Τραγούδι των Iron Maiden αποτελεί έναυσμα για μάθημα heavy metal λογοτεχνίας σε πανεπιστήμιο

18/02/2013 @ 12:22
Ένα αμερικάνικο πανεπιστήμιο πρόκειται να ξεκινήσει ένα καινούριο μάθημα που θα πραγματεύεται τη «heavy metal λογοτεχνία», έπειτα από την επιτυχία ενός πειράματος με το "Out Of The Silent Planet" των Iron Maiden.

Ο γλωσσολόγος Martin Jakobsen χρησιμοποίησε το εν λόγω κομμάτι από το "Brave New World" (2000) των Iron Maiden για να διδάξει δομή του λόγου. Το μάθημα συμπεριελάμβανε διαγράμματα που έδειχναν πως είχαν δομηθεί οι στίχοι πάνω στη μουσική.

«Οι φοιτητές τρελάθηκαν με αυτό!» εξηγεί ο Jakobsen. «Το λάτρεψαν. Οπότε μια μέρα ανέφερα, εντελώς άτυπα και δίχως να το έχω σκεφτεί, ότι πρέπει οπωσδήποτε να κάνουμε ένα μάθημα πάνω στο heavy metal. Οι φοιτητές της τάξης συμφώνησαν ομόφωνα με την ιδέα.»

«Συνεχώς συναντάς αναφορές στην κουλτούρα και τον πολιτισμό από τον οποίο προέρχεται ο κάθε στιχουργός. Οπότε, είναι λογικό να ισχυριστεί κανείς ότι πρόκειται για ένα είδος λογοτεχνίας, πέρα από ένα είδος μουσικής - ακριβώς όπως η country αποτελεί μέρος των λαϊκών παραδόσεων των Η.Π.Α. Τα θέματα των στίχων απαιτούν την ίδια νοητική διαδικασία που θα απαιτούσε οποιοδήποτε είδος λογοτεχνίας. Πρόκειται για πράγματα που πρέπει να ξεκλειδώσεις στο μυαλό σου για να τα καταλάβεις.»

Ο φοιτητής Eric Bauer δήλωσε: «Στους στίχους του heavy metal μπορείς να βρεις τα πάντα: κοινωνικά θέματα, ανθρώπινες εμπειρίες, μάγους και δράκους. Όποιο θέμα και αν σε ενδιαφέρει, πιθανότατα υπάρχει ένα αντίστοιχο heavy metal κομμάτι που να μιλάει γι' αυτό.»
  • SHARE
  • TWEET