Συνέντευξη Aviv Geffen (Blackfield)

«Επιβάλλεται να έρθουμε στην Ελλάδα και να παίξουμε ακόμα και δωρεάν»

Από τον Γιάννη Κοτζιά, 29/07/2013 @ 13:25
Με μια γνώριμη μορφή είχε την ευκαιρία να κουβεντιάσει το Rocking.gr. Ο λόγος για τον Aviv Geffen, γνωστό κυρίως για τη συνεργασία του με τον Steven Wilson στους Blackfield, ο οποίος με αφορμή την κυκλοφορία του τέταρτου άλμπουμ της μπάντας, "IV", μίλησε για το πώς έχει πλέον η κατάσταση στους Blackfield, πώς προέκυψαν οι συμμετοχές στο άλμπουμ αλλά και ποιός ήταν ο σκοπός του πίσω από τη συνεργασία του με talent show στο Ισραήλ. Αφού τόνισε και την ιδιαίτερη σχέση του με το ελληνικό κοινό, υποσχέθηκε ότι θα κάνει τα πάντα για να έρθουν οι Blackfield στη χώρα μας σύντομα.

BlackfieldΕίναι ήδη έτοιμο και θα κυκλοφορήσει τέλη Αυγούστου το νέο άλμπουμ των Blackfield, "IV". Όπως είναι γνωστό, ήδη από την εποχή του "Welcome To My DNA" κιόλας, η συμμετοχή του Steven Wilson είναι σαφώς περιορισμένη σε σχέση με τα δύο πρώτα άλμπουμ. Ποιός είναι ο λόγος που το όλο project περνάει κατά κύριο λόγο στα χέρια σου πλέον με τον Wilson να έχει βοηθητικό ρόλο;
O Wilson, αν έχεις παρατηρήσει κι από την προσωπική του δισκογραφία, έχει περάσει πλέον σε άλλα μονοπάτια αρκετά progressive κι εκεί έχει επικεντρώσει όλη του την προσοχή. Όμως επειδή είμαστε πολύ καλοί φίλοι με την έγκρισή του μου έδωσε την ελευθερία να οδηγήσω όπου θέλω εγώ τους Blackfield από κάποια στιγμή και μετά, βοηθώντας με παράλληλα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, παίζοντας κιθάρα, τραγουδώντας, κάνοντας και τη μίξη και βοηθωντας στην τελική επιλογή των τραγουδιών.

Blackfield - IVΆκουσα την promo έκδοση του επερχόμενου άλμπουμ και παρατήρησα κάποιες διαφορές σε σχέση με τα τρία προηγούμενα. Στις προηγούμενες δουλειές τους οι Blackfield ακουγόντουσαν πιο ευθείς και rock, σε θέματα ενορχήστρωσης κυρίως, ενώ στο "IV" έχω την εντύπωση πως δίνεται ένα μεγαλυτερο βάθος, μια μεγαλύτερη έμφαση στη δημιουργία ατμόσφαιρας μέσω της ενορχήστρωσης. Είναι έτσι;
Το όραμά μου για τους Blackfield είναι να παραμείνουν ένα συγκρότημα με έμφαση στο songwriting και όχι τόσο σε ένα συγκεκριμένο ήχο. Αλλά πιστεύω ότι πάνω - κάτω ο ήχος μας παραμένει ίδιος με τα προηγούμενα άλμπουμ.

Δεν εννοώ τον ήχο σαν ύφος που βγάζει η μπάντα, αυτός όντως παραμένει γνώριμος. Εννοώ την ενορχήστρωση καθώς παρατήρησα αρκετή και πιο έντονη χρήση πλήκτρων για παράδειγμα.
Ναι, αυτό ισχύει. Από το "Welcome To My DNA" και μετά που μειώθηκαν οι αρμοδιότητες του Wilson, βάζω παραπάνω προσωπικές πινελιές όπως προείπαμε. Στην συγκεκριμένη περίπτωση αυτό σημαίνει πως ήταν επιλογή μου να χρησιμοποιήσω περισσότερο τα πλήκτρα και τέτοιου είδους ενορχηστρώσεις.

BlackfieldΤο "IV" έχει κάποιες ιδιαίτερες guest συμμετοχές. Πιο συγκεκριμένα σε τρία τραγούδια συναντάμε τα ονόματα των: Brett Anderson (Suede), Jonathan Donahue (Mercury Rev) και Vincent Cavanagh (Anathema). Πώς προέκυψαν οι συγκεκριμένες συμμετοχές;
Το να έχω τον Brett Anderson guest ήταν ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα. Είμαι πολύ μεγάλος φαν των Suede και είμαι πολύ χαρούμενος που δέχθηκε την πρόσκληση να συνεργαστεί μαζί μου. Το ίδια ισχύουν και για τον Jonathan Donahue. Με τον Vincent Cavanagh είμαστε καλοί φίλοι από την εποχή που οι Anathema είχαν περιοδεύσει μαζί με τους Blackfield στις Η.Π.Α.. Εξαιρετικός τραγουδιστής.

Φαντάζομαι πως το "IV" θα αποτελέσει αφορμή ώστε το συγκρότημα να βγει σε περιοδεία.
Σαφώς. Έχουμε σκοπό να ξεκινήσουμε περιοδεία τον Φεβρουάριο του 2014.

Ο Steven Wilson θα είναι μαζί σας στην περιοδεία;
Ναι, κανονικά.

Aviv Geffen (Blackfield)Στην Ελλάδα υπάρχει περίπτωση να σας δούμε; Γιατί με εξαίρεση την εμφάνιση στο Ejekt Festival του 2011, έχετε να δώσετε κανονική συναυλία εδώ από το 2007.
Ναι και θέλω να τονίσω κάτι. Είπα και στον Wilson και στον manager μας ότι επιβάλλεται να έρθουμε στην Ελλάδα και να παίξουμε ακόμα και δωρεάν. Στην Ελλάδα μας έχετε αγκαλιάσει, μας έχετε στηρίξει και δε θέλω η οικονομική κρίση να σταθεί εμπόδιο στο να μη δώσουμε συναυλία εδώ. Θα πρέπει να υπάρχει αφοσίωση όχι μόνο από τον φαν προς το συγκρότημα, αλλά κι από το συγκρότημα προς τον φαν. Οι Blackfield και το ελληνικό κοινό είναι σαν δύο πολύ καλοί φίλοι κι από την στιγμή που ο ένας έχει δυσκολίες, ο άλλος οφείλει να τον στηρίξει όπως μπορεί. Υπόσχομαι ότι θα κάνω τα πάντα για να παίξουμε στην Ελλάδα στην επερχόμενη περιοδεία!

Έχεις πάρα πολλά προσωπικά άλμπουμ με εβραικούς στίχους που είναι πολύ πετυχημένα στο Ισραήλ και μόλις ένα με αγγλικούς που κυκλοφόρησες το 2009. Ας αφήσουμε στην άκρη τα εβραικά που απευθύνονται σε συγκεκριμένο κοινό. Στο αγγλόφωνο άλμπουμ που κυκλοφόρησες τι το διαφορετικό επεδίωξες σε σχέση με τα τραγούδια που γράφεις για τους Blackfield;
Οι Blackfield έχουν έναν πιο συγκεκριμένο, πιο έντονο χαρακτήρα και κάποια κομμάτια που ακούγονται πιο «εύκολα» δεν ταιριάζουν σε αυτόν τον χαρακτήρα. Οπότε, στην προσωπική μου δουλειά βρήκαν θέση κομμάτια μου που θεώρησα πως δε θα μπορούσαν λόγω σύνθεσης και ύφους να μπουν σε ένα άλμπουμ των Blackfield.

BlackfieldΤο ότι παράλληλα με τους Blackfield έχεις την προσωπική σου καριέρα θεωρείς ότι αυτό λειτουργεί ευεργετικά για το συγκρότημα ή ότι του στερεί κάτι;
Το πιο ωραίο πράγμα με τους Blackfield είναι το ότι κι εγώ κι ο Wilson, παρότι έχουμε τις προσωπικές μας καριέρες παράλληλα, δεν πιεζόμαστε να βγάλουμε κάτι απλώς και μόνο για να βγει. Έχουμε όλη τη χρονική άνεση και την ελευθερία να δουλεύουμε όπως και όποτε θέλουμε με μοναδικό γνώμονα να δημιουργήσουμε κάτι με τον τρόπο που εμείς θεωρούμε σωστό.

Σε ευχαριστεί περισσότερο η ενασχόλησή σου με τους Blackfield απ’ ότι η προσωπική σου καριέρα;
Ναι. Οι Blackfield είναι το playground της φαντασίας μου. Λόγω των αγγλικών στίχων μέσω των Blackfield μου δίνεται κι η ευκαιρία να έχω επαφή με περισσότερο κοινό.

Για κάποιες σεζόν συμμετείχες ως κριτής σε ένα talent - reality show στο Ισραήλ. Αν κρίνω από την Ελλάδα, πολλές φορές η συνεργασία ενός καταξιωμένου ποιοτικού καλλιτέχνη με τέτοιου τύπου show προκαλεί αρνητικά σχόλια. Προσωπικά δεν κατακρίνω κάτι τέτοιο, αλλά για να είμαι ειλικρινής μου έκανε εντύπωση η παρουσία σου σε αυτό το show.
Αν είχες τη δυνατότητα να καταλάβεις εβραικά, θα καταλάβαινες πως η παρουσία μου εκεί δεν ήταν ακριβώς για να διδάξω και να κρίνω τους μαθητές του talent show αλλά κυρίως γιατί μέσω αυτής της εκπομπής μπορούσα να εκφράσω σε πολύ κόσμο τη γνώμη μου για την κυβέρνηση του Ισραήλ και το θέμα των κατεχόμενων περιοχών.

Aviv Geffen (Blackfield)Χρησιμοποίησες δηλαδή την εκπομπή ως μέσο να στείλεις το «μήνυμά» σου;
Ακριβώς.

Θα ήθελα να σταθώ λίγο στη παρουσία σου στο συγκεκριμένο show, για τους όποιους καθαρά καλλιτεχνικούς λόγους κι όχι τους πολιτικούς, και να σε ρωτήσω αν όντως τέτοια show προσφέρουν κάτι στους συμμετέχοντες κι αν εσύ πιστεύεις πως τους έδωσες κάποια εφόδια στην τυχόν μελλοντική καριέρα τους.
Όχι, δεν νομίζω ότι τους προσέφερα κάτι συν ότι είμαι της άποψης πως για να φτάσεις στην καλλιτεχνική καταξίωση πρέπει να κάνεις όλη τη διαδρομή και όχι να «κόβεις δρόμο». Το talent show είναι σαν να «κόβεις δρόμο».
  • SHARE
  • TWEET