Συνέντευξη Blues Pills

«Θέλουμε να φέρουμε ξανά το συναίσθημα στη μουσική και ενθαρρύνουμε και τους υπόλοιπους να κάνουν το ίδιο»

Από τον Αντώνη Μουστάκα, 04/10/2013 @ 11:42
Οι Blues Pills είναι και αγαπημένα παιδιά του Rocking (διαβάστε το άρθρο μας για τις Underground Κυκλοφορίες του 2012) και ανερχόμενα αστέρια του soul & rock ήχου. Ρωτήσαμε τον Cory Berry (drums) για το νέο συμβόλαιο με την Nuclear Blast, τις επιρροές τους και τη φιλοσοφία τους για τη μουσική. Διαβάστε επίσης τι είχε να μας πει για την μόδα του κλασικού ήχου και το χαμένο συναίσθημα στη μουσική.

Blues PillsΠροέρχεστε από διαφορετικές χώρες. Πώς καταλήξατε μαζί και για ποιά πράγματα μιλήσατε όταν συναντηθήκατε; Υπήρξαν κάποιες στιγμές του στυλ «Αυτό είναι και το δικό μου αγαπημένο άλμπουμ της Joplin»;
Το συγκρότημα σχηματίστηκε στην Αϊόβα των ΗΠΑ για να είμαστε ακριβείς. Ήταν η φυσική εξέλιξη μιας ιδέας που εξελίχθηκε σε πραγματικότητα. Είχαμε σκεφτεί από την αρχή ποια θα ήταν τα μέλη. Το μόνο ζήτημα που έπρεπε να αποφασίσουμε ήταν το πώς θα ονομάσουμε το συγκρότημα και ποιο μουσικό δρόμο θα πάρουμε. Εγώ και ο Zack είχαμε ήδη ένα heavy rock and psych ιστορικό (βλ. Radio Moscow) και μια γενική ιδέα αλλά όταν ακούσαμε την φωνή της Elin καταλάβαμε ότι μπορούσαμε πολλά περισσότερα. Οι τρεις μας ήμασταν ο πυρήνας αλλά όταν ηχογραφούσαμε μερικά καινούργια demo η Crusher records μας ζήτησε να κυκλοφορήσουμε ένα EP και τότε ξέραμε ότι έπρεπε να προσθέσουμε τον Dorian (Sorriaux - κιθάρα) και να ξεκινήσουμε πραγματικά το συγκρότημα. Εγώ και ο  Zack είχαμε γνωρίσει τον Dorian στη Γαλλία ενώ ήμασταν σε περιοδεία και είδαμε ζωντανά τις ικανότητές του. Ήταν το κομμάτι που έλειπε από την αρχή. Δεν υπήρξαν ιδιαίτερες στιγμές ή αποκαλύψεις μέσα στο συγκρότημα γιατί όλα έγιναν πολύ γρήγορα.  Δεν ξέραμε καν σε τι μπλέκαμε. Είναι όλα πραγματικά θολά όταν σταματάς να τα σκεφτείς. Μπορείς να το πεις και χτύπημα της μοίρας.

Blues Pills - Devil Man(Για την Elin Larson - φωνητικά): Νιώθεις το ίδιο τραγουδώντας είτε στα Αγγλικά είτε στα Σουηδικά που είναι και η μητρική σου γλώσσα; Έχετε αποφασίσει αν το συγκρότημα θα συνεχίσει να γράφει τραγούδια και στις δύο γλώσσες;
Για μένα είναι περισσότερο προσωπικό όταν τραγουδώ στα Σουηδικά ενώ στα Αγγλικά νοιώθω πιο ελεύθερη. Θέλουμε να γράψουμε άλλο ένα τραγούδι στα Σουηδικά αλλά από εδώ και πέρα εστιάζουμε στην Αγγλική γλώσσα επειδή είναι παγκόσμια και μπορούν να την καταλάβουν οι περισσότεροι στον κόσμο και να ταυτιστούν.

Ποιοί είναι οι καλλιτέχνες που έχετε στο μυαλό σας ή ακούτε κατά την διάρκεια της σύνθεσης των τραγουδιών σας;
Δεν το κάνουμε τόσο πολύ αυτό. Κρατάμε απλά τα πράγματα και δεν τρελαινόμαστε για πολλές ιδέες. Δεν έχουμε μια βασική γραμμή για το που κατευθυνόμαστε ακόμα και όταν γράφουμε ένα τραγούδι. Συνήθως ξεκινάμε με ελεύθερη φόρμα και βλέπουμε από εκεί και πέρα. Κάποιος βρίσκει την ιδέα και μετά τη δουλεύουμε ως ομάδα. Ο καθένας μας έχει τα δυνατά του σημεία και δουλεύουμε καλά μαζί επειδή ο καθένας καταθέτει τα δικά του στοιχεία στο συνολικό αποτέλεσμα. Δεν υπάρχει ποτέ σκέψη για το με ποιον θέλουμε να μοιάζει το τραγούδι αλλά περισσότερο τι είδους συναίσθημα και μήνυμα θα έχει.

Blues PillsΌταν ακούτε το αποτέλεσμα, ποιοί καλλιτέχνες σας έρχονται στο μυαλό;
Είναι πολύ δύσκολο να περιγράψεις την ίδια σου την μουσική αλλά μπορώ να αναφέρω μερικούς που έχουν μεγάλη επιρροή σε αυτή. Σε αυτούς περιλαμβάνονται οι Fleetwood Mac του Peter Green, οι Free, οι Captain Beyond, ο Jimi Hendrix, οι Led Zeppelin, η Aretha Franklin, η λίστα μπορεί να συνεχιστεί για ώρα. Για να είμαι ειλικρινής δεν ακούμε την δική μας μουσική τόσο πολύ. Καταναλώνουμε το χρόνο μας ψάχνοντας για την έμπνευση σε άλλες μουσικές και μάλλον όταν ακούμε Blues Pills δεν μπορούμε πραγματικά να ξεχωρίσουμε ένα μόνο συγκρότημα αλλά ένα κοκτέιλ από συγκροτήματα και επιρροές.

Ακούγοντας το αγαπημένο μου "The River" από το καινούργιο EP απόλαυσα κυρίως τον συνδυασμό της soul με το rock. Πιστεύεις όπως και εγώ ότι η φωνή της Elin σας δίνει την ελευθερία να περνάτε από διάφορα ιδιώματα; Είναι αυτό και το μονοπάτι που έχετε αποφασίσει να ακολουθήσετε, συνδυάζοντας τα δύο είδη;
Ναι, σίγουρα το να διασταυρώνεις ιδιώματα ανοίγει πόρτες και η φωνή της Elin είναι τόσο ευπροσάρμοστη, εκφραστική και ποιοτική που εύκολα ενσωματώνεται στην μουσική μας. Δεν έχουμε βρει ένα μονοπάτι το οποίο προσπαθούμε να ακολουθήσουμε αυστηρά αλλά θα πηγαίνουμε όπου μας οδηγεί η μουσική. Θα δούμε σύντομα τι ακολουθεί αλλά το γεγονός ότι η Elin διαθέτει αυτή την εκφραστική φωνή μας προσφέρει κάτι μοναδικό. Δεν είναι κάτι που μπορεί να διδαχθεί αλλά περισσότερο κάτι με το οποίο γεννιέσαι. Μας επιτρέπει να προσθέτουμε το soul στοιχείο σε αντίθεση με πολλά rock συγκροτήματα που ο τραγουδιστής απλά ουρλιάζει πάνω από τη μουσική. Αυτό είναι που τους φυλακίζει.

Blues Pills(Για τον Dorian Sorriaux - κιθάρα): Ποιοί είναι η ήρωες σου και τι απολαμβάνεις περισσότερο όταν παίζεις ζωντανά με το συγκρότημα; Πώς θα περιέγραφες το στιλ σου;
Οι μεγαλύτεροι ήρωες μου και η κύρια μου πηγή για έμπνευση είναι οι Billy Gibbons, Rory Gallagher, Peter Green, Paul Kossoff και επίσης ο Hendrix χωράει κάπου εκεί μέσα. Επίσης όταν μεγάλωνα στη Γαλλία συνήθιζα να παρακολουθώ πολλούς κιθαρίστες στην γενέτειρά μου. Όταν παίζω με το συγκρότημα μας απολαμβάνω την ελευθερία να εκφραστώ στιγμιαία σαν να περιμένω να συμβεί το οτιδήποτε αν με καταλαβαίνεις. Ο αυτοσχεδιασμός είναι τόσο διασκεδαστικός όταν παίζουμε ζωντανά. Δεν παίζω ποτέ το ίδιο σόλο δεύτερη φορά. Αυτό με απελευθερώνει στη σκηνή και με αφήνει να μοιραστώ το πώς αισθάνομαι με το κοινό. Η μουσική είναι αυτό που λατρεύω να κάνω και είναι ακόμα πιο ξεχωριστό όταν παίζω ζωντανά μπροστά σε κοινό.

Πώς πείσατε τους ανθρώπους της Nuclear Blast να σας προσφέρουν συμβόλαιο;
Δεν χρειάστηκε να τους πείσουμε. Περισσότερο μας έπεισαν αυτοί. Τους στείλαμε ένα email και φυτέψαμε τον σπόρο. Μετά από λίγο καιρό επικοινώνησαν μαζί μας και μετά από μερικές συζητήσεις μας γνώρισαν τον τωρινό μας manager και ξεκινήσαμε τις διαπραγματεύσεις. Δεν ήταν καθόλου βιαστική απόφαση αλλά αντιθέτως κάτι που σκεφτήκαμε πολύ. Είχαμε συναντηθεί και με άλλες εταιρίες αλλά η Nuclear Blast ήταν αυτή με την οποία νοιώσαμε ότι είχαμε παρόμοιο όραμα για τους Blues Pills. Για να είμαι ειλικρινής το ελπίζαμε και είμαστε ευτυχής που μπήκαμε στο roster τους.

Blues PillsΠοιό είναι το σπουδαιότερο κομπλιμέντο που σας έχουν κάνει;
Και μόνο που μας συγκρίνουν με τα μεγάλα συγκροτήματα των 70s είναι αρκετό. Ακόμα και η σύγκριση με πιο πρόσφατα σχήματα όπως οι Graveyard και οι Rival Sons μας δίνει μεγάλη ώθηση. Περισσότερο όμως είναι το αληθινό πάθος πίσω από τα καλά λόγια των οπαδών που μας συγκινεί. Μας αρέσει να διαβάζουμε θετικές κριτικές από τα sites και ειδικά από τους οπαδούς μας. Για αυτό λατρεύουμε να παίζουμε ζωντανά. Για να δίνουμε στον κόσμο μια αληθινή εμπειρία γεμάτη δυναμική και οδηγούμενη από πάθος rock μουσική.

Υπάρχει χώρος στο σημερινό στερέωμα για συγκροτήματα που δημιουργούν ρετρό rock μουσική;
Έτσι δείχνει, τουλάχιστον προς το παρόν. Ρετρό συγκροτήματα εμφανίζονται σε όλο τον κόσμο. Είναι ένα στυλ που δημιουργεί θόρυβο αυτή τη στιγμή στην underground σκηνή. Πρέπει να το ψάξεις και λίγο. Μέχρι τώρα οι  Blues Pills τα πάνε σχετικά καλά. Σε κάτω από δύο χρόνια περάσαμε από την ανωνυμία σε μια εταιρία όπως η Nuclear Blast. Δεν έχουμε βγάλει ακόμα ολοκληρωμένο άλμπουμ. Μερικοί άνθρωποι θεωρούν ότι είναι μόδα αλλά εμείς πιστεύουμε ότι είναι ένα ξύπνημα για την ξεχασμένη πλευρά της παθιασμένης μουσικής.  Η μουσική μοιάζει να έχει χάσει το συναίσθημα της μέσα στα χρόνια. Εμείς θέλουμε να το φέρουμε ξανά πίσω και ενθαρρύνουμε τους υπόλοιπους να κάνουν το ίδιο είτε υπάρχει χώρος για εμάς είτε όχι.

Blues PillsΠοιοί είναι οι επόμενοι Blues Pills; (Δημοσιογράφοι...) Υπάρχει ένας άγνωστος καλλιτέχνης που πιστεύεις ότι μπορεί να γίνει μεγάλο όνομα;
Μπορώ να ονομάσω ένα συγκρότημα που πιστεύω ότι θα γίνει μεγάλο και πιθανώς δεν τους έχετε ακούσει. Τους παρακολουθώ εδώ και λίγο καιρό και μπορώ να πω ότι τους λατρεύω. Πρόκειται για τους Dean Allen Foyd.

(Οι scouter του Rocking έχουν ήδη ανακαλύψει το συγκεκριμένο συγκρότημα. Μπορείτε να διαβάσετε για αυτούς στο άρθρο για τους Underground Καλλιτέχνες του 2012)

Super psychedelic all stars (αμετάφραστο). Μοιάζουν σαν να κατέβηκαν από μια μηχανή του χρόνου η οποία είχε ρυθμιστεί για την ψυχεδελική εποχή των 60s. Παρουσιάζουν το πιο απίθανο show που έχω δει. Με συνάρπασαν όλοι τους ξεχωριστά αλλά περισσότερο θαύμασα τον drummer τους. Δεν είχα δει ξανά ζωντανά τέτοιο ταλέντο. Αυτό το συγκρότημα πρέπει να γίνει γνωστό σε όλο τον κόσμο και να κάνει μεγάλη επιτυχία!

Blues PillsΠοιός είναι ο καλύτερος τρόπος να λυθεί το πρόβλημα της πειρατείας; Καλύτερα άλμπουμ, χαμηλότερες τιμές ή κάτι άλλο; Είναι πλέον οι συναυλίες η μόνη ελπίδα γι αένα καλλιτέχνη να ζήσει από τη μουσική του;
Αν μπορούσε να έχει λυθεί θα είχε ήδη γίνει. Πραγματικά δεν έχω την απάντηση. Τουλάχιστον βοηθά το συγκρότημα να γίνει γνωστό είτε κατεβάζουν την μουσική μας δωρεάν είτε όχι. Το κυριότερο για εμάς είναι να εξαπλωθούμε και είμαστε οκ με αυτό. Το να παίζεις ζωντανά δείχνει πραγματικά να είναι η μεγαλύτερη πηγή εισοδήματος για τα συγκροτήματα αυτή την εποχή.  Βοηθά και η πώληση του merchandise και των άλμπουμ στις συναυλίες τουλάχιστον για σχήματα του  μεγέθους μας. Μπορείς να είσαι ένας μουσικός του στούντιο αλλά αυτό σε πάει μόνο μέχρι ένα σημείο.
  • SHARE
  • TWEET