«A Buyer's Guide»: Scorpions

Από τους Θοδωρή Ξουρίδα, Βαγγέλη Ευαγγελάτο, Κωστή Αγραφιώτη, 10/09/2013 @ 12:28
Τις περισσότερες φορές τα δεδομένα είναι από μόνα τους αρκετά ισχυρά ώστε να μην χρειάζεται προσπάθεια αιτιολόγησης του αυτονόητου. Οι λόγοι για τους οποίους οι Scorpions θεωρούνται μια από τις σημαντικότερες και πιο επιτυχημένες μπάντες στον χώρο του hard rock και του heavy metal είναι γνωστοί ακόμη και στους πιο δύσπιστους.

Scorpions

Τρέχοντας μία αξιοθαύμαστη πορεία στους πρώτους πέντε δίσκους της, η μπάντα χτίζει γερά τις βάσεις της με τον Uli Jon Roth στη σύνθεσή της, κυκλοφορώντας τέσσερις απανωτούς μνημειώδεις hard rock δίσκους. Το γεγονός όμως που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι ότι οι Scorpions κατάφεραν να συνεχίσουν και να διευρύνουν την απήχησή τους και στα 80s, όταν πολλά από τα μεγαθήρια των 70s απαξιώθηκαν. Όπως συμβαίνει νομοτελειακά, η καλλιτεχνική παρακμή και η μερική απαξίωση που επήλθε μοιραία στην -ούτως ή άλλως δύσκολη για τον κλασικό σκληρό ήχο- περίοδο των 90s μπορεί να φρέναρε τους Γερμανούς, αλλά δεν επέφερε την ανάσχεση της ανοδικής έως τότε πορείας τους. Αντιθέτως, η ικανότητά τους να κερδίσουν ξανά το κοινό στη νέα χιλιετία είναι ενδεικτική του μετάλλου που διαθέτει το group.

Scorpions

Ενόψει της επικείμενης τριπλής τους εμφάνισης στην Αθήνα, το Rocking.gr δράττεται της ευκαιρίας και σας παρουσιάζει έναν ενδεικτικό οδηγό της δισκογραφίας των Scorpions, με τον περιορισμό της έκτασης της στήλης «A Buyer's Guide» να καθιστά υποχρεωτική την παράλειψη ουκ ολίγων σημαντικών δίσκων. Δεδομένης της αδιαμφισβήτητης υπεροχής των δύο πρώτων περιόδων της μπάντας, η τελική επιλογή έγινε με στόχο την καλύτερη δυνατή εκπροσώπηση του συνόλου μιας αδιάλειπτης σαρανταετούς δισκογραφίας.

Οι Scorpions θα εμφανιστούν στο θέατρο του Λυκαβηττού στις 11, 12 και 14 Σεπτεμβρίου.

Masterpieces
Scorpions - In Trance In Trance
(RCA) 1975

Οι περισσότεροι υποστηρίζουν ότι ο δεύτερος ή ο τρίτος δίσκος ενός συγκροτήματος είναι εκείνος που θα καθορίζει την πορεία του. Με το "In Trance" οι Scorpions πέτυχαν το απόλυτο, καθώς κυκλοφόρησαν τον δίσκο που θα αποτελούσε όχι μόνο τη βάση πάνω στην οποία θα στηρίζονταν όλες οι επόμενες δουλειές, αλλά και την κορυφαία με βάση το καλλιτεχνικό κριτήριο στιγμή της καριέρας τους. Δυναμικά hard rock κομμάτια ("Dark Lady" και "Robot Man") εναλλάσσονται με υπέροχες μπαλάντες ("Life's Like A River", "Living And Dying") και συνδυάζονται άψογα στο ομώνυμο κομμάτι του δίσκου. Ο Roth δεσπόζει καθώς παντρεύει στο παίξιμό του επιρροές από την κλασική μουσική και τον Hendrix δημιουργώντας πραγματικά σχολή και η δεύτερη πλευρά γεμίζει από εξαιρετικής ωραιότητας συνθέσεις συντελώντας σε έναν δίσκο χωρίς καμία μέτρια στιγμή. Σημαντική λεπτομέρεια που δεν πρέπει να παραλειφθεί η έναρξη της συνεργασίας με τον παραγωγό Dieter Dierks, που θα καθορίσει σε σημαντικό βαθμό την απόλυτα επιτυχημένη πορεία του group στο μέλλον.

Θοδωρής Ξουρίδας
Scorpions - Lovedrive Lovedrive
(Harvest / EMI / Mercury) 1979

Είναι η σύντομη αλλά πολύτιμη επάνοδος του Michael Schenker, αναμφίβολα. Είναι όμως και η άμεση «ραδιοφωνικότητα» που έρχεται ως αυτοσκοπός των Γερμανών με το καλημέρα της ανανέωσής τους. Είναι παράλληλα και η διαρκής αίσθηση ότι η μουσική κουβαλάει ακόμα κάμποσα στοιχεία από την 70s πορεία τους. Είναι αυτοί οι δύο ορισμοί της hard rock μπαλάντας, το άψογο instrumental, οι κιτς σεξο-προβοκατόρικοι στίχοι του Rarebell και το λογοκριμένο εξώφυλλο του Thorgerson. Είναι η σημαντικότητα που φέρει το πρώτο ουσιαστικό βήμα τους στον δρόμο για την εμπορική τους γιγάντωση, η εξέλιξη και το θάρρος που αυτή απαιτεί, η καθαρή ικανότητα της συγγραφής επιτυχιών. Είναι όλα αυτά, τα μικρά και τα μεγαλύτερα, που κάνουν το "Lovedrive" έναν από τους κορυφαίους δίσκους των Scorpions.

Βαγγέλης Ευαγγελάτος
 
Cornerstones
Scorpions - Taken By Force Taken By Force
(RCA) 1977

Το 1977 βρίσκει τις καλλιτεχνικές διαφωνίες μεταξύ του Roth και της υπόλοιπης μπάντας στο ζενίθ τους. Ως συνέπεια, το "Taken By Force" δημιουργεί την αίσθηση ενός υφολογικά διχοτομημένου δίσκου, με τις ηχηρές αντιθέσεις του να τον χαρακτηρίζουν. Γεγονός όμως είναι ότι και οι δύο πλευρές του λάμπουν σε ίσο βαθμό. Οι συνθέσεις του Roth αγγίζουν κορυφή, με riffάρες που υμνούν τον Hendrix και solo που μένουν στην ιστορία. Αντιστοίχως, ο Schenker γράφει κι αυτός μερικά από τα καλύτερα κομμάτια του, με το ύφος να εναλλάσσεται από prog rock έως και proto-power. Εδώ που τα λέμε, βέβαια, και μόνο τα "We'll Burn The Sky" και "Sails Of Charon" να υπήρχαν, θα αρκούσαν για την ανάδειξη του μεγέθους της σπουδαιότητας αυτού του δίσκου.

Βαγγέλης Ευαγγελάτος
Scorpions - Blackout Blackout
(Harvest / EMI / Mercury) 1982

Μπορεί το άψογο "Lovedrive" με την πολύτιμη αρωγή του Michael Schenker να ήρθε με κεκτημένη ταχύτητα από τα 70s δείχνοντας τον δρόμο που θα ακολουθούσαν οι Scorpions στα 80s, το "Animal Magnetism" όμως που κυκλοφόρησε το 1980 δεν απογείωσε το συγκρότημα. Τα πράγματα δυσκόλεψαν περισσότερο όταν το σοβαρό πρόβλημα στις φωνητικές χορδές του Klaus Meine έφερε εντός των πυλών τον Don Dokken. Ο Meine αποδείχθηκε πάντως «πολύ σκληρός για να πεθάνει» και το "Blackout" ο κατάληλος δίσκος την κατάλληλη στιγμή. Με υπερεπιτυχημένα single όπως το "No One Like You" και το ομώνυμο του δίσκου, το όνομα και πράγμα "Dynamite" και μία ακόμη σπουδαία μπαλάντα όπως το "When The Smoke Is Going Down", οι Scorpions όρισαν την επιτομή του εμπορικού με το ποιοτικό, ενέπνευσαν μια ολόκληρη γενιά και επαναπροσδιόρισαν την ηγετική τους θέση στη σκληρή μουσική.

Θοδωρής Ξουρίδας
 
Worth Exploring
Scorpions - Fly To The Rainbow Fly To The Rainbow
(RCA) 1974

Μερικά πράγματα τελικά δεν συμβαίνουν τυχαία. Όταν μετά από την κυκλοφορία του ντεμπούτου τους "Lonesome Crow" το 1972 οι Scorpions είδαν τον 18-χρονο τότε κιθαρίστα τους Michael Schenker να αποχωρεί αποδεχόμενος την πρόταση συνεργασίας των ανερχόμενων Βρετανών U.F.O., αποφάσισαν να διαλύσουν το συγκρότημα. Οι Klaus Meine και Rudolf Schenker όμως δεν το έβαλαν κάτω, ένωσαν τις δυνάμεις τους με τους Francis Buchholz και τον Ulrich Roth των Dawn Road και το 1974 κυκλοφόρησαν τελικά το δεύτερο άλμπουμ των Scorpions, "Fly To The Rainbow". Με τις ψυχεδελικές και blues αναφορές της εποχής να αποκτούν πλέον ένα σλκηρό rock περίβλημα στις επτά πλημμυρισμένες από τα solo του Roth συνθέσεις του δίσκου, τίθενται οι βάσεις για την μεγαλειώδη συνέχεια. Το πιο σπουδαίο σε αυτόν τον δίσκο όμως είναι η μοναδική ατόσφαιρα που διαθέτει, καθιστώντας τον για αρκετούς από τους φανατικούς φίλους της πρώτης περιόδου του σχήματος τον αγαπημένο τους.

Θοδωρής Ξουρίδας
Scorpions - Love At First Sting Love At First Sting
(Harvest / EMI / Mercury) 1984

Το απόγειο. Μπορεί η διαφορά με τα αμέσως προηγούμενα άλμπουμ να είναι οριακή, όμως αναμφίβολα το "Love At First Sting" ήταν το πιο πετυχημένο και αυτό που έφερε την καθολική αναγνώριση μετά από μία δισκογραφική πορεία 13 ετών. Καθόλου τυχαία: Ο δίσκος περιλαμβάνει μερικά από τα πιο χαρακτηριστικά κομμάτια των Scorpions ("Rock You Like A Hurricane", "Bad Boys Running Wild", "Still Loving You", "Big City Nights") και κάποια που η ιστορία μπορεί να μην ήταν τόσο επιεικής μαζί τους, αλλά δεν παύουν να είναι εξαιρετικά (πχ "Crossfire"). Το ενδιαφέρον στην όλη ιστορία είναι πως κατά τη διάρκεια των ηχογραφήσεων το rhythm section (Herman Rarebell - drums, Francis Buchholz - μπάσο) έφτασε στο σημείο να αντικατασταθεί, μετά από παρέμβαση του αυταρχικού παραγωγού Dieter Dierks, από τα πρώην μέλη των Rainbow, Bobby Rondinelli και Jimmy Bain. Η χημεία όμως δεν ήταν η ίδια μετά την αλλαγή, ο Herman και ο Francis επέστρεψαν και το αποτέλεσμα ίσως και να αποτελεί τον τελευταίο πραγματικά σπουδαίο δίσκο τους.

Κωστής Αγραφιώτης
Scorpions - Unbreakable Unbreakable
(BMG) 2004

Αν μου ζητούταν να ξεχωρίσω έναν και μόνο δίσκο από την τελευταία περίοδο των Γερμανών, θα διάλεγα το "Unbreakable" χωρίς δεύτερη σκέψη. Σίγουρα, το να διαδέχεσαι το ανεκδιήγητο "Eye II Eye" είναι κάτι σαν ευλογία, πόσω μάλλον δε όταν η επιστροφή αυτή επιτείνεται από την μεσολάβηση ακουστικών live, ορχηστρικών προσμείξεων και τουλάχιστον μισής ντουζίνας αχρείαστων συλλογών. Το υλικό του "Unbreakable" όμως διέθετε από μόνο του την ποιότητα ώστε όλα αυτά να περάσουν στο παρελθόν. Οι παρεμβάσεις των «ξένων» συνθετών μειώνονται στο ελάχιστο, ο ήχος βαραίνει, το ύφος εκσυγχρονίζεται, το comeback δεν θα μπορούσε να είναι πιο επιτυχημένο. Κάπως έτσι, οι Scorpions ανοίγουν λογαριασμό στα 00s, αποδεικνύοντας ότι -ακόμα και 30-τόσα χρόνια μετά- μπορούν και βγάζουν αξιοπρεπείς δίσκους.

Βαγγέλης Ευαγγελάτος
 
Nerd Alert
Scorpions - Face The Heat Face The Heat
(Mercury / PolyGram) 1993

Λίγο το ξεφούσκωμα του classic rock στις αρχές των 90s, λίγο η έλλειψη ενός δυνατού single και λίγο η πρώτη αλλαγή στη σύνθεση μετά από 15 χρόνια (λόγω της αποχώρησης του μπασίστα Francis Buchholz), έχουν κάνει πολλούς να πιστεύουν πως η κλασική περίοδος των Scorpions έκλεισε στο "Crazy World" (1990). Την ίδια ώρα, ακόμα και οι ίδια η μπάντα έχει παραμερίσει εδώ και χρόνια τα κομμάτια του άλμπουμ από τα live της, αλλά και από τις όποιες συλλογές, με αποτέλεσμα να έχουν ξεχαστεί σπουδαία τραγούδια όπως το "Alien Nation", το "No Pain No Gain" ή το "Lonely Nights". Μεγάλη αδικία. Το "Face The Heat" μπορεί να κυκλοφόρησε σε μία μεταβατική περίοδο, δεν παύει όμως να αποτελεί έναν από τις πιο άρτιους και heavy δίσκους των Γερμανών, όντας σαν σύνολο ίσως ανώτερος τόσο από το "Crazy World", όσο και από το "Savage Amusement" (1987). Αν έχεις ακούσει τους σπουδαίους δίσκους από τα 70s και τα 80s, το "Face The Heat" είναι αυτό που θα σε κάνει από απλό οπαδό... nerd!

Κωστής Αγραφιώτης
 
Keep Away
Scorpions - Eye II Eye Eye II Eye
(East West / Koch) 1999

Κλασική περίπτωση δίσκου που σε κάνει να αναρωτιέσαι: «Τι σκέφτονταν;». Έχοντας ήδη κάνει μία στροφή προς πιο «light» μονοπάτια μόλις τρία χρόνια πριν με το συμπαθέστατο κατά τα άλλα "Pure Instinct", οι Σκορπιοί αποφάσισαν με την επόμενη δουλειά τους να το πάνε ένα βήμα παραπέρα. Το πείραμα απέτυχε όμως παταγωδώς, όχι τόσο λόγω κακών τραγουδιών, όσο της αδικαιολόγητα εκτός τόπου και χρόνου pop προσέγγισης που ακολουθήθηκε στην παραγωγή. Δεκτός και θεμιτός ο πειραματισμός και η αλλαγή ήχου (άλλωστε κάπως έτσι κατέκτησαν την κορυφή), αλλά με ένα όριο. Το ότι ο μισός σχεδόν δίσκος αποτελείται από μπαλάντες, επίσης δεν βοήθησε και πολύ. Το κρίμα στην όλη υπόθεση είναι πως στο κλίμα αυτό, οι όχι και λίγες καλές ιδέες του δίσκου (πχ "Aleyah", "Skywriter", "Mysterious", "Mind Like A Tree") πέρασαν απαρατήρητες. Στα αξιοσημείωτα, η guest συμμετοχή του Herman Rarebell (drummer στη χρυσή εμπορικά περίοδο του συγκροτήματος) στα φωνητικά του "Mind Like A Tree".

Κωστής Αγραφιώτης
 
Live
Scorpions - Tokyo Tapes Tokyo Tapes
(RCA) 1978

Όπως συνηθιζόταν κάποτε, η κυκλοφορία ενός ζωντανά ηχογραφημένου δίσκου χρησίμευε συχνά σαν μια δήλωση τέλους εποχής, υπονοώντας είτε δραστικές υφολογικές αλλαγές είτε αποχωρήσεις μελών. Στην προκειμένη ίσχυσαν και τα δύο. Έτσι, το πρώτο -και για πολλούς αξεπέραστο- κεφάλαιο στην ιστορία των Scorpions κλείνει το 1978 με το διπλό "Tokyo Tapes", σε δύο από τις τελευταίες εμφανίσεις του Uli Roth με την μπάντα, με τον κιθαρίστα να έχει ανακοινώσει την αποχώρησή του ήδη μετά την κυκλοφορία του "Taken By Force". Στην σχεδόν 90-λεπτη αυτή κυκλοφορία περιλαμβάνονται κομμάτια και από τα πέντε πρώτα άλμπουμ, με τις διασκευές στα "Hound Dog", "Long Tall Sally" αλλά και στο ιαπωνικό παραδοσιακό "Kōjō No Tsuki" να αφήνουν το δικό τους στίγμα. Παρ' όλη την τερατώδη επιτυχία του "World Wide Live" μερικά χρόνια αργότερα, το "Tokyo Tapes" είναι ο πληρέστερος live δίσκος που έβγαλαν ποτέ οι Scorpions.

Βαγγέλης Ευαγγελάτος


A Compilation
Τόσες έχουν κυκλοφορήσει, ας φτιάξουμε λοιπόν κι εμείς την δική μας εκδοχή... Προφανώς, τα 80 λεπτά αυτής της ενδεικτικής συλλογής κομματιών δεν φτάνουν ούτε για ζήτω για να καλύψουν τα 40 χρόνια της καριέρας των Scorpions, ωστόσο προσπαθήσαμε να δικαιώσουμε όσο το δυνατόν πληρέστερα τις περισσότερες των πτυχών τους.

1. Speedy's Coming (Fly To The Rainbow)
2. Fly To The Rainbow (Fly To The Rainbow)
3. Dark Lady (In Trance)
4. In Trance (In Trance)
5. Catch Your Train (Virgin Killer)
6. We'll Burn The Sky (Taken By Force)
7. The Sails Of Charon (Taken By Force)
8. Another Piece Of Meat (Lovedrive)
9. Coast To Coast (Lovedrive)
10. The Zoo (Animal Magnetism)
11. No One Like You (Blackout)
12. When The Smoke Is Going Down (Blackout)
13. Coming Home (Love At First Sting)
14. Alien Nation (Face The Heat)
15. Hurricane 2000 (Moment Of Glory)
16. Through My Eyes (Unbreakable)
  • SHARE
  • TWEET