Συνέντευξη Dream Weaver

«Δεν παίζουμε για την καταξίωση ή την επιβράβευση, ώστε να απογοητευτούμε αν δεν έρθει»

Από τον Θοδωρή Ξουρίδα, 20/06/2013 @ 14:43
Οι Dream Weaver, μία από τις πιο σταθερές αξίες όσον αφορά την εγχώρια metal σκηνή επανήλθαν μετά από πολλά χρόνια πέρυσι στη δισκογραφία με το εξαιρετικό από όλες τια απόψεις "MythReal". Με την ευκαιρία λοιπόν της κυκλοφορίας του "MythReal", εκτός από CD, και σε βινύλιο, μιλήσαμε με τον κιθαρίστα και ιδρυτικό μέλος του group, Γιώργο Ζαχαρόγλου, για τις εξελίξεις στις τάξεις του σχήματος τον τελευταίο χρόνο και τη πορεία τους από το 1990 μέχρι σήμερα στην ελληνική heavy metal σκηνή.

Dream WeaverΠριν από έναν χρόνο κυκλοφόρησε το δεύτερο full-length άλμπουμ των Dream Weaver με τίτλο "Mythreal". Τι μεσολάβησε από τη κυκλοφορία του μέχρι σήμερα και ποιά είναι τα σχέδιά σας για το επόμενο διάστημα;
Από την κυκλοφορία του άλμπουμ ως σήμερα, εκτός από αρκετά live που δώσαμε εντός και εκτός Αττικής, συνέβησαν αρκετά πράγματα. Το σημαντικότερο είναι η αλλαγή στο line up της μπάντας, όπου στην θέση του αποχωρήσαντα Νίκου Αναστασιάδη, επανήλθε μετά από οχτώ χρόνια ο πρώτος μας drummer, Γιάννης Μπασιμακόπουλος, ο οποίος βρίσκονταν μαζί μας από την αρχή της δημιουργίας της μπάντας όπως επίσης και στις δύο προηγούμενες επίσημες κυκλοφορίες μας. Επίσης μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα βιντεοσκοπήσαμε το πρώτο μας επίσημο video clip για το "Velvet Shadow" για την προώθηση του "MythReal". Εξίσου σημαντικό γεγονός που μεσολάβησε, είναι η κυκλοφορία του "MythReal" σε βινύλιο που αποτελούσε για εμάς ένα όνειρο! Τα άμεσα μελλοντικά σχέδια μας είναι να συνεχίσουμε την νέα σεζόν την προώθηση του άλμπουμ με όσα περισσότερα live είναι δυνατό. Επίσης έχουμε ξεκινήσει την συγγραφή νέου υλικού για την επόμενη μας κυκλοφορία!

Dream Weaver - Soulsearching 7Είχατε κυκλοφορήσει κι ένα επτάιντσο ("Soulsearching") το 2002. Τελικά το βινύλιο είναι περισσότερο φετίχ ή ο καλύτερος τρόπος να απολαμβάνεις τη μουσική;
Είναι ένας συνδυασμός και των δύο! Στην μπάντα είμαστε όλοι vinyl maniacs και όπως καταλαβαίνεις το βινύλιο για εμάς αποτελεί «φετίχ»! Σίγουρα είναι ο καλύτερος τρόπος να απολαμβάνεις την μουσική τόσο από πλευράς ποιότητας διότι το αποτέλεσμα ακούγεται πιο «συμπαγές» και «ζεστό», όσο και από πλευράς της διαδικασίας της ακρόασης.

Είναι θετικό πάντως ότι όλα αυτά τα χρόνια δεν σας απασχόλησαν ιδιαίτερα οι αλλαγές μελών. Εσύ και ο Δημήτρης είστε σταθεροί, έχετε αλλάξει δύο φορές μπασίστα ενώ μόλις πριν από λίγο καιρό επανήλθε, όπως είπες ο πρώτος σας drummer.
Κάθε αλλαγή μέλους στην μπάντα είναι επίπονη διαδικασία. Το ότι είμαστε τόσα χρόνια μπάντα οφείλεται κυρίως στη σταθερή σύνθεση που είχαμε όλα αυτά τα χρόνια και στο ότι ήμασταν όλοι αφοσιωμένοι σε αυτό το σκοπό.

Dream WeaverΠόσο και με ποιόν τρόπο άλλαξε τον ήχο σας και τον τρόπο που δουλεύετε, τόσο στο studio, όσο και στα live η προσθήκη του Κώστα Φύτου ως δεύτερου κιθαρίστα;
Η προσθήκη του Κώστα ήταν πολύ σημαντική για την μπάντα. Στο studio πρόσθεσε αρκετές «πινελιές» με τις ιδέες του κυρίως σε επίπεδο ήχου όπως επίσης έπαιξε κάποια καταπληκτικά solo. Σε επίπεδο live έδωσε μια νέα δυναμική στο συγκρότημα αφού πλέον με δύο κιθάρες ακουγόμαστε πιο «συμπαγείς» και «ογκώδεις» και μπορούμε να αποδώσουμε τις ενορχηστρώσεις όπως ακριβώς πρέπει.

Θα μπορούσες να περιγράψεις επιγραμματικά το ύφος των Dream Weaver;
Θα σου έλεγα απλά heavy metal, επειδή δεν μου αρέσουν οι ταμπέλες στην μουσική... Αλλά αν πρέπει οπωσδήποτε να σου προσδιορίσω ακριβώς το ύφος μας, θα το χαρακτήριζα ως σκοτεινό και ατμοσφαιρικό power metal.

Dream Weaver - MythRealΤα περισσότερα συγκροτήματα αναφέρονται στην τελευταία τους δουλειά σαν την καλύτερη τους, ενώ οι ακροατές/οπαδοί συνήθως προτιμούν το παλιότερο υλικό. Στη δική σας περίπτωση πάντως, πιστεύω ότι το "MythReal" αποτελεί με διαφορά και κατά γενική ομολογία την καλύτερη δουλειά σας.
Μουσικά υπάρχει ολοκλήρωση και πρόοδος από τη μεριά μας και τεχνικά δεν υπάρχουν λάθη και προχειρότητες. Το "Fantasy Revealed" ήταν το πρώτο σκαλοπάτι, αφήνοντας το ηχητικό μας στίγμα, αλλά λόγω της νεανικότητας και της απειρίας μας ακούγεται ακατέργαστο. To "Words Carved Within" ήταν μεγάλο βήμα για εμάς, έδειξε ότι γράφουμε μουσική και προχωράμε μπροστά. Το "MythReal" είναι κατασταλαγμένο, αισθανόμαστε σίγουροι για τη μουσική μας, που έχει πάρει μια Dark και μελωδική υφή υπηρετώντας τη σύνθεση και την ατμόσφαιρα.  Η ουσιαστική διαφορά μεταξύ των δύο άλμπουμ θεωρώ ότι είναι η εξέλιξη μας σε μουσικό και συνθετικό επίπεδο σε συνδυασμό με την διαυγή παραγωγή.

George MarinoΣτο "Mythreal" δώσατε λοιπόν ιδιαίτερη προσοχή και στον τομέα της παραγωγής, με αποκορύφωμα το mastering που έγινε από τον George Marino (R.I.P.) και πετύχατε ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα.
Σ' ευχαριστούμε. Πριν ξεκινήσουμε την ηχογράφηση του άλμπουμ, είχαμε στο μυαλό μας σαφή εικόνα του τι θέλαμε ηχητικά. Για να αναδείξουμε τις ενορχηστρώσεις και να δώσουμε σημασία στην κάθε λεπτομέρεια, θέλαμε ένα ήχο καθαρό, δυναμικό και κυρίως φυσικό! Έτσι λοιπόν ψάξαμε και βρήκαμε τα κατάλληλα άτομα, που κατάλαβαν ακριβώς τι θέλαμε να κάνουμε. Ο δίσκος ηχογραφήθηκε στα NURV studios στην Αθήνα με μηχανικούς ήχου τον Γιώργο Αλαμάρα και τον Γιώργο Φλωράκη (ex-Raw Silk). Η συνεργασία με τον αείμνηστο George Marino (R.I.P.) προέκυψε όταν μας πρότειναν τα παιδιά από το studio μερικά από τα συνεργαζόμενα mastering studios. Έτσι, όταν είδαμε μέσα σε αυτά τα φημισμένα Sterling Sound Studios και ότι εκεί master-άρει ο τεράστιος George Marino, όπως καταλαβαίνεις η επιλογή ήταν μονόδρομος!

Στο σύντομο βιογραφικό που υπάρχει στη σελίδα των Dream Weaver στο facebook διαβάζω μεταξύ άλλων ότι στο "MythReal" δεν περιέχονται πλήκτρα.
Με αυτή την αναφορά απλά υποδεικνύουμε ότι δεν είναι απαραίτητα τα πλήκτρα για να δημιουργηθεί βάθος και ατμόσφαιρα στις συνθέσεις.  Σαφώς και δεν θέλουμε να μέμψουμε κανένα συγκρότημα που χρησιμοποιεί πλήκτρα στον ήχο του. Άλλωστε την εποχή του "Words Carved Within" είχαμε χρησιμοποιήσει και εμείς πλήκτρα για να πετύχουμε ατμόσφαιρα που θέλαμε για εκείνον τον δίσκο.

Dream WeaverΑκούγοντας όχι μόνο το "MythReal" αλλά και τις προηγούμενες δουλειές σας, έχω την εντύπωση ότι οι φωνητικές μελωδίες (και κατ' επέκτασιν οι στίχοι) είχαν πάντοτε την ίδια σημασία με τη μουσική σύνθεση. Με ποιον τρόπο συνθέτετε τα κομμάτια σας;
Ναι, εννοείται αυτό, ότι έχουν την ίδια βαρύτητα και τα δύο. Συνήθως γράφουμε πρώτα την μουσική και κατόπιν ο Δημήτρης «χτίζει» τις φωνητικές μελωδίες και τους στίχους ανάλογα με το ύφος και την διάθεση του κομματιού.

Βρισκόμαστε στο 1993, 20 χρόνια πίσω δηλαδή. Τι πιστεύεις ότι θα σκεφτόντουσαν οι νεαροί τότε Δημήτρης Μάρκου και Γιώργος Ζαχαρόγλου αν μπορούσαν να κάνουν ένα άλμα στο μέλλον και ν’ακούσουν το "MythReal";
Χα χα χα, πολύ καλή ερώτηση! Το πιθανότερο θα ήταν να μην το πιστεύαμε ότι θα ήμασταν εμείς αυτό που θα ακούγαμε...

Dream WeaverΠοιά στοιχεία κρατάτε από την εποχή των δύο demo και του mini-CD "Fantasy Revealed";
Ουσιαστικά όλες οι μετέπειτα δουλειές μας έχουν κοινό παρονομαστή το ύφος που προσδιορίσαμε με αυτές τις κυκλοφορίες που αναφέρεις. Εκεί καθορίσαμε το στυλ που θέλαμε να ακολουθήσουμε και στην πορεία το εξελίξαμε φτάνοντας στο "MythReal". Επίσης, με αυτές τις κυκλοφορίες δημιουργήσαμε και ένα πυρήνα οπαδών που είναι πολύ σημαντικό για ένα συγκρότημα. Άρα λοιπόν αυτές οι πρώτες κυκλοφορίες αποτέλεσαν την βάση για αυτό που είναι σήμερα οι Dream Weaver!

Από το 2003 που κυκλοφόρησε το "Words Carved Within" μέχρι τη κυκλοφορία του "MythReal" μεσολάβησαν ούτε λίγο ούτε πολύ εννέα χρόνια. Τι συνέβη όλο αυτό το διάστημα;
Όπως σου είπα και πιο πάνω, πριν ξεκινήσουμε την ηχογράφηση του album, είχαμε στο μυαλό μας σαφή εικόνα του τι θέλαμε ηχητικά. Όταν ήμασταν σίγουροι ότι το αποτέλεσμα θα ήταν αυτό που είχαμε φανταστεί τόσο συνθετικά και ενορχηστρωτικά όσο και ηχητικά και θα μπορούσαμε να το υποστηρίξουμε, τότε ξεκινήσαμε την διαδικασία παραγωγής του άλμπουμ. Επίσης, το να βρεις και τους κατάλληλους ανθρώπους σε επίπεδο παραγωγής που θα μπορούν να «αποτυπώσουν» αυτό που έχεις στο μυαλό σου είναι εξίσου χρονοβόρο.

Υπάρχει νέο υλικό και προγραμματισμός για ηχογραφήσεις και κυκλοφορία νέου άλμπουμ;
Έχουμε ξεκινήσει την συγγραφή νέου υλικού και δουλεύουμε πάνω σε κάποιες νέες ιδέες. Προγραμματισμός για την επόμενη μας κυκλοφορία δεν υπάρχει αφού ακόμα προωθούμε το "MythReal", αλλά να είσαι σίγουρος πάλι ότι δεν θα είναι εννέα χρόνια...

Έχουν παρέλθει περίπου δέκα χρόνια από τη κυκλοφορία του "Stream Of Nothing", ενός project-συλλογής στα πρότυπα του "Hear 'N' Aid" άλμπουμ, με τους Dream Weaver τρόπον τινά στο ρόλο του Ronnie James Dio. Πώς βλέπετε το καλλιτεχνικό αποτέλεσμα εκείνης της προσπάθειας και ποιά η ανταπόκριση τότε από το κοινό; Θα αφιερώνατε σήμερα χρόνο και κόπο σε κάτι ανάλογο;
Το συγκεκριμένο κομμάτι το γράψαμε ο Τάκης Φύτος, εγώ και ο Στάθης Παυλάντης από τους Reflection. Είναι ένα αρκετά καλό κομμάτι. Το τελικό αποτέλεσμα είναι ικανοποιητικό, αυτό που μετράει περισσότερο είναι η κίνηση. Είναι πρώτη φορά στα ελληνικά δεδομένα που μαζεύτηκαν μέλη από 15-16 ελληνικές μπάντες για να κάνουν κάτι τέτοιο για φιλανθρωπικό σκοπό. Κάτι αντίστοιχο με αυτό, φιλανθρωπικού χαρακτήρα, είναι το ετήσιο live των Rock 'N' Roll Children, που σχεδόν κάθε χρόνο συμμετέχει και ο Δημήτρης. Η δική μου συμμετοχή είναι στο γραφιστικό κομμάτι του event.

Dream Weaver - Words Carved WithinΜέσω τους site σας διαθέτετε προς free downloading τη διασκευή στο "Divine Victim" των Manilla Road. Μπορείς να θυμηθείς πώς το συγκεκριμένο κομμάτι συνδέεται με την πορεία των Dream Weaver;
Οι Manilla Road πάντα ήταν μια από τις μπάντες που γουστάραμε ο Δημήτρης και εγώ και αποτελούσαν μια από τις επιρροές μας στις αρχές μας ως μπάντα. Το "Divine Victim", ως ένα από τα αγαπημένα μας κομμάτια, το παίζαμε ζωντανά στα πρώτα μας live και το είχαμε κάνει αναπόσπαστο κομμάτι από το setlist. Έτσι όταν γράφαμε το "Fantasy Revealed" είπαμε να το ηχογραφήσουμε ως φόρο τιμής στους Manilla για να συμπεριληφθεί και αυτό στο δίσκο. Δυστυχώς δεν βρήκαμε τότε άκρη με τα δικαιώματα της εταιρίας τους και αναγκαστήκαμε να το αφήσουμε εκτός. Οπότε είχε μείνει στο χρονοντούλαπο από τότε και έτσι αποφασίσαμε να το δίνουμε μέσω του site μας για free downloading.

Μιας και το έφερε η κουβέντα λοιπόν, Manilla Road και Edgar Allan Poe. Ποιά η επιρροή τους στα πρώτα βήματά σας; Το όνομα του συγκροτήματος προήλθε από το "Dream Within A Dream" του Edgar Allan Poe ή από κάποιο άλλο ερέθισμα;
Σίγουρα ήταν επιρροή στην διαμόρφωση του ύφους μας, διότι απέπνεαν και οι δυο την ίδια σκοτεινή ατμόσφαιρα, κάτι το οποίο θέλαμε και εμείς να κάνουμε στη μουσική μας. Επηρεασμένοι από τη φανταστική λογοτεχνία στη στιχομυθία μας και από τη δυναμική του Metal στη μουσική μας θέλαμε ένα όνομα που να συνδυάζει ακριβώς αυτά τα στοιχεία. Όπως ο «ονειροϋφάντης» υφαίνει τα όνειρα, έτσι θέλαμε και εμείς να υφάνουμε με τη μουσική και τους στίχους μας.

Dream WeaverΓια την ιστορία, ποιές ήταν οι βασικές επιρροές σας όταν πιτσιρικάδες ακόμη ξεκινήσατε το ταξίδι με τον Δημήτρη; Κλασικό metal ή επικό heavy metal;
Ήταν ένας συνδυασμός κλασικού/επικού metal και πιο underground μπαντών της U.S. power metal σκηνής των 80s όπως Jag Panzer, Heir Apparent, Hittman, Manilla Road, Omen κλπ.

Από τη σημερινή εποχή, ποιά ακούσματα κρατάτε και ποιά απορρίπτετε;
Κρατάμε αυτά που μας φαίνονται φρέσκα και έχουν κάτι νέο να μας πούν. Αυτό το φαινόμενο της αναβίωσης/αναπαραγωγής δεν νομίζω ότι έχει να δώσει κάτι παραπάνω στο metal.

Έχοντας ζήσει την ελληνική πραγματικότητα και εξαιρώντας τη σκληρή δουλειά που επιβάλλεται να γίνει αρχικά στο καθαρά μουσικό κομμάτι τι θα πρέπει να προσέξουν τα νεότερα συγκροτήματα στα επόμενά τους βήματα;
Να το βλέπουν σαν διασκέδαση, να το κάνουν για αυτούς χωρίς υποχωρήσεις, με πάθος, και ο χρόνος και ο κόσμος θα είναι οι κριτές. Επίσης θα πρέπει να το αντιμετωπίζουν όσο πιο «επαγγελματικά» μπορούν και ας γνωρίζουν ότι αυτό είναι το hobby τους, διότι όπως λέω η μπάντα δεν σε συντηρεί, αλλά την συντηρείς...

Dream Weaver - MythReal (vinyl)Όταν ένα εγχώριο group βρίσκεται στα πρώτα του βήματα στοχεύει κατ’αρχάς στην ηχογράφηση ενός demo και σε κάποιες live εμφανίσεις, αλλά έχει το δικαίωμα να κάνει και όνειρα που πιθανότατα για να είμαστε ρεαλιστές δεν θα εκπληρώσει ποτέ. Για τους Dream Weaver του σήμερα που έχουν 20 και πλέον χρόνια στη πλάτη τους, ποιος είναι ο επόμενος ρεαλιστικός μεν, μεγάλος στόχος δε;
Υπέρμετρους στόχους δεν θέταμε ποτέ. Δεν παίζουμε για την καταξίωση ή την επιβράβευση, ώστε να απογοητευτούμε αν δεν έρθει. Γεννηθήκαμε και μεγαλώσαμε με αυτή τη μουσική, είναι βιωματικό. Όσο νιώθεις την «ανατριχίλα» συνεχίζεις. Για εμάς μόνο που μας δόθηκε η ευκαιρία να παίξουμε μαζί με κάποιες από τις αγαπημένες μπάντες και επιρροές μας όπως Heir Apparent, Manilla Road, Jag Panzer, Cloven Hoof, Brocas Helm, Ostrogoth κλπ. ήταν ενός είδους εκπλήρωση. Αν θα μπορούσα να χαρακτηρίσω κάτι ως στόχο, θα ήταν να συνεχίσουμε να δισκογραφούμε και να παίζουμε με την ίδια «κάψα» όπως όταν ξεκινούσαμε και σε διαβεβαιώνω ότι ακόμα το έχουμε!

Τέλος, μιας και τα δισκοπωλεία πλέον τείνουν να εκλείψουν δυστυχώς στις μέρες μας, με ποιον τρόπο μπορεί κάποιος να προμηθευτεί τη δουλειά σας;
Το "MythReal" μπορεί κανείς να το προμηθευτεί από τα κεντρικά metal δισκοπωλεία, όπως και απευθείας από εμάς μέσα από το site μας www.dreamweaver.com.gr. Επίσης μπορεί να το κατεβάσει σε ψηφιακή μορφή από το www.cdbaby.com και το iTunes.

Σ' ευχαριστώ πολύ Γιώργο για τoν χρόνο σου. Τα τελευταία λόγια είναι φυσικά δικά σου.
Θοδωρή, σ' ευχαριστούμε πολύ για αυτή την πολύ ενδιαφέρουσα και περιεκτικότατη συνέντευξη εφ' όλης της ύλης και για την υποστήριξή σου.
  • SHARE
  • TWEET