Συνέντευξη Caspian (Philip Jamieson)

«Αν ο κόσμος φανεί ενθουσιασμένος με την εμφάνισή μας, θα παίξουμε για όσο χρονικό διάστημα μπορούμε πριν καταρρεύσουμε»

Από τον Θεοδόση Γενιτσαρίδη, 10/01/2014 @ 12:57
Μερικές ημέρες πριν από τις ζωντανές εμφανίσεις των Caspian στην Ελλάδα, o Philip Jamieson μας μιλάει για τη μουσική τους, το μέλλον τους, τις απόψεις του, το post-rock, τα γούστα του, την επερχόμενη συναυλία τους και πολλά άλλα πράγματα που αφορούν την μπάντα.

CaspianΓεια χαρά είμαι ο Θεοδόσης από το Rocking.gr, με ποιόν έχω την χαρά να συνομιλώ;
Εδώ είναι ο Phil.

Πρώτα απ' όλα, είμαστε πραγματικά λυπημένοι για την απώλειά σας. Αλλά πες μου, πώς σας έχει επηρεάσει η απώλεια του Chris;
Phil: Ο Chris ήταν ο μπασίστας μας, αλλά περισσότερο από όλα  ήταν στενός φίλος και αδελφός για όλους μας. Μας λείπει περισσότερο από όσο μπορώ να εκφράσω με τα λόγια μου.

Πες μου, πώς ήταν η συναυλία στο Manchester, που αφιερώσατε στον Chris;
Phil: Ήταν πολλά πράγματα. Ήταν ένα συναίσθημα που δεν το έχουμε ξαναζήσει ως άνθρωποι και ως μπάντα και μερικές φορές ήταν πολύ δύσκολο να εκτελέστει κάποιο από τα τραγούδια, αλλά η υποστήριξη και η παρουσία των φίλων και της οικογένειας μας, μας το επέτρεψε. Το αίσθημα της αλληλεγγύης δεν ήταν ποτέ υψηλότερο για αυτή την παρέα. Είμαι πολύ περήφανος για όλους στο συγκρότημα για αυτή την εμφάνιση μας και τον εορτασμό για τον Chris με το μόνο τρόπο που πραγματικά ήξερε πώς να το κάνει.

Caspian - Hymn For The Greatest GenerationΠοιός είναι το νέο μέλος της μπάντας λοιπόν, εφόσον υπάρχει ήδη; Σκοπεύετε να κρατήσετε τον Jon ή έχει βρεθεί άλλος;
Phil: Ο φίλος μας Jani Zubkovs, πρώην μπασίστας των Sainthood Reps - μια indie rock μπάντα από το Long Island που είμαστε φίλοι από το 2010. Είναι τώρα μέλος σε πλήρη απασχόληση με μας. Ο Jon δεν ήταν σε θέση να περιοδεύσει όσο χρειαζόμασταν, αλλά είμαστε ακόμα πολύ κοντά μαζί του και μιλάμε όλη την ώρα με αυτόν. Ο Jon βοηθά τον Jani να μάθει πολλά από το παλιό υλικό μας, αυτή την στιγμή που μιλάμε.

Πώς ήταν το tour σας με τους HIM; Ποιά είναι η γνώμη σου γι' αυτούς και τη μουσική τους;
Phil: Ήταν όλοι απίστευτοι και φιλικοι άνθρωποι και μας συμπεριφέρθηκαν σαν μέρος της οικογένειας τους. Έχουν ένα επίπεδο επαγγελματισμού που ήταν πολύ ενθαρρυντικό για μας και μάθαμε πολλά όντας μέρος αυτού του περιβάλλοντος. Όσο για τη μουσική, είναι δύσκολο να είσαι αντικειμενικός για τη μουσική ενός συγκροτήματος όταν είστε σε περιοδεία μαζι τους κάθε μέρα και τους βλέπεις να παίζουν ζωντανά κάθε βράδυ. Είναι εξαιρετικοί μουσικοί και να διατηρούν μια πολύ σταθερή εμφάνιση, οπότε και έχουμε μεγάλο σεβασμό για κάθε μέλος αυτης μπάντας.

CaspianΠοιά ήταν η πιο γαμάτη μπάντα, που έχετε περιοδεύσει ποτέ μαζί;
Phil: Αυτό είναι πραγματικά δύσκολο να το πω. Έχουμε περιοδεύσει με τόσα πολλά καταπληκτικά συγκροτήματα γεμάτα  από υπέροχους ανθρώπους που ποτέ δεν θα μπορούσε να διαλέξω  μόνο ένα. Οι Minus The Bear είναι ένα από τα αγαπημένα μου συγκροτήματα όλων των εποχών, έτσι ήταν ιδιαίτερα φοβερό υποθέτω να είμαι μαζί τους. Είμαστε πραγματικά τυχεροί, καθώς τελικά δεν περιοδεύσαμε ποτέ με μια μπάντα που δεν τα πάμε καλά και δεν σεβόμαστε βαθιά.

Περίγραψε τον ήχο σας σε όσους δεν είναι εξοικειωμένοι με τη μουσική σας;
Phil: Αυτές τις μέρες εγώ απλά λέω στους ανθρώπους ότι είμαστε ένα σύγχρονο κλασικό μουσικό πρόγραμμα από ένα ροκ συγκρότημα χωρίς τραγουδιστή. Είναι δυνατό, συναισθηματικά έντονο και σχεδόν κινηματογραφικό έως έναν βαθμό.

Πώς μπορείτε να διαχωρίσετε τον αυτοσχεδιασμό και τη σύνθεση;
Phil: Εμείς δεν αυτοσχεδιάζουμε πολύ ζωντανά, δεδομένου ότι οι δομές μας είναι τόσο συγκεκριμένες και απαιτούν πολλή προσοχή από εμάς. Η κάθε σύνθεση συνήθως καταλήγει να είναι μια επέκταση του αυτοσχεδιασμού για εμάς.

CaspianΠώς ξεκίνησες να παίζεις μουσική;
Phil: Άρχισα να τζαμάρω κάθε Παρασκευή βράδυ με έναν φίλο μου από το γυμνάσιο, στο υπόγειο της εκκλησίας, παίζοντας τύμπανα και κιθάρα, διασκευάζοντας Led Zeppelin τραγούδια. Είχαμε παίξει τις δικές μας μικρές παραστάσεις σε "κανέναν", αλλά περνάγαμε τέλεια. Άρχισα να γράφω στο κολέγιο και άρχισα να το παίρνω πολύ σοβαρά μετά την αποφοίτησή του.

Ποιές είναι οι κύριες επιρροές σας και γιατί αποφασίσετε να πάτε προς τον instrumental δρόμο;
Phil: Πήρα μια κιθάρα, λόγω του Jimmy Page πίσω στο γυμνάσιο. Eίδα ένα βίντεό του και συνδέθηκα με αυτό ενστικτωδώς. Η μπάντα αποφάσισε να είναι instrumental αφού πραγματοποιήσαμε την πρώτη μας εμφάνιση χωρίς τραγουδιστή και νιώσαμε πιο άνετα στο να επικοινωνούμε προς τα έξω με αυτό τον τρόπο.

Ποιά είναι τα αγαπημένα σου instrumental post-rock συγκροτήματα;
Phil: Οι Mogwai και οι Godspeed You! Black Emperor.

Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να εκτελέσετε αυτό το είδος των τραγουδιών, ζωντανά;
Phil: Σε αυτό το σημείο δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολο, καθώς έχουμε παίξει τα περισσότερα από αυτά τα τραγούδια πάνω από 200 φορές μέχρι τώρα (γέλια), αλλά χρειάζεται μια συγκεκριμένη νοοτροπία και ψυχική ισορροπία για να τα παίξουμε με ένα είδος συναισθηματικής πεποίθησης και φόρτισης που χρειάζονται. Να φτάσεις σε αυτό το σημείο, πριν ανέβεις στη σκηνή είναι τελικά το πιο δύσκολο μέρος  εδώ.
 
CaspianΠοιός οδηγεί αυτά τα ιντερλούδια και τους αυτοσχεδιασμούς στα σετ σας;
Phil: Εγώ κυρίως.

Βλέπεις ζωντανές εμφανίσεις από άλλους καλλιτέχνες; Αν ναι, ποιός ήταν ο τελευταίος καλλιτέχνης που πήγες να δεις;
Phil: Είδα τους Torche το περασμένο Σαββατοκύριακο και ήταν απολύτως απίστευτοι. Έτσι, βαρύ, αλλά καθαρό και δυνατό.

Έχεις θετικό ή αρνητικό συμπέρασμα από το παράνομο κατέβασμα της μουσικής; Είναι ένα είδος προώθησης της δουλειάς σας ή όχι;
Phil: Το παράνομο κατέβασμα παίρνει σίγουρα μια αξία μακριά από τη μουσική αλλά από την άλλη την καθιστά περισσότερο διαθέσιμη. Μειώνει την αξία του έργου μας, κάνει τους δίσκους να είναι κάτι πολύ περαστικό. Είναι αρκετά προφανές όμως ότι έτσι εμφανίζονται σε μια συναυλία μας, πολλά άτομα που είναι εκεί επειδή είχαν ευκολότερη πρόσβαση στη μουσική μας μέσα από το κατέβασμα ή προγράμματα όπως το Spotify, κλπ. Άρα, τελικά δεν μπορώ  να παραπονεθώ. Νομίζω ότι δεν είναι ρεαλιστικό και δεν μπορούμε να γυρίσουμε τον χρόνο πίσω όπου ο κόσμος πλήρωνε για τον δίσκο του. Δυστυχώς πρέπει να μάθουμε να παίζουμε με αυτούς τους όρους πλέον.

Philip Jamieson (Caspian)Τι να περιμένουμε από εσάς, στις επερχόμενες ζωντανές εμφανίσεις σας στις 15-16 Ιανουαρίου;
Phil: Πολλά νέα κομμάτια, και τραγούδια απ' όλους τους δίσκους μας. Αν ο κόσμος φανεί ενθουσιασμένος με την εμφάνισή μας, θα παίξουμε για όσο χρονικό διάστημα μπορούμε πριν καταρρεύσουμε! Αυτό είναι υπόσχεση.

Ξέρεις κάποια ελληνική μπάντα;
Phil: Ξέρω τους we.own.the.sky και μόνο αυτούς, δυστυχώς. Κοιτάζοντας μπροστά, θα ήθελα να μάθω περισσότερες στο μέλλον.

Σχεδιάζετε νέο άλμπουμ το 2014;
Phil: Θα αρχίσουμε να γράφουμε ένα νέο άλμπουμ φέτος σίγουρα, αλλά δεν περίμενω να κυκλοφορήσει πριν το 2015. Είναι δύσκολο να το πω σε τόσο πρώιμο στάδιο.

Θα είναι το νέο άλμπουμ μια μεγάλη απόκλιση από ό,τι έχετε κάνει στο παρελθόν;
Phil: Για άλλη μια φορά είναι δύσκολο να πω. Εμείς πάντα θέλουμε να ωθήσουμε τα πράγματα προς τα εμπρός με κάθε νέα δουλειά μας, χωρίς να θέτει σε κίνδυνο ό,τι κάνουμε φυσικά και ό,τι μας κάνει να αισθανόμαστε καλά. Δεν νομίζω ότι θα είναι μια ριζική αλλαγή μουσικά, αλλά ελπίζουμε ότι θα ανακαλύψουμε κάτι φρέσκο για μας και το κοινό μας.

CaspianΤο "Hymn For The Greatest Generation" ακούγεται πιο γλυκό από τις προηγούμενες δουλειές σας... Σκοπεύετε να συνεχίσετε έτσι ή προτιμάτε να επιστρέψετε σε πιο θορυβώδεις καταστάσεις ;
Phil: Νομίζω ότι θα υπάρξει ένα μικρό κομμάτι και των δύο, αν και προσωπικά θα ήθελα να φέρουμε πάλι πίσω μερικά από τα βαρύτερα στοιχεία μας στο παιχνίδι και να τα συνδυάσουμε με τα μαλακότερο πειράματα που κάναμε σε αυτό το πρόσφατο EP και μερικά από το "Waking Season". Θα μπορούσε να είναι ενδιαφέρον να δούμε τι θα συμβεί αν δώσουμε σε αυτά λοιπόν κάτι πιο δυνατό και πραγματικά αποτελεσματικό. Όπως πάντα, θα κάνουμε ακριβώς αυτό που αισθανόμαστε σωστό, όταν δημιουργούμε.

Έχετε ήδη χρησιμοποιείτε voice samples, υπάρχουν σχέδια, να χρησιμοποιήσετε πραγματικά φωνητικά στο μέλλον;
Phil: Ναι, αν τα τραγούδια το απαιτούν, απολύτως. Τα φωνητικά μέρη στην τελευταία εγγραφή μας ήταν όλα αληθινά φωνητικά, απλά είχαν μια ηλεκτρονική επεξεργασία με Vocoder.

Ποιές είναι μερικές από τις αγαπημένες σου ταινίες όλων των εποχών;
Phil: Αυτό είναι ένα δύσκολο ερώτημα. Τα New World, Pulp Fiction, Λόρενς της Αραβίας, The Godfather 2, Buffalo 66 και ο κατάλογος μου θα μπορούσε να συνεχιστεί για πάντα, απλά...

CaspianΠοιά είναι η αγαπημένη σου τηλεοπτική εκπομπή / σειρά;
Phil: Το The Sopranos. Μέχρι στιγμής νομίζω είναι το μεγαλύτερο δράμα όλων των εποχών. Επίσης τα Breaking Bad και The Wire είναι εντυπωσιακά, σε κάθε επίπεδο.

Μπορείς να μου περιγράψεις μια συνηθισμένη μέρα σου;
Phil: Πολύ καφέ και τσιγάρα το πρωί. Τον τελευταίο καιρό μου αρέσει το μαγείρεμα και οι βόλτες μετά το δείπνο κάτω στον ωκεανό. Μ' αρέσει να κάνω παρέα με ανθρώπους ή να πέφτω σε χειμερία νάρκη στο διαμέρισμά μου βλέποντας μια ταινία ή γράφοντας μουσική.

Τι σου αρέσει να κάνεις στον ελεύθερο χρόνο σου;
Phil: Κυρίως να είμαι έξω με ανθρώπους που μου έχουν λείψει, καθώς λείπω σε περιοδείες συνέχεια.

Ποιό ήταν το καλύτερο άλμπουμ του 2013;
Phil: Tim Hecker - "Virgins".

Ευχαριστώ πολύ. Τα λέμε σύντομα!
Phil: Εγώ σ ευχαριστώ! Θα σας δούμε σε λιγότερο από έναν μήνα!
  • SHARE
  • TWEET