Συνέντευξη Anneke van Giersbergen

«Κοιτάζοντας πίσω σε εκείνες τις μέρες (με τους Gathering), νιώθω περήφανη και χαρούμενη»

Από τον Άλκη Κοροβέση, 14/10/2013 @ 12:09
Έχουν περάσει έξι χρόνια από τότε που έφυγε από τους Gathering για να επικεντρωθεί στη σόλο καριέρα της. Κατάφερε να μείνει στο προσκήνιο κάνοντας - το λιγότερο - ενδιαφέροντες δίσκους, ακόμα και αν στράφηκε σε μια πιο pop κατεύθυνση. Οι συνεργασίες της με διάσημους καλλιτέχνες όπως ο Arjen Lucassen και ο Devin Townsend δεν είναι αμελητέες και, παρόλο που είναι μητέρα, έχει αρκετά να προσφέρει ακόμα στη μουσική. Η Anneke van Giersbergen μίλησε μαζί μας με ευχαρίστηση για αρκετά ενδιαφέροντα πράγματα, όπως ο νέος της δίσκος, η ζωή της, η επιστροφή της στην Ελλάδα και φυσικά οι Gathering.

Anneke van GiersbergenΛοιπόν Anneke, το καλοκαίρι πλέον τελείωσε. Είχες αρκετό χρόνο να το περάσεις με την οικογένειά σου;
Στην πραγματικότητα δεν πήγαμε διακοπές αλλά βρήκαμε χρόνο να κάνουμε άλλα πράγματα όπως να πάμε σινεμά. Αυτό ήταν καλό. Ο καιρός για μας δεν ήταν καθόλου καλός, πέραν από τις δυο τελευταίες εβδομάδες, που μας «χτύπησε»’ ένας καύσωνας. Οπότε μπορώ να πω, ήταν ένα αρκετά ενδιαφέρον καλοκαίρι, όσον αφορά τον καιρό.

Κυκλοφόρησε ο νέος δίσκος σου με τίτλο "Drive". Ένα αρκετά up-tempo άλμπουμ που συνδυάζει κομμάτια δυνατά αλλά και «ραδιοφωνικά». Φαίνεται λοιπόν πως δεν σου λείπει η έμπνευση. Τι ήταν αυτό που σε καθοδήγησε αυτή τη φορά;
Πραγματικά. Είναι αλήθεια πως ποτέ δεν δυσκολεύομαι να γράψω κομμάτια. Καμιά φορά έχω πολλές ιδέες και δε ξέρω ποιο δρόμο να ακολουθήσω. Και αυτό γιατί γράφω από μπαλάντες μέχρι πιο βαριά κομμάτια. Μπορεί κανείς να τα βρει όλα σε ένα μόνο δίσκο. Αυτή τη φορά όμως ένιωσα πως ήθελα να δημιουργήσω κάτι πιο χαρούμενο και «πικάντικο», γεμάτο θετική ενέργεια. Έτσι και αλλιώς πάντα προσπαθώ να βελτιώνομαι τόσο φωνητικά όσο και στο γράψιμο των κομματιών. Και είμαι πολύ περήφανη για το πώς εξελίχθηκε τελικά η δουλειά αυτή. Ο Arno Krabman, ο παραγωγός του νέου άλμπουμ, με βοήθησε πολύ στη δημιουργία των κομματιών καθώς και με πολλά άλλα πράγματα. Είμαι πολύ ευχαριστημένη με τον νέο δίσκο.

Anneke van Giersbergen - DriveΕίναι γεγονός, όπως είπες και η ίδια, πως η νέα σου δουλειά χαρακτηρίζεται από μια πολύ θετική αύρα. Πώς έγινε η επιλογή των κομματιών που μπήκαν τελικά στο άλμπουμ και αυτών που έμειναν εκτός;
Η αλήθεια είναι, πως το ξέρεις μέσα σου αμέσως, αν ένα κομμάτι θα προκύψει το ίδιο καλό με ένα άλλο. Υπάρχουν κάποια όμως  που παρά το γεγονός ότι δεν είναι τόσο καλά, σε αγγίζουν με κάποιο τρόπο, έχοντας πολύ προσωπικούς στίχους που είναι λυπηρό να αφήσεις το «μωρό» σου πίσω. (γέλια) Ξέρεις αυτό που ήθελα να κάνω ήταν ένας σύντομος δίσκος, με δέκα κομμάτια, μια μπαλάντα, όλα πολύ, πολύ ωραία .

Κρύβεται κάποιο θέμα πίσω από τον τίτλο ή τα τραγούδια;
Πιστεύω πως το γενικό θέμα είναι απλά η ζωή, ο τρόπος που την ζούμε και πώς την βλέπω εγώ σε προσωπικό επίπεδο. Διαρκώς σκέφτομαι τον τρόπο που ζω τη δική μου ζωή, αν κάνω καλή δουλειά σε αυτό. Πάντα θέλω να ωριμάζω. Πολλοί στίχοι καταπιάνονται με αυτό το ζήτημα όπως αυτοί στα κομμάτια "Shooting For The Stars", "The Best Is Yet To Come" και "We Live On". Είναι κάτι πολύ προσωπικό για μένα.

Τρία κομμάτια από το "Drive" έχουν εντυπωθεί στο μυαλό μου και θα ήθελα να σου ζητήσω κάποιες περεταίρω πληροφορίες πάνω σε αυτά. Το πρώτο είναι το "Treat Me Like A Lady".
Οι στίχοι στο κομμάτι αυτό είναι ουσιαστικά φανταστικοί. Έχουν να κάνουν με τον αλληλοσεβασμό, είτε από άνθρωπο σε άνθρωπο, είτε από αγόρι σε κορίτσι. Όλοι μας έχουμε βιώσει τέτοιες καταστάσεις όπου μας έχουν φερθεί άδικα και σκληρά. Είναι ένα αρκετά γρήγορο κομμάτι και ανυπομονώ να το παίξουμε ζωντανά.

Anneke van GiersbergenΤο δεύτερο είναι το "My Mother Said", ένα από τα πιο συναισθηματικά κομμάτια που έχω ακούσει τελευταία.
Είναι σχεδόν σαν μια κουβέντα που έκανα με τους γονείς μου, περίπου 20 χρόνια πριν. Όταν είσαι νέος κάνεις ηλίθια πράγματα και καταλήγεις να μιλάς στους γονείς σου για αυτά.  Και εκείνη η στιγμή ήταν για μένα καθοριστική για τη ζωή μου. Έτσι 20 χρόνια μετά σκέφτομαι ακόμα εκείνη την κουβέντα. Τώρα είμαι και εγώ με τη σειρά μου μητέρα και έγραψα ένα κομμάτι για αυτό.

Το τελευταίο είναι το "Mental Jungle", ένα πολύ διαφορετικό κομμάτι με oriental στοιχεία.
Είναι αλήθεια. Το τραγούδι αυτό το έγραψα με τον κιθαρίστα μου. Ένας φίλος από Τουρκία, ο Hayko Cepkin, συμμετέχει στα φωνητικά. Ο Hayko και εγώ είμαστε φίλοι από παλιά έχοντας ξανασυνεργαστεί σε Τουρκία και Ολλανδία. Είναι ένας εξαιρετικός τραγουδιστής και πίστευα ότι θα του ταίριαζε πάρα πολύ το κομμάτι. Και πραγματικά έκανε πάρα πολύ καλή δουλειά.

Anneke van GiersbergenΣυμφωνώ. Ποιά είναι τα πλάνα σου αυτή τη στιγμή; Ίσως ένα καινούριο βίντεο πέραν από το βίντεο του "Drive";
Ναι, θα κυκλοφορήσει πολύ σύντομα ένα νέο βίντεο. Και μετά από αυτό ξεκινάμε την περιοδεία. Αυτό είναι και το βασικό πλάνο. Επίσης θα επισκεφτούμε και την Ελλάδα.

Αυτή ήταν η επόμενη ερώτησή μου. (γέλια)
Μα φυσικά και είμαι πολύ χαρούμενη γιατί ξέρεις, μου αρέσει πολύ η Ελλάδα.

Είναι αμοιβαίο.
Τέλεια! Οπότε όλοι είναι ευχαριστημένοι.

Ακόμα μια φορά χρησιμοποιείς το πολύ καλό παρουσιαστικό σου για το εξώφυλλο του νέου σου δίσκου. Ποιο είναι το πιο πρωτότυπο πράγμα που έχεις ακούσει για την εμφάνισή σου;
Ξέρεις, ο κόσμος είτε το αγαπάει είτε το μισεί. Είναι γεμάτο χρώματα, σε αντίθεση με την ροκ και μέταλ σκηνή στην οποία απευθύνεται, που αρέσκεται ιδιαίτερα στη μαυρίλα. (γέλια) Παρόλα αυτά, όλοι λίγο πολύ είναι ανοιχτόμυαλοι όταν πρόκειται για μένα και τη μουσική μου. Ήθελα το εξώφυλλο και οι εικόνες να έχουν την ίδια ενέργεια που έχει και η μουσική του άλμπουμ. Πρέπει να ταιριάζουν μεταξύ τους ξέρεις. Ευτυχώς στους περισσότερους ανθρώπους άρεσε. Πραγματικά ξεχωρίζει, μπλε φόντο, κόκκινα μαλλιά, λευκό πρόσωπο.

Anneke van GiersbergenΥπάρχουν νέοι καλλιτέχνες που ξεχωρίζεις;
Είναι μια δύσκολη επιλογή. Υπάρχουν πολλοί νέοι καλοί δημιουργοί. Βασικά, είναι μια νέα μπάντα που ονομάζεται The Charm The Fury. Προέρχονται από την Ολλανδία και η Caroline στα φωνητικά είναι απίστευτη.

Εφόσον τους προτείνεις θα τους τσεκάρω (γέλια). Πως θα περιέγραφες τον εαυτό σου όσον αφορά την επαφή  σου με τους συναδέλφους σου κατά την δημιουργία των κομματιών; Μοιάζεις πολύ ευχάριστη και άνετη και δεν θα μπορούσα να σε φανταστώ να είσαι αυστηρή για παράδειγμα.
Δε νομίζω να είμαι αυστηρή (γέλια). Πιστεύω πως είναι σημαντικό να περιτριγυρίζομαι από μια ομάδα ανθρώπων που έχουν όρεξη για δουλειά και συνυπάρχουν αρμονικά. Φυσικά καμιά φορά μπορώ να είμαι οξύθυμη. Δε μου αρέσουν οι άνθρωποι που διαμαρτύρονται συνεχώς και για όλα. Όταν είσαι μουσικός, οι ώρες δουλειάς μπορεί να είναι πολλές και ίσως κάποια στιγμή χρειαστεί να ξυπνήσεις στις 3 τα χαράματα να προλάβεις το αεροπλάνο. Έτσι λοιπόν αν κάποιος  δε μπορεί να ανταπεξέλθει, τότε καλύτερα να εγκαταλείψει αυτό το χώρο. Προσωπικά πάντα αναζητώ ανθρώπους για την μπάντα, αλλά και γύρω από αυτήν, που απλά αγαπούν αυτό που κάνουν.

Είμαι της άποψης ότι το πιο σημαντικό είναι να ταιριάζουν οι άνθρωποι μεταξύ τους.
Ακριβώς! Και ο λόγος είναι ότι το επάγγελμά μας είναι περίεργο και έτσι ο καθένας πρέπει να κάνει το καλύτερο που μπορεί.

Anneke van GiersbergenΈχεις συνεργαστεί με πολλούς καλλιτέχνες στο παρελθόν, όπως ο Devin Townsend, ο Daniel Cavanaugh και ο Arjen Lucassen. Ποιά ήταν η πιο αξιομνημόνευτη;
Τους λατρεύω όλους, είναι φίλοι μου. Πραγματικά αγαπώ αυτή με τον Devin Townsend. Δεν είναι μόνο εξαιρετικός μουσικός αλλά και ένας πολύ συνεργάσιμος άνθρωπος. Δουλεύει εξαιρετικά σκληρά. Όλοι το κάναμε, για να βγάλουμε τόσο υπέροχη μουσική. Μου αρέσει να δουλεύω μαζί του γιατί είναι πολύ αστείος, γλυκός και πάρα πολύ έξυπνος. Έμαθα πολλά από αυτόν για τη μουσική, τη ζωή.

Υπάρχει ένα διαρκές πάρε-δώσε σε μια συνεργασία.
Ακριβώς.

Αν θα μπορούσα να προτείνω μια συνεργασία με τον Serj Tankian. Θα ήταν απίστευτο να δω δυο από τους αγαπημένους μου τραγουδιστές να δουλεύουν μαζί. Το έχεις σκεφτεί ποτέ;
Τον αγαπώ και εγώ. Πιστεύω ότι είναι ένας φανταστικός τραγουδιστής. Αυτό θα μπορούσε να γίνει. Σίγουρα!

Anneke van GiersbergenΔημιουργείς μουσική αρκετό καιρό τώρα. Πιστεύεις ότι τα καλύτερα έρχονται (σ.σ.: "The Best Is Yet To Come") ή θεωρείς πως έφτασες κάποια στιγμή στο παρελθόν στο ζενίθ σου;
Αυτή είναι μια πάρα πολύ καλή ερώτηση. Όταν ήμουν στους Gathering φτάσαμε κάποια στιγμή να είμαστε πολύ δημοφιλείς. Καταφέραμε να γίνουμε πραγματικά επιτυχημένοι και έμαθα τόσα πολλά από αυτό. Τώρα σαν σόλο καλλιτέχνιδα, έπρεπε να ξεκινήσω από την αρχή σχεδόν. Δεν είναι εύκολο, οι άνθρωποι είναι πιο σκεπτικοί, έτσι πρέπει να δουλέψεις σκληρά για να κερδίσεις το ενδιαφέρον του ακροατή. Πλέον βρίσκομαι σε ένα επίπεδο που θέλω. Παίζω παντού, κάνω δίσκους, κάνω αυτό ακριβώς που αγαπάω. Πάντα πιστεύω ότι τα καλύτερα έρχονται, πάντα μπορείς να προχωρήσεις και να γίνεις καλύτερος σε αυτό που κάνεις. Να πάρεις το καλύτερο από τη ζωή. Έτσι θα σκέφτομαι μέχρι τη μέρα που θα πεθάνω. Είμαι σαράντα χρονών και πιστεύω ότι η ζωή μου είναι στο καλύτερο σημείο της, επειδή δεν είμαι αβέβαιη όπως όταν ήμουν δεκαοχτώ. Είμαι εντάξει με τον εαυτό μου. Και υπάρχουν τόσα να δω και να κάνω, και πάντα σκέφτομαι, αύριο θα γίνω καλύτερη.

Γιατί τελείωσες τους Agua De Annique;
Ήταν μόνο ένα όνομα. Παρατήρησα ότι μπέρδευε τον κόσμο. Έφυγα από τους Gathering για να κάνω σόλο καριέρα, αλλά διαπίστωσα ότι είχα και πάλι όνομα μπάντας. Δεν ήταν και η καλύτερη απόφαση και ήταν ένα όνομα που κανείς δεν καταλάβαινε. Έτσι μετά από μερικούς δίσκους το παράτησα και όλα έγιναν πιο ξεκάθαρα.

Θα έλεγε κανείς ότι το να είσαι μητέρα θα καθυστερούσε την μουσική σου καριέρα. Αντιθέτως, φαίνεται να είσαι πιο παραγωγική τώρα. Πώς το καταφέρνεις αυτό;
Από τη στιγμή που είμαι μητέρα, πρέπει να κάνω σωστή διαχείριση του χρόνου μου. Όταν ήμουν 21 στους Gathering το μόνο που είχα να κάνω ήταν να είμαι στην μπάντα και να τραγουδάω. Τώρα έχω την οικογένεια μου, έχω τη μουσική και τόσα ακόμα πράγματα να φροντίσω. Δουλεύω με διαφορετικό τρόπο από ότι πριν, αλλά κάθε εργαζόμενη μητέρα έχει τα ίδια προβλήματα. Εκτός από το γεγονός ότι εμείς δουλεύουμε περίεργες ώρες. Είναι πολύ καλό όταν μπορώ να τα συνδυάζω , και ο γιος μου έρχεται μαζί στην περιοδεία.

Anneke van GiersbergenΠόσων χρόνων είναι τώρα;
Είναι οχτώ.

Wow! Ο χρόνος περνάει πολύ γρήγορα.
Το ξέρω! Είναι μεγάλο παιδί τώρα. (γέλια)

Συγκρίνοντας τον εαυτό σου τώρα και το 1997, ποιές είναι οι διαφορές;
Είμαι άνετη με τον εαυτό μου και τη ζωή μου. Και όταν είσαι νέος ό,τι κάνεις, ό,τι πεις έχει ένα μεγάλο ερωτηματικό από πάνω του.

Σε αυτή την ηλικία υπάρχουν πιο πολλές ερωτήσεις παρά απαντήσεις.
Ακριβώς. Τώρα έχω αρκετές απαντήσεις  για να τα βγάλω πέρα και να είμαι χαρούμενη. Οπότε θα έλεγα ότι είμαι πολύ πιο χαρούμενη τώρα, αν και πάντα ήμουν ένα χαρούμενο παιδί. Απλά κάποιες φορές δεν καταλάβαινα τη ζωή. Και αυτό βοηθά να βγούν καλοί στίχοι.

Άρα η ευτυχία είναι αυτό που σε εμπνέει να γράψεις τραγούδια;
Έτσι πιστεύω. Ξέρω ότι λένε πως πρέπει να είσαι λυπημένος για να γράψεις καλή μουσική, αλλά διαφωνώ. Βλέπεις ο νέος δίσκος είναι ευφορικός και όποιος νιώθει το ίδιο, θα πάρει κάτι από αυτόν.

Anneke van GiersbergenΘυμάμαι που μιλούσα με τον Nick Holmes των Paradise Lost και μου είχε πει ότι πρέπει να είναι εντάξει για να γράψει μουσική. Όταν είναι λυπημένος δεν έχει όρεξη να γράψει κομμάτια, δεν έχει όρεξη για τίποτα. Ήταν πάντα όνειρό σου να γίνεις τραγουδίστρια;
Ναι, από όταν ήμουν πολύ μικρή ήθελα να γίνω κάτι σχετικό με τις τέχνες ή τη μουσική. Όταν έγινα δεκατριών, νομίζω, ήξερα με βεβαιότητα ότι ήθελα να γίνω μουσικός.

Άρα εκπλήρωσες το όνειρό σου;
Ναι και πάντα ήξερα βαθιά μέσα μου ότι θα τα καταφέρω.

Έχεις σκεφτεί ή σου έχει προταθεί ποτέ να παίξεις σε κάποια ταινία; Είσαι πολύ φωτογενής.
Σε ευχαριστώ! Θα το ήθελα κάποια μέρα. Θα με ενδιέφερε να μάθω πως δουλεύει αυτός ο κόσμος.

Θα ήταν αρκετά ενδιαφέρον κάτι τέτοιο. Θυμάμαι την πρώτη φορά που σε είδα, ήταν η τελευταία σας συναυλία με τους Gathering στην Ελλάδα. Ήταν πραγματικά συγκινητική βραδιά, επειδή υπήρχαν αρκετές φήμες ότι θα έφευγες από τη μπάντα. Είναι μια από τις κορυφαίες συναυλίες για μένα. Τη θυμάσαι;
Μα φυσικά.

Σου λείπουν καθόλου αυτές οι μέρες;
Δεν θέλω να κοιτάζω στο παρελθόν γιατί προτιμώ να βλέπω μπροστά. Αν κοιτάζω πίσω σε εκείνες τις μέρες, νιώθω περήφανη και χαρούμενη. Έμαθα πώς να ζω τη ζωή μου, τα πάντα γύρω από τη μουσική. Φυσικά μου λείπουν τα παιδιά.

Anneke van GiersbergenΚρατάτε επαφή;
Ναι, λίγο. Είναι όμορφο αυτό.

Υπάρχει κάποια πιθανότητα επανασύνδεσης;
Όχι ακόμα. Δεν χρειαζόμαστε τα λεφτά. (γέλια)

Αρκετά ευθεία απάντηση. (γέλια)Λοιπόν, για να κλείσουμε την συνέντευξη, στείλε ένα μήνυμα στους φίλους σου στην Ελλάδα.
Εύχομαι πραγματικά όλοι να έρθουν στη συναυλία και να τσεκάρει το νέο δίσκο, γιατί είναι πραγματικά πολύ καλός.

Σε ευχαριστώ πάρα πολύ, Anneke. Τα λέμε σύντομα.
Ευχαρίστησή μου.
  • SHARE
  • TWEET