Συνέντευξη Kadavar (Christoph 'Tiger' Bartelt)

«Η Ελλάδα είναι από τις καλύτερες χώρες στον κόσμο για live, λόγω της ενέργειας του κοινού»

Από τον Γιώργο Ζαρκαδούλα, 25/08/2015 @ 11:04
Πριν από λίγες ημέρες οι Kadavar κυκλοφόρησαν τον τρίτο τους δίσκο με τον τίτλο "Berlin", το οποίο υπήρξε και η κατάλληλη ευκαιρία να συνομιλήσουμε με τον ευγενικότατο ντράμερ της μπάντας, Christoph 'Tiger' Bartelt. Λιτός μα και ουσιαστικός, μας έδωσε κανα δυο λόγους ακόμα να συνεχίσουμε να αγαπάμε την γερμανική μπάντα.

Καλησπέρα Tiger. Πώς είσαι;
Μια χαρά, χαίρομαι που τα λέμε.

Η τελευταία μας κουβέντα εδώ στο Rocking ήταν πριν από τρία χρόνια. Τι μεσολάβησε στην μπάντα το διάστημα αυτό;
Πολλά. Θέλω να πω πως πριν από τρία χρόνια ετοιμαζόμασταν να κυκλοφορήσουμε τον πρώτο μας δίσκο και ήμασταν κυρίως στον δρόμο αρκετό διάστημα και τώρα ετοιμαζόμαστε για το τρίτο μας άλμπουμ. Ναι, αρκετά συνέβησαν στο μεσοδιάστημα αυτό.

Στον πρόλογο της τότε συνέντευξης, είχαμε προβλέψει την εμφάνισή σας στο Roadburn Festival του 2013 όπως κι έγινε. Ποιές οι εντυπώσεις σου από αυτό;
Ήταν μια πολύ ωραία εμπειρία. Εννοώ πως είχαμε ακούσει πολλά για το Roadburn, θέλαμε να εμφανιστούμε κι επιδιώξαμε να πάμε έχοντας στις αποσκευές μας τον δεύτερο δίσκο, όντας πολύ ενθουσιασμένοι γι' αυτόν. Μου άρεσε η σύνθεση των συγκροτημάτων, η οργάνωση και το γεγονός ότι μπόρεσα να δω αρκετά από αυτά. Ένα σπουδαίο φεστιβάλ.

Kadavar - Berlin

Έχω την εντύπωση πως στον καινούργιο δίσκο έχετε εστιάσει περισσότερο στις κιθάρες, οδηγούμενοι κατά κάποιον τρόπο από τις μουσικές σας ρίζες όπως τους Scorpions. Θεωρείς πως συνθέσατε τα πλέον κιθαριστικά σας τραγούδια μέχρι τώρα;
Αυτή είναι μια καλή παρατήρηση. Να σου πω την αλήθεια, αυτήν τη φορά βάλαμε τις κιθάρες στον Θεό κι όσον αφορά εμένα ως ντράμερ, όσο ηχογραφούσαμε δεν είχα επικεντρωθεί μόνο στα τύμπανά μου. Ο ένας προσπαθούσε να ακούσει τον άλλον και είχαμε περισσότερο χρόνο να εστιάσουμε στις λεπτομέρειες, όπως στην σύνθεση των τραγουδιών που άλλες φορές μας έπαιρνε δυο εβδομάδες, τώρα είχαμε στην διάθεσή μας τρεις μήνες οπότε τα βάλαμε όλα κάτω για να βγει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Προσπαθήσαμε να συνθέσουμε ό,τι καλύτερο όντας επικεντρωμένοι σ' αυτόν τον τομέα, οπότε ναι, πιστεύω πως έχεις δίκιο για το "Berlin".

Και τις σας ώθησε να δώσετε στον δίσκο αυτό το όνομα της πόλης σας;
Πιστεύω πως έχει να κάνει με την ιστορίας μας ως μπάντα. Ήμαστε πολύ συνδεδεμένοι με την πόλη, ζούμε εδώ και δέκα χρόνια σ' αυτήν, έπειτα ήρθε στο Βερολίνο και ο Simon από την Γαλλία. Νομίζω πως όλοι μας ήρθαμε εδώ επειδή δεν ήμασταν χαρούμενοι με τις τότε ζωές μας και θέλαμε να αλλάξουμε κάτι, να παίξουμε μουσική σε μια μεγάλη πόλη με αρκετές ευκαιρίες. Έτσι, στον δίσκο αυτό ίσως να τα βγάζουμε όλα αυτά στην επιφάνεια.

Όσον αφορά την διάρκειά του: Από τα 33 λεπτά του πρώτου δίσκου, πήγατε στα 41 και τώρα η διάρκεια ξεπερνάει τα 52 λεπτά. Έτυχε απλώς ή ολοένα και μεγαλώνει η έμπνευσή σας;
Μπα, έχει να κάνει με το τελευταίο τραγούδι που διαρκεί εξίμιση λεπτά (γέλια). Δεν θα έλεγα πως ήταν σχεδιασμένο, φαντάσου πως το επόμενο μπορεί και να βγει μεγαλύτερο. Οτιδήποτε μεταξύ 45-60 λεπτά μουσικής είναι καλή διάρκεια. Όπως σου είπα είχαμε περισσότερο διαθέσιμο χρόνο και θέλαμε να τα βάλουμε όλα μέσα, οπότε ναι, βγήκε λίγο μεγαλούτσικο (γέλια).

Αν δεν κάνω λάθος, ασχολείσαι με τα της παραγωγής και μίξης. Είναι πιο εύκολο για μια μπάντα να έχει ένα δικό της μέλος υπεύθυνο γι' αυτά;
Ήμουν υπεύθυνος για τους πρώτους δυο δίσκους, ναι. Αυτήν τη φορά αποφασίσαμε να αλλάξουμε στούντιο και μηχανικό, οπότε για πρώτη φορά δεν ήμουν πίσω από αυτά.

Kadavar

Πώς σου φάνηκε; Υπήρξε καμιά διαφορά; Έφερε κάτι διαφορετικό στους Kadavar ο καινούργιος;
Του εξηγήσαμε το τι θέλουμε να κάνουμε και γενικά μπορώ να σου πω ότι λειτουργήσαμε και πάλι με τον ίδιο τρόπο. Ηχογραφήσαμε ζωντανά σε ένα δωμάτιο ξανά, όταν όμως έχεις ένα επιπλέον ζευγάρι αφτιά είναι λιγότερο αγχωτικό τουλάχιστον για μένα, καθώς ήμουν πιο πολύ επικεντρωμένος στο παίξιμό μου. Πιστεύω επίσης, το να έχεις κάποιον επιπλέον στην ομάδα, σου προσφέρει κι ένα είδος αναζωογόνησης.

Και τι θα συμβούλευες περί αυτού μια καινούργια μπάντα; Να το πάρει πάνω της ή να απευθυνθεί σε κάποιον παραγωγό;
Έχει να κάνει με τις ικανότητες του συγκροτήματος. Από την εμπειρία μου, ήταν μια καλή απόφαση για μας να το κάνουμε μόνοι, καθώς το βρίσκω δύσκολο να εξηγήσεις σε κάποιον τρίτο τι έχεις στο μυαλό σου. Από την άλλη, είμαι και μηχανικός ήχου οπότε γνωρίζω πώς να ηχογραφήσω μουσική. Ξέρω αρκετούς οπαδούς μας που ασχολούνται οι ίδιοι μ’ αυτό στις μπάντες τους και είναι καλό, αλλά δεν ξέρω αν όντως υπάρχει σωστός ή λάθος τρόπος. Έχει να κάνει και με τον εξοπλισμό που είναι πολύ σημαντικός.

Αποφασίσατε να διασκευάσετε το "Reich Der Träume" της Nico, που εκτός από εξαιρετική επιλογή, δεν βρίσκεται σε κάποια επίσημη κυκλοφορίας της. Πώς και διαλέξατε το συγκεκριμένο;
Σκεφτόμασταν να έχουμε ένα επιπλέον τραγούδι στον δίσκο στα γερμανικά, αλλά δεν θέλαμε να είναι δικό μας οπότε είπαμε να κάνουμε μια διασκευή. Το ψάξαμε πολύ και στην αρχή δεν βρήκαμε κάτι να μας αρέσει, ώσπου κάποια μέρα ήρθε στο στούντιο ο Simon και ξεκίνησε να μας το παίζει. Μας άρεσε με την μία και νιώσαμε πως είναι το ιδανικό να διασκευάσουμε, όπως κι έγινε, έχοντας και μια άμεση εικόνα του πώς να το κάνουμε να ηχεί.

Τα αγαπημένα μου τραγούδια από τον δίσκο είναι τα "The Old Man" & "Spanish Wild Rose". Εσύ έχεις κάποιο;
Νομίζω πως θα διαλέξω το "See The World With Your Own Eyes". Είναι εκείνο που πάει σε μια κατεύθυνση που δεν είχαμε πάρει ποτέ ως τώρα. Κατά κάποιον τρόπο είναι το τραγούδι εκείνο που ξεχωρίζει λίγο από τα υπόλοιπα λόγω της μελωδίας και της διαφορετικότητάς του.

Christoph 'Tiger' Bartelt (Kadavar)

Στον πρώτο σας δίσκο είχα ευχαριστηθεί το παίξιμο του Phillipp στο μπάσο και η αλήθεια είναι πως το έχω πεθυμήσει λίγο κι αυτή τη φορά χάρηκα πολύ το δικό σου παίξιμο. Έχεις αγαπημένους drummer;
Πρόσφατα άρχισα να ασχολούμαι αρκετά με τον Ian Paice, λόγω του ότι δεν είμαι αρκετά τεχνικός και θαυμάζω την τεχνική του όπως και την ατμόσφαιρα που βγάζει στους δίσκους των Deep Purple, ειδικά όταν παρακολούθησα το "Concerto For Group And Orchestra". Γενικά όμως, ο Ginger Baker παραμένει ο αγαπημένος μου.

Πώς σου φάνηκε όταν έμαθες πως ο διάσημος skater Riley Hawk θα συμπεριλάμβανε το "Into The Night" στην συλλογή του "Northwest Blow Out";
Αυτό ήταν πραγματικά υπέροχο! Τον γνωρίσαμε πέρυσι στο Psycho De Mayo φεστιβάλ, είχαμε μια πρώτη κουβέντα και μας είπε πόσο του αρέσουν οι Kadavar, κάναμε λίγη παρέα κι εκπλαγήκαμε ευχάριστα όταν μας ζήτησε ένα τραγούδι. Εκείνη την περίοδο δεν είχαμε κάποιο, οπότε συνθέσαμε το "Into The Night" αποκλειστικά για τον σκοπό αυτό, οπότε ναι, μας βγήκε σε καλό.

Έχετε έρθει στην Ελλάδα δυο φορές για συναυλίες. Για ποιόν λόγο θα ερχόσασταν και πάλι;
Ευχαριστήθηκα πολύ και τις δυο φορές. Η πρώτη που ήρθαμε στη Αθήνα ήταν υπέροχη μιας και μετά την περιοδεία μας στην Δυτική Ευρώπη ήταν και με τον περισσότερο κόσμο και λάβαμε αρκετή ανταπόκριση από το κοινό. Νομίζω είναι από τις καλύτερες χώρες να παίζεις ζωντανά λόγω του κόσμου, έχετε πολλή ενέργεια και σίγουρα επιθυμούμε να έρθουμε ξανά.

Πριν από λίγες ημέρες, ο Mille Petrozza των Kreator μας δήλωσε πόσο ντρεπόταν για την στάση του γερμανικού Τύπου απέναντι στην Ελλάδα και μας παρότρυνε να παραμείνουμε δυνατοί, υποστηρίζοντας πως η μουσική μας ενώνει όλους. Έχεις να κάνεις κάποιο σχόλιο;
Δεν θα μπορούσα να βρω πιο κατάλληλες λέξεις από αυτές. Συμφωνώ απόλυτα, αλλά ταυτόχρονα νιώθω ανήμπορος καθώς με κάποιον τρόπο οι πολιτικοί αποφασίζουν από μόνοι τους χωρίς να λαμβάνουν υπόψιν τον λαό. Κάθε φορά που ήμουν στην Ελλάδα αισθανόμουν υπέροχα λόγω της υπέροχης φιλοξενίας, περνούσα ωραία και είναι πραγματικά κρίμα που μερικές φορές λαοί μισιούνται μεταξύ τους, λόγω του ότι κάποιοι πολιτικοί έχουν γαμήσει το θέμα. Προφανώς και δεν πρέπει να είναι έτσι.

Kadavar

Θα ήθελες να μας πεις τι ακούς τώρα τελευταία; Καμιά νέα μπάντα που σου αρέσει;
Προσφάτως ανακάλυψα τους Alabama Shakes και μου αρέσουν αρκετά ομολογώ. Δεν είναι του στυλ μας, αλλά ακούω σχεδόν όλα τα είδη μουσικής. Η αλήθεια είναι πως όταν ηχογραφούσαμε το "Berlin", δεν άκουσα καθόλου μουσική για κανα δυο μήνες και μόλις τελειώσαμε είπα να κάτσω να τσεκάρω τίποτα καινούργιο. Δεν ξέρω πώς, αλλά κόλλησα με τον πρώτο τους δίσκο, την όλη bluesy ατμόσφαιρα και την τραγουδίστρια. Εύκολο άκουσμα, αλλά το ευχαριστήθηκα αρκετά.

Για το τέλος, πες μας πόσο ικανοποιημένος είσαι από την υποστήριξη και την προώθηση της δισκογραφικής σας εταιρείας.
Είμαι πραγματικά χαρούμενος. Έχουμε μια πολύ καλή εταιρεία, μια εξαιρετική προσωπική σχέση με όλους τους και πιστεύω πως εργάζονται σκληρά για να μας βοηθήσουν. Συνολικά, είμαι πολύ ευχαριστημένος.

Αυτό ήταν Tiger. Σ' ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σου και ελπίζω να σας ξαναδούμε σύντομα στην Ελλάδα.
Κι εγώ σ' ευχαριστώ, τα ξαναλέμε τότε.
  • SHARE
  • TWEET