«A Buyer's Guide»: Pink Floyd

«Hanging on in quiet desperation is the English way»

Από τους Κώστα Σακκαλή, Πάνο Παπάζογλου, 08/09/2015 @ 11:33
Το να κάνεις οδηγό δισκογραφίας για ένα συγκρότημα όπως οι Pink Floyd παρουσιάζει φυσικά τη γνώριμη δυσκολία του να πρέπει να επιλέξεις ανάμεσα σε αριστουργήματα, δυσκολία που παρουσιάζεται συχνά σε τέτοιους οδηγούς όπου και οι καλλιτέχνες είναι δεδομένης αξίας. Παρουσιάζει όμως και μία ακόμα πιο ιδιαίτερη και αυτό έχει να κάνει με τον χαρακτήρα που άλλαξαν οι Pink Floyd μέσα στα χρόνια και την ιστορική αξία των σταθμών αυτών στην καριέρα τους. Είναι αυτή η δεύτερη δυσκολία που κάνει κατηγορίες όπως «other essentials» ή «only on discount» να ακούγονται αστείες.

Pink Floyd

Από την άλλη αποφασίσαμε μετά πόνου καρδιάς να αποφύγουμε την εύκολη λύση του «απόκτησέ τα όλα» αλλά και την ακόμα πιο εύκολη του «ξεκίνα από τα γνωστά» και να εκτεθούμε στην προσπάθειά μας να βρούμε πώς θα μπορούσε κάποιος που τώρα ξεκινά την ενασχόλησή του με το συγκρότημα αυτό ή ακόμα και κάποιος που έχει μείνει σε κάποιες βασικές γνώσεις να καταλάβει καλύτερα την (κατά την άποψή μας) βαθύτερη ουσία του συγκροτήματος και τις πολλές πλευρές του που συχνά ξεχνιούνται από εχθρούς και φίλους εξίσου. Έτσι οι επιλογές μας έχουν καθαρά προσωπικό χαρακτήρα επανεκτιμώντας καθαρά υποκειμενικά τη δισκογραφία των Pink Floyd.

Όσοι θέλουν να ψαχτούν περισσότερο, μπορούν να εντρυφήσουν σε αρκετές ώρες μουσικής που έχει να προτείνει το παλιότερο αφιέρωμά μας στα «ανεπίσημα live» που μπορεί κανείς να απολαύσει ολόκληρα στο διαδίκτυο.

Buy Or Die
Pink Floyd - A Saucerful Of Secrets A Saucerful Of Secrets
Columbia (1968)

Σπάνια θα δείτε το συγκεκριμένο άλμπουμ να αναφέρεται στα καλύτερα του συγκροτήματος αλλά στην πραγματικότητα έχει όλες τις προδιαγραφές για να θελήσει κάποιος να το τοποθετήσει ακριβώς εκεί. Είναι ο μόνος δίσκος που περιλαμβάνει και τα πέντε μέλη με τον έναν ή τον άλλον τρόπο και κατά συνέπεια περιλαμβάνει και όλες εκείνες τις ιδέες που θα συναποτελέσουν τους Pink Floyd στο μέλλον (και αποτέλεσαν και στο παρελθόν). Η διαστημική ψυχεδέλεια, ο avant garde πειραματισμός, η βρετανική pop, το χαμένο βλέμμα του Syd, όλα είναι εδώ είτε για να παραδώσουν είτε για να παραλάβουν τη σκυτάλη των παλιών προς τους νέους Pink Floyd. Ολοκληρώνουν πιο ώριμα αυτό που ξεκίνησαν στο ντεμπούτο τους και προχωράνε τολμηρά στο επόμενο βήμα.
Pink Floyd - Animals Animals
Harvest (1977)

Με το συγκεκριμένο άλμπουμ ξεκινάει η περίοδος των προστριβών και της ηγετικής απαίτησης από πλευράς Roger Waters. Παρ' όλα αυτά, οι Pink Floyd για τελευταία φορά στα '70s θα ηχογραφήσουν όλοι μαζί και θα προσδώσουν ακόμα μια νέα, πληθωρική ταυτότητα στον πλούσιο ήχο τους. Ο David Gilmour παραδίδει μερικά από τα κορυφαία solo της καριέρας του, στο ενδεχομένως πιο «prog rock» άλμπουμ τους. Βασισμένο θεματολογικά από τον Waters πάνω σε Orwell-ικές απολήξεις και ιδέες, αποτελεί ένα διαμάντι, παραμελημένο από το κοινό τους συγκριτικά με τα υπόλοιπα άλμπουμ τους. Έχοντες ήδη γιγαντωθεί ως μια  rock οντότητα μετά το "Dark Side Of The Moon", οι Pink Floyd, επιστρέφουν εν μέρει στις ψυχεδελικές ρίζες τους και με μνημεία όπως τα "Dogs", "Pigs", "Sheep", ανανεώνονται και παραδίδουν το πιο υποτιμημένο άλμπουμ τους και συνάμα μια εκ των κορυφαίων στιγμών της δισκογραφίας τους.
 
Must Have
Pink Floyd - The Dark Side Of The Moon The Dark Side Of The Moon
Harvest (1973)

Εκ των λίγων εκείνων άλμπουμ το συγκεκριμένο, το οποίο έχει με τον καιρό (αν όχι ήδη από τα γεννοφάσκια του) περιέλθει στη σφαίρα του μύθου. Ένα ολοκληρωμένο, ευφυές δημιούργημα, άξιο μνημόνευσης σε κάθε δυνατή ευκαιρία, το "Dark Side Of The Moon" αποτελεί το επιστέγασμα των προσπαθειών των Pink Floyd να αγγίξουν την τελειότητα μετά από σκληρή δουλειά και μερικές ακόμα δισκογραφικές δουλειές που προετοίμαζαν πειραματικά το έδαφος. Με ένα μνημειώδες εξώφυλλο, τέλεια παραγωγή, ασύλληπτες συνθέσεις και μια ροή που συνεχίζει τόσα χρόνια μετά να εξάπτει την ενθουσιασμό και την περιπετειώδη διάθεση, το "Dark Side Of The Moon" είναι μια στιγμή μαγείας, προσφερόμενη από ένα συγκρότημα που αναζητούσε τη δόξα μέσα από το πιο φιλόδοξο μουσικό έργο τους. Οι Pink Floyd θα είναι για πάντα οι μουσικοί εκείνοι, οι οποίοι πρώτοι πάτησαν το πόδι τους στο φεγγάρι.
Pink Floyd - Wish You Were Here Wish You Were Here
Harvest (1975)

Τόσο καθοριστικός σταθμός είναι στη δισκογραφία  τους που για πολλούς ο «ήχος των Pink Floyd» είναι αυτό που κατάφεραν εδώ και μάλιστα ουσιαστικά στα δύο μέρη του "Shine On You Crazy Diamond", ενός τραγουδιού σημαντικού για την καριέρα τους με τόσους τρόπους που δεν είναι καν δυνατόν να απαριθμηθούν  εδώ. Πέραν από τον τέλειο συνδυασμό εμπορικότητας και ελεύθερης δημιουργίας το "Wish You Were Ηere" σηματοδοτεί και τον καθυστερημένο απογαλακτισμό των τεσσάρων μουσικών από τη σκιά του Syd Barrett. Για καλό ή για κακό (από ότι θα δείξει η Ιστορία και για τα δύο), με το δίσκο αυτό οι Pink Floyd αποτινάζουν οριστικά το μανδύα του underground συγκροτήματος και δέχονται τη θέση τους στο Πάνθεον της rock μουσικής.
 
Other Essentials
Pink Floyd - The Piper At The Gates Of Dawn The Piper At The Gates Of Dawn
EMI (1967)

Το Λονδίνο φαινόταν να τους περίμενε από καιρό τους νέους μουσικούς του ήρωες, καθώς οι Beatles μεταμόρφωναν τον ήχο τους ξανά με το υπέροχο "Sgt. Peppers" και ανασύστηναν μια ακόμα σκηνή, μέσα από την πρώιμη προοδευτική, πειραματική τους διάθεση. Ο Syd Barrett και οι συνοδοιπόροι του, σαν από καιρό έτοιμοι να πρωταγωνιστήσουν με το νέο τους ψυχεδελικό υβρίδιο, κατέκτησαν με το ντεμπούτο τους ήδη νέες απάτητες μουσικές κορυφές, ανοίγοντας μονοπάτια για το ξέσπασμα που θα ακολουθούσε στη βρετανική (ιδίως) σκηνή. "Astronomy Domine", "Interstellar Overdrive" μεταξύ άλλων, ανέδειξαν το συνθετικό άστρο μιας μεγαλοφυΐας στο πρόσωπο του Syd και προσέδωσαν στο "Piper..." μια έντονη αύρα ενός αυθεντικού στοιχείου τέχνης της δεκαετίας του '60...
Pink Floyd - More More
Harvest (1969)

Με διαφορά ο πιο υποτιμημένος δίσκος των Pink Floyd είναι ένα ψυχεδελικό αριστούργημα και δεν είναι αργά να πάρει τη θέση που του αρμόζει στη δισκογραφία τους. Μετά το "Saucerful Of Secrets" και την οριστική αποχώρηση του Syd Barrett ήταν εμφανές ότι οι εναπομείναντες μουσικοί θα έπρεπε σταδιακά να βρουν τη φωνή τους. Το κάνουν εξαιρετικά καλά αν και απρόσμενα. Μέσα από ένα soundtrack για μία underground ταινία και στρεφόμενοι σε ήχους που μέχρι εκείνη τη στιγμή δεν είχαν δείξει να κατέχουν, όπως οι ακουστικές κιθάρες και οι επιρροές από την αγγλική folk, αποδεικνύουν ότι μπορούν να γράψουν τραγούδια και χωρίς τον πνευματικά ασταθή ιδρυτή τους αλλά με τον νέο ηγέτη, Roger Waters, να αχνοφαίνεται. Τα υπέροχα "Cymbaline", "Green Is The Colour", "Cirrus Minor" και το φρικαρισμένο πρωτο-punk "The Nile Song" είναι οι καλύτεροι πρεσβευτές του νέου τους προσώπου αλλά τολμήστε να χαθείτε και στα πολλά instrumental του δίσκου.
Pink Floyd - Meddle Meddle
Harvest (1971)

Για περίπου 35 λεπτά το "Meddle" διεκδικεί τον τίτλο της καλύτερης δουλειάς που έχουν κυκλοφορήσει ποτέ οι Pink Floyd. Αν δεν υπήρχαν και τρία τραγούδια εμφανώς κατώτερα από τα υπόλοιπα του δίσκου (το "Seamus" ό,τι πιο πρόχειρο έχουν παρουσιάσει ποτέ)  θα μπορούσε και να τον είχε κερδίσει. Όμως τα άλλα τρία, το "Fearless", το "One Of These Days" και φυσικά το υπέρτατο αριστούργημα που είναι για πάντα το αγαπημένο τραγούδι των οπαδών τους, το "Echoes" στέκουν δυσθεώρητα ψηλά. Μάλιστα το "Echoes" αποδεικνύει και κάτι ακόμα, ότι ποτέ δεν υπήρξαν καλύτεροι από όταν και οι τέσσερεις μαζί (Waters, Wright, Gilmour, Mason) συνδημιουργούσαν.
 
Nerd Alert
Pink Floyd - Relics Relics
EMI (1972)

Ένα άλμπουμ βασισμένο κυρίως σε single, b-side και ορισμένες στιγμές από το πρώιμο παρελθόν των Pink Floyd, το οποίο απευθύνεται πρωτίστως σε οπαδούς του γκρουπ, αλλά και λειτουργεί σαν μια συλλογή στο ενδιάμεσο δύο σημαντικών δίσκων για την εξέλιξή τους. Περιέχει συνθέσεις της Barrett εποχής, όπως το "See Emily Play" και το "Arnold Layne", αλλά και κομμάτια σαν το "Julia Dream" ή το "Careful With That Axe Eugene", τα οποία αποτέλεσαν Gilmour-ικές κορυφώσεις σε μια μεταβατική περίοδο. Από την ψυχεδέλεια στον πειραματισμό και από κει στην κορύφωση. Εξαιρετική συλλογή, που καλύπτει επαρκώς την περίοδο '67-'69.
 
Only On Discount
Pink Floyd - A Momentary Lapse Of Reason A Momentary Lapse Of Reason
EMI (1987)

Έχει ήδη συζητηθεί εξαντλητικά το αν και κατά πόσο το "A Momentary Lapse Of Reason" είναι δίσκος των Pink Floyd ή τελικά solo δουλειά του David Gilmour. Αφήνοντας κατά μέρος το βεβαρημένο ιστορικό του δίσκου μπορούμε να δούμε ξεκάθαρα τις ατέλειές του. Η κακή παραγωγή με την έντονη μυρωδιά των 80s, κάποια μανιερίστικα τραγούδια, η επανάληψη των χαρακτηριστικών που έκαναν τους Pink Floyd τεράστιους και φυσικά η για πρώτη φορά ανισόρροπη ανάπτυξη του ρόλου του Gilmour στο συγκρότημα, κάνουν αυτή τη δημιουργία τη χειρότερή τους. Δεν την κάνουν και κακή όμως. Τόσο γιατί τραγούδια όπως το "Learning To Fly" και "On The Turning Away" είναι συμπαθέστατα όσο και γιατί σε δύσκολες εποχές κράτησε το πνεύμα των Pink Floyd ζωντανό.
 
Live
Pink Floyd - Live At Pompeii Live At Pompeii
Universal Home Video (1972)

Είναι γενικά αποδεκτό ότι το συγκεκριμένο οπτικοακουστικό αριστούργημα αποτελεί ένα από τα εντυπωσιακότερα, τολμηρότερα και πιο σημαντικά έργα που κατάφεραν οι Pink Floyd να αφήσουν ως εχέγγυο του μεγαλείου τους. Η απόδοση του γκρουπ συγκλονιστική, ο περιβάλλων χώρος της αρχαίας Πομπηίας συμμετέχει βουβά στην κινηματογράφηση και συντελεί στην ατμόσφαιρα δέους. Οι εκτελέσεις του "Echoes" ή του "Set The Controls..." περνούν αυτομάτως στη σφαίρα του μνημειώδους και αποδίδουν ως επί το πλείστον την ιδέα της ζωντανής Pink Floyd εμπειρίας. Υπό την σκιώδη παρουσία του Βεζούβιου, οι Pink Floyd γράφουν ιστορία και παραδίδουν ένα από τα καλύτερα live ντοκουμέντα όλων των εποχών.


A Compilation
Σε 80 λεπτά μουσικής χωράνε... 80 λεπτά μουσικής είτε αυτή περιέχεται σε 10 είτε 30 τραγούδια. Μην εκπλαγείτε λοιπόν με τις επιλογές μας αφού αποφασίσαμε να εστιάσουμε στο μεγαλειώδες στοιχείο του συγκροτήματος.

1. Astronomy Domine (The Piper At The Gates Of Dawn)
2. Set The Controls For The Heart Of The Sun (A Saucerful Of Secrets)
3. Careful With That Axe Eugene (Ummagumma)
4. Echoes (Meddle)
5. Any Colour You Like (The Dark Side Of The Moon)
6. Shine On You Crazy Diamond Pt. 1 (Wish You Were Here)
7. Dogs (Animals)
8. Confortably Numb (The Wall)
  • SHARE
  • TWEET