούς μας πέρσι. Δεν ξέρω τι γίνεται με αυτό, αλλά για να είμαι ειλικρινής, θα έδινα όλα τα βραβεία έτσι ώστε να μην υπάρχει άλλη αιματοχυσία στην περιοχή της Μέσης Ανατολής. Δεν χρειάζομαι βραβεία, αν και ήταν μια πολύ κολακευτική κίνηση. Και δεν χρειάζεται να γράφουμε δυσάρεστα κομμάτια, μπορούμε εξίσου να γράψουμε χαρούμενα, όπως τα "All Is One", "Sapari" και "Norra El Norra". Θα μπορούσαμε να κάνουμε έναν δίσκο μόνο με χαρούμενα κομμάτια αν η περιοχή ήταν πιο χαρούμενη. Πραγματικά αναγνωρίζω στους οπαδούς μας αυτή την κίνηση.

Θεωρείς λοιπόν τους Orphaned Land μια πολιτική μπάντα;
Είμαστε πολιτική μπάντα και πάντα λέγαμε ιστορίες για την μακροοικονομική κατάσταση της Μέσης Ανατολής. Είναι σας μια ευθύνη που έχουμε αναλάβει. Δε νομίζω ότι οι Orphaned Land είναι το σωστό μέρος να μιλήσω για προσωπικά πράγματα, αυτό είναι κάτι που δεν κάναμε ποτέ. Θα μπορούσα να το κάνω σε κάποιο project.

Orphaned LandΈχεις κάτι στο μυαλό σου; Ξέρω ότι ο Yossi έκανε ήδη κάτι.
Δεν ξέρω. Για μένα οι Orphaned Land είναι το βασικό αντικείμενο στη ζωή μου, βάζω όλη μου την ενέργεια εκεί. Ίσως στο μέλλον να κάνω κάτι, αλλά για τώρα οι Orphaned Land είναι πάνω από οτιδήποτε άλλο για μένα.

Η ελεύθερη διανομή του "The Never Ending Way Of ORWarriOR" στις αραβικές χώρες ήταν μια πολύ έξυπνη κίνηση.
Ναι ήταν κάτι που κάναμε ηθελημένα. Ξέρεις, είναι πολύ δύσκολο να βρεις τη μουσική μας ή οποιαδήποτε μουσική εκεί. Πήγε πολύ καλά αυτή η κίνηση και έκανε τους δεσμούς μας με τους Άραβες οπαδούς μας ακόμα πιο δυνατούς.

Kobi Farhi (Orphaned Land)Το 2011 είχατε προβλήματα όταν μια από τις χορεύτριες σας, η Johanna Fakhry, σήκωσε την λιβανέζικη σημαία δίπλα στην ισραηλινή. Αληθεύει;
Ναι ισχύει. Δεν τις επιτράπηκε η είσοδος στο Λίβανο μετά από αυτό. Της είχα πει ότι θα είχε προβλήματα αν το έκανε, αλλά μου απάντησε: «Ξέρω και θέλω ακόμα να το κάνω, γιατί το πιστεύω». Είναι μια πολύ θαρραλέα γυναίκα και είναι πολύ αισιόδοξο επειδή αντιπροσωπεύει τη νέα γενιά της περιοχής της.

Πόσο διαφορετικά είναι τα πράγματα για μια metal μπάντα που ξεκινάει στην Ασία;
Είναι εξαιρετικά και πολύ διαφορετικά από το να είσαι σε μια ευρωπαϊκή ή αμερικάνικη μπάντα. Έχεις τόσες πολλές ιστορίες να πεις και τόση έμπνευση. Πραγματικά, νιώθω προνομιούχος και είναι μεγάλη μου τιμή να βοηθήσω να μεγαλώσει η metal σκηνή. Φέραμε μια άλλη διάσταση της metal μουσικής, το metal της Μέσης Ανατολής. Αυτή περιλαμβάνει επίσης τα ελληνικά στοιχεία που χρησιμοποιήσαμε, ίσως το κάναμε περισσότερο από τις ελληνικές μπάντες. Ξέρεις, οι εβραίοι, πριν επιστρέψουν στην Γη της Επαγγελίας, ήταν διασκορπισμένοι σε όλο τον κόσμο, την Ελλάδα, την Τουρκία, την Πολωνία, την Ρωσία, έτσι, όταν επέστρεψαν, έφεραν μαζί τους τόσου πολλούς ήχους. Γι’ αυτό έχουμε τόσα διαφορετικά στοιχεία στη μουσική μας.

Δεν είναι πιο δύσκολο όμως να γίνεις πιο γνωστός από ότι για μια ευρωπαϊκή μπάντα;
Σίγουρα, τα περιοδικά έχουν όλα τη βάση τους στην Ευρώπη και εστιάζουν σε αυτή τη σκηνή. Επίσης οι πτήσεις είναι αρκετά ακριβές από το Ισραήλ, είναι λοιπόν δύσκολο να κάνουμε μια μεγάλη περιοδεία. Αλλά πιστεύω ότι αν η μουσική είναι καλή, τίποτα δεν μπορεί να σταθεί εμπόδιο. Το να είσαι βέβαια σε μια metal μπάντα στις αραβικές χώρες, αυτό είναι κάτι πραγματικά δύσκολο, επειδή δεν έχουν δημοκρατία εκεί. Είναι πραγματικά underground επειδή δεν επιτρέπει να είναι κανείς metalhead. Αυτούς τους οπαδούς αγαπάω περισσότερο και σε αυτούς είναι αφιερωμένο το "All Is One".

Orphaned LandΜε αφορμή τον πρόσφατο θάνατο του Jeff Hanneman των Slayer, πιστεύεις ότι οι μπάντες θα έπρεπε να συνεχίζουν να υπάρχουν μετά από τέτοια τραγικά γεγονότα;
Ναι θα μπορούσαν, αν και πιστεύω πως, για παράδειγμα, δεν θα μπορούσαν να υπάρξουν Death χωρίς τον Chuck Schuldiner. Εξαρτάται από την μπάντα νομίζω. Είναι αλήθεια ότι και χωρίς τον θάνατο του Hanneman οι Slayer είχαν ήδη αρκετά προβλήματα. Για μένα ήταν περίεργο να ακούω τους Iron Maiden χωρίς των Bruce Dickinson. Οπότε θα πω ότι η απάντηση εξαρτάται από την μπάντα.

Πιστεύεις ότι υπάρχει κάποια αξιόλογη μπάντα που θα μπορούσε να σταθεί το ίδιο καλά όπως οι Deep Purple, οι Black Sabbath, οι Slayer, κ.ά;
Νομίζω ότι οι Opeth θα γίνουν μια τέτοια μπάντα κάποια μέρα. Αν και αυτό που κάνουν είναι κάτι εντελώς διαφορετικό. Και είμαι σίγουρος ότι το oriental metal θα είναι κάποτε ένα νέο στυλ στο metal.

Orphaned LandΜόλις ο κόσμος συνηθίσει τα οriental στοιχεία, είμαι σίγουρος ότι θα αναπτυχθεί γρηγορότερα. Έρχεστε για κάποιες συναυλίες εδώ τον Οκτώβριο και είναι η πρώτη φορά από το Metal Healing του 2007. Τι θυμάσαι από εκείνη τη συναυλία;
Ήταν υπέροχα. Θυμάμαι ότι είχαμε τραγουδήσει και ένα ελληνικό κομμάτι. Ήταν το «Αχ Ελλάδα Σ' Αγαπώ». Ανυπομονώ να επιστρέψουμε στην Ελλάδα μιας και έχει περάσει τόσος καιρός.

Ok, Kobi. Σε ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σου. Ήταν απολαυστικό το να μιλάω μαζί σου. Παρακαλώ κλείσε την συνέντευξη με ένα μήνυμα στους οπαδούς σας.
Δεν βλέπω την ώρα να σας συναντήσω όλους στην περιοδεία. Μου λείπετε και εσείς και η υπέροχη χώρα σας. Σας στέλνω χαιρετισμούς και «γεια μας». Ελάτε στις συναυλίες να πιούμε ούζο παρέα. Ευχαριστώ (σ.σ.: σε σπαστά ελληνικά).
  • SHARE
  • TWEET