Συνέντευξη Gentlemans Pistols (James Atkinson)

«Το σημαντικό είναι να γνωρίζεις πότε να απομακρυνθείς και να διατηρήσεις ακέραιη την αξιοπρέπειά σου»

Από τον Γιώργο Ζαρκαδούλα, 24/04/2013 @ 13:34
Φέτος συμπληρώνουν αισίως τα δέκα χρόνια ζωής με μόνο δύο δίσκους στο ενεργητικό τους, η ποιότητα όμως αυτών μας κάνει να ανυπομονούμε για την τρίτη τους κυκλοφορία. Οι Εγγλέζοι Gentlemans Pistols, μιλάνε συνθετικά μόνο όταν έχουν κάτι αξιόλογο να πουν κι ο James Atkinson μας τα είπε μια χαρά, βλέποντας το hype του retro/vintage ήχου να περνάει και να μην ακουμπάει την μπάντα του. Μια τσελίστρια και μια βιολίστρια για τους φίλους μας αν έχετε την ευγενή καλοσύνη...

Gentlemans PistolsΚαλησπέρα κε Atkinson. Πώς ήταν η mini περιοδεία σας στην Αγγλία; Όλα πήγαν καλά;
Πήγε πολύ καλά, σ' ευχαριστώ. Το κοινό ήταν υπέροχο σε κάθε μας εμφάνιση, τύχαμε θερμής ανταπόκρισης κι επίσης οι Pentagram ήταν φανταστικοί, οπότε άξιζε τον κόπο το σύντομο αυτό ταξίδι μας.

Ποιά είναι η αίσθηση του να μοιράζεστε την ίδια σκηνή με θρυλικά συγκροτήματα όπως οι Pentagram;
Είναι σημαντικό για εμάς, μιας και οι Pentagram έχουν επηρεάσει τον ήχο μας και το να σου ζητάνε να παίξεις με μια τέτοια μπάντα είναι εξαιρετικό, ειδικά για κάποιον σαν εμένα που δεν περίμενα να τους δω live. Το ίδιο ισχύει για τους Leafhound και τους Incredible Hog, που κυκλοφόρησαν σπουδαίους δίσκους και αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης στις συνθέσεις μου και το να συναντάς από κοντά αυτούς τους ανθρώπους και να ακούς ζωντανά τα τραγούδια τους είναι πολύ καλό.  

Gentlemans PistolsΈπειτα από τόσες συναυλίες που έχετε δώσει, μπορείς να επισημάνεις τις κύριες διαφορές μεταξύ αγγλικού και ευρωπαϊκού κοινού;
Το κοινό είναι ευμετάβλητο και οπουδήποτε κι αν παίξεις μπορεί να έχεις μια φοβερή ανταπόκριση ή ακόμα και καμία, ακόμα και στο ίδιο μέρος που είχες εμφανιστεί την τελευταία φορά. Θεωρώ πως σε μερικά live στην Ευρώπη λόγω του ότι εμφανιστήκαμε πιο αργά σε σχέση με τα αντίστοιχα της Αγγλίας, επικρατούσε μια πιο party ατμόσφαιρα, αλλά και πάλι δεν είναι κανόνας και το τελευταίο πράγμα που θέλω είναι να δημιουργώ στερεότυπα.

Gentlemans PistolsΕίχες δηλώσει πως το κλίμα στην τωρινή rock μουσική δεν ευνοεί τα μεγάλα live σε αρένες και τις λιμουζίνες. Πιστεύεις ότι κάποια στιγμή θα αλλάξει αυτό ή έχουμε χτυπήσει ταβάνι ως μουσικοί, ακροατήριο και παραγωγοί;
Νομίζω πως αναφερόμουν καθαρά σε πρωτοεμφανιζόμενες μπάντες της hard rock σκηνής. Προφανώς και υπάρχουν τεράστιες pop/rock/indie μπάντες που μπορούν να γεμίσουν στάδια, να νοικιάζουν αεροπλάνα, να έχουν αυτό το στοιχείο της πολυτέλειας, είμαι όμως σίγουρος ότι δεν φτάνουν στην κλίμακα τα αντίστοιχα συγκροτήματα των 70ς. Βασικά, απέχουμε πολύ από τις τότε μπάντες που είχαν τα δικά τους αεροπλάνα με τζάκια στο εσωτερικό τους.

Έχετε κυκλοφορήσει δύο δίσκους σε μια περίοδο πέντε ετών. Να υποθέσουμε πως οι Gentlemans Pistols μιλάνε μόνο όταν έχουν κάτι να πουν;
Έχει να κάνει με την κακοτυχία στο timing όταν κάποιο μέλος φεύγει και μέχρι να βρεθεί αντικαταστάτης, όπως επίσης και με το γεγονός πως όλοι μας κάνουμε και κάτι άλλο εκτός μπάντας. Θέλουμε να περνάμε καλά κι όχι να κάνουμε κάτι μόνο και μόνο για να λέμε ότι το κάναμε ή να πιεζόμαστε να κυκλοφορήσουμε κάτι για το οποίο δεν θα είμαστε ευχαριστημένοι μ' αυτό.

Gentlemans PistolsΈνας αριστερόχειρας κι ένας δεξιόχειρας κιθαρίστας. Ο ιδανικός συνδυασμός; Πόσο ευτυχές είναι το ότι συνεργάζεσαι μαζί με τον Bill Steer;
Το παίξιμο του Bill δεν υπάρχει, είναι ένας από τους καλύτερους ενεργούς μουσικούς της εποχής μας. Το να συνεργαζόμαστε είναι υπέροχο, γιατί είναι τόσο εφευρετικός και μπορεί να προσθέσει αυτό το κάτι σε μια σύνθεσή μας που δεν θα μπορούσα να είχα φανταστεί ποτέ. Ήμουν έφηβος όταν είδα τους Carcass στο Bradford και γίναμε φίλοι όταν γνωριστήκαμε σε ένα live των Gents χρόνια αργότερα. Σύντομα, βγήκαμε σε περιοδεία με τους Firebird και προέκυψε μια δυνατή φιλία μεταξύ των μπαντών, ειδικά όμως με τον Bill. Όταν αποχώρησε ο Chris, στον πρώτο και μοναδικό που ζήτησα να έρθει μαζί μας, ήταν ο Bill κι ευτυχώς δέχθηκε. Είναι σημαντικό για μένα να είμαστε πρωτίστως φίλοι, γιατί έτσι η μουσική ρέει αβίαστα και καλύτερα από το να φέρναμε έναν άγνωστο στη μπάντα.  

Και η θέση του drummer; Θεωρείς ότι είναι καταραμένη με τις τόσες αλλαγές;
Αν και φαινομενικά έμοιαζε καταραμένη έπειτα από την κυκλοφορία του πρώτου μας δίσκου και την φυγή του Adam Clarke, στην πραγματικότητα εξελίχθηκε σε ευλογία με την έλευση του Stu, όλα έγιναν πιο σφιχτά και πιο heavy με τα drums και είχε αντίκτυπο σε όλους μας κι εντέλει στον ήχο μας.

Gentlemans PistolsΌταν άκουσα για πρώτη φορά το "At Her Majesty's Pleasure", το πρώτο που σκέφτηκα ήταν πως συνδυάσατε ιδανικά την Αγγλική με την Αμερικάνικη hard rock σκηνή. Ακούγεστε διαφορετικοί, πιο heavy από το πρώτο σας album. Έτυχε ή το επιδιώξατε;
Δεν ήταν μια εσκεμμένη κίνηση το να ακουστούμε πιο heavy, ήταν απλώς η φυσική ροή καθώς προχωρούσαν οι ηχογραφήσεις. Ένιωσα ότι ήθελα πιο μελωδικό τον δεύτερο δίσκο και με καλύτερα riffs. Η προσθήκη του Stu και του Bill κατέστησε δυνατή την επιθυμία μου αυτή κι έβαλαν το χεράκι τους στο να ακουγόμαστε και πιο heavy. Έχω την αίσθηση πως εάν ο Chris και ο Adam έπαιζαν και στον δίσκο αυτό, δεν θα ήταν τόσο ταξιδιάρικος και heavy όπως τελικά βγήκε.

Gentlemans PistolsΠιστεύω πως επιβάλλεται να παίξετε μαζί με τους Clutch. Ποιά είναι η δικιά σου #1 προτίμηση για να μοιραστείτε μαζί την ίδια σκηνή;
Έχουμε κάνει μερικά live μαζί με τους Clutch πιο παλιά και ήταν υπέροχοι τύποι. Πρέπει να σεβόμαστε τους Clutch, μιας και είναι στο προσκήνιο για τόσα χρόνια  παρόλες τις αντιξοότητες, συνεχίζουν να συνθέτουν, να περιοδεύουν και η δημοφιλία τους αυξάνεται ολοένα. Όσον αφορά εμένα, δεν έχω κάποια ιδιαίτερη προτίμηση αρκεί να τα πηγαίνουμε μια χαρά μεταξύ μας. Αν οι εμφανίσεις μας είναι καλές, τότε είμαι κι εγώ χαρούμενος. Θα πέθαινα να έπαιζα support στους Black Sabbath όμως, οπότε αν ο Tony ή o Geezer μας διαβάζουν...ρίξτε μας καμιά ειδοποίηση.

Υπήρξαν αρκετά έγχορδα στο "Lethal Woman" κι ακούστηκε υπέροχο. Θα ξανακάνατε κάτι τέτοιο στο studio;
Έχουμε κανα δυο τραγούδια που προορίζονται για έγχορδα στον καινούργιο μας δίσκο. Ταίριαξαν πολύ μεταξύ τους στο "Lethal Woman" και θέλω να διασφαλίσω πως αν το ξανακάνουμε θα ακούγονται εξίσου καλά, διαφορετικά θα τα διαγράψω. Πρώτα όμως πρέπει να βρω βιολί και τσέλο, μιας και τα προηγούμενα άνηκαν σε πρώην φιλενάδες και δεν νομίζω να μας βοηθήσουν και τώρα.  

James Atkinson (Gentlemans Pistols)Πιστόλια; Υπάρχουν πολλά στις Ηνωμένες Πολιτείες κι έχουν τις γνωστές τραγικές καταλήξεις. Θα μπορούσες να ζήσεις σε μια χώρα που κυκλοφορούν περισσότερα από 300 εκατομμύρια όπλα;
Λατρεύω την Αμερική κι έχω συναντήσει σπουδαίους ανθρώπους εκεί, αλλά δεν θα ήθελα να ζω εκεί, όχι εξαιτίας της οπλοκατοχής, αλλά λόγω της πλύσης εγκεφάλου που έχω υποστεί για την ζωή στην Αγγλία. Σίγουρα έχουν να λύσουν ένα πολύ δύσκολο θέμα όσον αφορά τα όπλα και δεν υπάρχει μια απλή λύση, για καμία από τις πλευρές. Μιας όμως και δεν είμαι πολίτης τους, δεν τίθεται θέμα στο να πάρω θέση για κανέναν τους.

Gentlemans PistolsGentleman; Πόσο ευγενικά μπορεί να συμπεριφερθεί κάποιος σε μια επικίνδυνη γυναίκα;
Εξαρτάται από το πόσο επικίνδυνη είναι. Θα έχει πλάκα για λίγο καιρό, οπότε συμπεριφερθείτε της με σεβασμό. Το σημαντικό είναι να γνωρίζεις πότε να απομακρυνθείς και να διατηρήσεις ακέραιη την αξιοπρέπειά σου. Αν είναι απειλή για την ζωή σου, ε τότε βάζεις τα πόδια στην πλάτη και τρέχεις!

Κε Atkinson, σ' ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο και τις απαντήσεις σου, ελπίζοντας να βρεθεί κάποιος να σας φέρει στην Ελλάδα και να περάσουμε καλά όλοι μας.
Ευχαριστώ κι εγώ για τον χρόνο σου, ελπίζω να τα πούμε σύντομα από κοντά.
  • SHARE
  • TWEET