Συνέντευξη Brother Firetribe (Pekka Ansio Heino)

«Οι μπάντες που παίζουν μελωδικό rock πρέπει να επικεντρώνονται στην ποιότητα»

Από τον Θοδωρή Μηνιάτη, 19/06/2014 @ 12:17
Οι Brother Firetribe είναι ομολογουμένως ένα από τα καλύτερα σχήματα που έχει στις μέρες μας το μελωδικό rock. Παρ' όλο που έχουν μόνο τρεις ολοκληρωμένες στούντιο δουλειές, με την τρίτη να είναι και σχετικά «φρέσκια», έχουν καταφέρει να βάλουν το δικό τους λιθαράκι στην νεότερη ιστορία του είδους. Λίγες μέρες πριν, μιλήσαμε με τον Pekka Ansio Heino, τον frontman της μπάντας, ο οποίος όντας πολύ άνετος καθ' όλη την διάρκεια της κουβέντας, μας μιλάει για όλα απαντώντας σε κάθε μας ερώτηση χωρίς δισταγμό. Όπως θα διαβάσετε παρακάτω, οι Brother Firetribe, που έχουν στην σύνθεση τους άλλον έναν αστέρα της μουσικής, τον Emppu Vuorinen από τους Nightwish, είναι ένα group που όταν συνθέτει προκύπτουν όλα πολύ αυθόρμητα και πάντα με φυσικό τρόπο. Όπως θα μας αποκαλύψει ο άνθρωπος που κρατάει το μικρόφωνο, δεν σκέφτονται ούτε αναλύουν τα πράγματα πάρα πολύ. Θέλουν πρωτίστως να ευχαριστήσουν τους εαυτούς τους και σαφώς τον κόσμο που θα τους ακούσει. Δείτε τι μας είπε.

Καταρχήν να σε συγχαρώ για την νέα σου δουλειά! Πώς νιώθεις για το νέο σου άλμπουμ;
Ευχαριστώ! Είμαστε χαρούμενοι για το άλμπουμ και τόσο ικανοποιημένοι που επιστρέψαμε! Φαίνεται ότι ο κόσμος το γούσταρε πραγματικά, κάτι που είναι πολύ ωραίο!

Έξι χρόνια είναι μεγάλη περίοδος ησυχίας για μια μπάντα. Ήταν το σχήμα σε παύση ή ήταν δύσκολο να κανονίσετε τις ηχογραφήσεις για το νέο άλμπουμ;
Δεν θέλαμε να κάνουμε ένα τόσο μεγάλο διάλειμμα. Η ζωή απλά συνεχίστηκε για όλους και ήμασταν απασχολημένοι με διάφορα πράγματα. Γράφαμε τραγούδια σε πολύ αργούς ρυθμούς και κατά κάποιο τρόπο αφυπνιστήκαμε πραγματικά όταν ήδη το ήμισυ του δίσκου είχε πια γραφτεί.

Πώς θα περιέγραφες το "Diamond In The Firepit" σε σύγκριση με τους προκατόχους του;
Είναι ένα δυνατό, συμπαγές άλμπουμ των Brother Firetribe. Ίσως λίγο πιο AOR σε σύγκριση με τα προηγούμενα, αλλά ακόμα έντονο και από αυτά που «ροκάρουν». Όλα τα στοιχεία που έχουν αναδείξει τους Brother Firetribe είναι ακόμη σε μεγάλο βαθμό ανέπαφα.

Πολλοί οπαδοί της μπάντας θεωρούν το "Heart Full Of Fire" ένα μουσικό στολίδι για το νεότερο μελωδικό rock / AOR ήχο. Πιστεύεις ότι το νέο CD μπορεί να ξεπεράσει τις προσδοκίες τους;
Αυτό είναι σε αυτούς (τους οπαδούς) να αποφασίσουν, εμείς απλά κάναμε το καλύτερο που μπορούσαμε. Το "Heart Full Of Fire" είναι ένας σπουδαίος δίσκος όπως και το "Diamond In The Firepit". Είμαι περήφανος για ό,τι έχουμε καταπιαστεί μέχρι στιγμής αφού τα έχουμε καταφέρει.

Πόσο εύκολο είναι να γράψει κάποιος τραγούδια που έχουν πρωτοτυπία και προσωπικό χαρακτήρα σε ένα είδος που είναι υπέρ-κορεσμένο από αντιγραφείς;
Η όλη διαδικασία της σύνθεσης για μας είναι πολύ αυθόρμητη, τα πάντα προκύπτουν πάντα με φυσικό τρόπο. Δεν σκεφτόμαστε πάρα πολύ, δεν αναλύουμε τα πράγματα πάρα πολύ. Πάντα ευχαριστούμε πρωτίστως τους εαυτούς μας, αυτό είναι πολύ σημαντικό. Είναι σχεδόν αδύνατο να αποφευχθεί του να δανειστείς στοιχεία που έχουν ακουστεί στο παρελθόν, απλά ελπίζεις να καταλήξεις να κλέψεις από τα καλύτερα!

Ποιό τραγούδι από την νέα προσπάθειά σας θα λέγατε ότι χαρακτηρίζει το συγκρότημα και γιατί;
Το "For Better Or For Worse" συνοψίζει με τον καλύτερο τρόπο το ύφος της μπάντας. Έχει καλή παραγωγή, δυνατό, γεμάτο ήχο, πιασάρικα μέρη και μελωδία.

Τι θα απαντούσες σε κάποιον που θα σου ανέφερε ότι το εξώφυλλο της νέας δουλειάς δεν αντικατοπτρίζει την μουσική του άλμπουμ;
Αν κάποιος το δει κάπως έτσι, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Να είσαι σίγουρος ότι δεν μπορεί να ευχαριστήσει κανέναν και γενικά είναι αξιόλογο.
 
Ποιανού ιδέα ήταν να διασκευάσετε Sammy Hagar; Είχατε άλλες επιλογές στο μυαλό σας;
Έχουμε μεγαλώσει έχοντας την συνήθεια να κάνουμε μια διασκευή από ένα συγκεκριμένο είδος και αυτή τη φορά η διαδικασία είχε δεκάδες τραγούδια, μέχρι που ένας φίλος μου να μου προτείνει αυτό. Ήταν σχεδόν πάρα πολύ προφανές για μένα, αφού έχω αγαπήσει αυτό το τραγούδι από τότε που ήμουν παιδί.

Ποιές θα επέλεγες ως τις κυριότερες επιρροές σου για τη μουσική που γράφεις με τους Brother Firetribe;
Μεγάλωσα ακούγοντας όλα τα μεγάλα συγκροτήματα της AOR σκηνής, της δεκαετίας του '70 και του '80. Αυτό είναι στο DNA μου και έχει πολύ να κάνει με το πώς αντιλαμβάνομαι την μελωδία. Τα άλλα παιδιά έχουν τις δικές τους επιρροές από το hard rock / metal χώρο.

Θα έλεγες ότι είστε μάλλον δημοκρατική μπάντα, όταν πρόκειται να αποφασιστούν οι γενικές κατευθύνσεις του κάθε άλμπουμ, ή υπάρχει κάποιος που παίρνει την τελική απόφαση;
Εγώ και ο Tomppa γράφουμε τα τραγούδια, αλλά η συνεισφορά του καθενός είναι αναπόσπαστη όταν τα τραγούδια αποκτούν την τελική τους μορφή. «Πετάμε» ιδέες, βλέπουμε τι κολλάει και μας ταιριάζει και το χρησιμοποιούμε!

Έχετε ποτέ σκεφτεί να αλλάξετε το στυλ της μπάντας σε κάτι βαρύτερο ή πιο σύγχρονο;
Όχι. Αυτός είναι ο ήχος που βγαίνει από εμάς φυσικά και μας αρέσει με αυτόν τον τρόπο. Κυνηγώντας τις τάσεις σε αυτό το σημείο θα ήταν απλά ανόητο. Θα πρέπει να είσαι σε θέση να υποστηρίξεις την μουσική σου 100%.

Από τη στιγμή που εμπλέκεστε σε άλλες μπάντες, (και ιδιαίτερα ο Emppu έχει ένα βαρύ πρόγραμμα με τους Nightwish), πόσο εύκολο είναι να προγραμματίσετε μια περιοδεία με τους Brother Firetribe; Υπάρχουν σχέδια τώρα που μιλάμε;
Είναι πάντα μια πρόκληση, αλλά αυτή ήταν πάντα η κατάσταση, οπότε ο καθένας το ξέρει. Σχεδιάζουμε να περιοδεύσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο κατά τη διάρκεια του υπόλοιπου έτους.

Αν ήταν να επιλέξετε μία μπάντα να περιοδεύσετε, ποιά θα ήταν αυτή;
Κάθε μπάντα με ένα όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κοινό. Θα θέλαμε πολύ να παίξουμε σε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους.

Θα λέγατε ότι σήμερα το melodic rock είναι ακόμα δυνατό και «τα σπάει»;
Όσο υπάρχουν μπάντες που αναδεικνύονται με ποιοτικό υλικό, αυτό είναι το μόνο που έχει σημασία και κρατά κάθε είδος ζωντανό. Μέχρι εδώ καλά, αλλά όλοι πρέπει να επικεντρωθούν στην ποιότητα.

Σ' ευχαριστώ για τον χρόνο σου. Τα τελευταία λόγια είναι δικά σου...
Ευχαριστώ για την ευκαιρία να εκφράσουμε τα πιστεύω μας, το εκτιμώ. Και ευχαριστώ για την υπομονή που έχετε μαζί μας, ελπίζοντας ότι το νέο άλμπουμ άξιζε την αναμονή. Τα λέμε σύντομα!
  • SHARE
  • TWEET