Συνέντευξη Flogging Molly

«Τραγουδάμε για προβλήματα με τα οποία ο σύγχρονος ελληνικός λαός μπορεί εύκολα να ταυτιστεί»

Από τον Ιάσονα Τσιμπλάκο, 22/11/2011 @ 12:20
Λίγο πριν τη συναυλία των Flogging Molly στο φετινό Rockwave, καταφέραμε και κλέψαμε λίγο χρόνο από τα «μεγάλα κεφάλια» πίσω από το σχήμα, που τυγχαίνουν να 'ναι και αντρόγυνο, τον Dave King και την Bridget Regan. Μιλήσαμε για το ελληνικό κοινό, το νέο κύμα της folk και την άποψη τους πάνω σε μία «ιρλανδική συμμαχία». Απολαύστε...

Πρόσφατα κυκλοφορήσατε ένα νέο δίσκο, το "Speed Of Darkness". Πείτε μας λίγο σε τι διαφέρει από το προηγούμενο, καταπληκτικό σας δίσκο, "Float".
Dave King: Ζούμε μια σχετικά «διπλή ζωή» μεταξύ Δουβλίνου και Detroit, και στα δύο μέρη αντιμετωπίζουμε και παρατηρούμε την καθημερινότητα με όλες τις σύγχρονες δυσκολίες, κυρίως οικονομικά προβλήματα όπως...
Bridget Regan: Καλέ μου, δε νομίζω πως είναι ανάγκη να εξηγήσεις στους Έλληνες τι πάει να πει «οικονομικά προβλήματα»...
Dave King: Χμμ, υπόθετω πως όχι. Όπως και να 'χει, είναι ένας δίσκος βασισμένος στην απλή καθημερινότητα και πώς ο καθένας, ή εμείς στην προκειμένη περίπτωση, αντιμετωπίζουμε τα οποιαδήποτε προβληματα.
Bridget Regan: Μπορεί και να το δει κανείς ως φυσική συνέχεια του "Float". Μουσικά τουλάχιστον εξελιχθήκαμε αρκετά ως μπάντα, πράγμα που είχε αρχίσει να φαίνεται από το προηγούμενο δίσκο.
Dave King: Στιχουργικά, δεν είναι ότι ακολουθούμε κάποιο στρωμένο concept ή θέμα, απλά η ζωή είναι αυτό που μας εμπνέει. Μπορεί να ακούγεται μπανάλ και κλισέ, αλλά έτσι είναι.
Bridget Regan: Ναι, ο Dave δεν είναι τύπος που θα γράψει μια γενικευμένη ανάλαφρη pop αηδία που δεν έχει κάτι να πει. Όλα τα τραγούδια είναι αποτέλεσμα είτε άμεσης παρατήρησης, είτε βιώματος. Χωρίς να θέλω να θίξω άλλους μουσικούς, τα δικά μας κομμάτια χαρακτηρίζονται από μία ιδιαίτερη ειλικρίνεια, πράγμα που δε συναντάς σε πιο pop μουσικές.

Και αυτή η «ειλικρίνεια» για την οποία μιλάτε είναι κύριο χαρακτηριστικό της ευρύτερης folk σκηνής, την οποία εκπροσωπείτε...
D.K.: Ακριβώς, και αυτή η ειλικρίνεια είναι που έχει τραβήξει τους όποιους θαυμαστές μας. Είναι κάτι το οποίο μιλάει κατευθείαν στην ψυχή των ακροατών. Γι' αυτό εξάλλου πιστεύω πως έχουμε και ένα αρκετά ικανοποιητικό fan base στην Ελλάδα. Τραγουδάμε για προβλήματα και καταστάσεις με τα οποία ο σύγχρονος ελληνικός λαός μπορεί εύκολα να ταυτιστεί.

H πρώτη σας συναυλία στην Ελλάδα, στο Rockwave Festival του 2008, έκανε μεγάλη εντύπωση στο ελληνικό κοινό και κερδίσατε πολλούς νέους θαυμαστές εκείνη τη βραδιά. Παρατηρήσατε πόσα "Flogging Molly" μπλουζάκια είναι εκεί έξω σήμερα;
D.K.: [Γέλια] Ναι, ναι, τους είδαμε από το βανάκι καθώς ερχόμασταν εδώ. Καταπληκτικό θέαμα να βλέπεις πολλούς με μπλούζες της μπάντας σου όταν στο ίδιο line-up υπάρχουν άλλα, τεράστια ονόματα, όπως οι Prodigy ή οι Kyuss, πράγμα βέβαια που μάς τιμάει πολύ και θα βάλουμε τα δυνατά μας να ξεπεράσουμε το live του 2008.

Κάτι που μού έκανε εντύπωση καθώς προετοιμαζόμουν για τη συνέντευξη είναι ότι ο καινούργιος σας δίσκος βγήκε από τη νεοσύστατη δική σας δισκογραφική εταιρεία, Borstal Beat Records. Πώς και προέκυψε αυτή η ιδέα;
D.K.: Έτσι όπως το βλέπουμε εμείς, για μια μπάντα όπως οι Flogging Molly είναι μάλλον η φυσική εξέλιξη των πραγμάτων. Η SideOneDummy είναι καταπληκτική εταιρεία, μάς βοήθησε πάρα πολύ και εξακολουθούν να είναι καλοί μας φίλοι.
B.R.: Ήταν μία ιδέα που έπαιζε στο μυαλό μας εδώ και αρκετό καιρό, ακόμα και κατά τη διάρκεια της ηχογράφησης των δύο προηγούμενών μας δίσκων, αλλά διάφοροι παράγοντες δε μας επέτρεψαν να κάνουμε αυτή την κίνηση εμπρός. Ο λόγος που ξεκινήσαμε τη δική μας εταιρεία είναι ακριβώς ο ίδιος λόγος που τα παιδιά από τη SideOneDummy ξεκίνησαν τη δική τους. Υπάρχουν πράγματι αμέτρητες αξιόλογες μπάντες εκεί έξω που δεν έχουν τη δυνατότητα να βρουν ένα αξιοπρεπές συμβόλαιο και έχουμε πλέον τη δυνατότητα να τους προσφέρουμε ένα σπίτι και να τους δώσουμε τις ευκαιρίες που δεν έδωσε κανείς σε μας στην αρχή της καριέρας μας, παρά η SideOneDummy. Από την άλλη, το να βγάζουμε τους δικούς μας δίσκους με τη δική μας εταιρεία προφανώς και μάς δίνει τον πλήρη έλεγχο της κατάστασης σε οποιοδήποτε τομέα - όχι βέβαια πως η SideOneDummy μάς έβαζε περιορισμούς, αλλά καταλαβαίνεις. Ο κύριος λόγος όμως είναι πως μάς δίνεται η δυνατότητα να υπογράφουμε νέες μπάντες.

Οπότε στο ρόστερ σας τι έχετε μέχρι στιγμής;
B.R.: Έχουμε τους Flogging Folly.

Καλούληδες είναι αυτοί. Τους έχω ακουστά.
D.K.: Εντάξει είναι, τίποτα το ιδιαίτερο.
Β.R.: Tους πήραμε και φτηνά. Πέρα από την πλάκα όμως, αυτό τον καιρό δουλεύουμε πάνω σε ένα-δύο συμβόλαια που, αν όλα πάνε καλά, μέχρι το τέλος του έτους θα έχουμε και άλλα ονόματα με τα οποία θα συνεργαζόμαστε.

Οπότε τώρα που σιγά-σιγά παίρνετε μια γεύση από μία άλλη πλευρά της μουσικής βιομηχανίας, ποιές οι απόψεις σας; Ως εταιρεία τι θα θέλατε να αντιπροσωπεύετε;
D.K.: Όπως είπε και η Bridget, όταν ξεκινήσαμε εμείς καμιά εταιρεία δεν έδινε, κυριολεκτικά, δεκάρα για μας και πολλές μπάντες τραβάνε τα ίδια τώρα. Παλαιότερα προσπαθούσαμε να στηρίξουμε μπάντες τις οποίες θέλαμε να βοηθήσουμε, παίρνοντάς τις μαζί μας στις περιοδείες. Τώρα όμως μπορούμε να προσφέρουμε πολλά περισσότερα.
B.R.: Είμαστε πολλά χρόνια στο χώρο και έχουμε αρκετή εμπειρία που μάς επιτρέπει να καθοδηγήσουμε παιδιά καινούργια στο χώρο, που δεν είναι ανάγκη να κάνουν τα ίδια λάθη που κάναμε εμείς ξεκινώντας. Λειτουργούμε πολύ με τη νοοτροπία «ομάδας» στη μπάντα από την αρχή της και το ίδιο σκεπτικό θέλουμε να φέρουμε και στην εταιρεία. Άτομα που θα συνεργάζονται μαζί μας πρέπει να έχουν την ίδια νοοτροπία, γιατί είναι ένας καταπληκτικός τρόπος συνεργασίας και μαγικά πράγματα μπορούν να συμβούν. Θέλουμε να δείξουμε πως ακόμα και σ' αυτή την εποχή υπάρχει ελπίδα και νέα συγκροτήματα μπορούν να τα καταφέρουν.

Είχα ένα όνειρο. Συνεργασία Flogging Molly και Dropkick Murphys.
B.R.: Όχι.
D.K.: Θα είναι ψέμα αν σου πω πως δεν το ακούμε συχνά αυτό. Αλλά είναι κάτι σχεδόν αδύνατο να γίνει. Είμαστε δύο τελείως διαφορετικές μπάντες. Ο κόσμος πολύ εύκολα κατηγοριοποιεί και βάζει ταμπέλες, αλλά στην ουσία δεν έχουμε πολλά κοινά.
B.R.: Οι Dropkick Murphys δεν ξεκίνησαν καθόλου με το σημερινό τρόπο που συνθέτουν τη μουσική τους. Τα όργανα που επέλεγαν ήταν τελείως διαφορετικά, ξεκάθαρα επηρεασμένα από punk ακούσματα, αντιθέτως με μας που ακολουθούμε ένα πιο folk μονοπάτι. Εξαρχής είχαμε στις συνθέσεις μας παραδοσιακά πνευστά, ακορντεόν και λοιπά. Οι Murphys, αντιθέτως, με το χρόνο οδηγήθηκαν στον ήχο που έχουν σήμερα.
D.K.: Το ξέρω πως πολύς κόσμος τείνει να μας βάζει στο καλούπι ως τους υποτιθέμενους αντιπροσώπους μιας κελτικής κουλτούρας, αλλά κακώς, δε θα 'πρεπε να γίνεται αυτό.
B.R.: Για παράδειγμα, τη δεκαετία του '90 είχαμε τους Blur και τους Oasis, μπάντες τελείως διαφορετικές μεταξύ τους. Ο καθένας όμως διάλεγε μία από αυτές τις μπάντες. Δε μπρούσες να ήσουν fan των Oasis χωρίς να σιχαίνεσαι τους Blur, και το ανάποδο. Στο εξωτερικό ρωτούσες για βρετανική μουσική, αυτές θα σου έλεγαν, παρ' όλες τις θεμελιώδεις διαφορές στον ήχο, τη μουσική και τη θεματολογία τους.

Ας μιλήσουμε και για το σχετικά πρόσφατο DVD που κυκλοφορήσατε, το "Live At The Greek Theatre".
D.K.: Είμαστε πολύ περήφανοι γι' αυτό, ναι. Συνοδεύεται όμως από μια παράξενη ιστορία.
B.R.: Η αλήθεια είναι πως ποτέ δεν είχαμε στο νου μας να βγάλουμε κάποιο DVD. Είναι μυστήριο για μας να προσπαθήσεις να αποτυπώσεις τα συναισθήματα ενός live σε μια οθόνη, αλλά δε βαριέσαι. Ήταν λοιπόν κάτι που ήθελε να κάνει η SideOneDummy και είπαμε «γιατί όχι;». Το θέμα όμως είναι πως δεν είχαμε καθόλου χρόνο προετοιμασίας. Όλα ετοιμάστηκαν τόσο γρήγορα.
D.K.: Είχαμε να παίξουμε όλοι μαζί μήνες. Και η στάση της περιοδείας μας στο Greek Theatre ήταν νομίζω η τρίτη, οπότε δε νιώθαμε αρκετά έτοιμοι να μαγνητοσκοπήσουμε το γεγονός.
B.R.: Βασικά είχαμε χεστεί όλοι πάνω μας. Δεχτήκαμε λοιπόν να το κάνουμε, αλλά είχαμε πολλές αμφιβολίες για την ποιότητα του DVD.
D.K.: Βέβαια, για μια μπάντα που ξεκίνησε από το σκοροφαγωμένο stage του Molly Malone's Pun στο Los Angeles, το να παίζει σε ένα ιστορικό θέατρο όπως το Greek είναι μεγάλο κεφάλαιο στην ιστορία μας και χαίρομαι που τελικά υπάρχει αυτό το ντοκουμέντο. Αλλά εκεινή τη στιγμή μας είχε φανεί πολύ κακή ιδέα.
B.R.: Δεν ήμασταν καθόλου προετοιμασμένοι. Είμαστε μια μπάντα με πολλά μέλη και όλοι μένουν σε διαφορετικές γωνιές του πλανήτη, με οικογένειες και λοιπά. Δεν είναι εύκολα να βρίσκουμε πολύ χρόνο ώστε να προετοιμαστούμε επαρκώς για κάτι τέτοιο.
D.K.: Επίσης γυρίστηκε με μία εμφάνιση, ενώ ένα τυπικό DVD κάνει μοντάζ μεταξύ δύο και τριών live στον ίδιο χώρο μέχρι να βγει τέλειο και να καλυφθούν τυχόν λάθη. Είναι για παράδειγμα δύο νομίζω κομμάτια στα οποία σκοτώνω τους στίχους τελείως.

Για να κλείσουμε, συνηθίζουμε να κάνουμε ερωτήσεις που αφορούν την πειρατεία, το διαδίκτυο και λοιπά. Τώρα που είστε και πιο μέσα στη μουσική βιομηχανία, τι έχετε να πείτε;
B.R.: Δυστυχώς είναι κάτι με το οποίο δε μπορείς πλέον να παλέψεις και να νικήσεις. Η πειρατεία θα συνεχίσει να υπάρχει ό,τι και να κάνεις. Αυτό όμως που διαφέρει για τη μπάντα μας είναι πως η μεγαλύτερη μερίδα των οπαδών μας, με βάση την «ειλικρίνεια» αυτή που λέγαμε προηγουμένως, θέλει να μας βοηθήσει, να μας στηρίξει. Να ανοίξουν το cd, να χαζέψουν το artwork, να πάρουν το βινύλιο. Είμαστε περήφανοι που έχουμε ένα τέτοιο κοινό που είναι τόσο παθιασμένο με τη μουσική και κυνηγάει ακριβώς αυτό, όχι έναν άυλο φάκελο στο pc του.
D.K.: Δε θα το αρνηθούμε όμως, και εμείς έχουμε πειρατικό υλικό στον υπολογιστή μας ή αλλού. Μικρός είχα άπειρες αντιγραμμένες κασέτες. Θυμάμαι χαρακτηριστικά bootlegs των Smiths τα οποία δε μπορούσα να βρω άλλου, εμφανίσεις οι οποίες σημάδεψαν το μουσικό μου γούστο και κατά μία έννοια με οδήγησαν σε αυτό που είμαι σήμερα. Το διαδίκτυο από την άλλη, παρά τις προφανείς αρνητικές επιπτώσεις που έχει στη μουσική βιομηχανία, έχει και πολλά καλά. Μια μπάντα μπορεί να κάνει επιτυχία από τη μια στιγμή στην άλλη ή να αγγίξει κόσμο χιλιάδες μίλια μακριά, πράγμα που δε μπορούσε να γίνει παλαιότερα.
B.R.: Δε μπορείς να το αποφύγεις, οπότε ίσως είναι προτιμότερο να το χρησιμοποιήσεις προς όφελός σου. Ας πούμε δουλεύουμε πάνω στην ιδέα να κάνουμε διαγωνισμό μέσω internet ώστε να βρούμε ερασιτέχνες σκηνοθέτες και σεναριογράφους να ετοιμάσουν τα επόμενα μας video clip. Είναι αυτό το interactive στοιχείο που λατρεύουμε.

Ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σας και ελπίζω να σκίσετε για άλλη μια φορά απόψε.
D.K.: Will do my friend, will do.

Ιάσονας Τσιμπλάκος
  • SHARE
  • TWEET