[Βιβλίο]: Get That Beat - Ελληνικό Ροκ 2000 - 2013 (Ντίνος Δηματάτης)

Ένα έργο ζωής και απόκτημα όχι μόνο για τους αμέτρητους καταγεγραμμένους «ενόχους», μα και για κάθε ενημερωμένο μουσικόφιλο

Από τον Χρήστο Κισατζεκιάν, 23/04/2015 @ 12:20
Κάποιος έπρεπε να κάνει και τούτη την ανυπολόγιστης αξίας «βρομοδουλειά»! Να συμμαζέψει δηλαδή όλα όσα έχουν καταφέρει να αφήσουν πίσω τους οι δικοί μας ήρωες. Οι ντόπιοι δημιουργοί και παίκτες της κιθαριστικής ηλεκτροδοτούμενης μουσικής (ή πώς το προτιμάτε;) που η επανάσταση του rock 'n' roll γέννησε ως εισαγόμενη επιδημία στις απαρχές της δεκαετίας του '60 στην πολυπαθούσα Ψωροκώσταινα.

Get That Beat - Ελληνικό Ροκ 2000 - 2013 (Ντίνος Δηματάτης)Τον επίπονο έως και «μαζοχιστικό» αυτό ρόλο ανέλαβε το λοιπόν ο νεαρός τότε δημοσιογράφος και ραδιοφωνικός παραγωγός Ντίνος Δηματάτης ξεκινώντας στα 1982 με το μεγαλεπήβολο βιβλίο "Οι Άγνωστοι Του Ροκ" που πλέον αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής rock σκηνής ως καταγραφή. Δέκα χρόνια μετά ακολούθησε το πλουσιότατο σε πληροφορίες "25 Χρόνια Ελληνικού Ροκ", όπου για πρώτη φορά έμπαιναν σε τάξη τα εγχώρια τεκταινόμενα.

Πριν ξεκινήσει η εν λόγω τριλογία που ο εμπνευστής της βάπτισε "Get That Beat" τιμώντας την ομώνυμη -ανεπανάληπτου βαθμού- εμπορική επιτυχία των αείμνηστων Sharp Ties (την έζησα λόγω ηλικίας έως το κόκαλο και ξέρω!), ο φίλτατος συνοδοιπόρος συνέγραψε το δικό του φόρο τιμής στον Ασυμβίβαστο: "Το Μοναχικό Μπλουζ Του Πρίγκιπα: Παύλος Σιδηρόπουλος", που έκανε ρεκόρ πωλήσεων.

Το πρώτο μέρος της εγκυκλοπαίδειας κατέγραφε τις χρυσές δεκαετίες των '60s & '70s. Το δεύτερο αντιστοίχως στοιχειοθέτησε τις δυο επόμενες, των '80s και των '90s. Κι ερχόμαστε στο σήμερα όπου το παρουσιαζόμενο απόκτημα κυκλοφορεί πανελληνίως από την εκδοτική Ars Nocturna (14 - 16 ευρώ) και εξυμνεί / περιγράφει / αρχειοθετεί τα όσα συνέβηκαν με το έμπα της νέας χιλιετίας, έως και το 2013 που η ύλη μπήκε στα τελικά στάδια της παραγωγικής της διαδικασίας.

«Γνωρίζω καλά πως ίσως υπάρξουν και κάποιοι παραπονεμένοι που έμειναν απ' έξω, όμως ειλικρινά, παρά τις υπεράνθρωπες & πολύχρονες προσπάθειες μου να μη μου ξεφύγει κανείς όντας σε προσωπική επαφή με την πλειοψηφία των μουσικών σχημάτων που καταγράφονται, αρκετές φορές ήταν φύση αδύνατον να ξετρυπώσω κάθε μα κάθε νέο σχήμα που ηχογραφούσε το πρώτο του πόνημα και δεν το έχει ακόμη δημοσιοποιήσει...», μου δήλωσε ο αυθεντικός εξερευνητής κι εγώ συνυπογράφω θερμά!

Είναι ΦΥΣΕΙ ΑΔΥΝΑΤΟΝ να μη σου ξεφύγει κάτι στην πλέον αβυσσαλέα και διαρκώς πολλαπλασιαζόμενη ελληνική μουσική πραγματικότητα που θέλει κάθε γειτονιά της χώρας μας να γεννά πολλά υποσχόμενους μουσικούς και σχήματα, ακόμη και τούτη τη στιγμή που γράφονται τούτες οι αράδες εξ εμού! Άλλωστε η πασιφανώς διακαής ανάγκη του συγγραφέα να μάθει τα πάντα ώστε να μας τα μεταδώσει, όπως και η καλοπροαίρετη πρόθεση του, δικαιώνεται στα μέγιστα στο κλείσιμο του προλόγου του όπου δημοσιοποιεί άφοβα όλους τους τρόπους επικοινωνίας και ζητά από εμάς, μουσικούς και αναγνώστες, να συμπληρώσουμε το απίστευτα δύσκολο έργο του... Πόσο θεός;

Το βιβλίο τούτη τη φορά χωρίζεται σε κεφάλαια ως εξής:

Στο πρώτο γίνεται μια πρώτη ιστορική αναδρομή της ελληνικής pop & rock την περίοδο 2000-2013.

Στο δεύτερο η καταγραφή των ελληνόφωνων σχημάτων και στο τρίτο των Αγγλόφωνων. Στο τέταρτο ο ερευνητής καταγράφει όσους πορεύτηκαν μόνοι ως δημιουργοί. Όσο για τα υπόλοιπα κεφάλαια που συμπληρώνουν καίρια έως και γαργαλιστικά τούτο το διαμαντάκι, παραθέτουν τα εξειδικευμένα μουσικά έντυπα του τόπου, επώνυμα & fanzines (πέμπτο κεφάλαιο), τους χώρους συναυλιών που έδωσαν βήμα για την παρουσίαση των πονημάτων μας (έκτο), όπως και τις μικρές μα επίμονα δημιουργικές και φιλόξενες δισκογραφικές εταιρίες Αθήνας, Θεσσαλονίκης μα και επαρχίας (έβδομο).

Το φωτογραφικό υλικό που κοσμεί για άλλη μια φορά την φετινή κυκλοφορία, κρίνεται επίσης μοναδικό.

Για επίλογο θα καταγράψω το εξής απλό κοινό μυστικό:

Οι εγκυκλοπαίδειες του Δηματάτη είναι τόσο γλαφυρές, που σε θέλουν ως μουσικό να ονειρεύεσαι καθημερινά πως θα αναφέρει εσένα και το σχήμα σας στον επόμενο τόμο του!
  • SHARE
  • TWEET