«A Buyer's Guide»: Dark Tranquillity

Ένας οδηγός αγοράς για την μακροβιότερη μπάντα του NWOSDM

Από τους Άλκη Κοροβέση, Βαγγέλη Ευαγγελάτο, Θεοδόση Γενιτσαρίδη, 04/03/2014 @ 12:53
Στις αρχές των 90s έσκασε μύτη το λεγόμενο New Wave Of Swedish Death Metal. Όλα ξεκίνησαν όταν νέες, κατά κύριο λόγο σουηδικές μπάντες, ξεκίνησαν να μπλέκουν το παραδοσιακό death metal με το thrash, το punk, βάζοντας αρκετά folk στοιχεία, προσθέτοντας ακουστικές κιθάρες, πλήκτρα και μελωδίες που παρέπεμπαν χωρίς δεύτερη σκέψη σε μεγαθήρια του New Wave Of British Heavy Metal, όπως οι Iron Maiden. Πρωτεύουσα του νέου αυτού πρωτοποριακού τότε είδους ήταν το Göteborg της Σουηδίας και αντιπροσωπευτικότερα συγκροτήματά του οι At The Gates, In Flames και Dark Tranquillity.

Dark Tranquillity

Οι τελευταίοι, μακροβιότεροι των τριών, είναι ταυτόχρονα αυτοί που πειραματίστηκαν πιο έντονα στην μέχρι τώρα πορεία τους ("Projector", "Haven"), αλλά επέστρεψαν με επιτυχία στις ρίζες του ήχου που οι ίδιοι καθιέρωσαν, έχοντας φέρει μαζί τους στοιχεία που ανακάλυψαν σε αυτές τους τις εξερευνήσεις ("Damage Done", "Fiction"). Δίσκοι όπως το "The Mind's I" και το "The Gallery" μπορούν να χαρακτηριστούν ως κλασικοί για το είδος, ενώ ιδιαίτερη θέση στην καρδιά των οπαδών τους διατηρεί και το ατμοσφαιρικό "Projector", μια από τις κορυφαίες στιγμές της καριέρας τους.

Dark Tranquillity

Με αφορμή τις επικείμενες συναυλίες των Σουηδών στην Ελλάδα στις 5 και 6 Απριλίου, καθώς και του λίαν αξιόλογου περσινού "Construct", σας παρουσιάζουμε έναν οδηγό βασισμένο στην 25-ετή δισκογραφική πορεία τους.

A.K.

Buy Or Die
Dark Tranquillity - The Gallery The Gallery
Osmose Productions (1995)

Κάλλιστα μπορεί να θεωρείται ο πρώτος δίσκος των Dark Tranquillity, μιας και σε αυτόν ανέλαβε για πρώτη φορά τα φωνητικά ο μέχρι πρότινος κιθαρίστας, Mikael Stanne, μετά την αποχώρηση του Anders Fridén για τους In Flames. Συνθέσεις με άπειρα riff που εναλλάσσονται διαρκώς, μελωδία και καφρίλα άρρηκτα συνδεδεμένες και ένας παθιασμένος Stanne με το καλημέρα του "Punish My Heaven" να σε πιάνει από τον λαιμό. Τα πλήκτρα, τα γυναικεία φωνητικά και τα ακουστικά περάσματα είναι κάτι το πρωτόγνωρο στο death metal, κάνοντάς το προσιτό σε ένα ευρύτερο κοινό. Με κομμάτια όπως το ομώνυμο, το "Lethe" το "The Emptiness From Which I Fed" και το "Edenspring", ανήκει δικαίως για πολλούς, μαζί με τα "The Jester's Race" των In Flames και "Slaughter Of The Soul" των At The Gates, στην τριάδα των δίσκων-ορόσημων για το NWOSDM.

Α.Κ.
Dark Tranquillity - Projector Projector
Century Media (1999)

Θυμάμαι πολλά γι' αυτό το άλμπουμ. Όπως την πρώτη φορά που το άκουσα από τα ηχεία ενός μαγαζιού εν αναμονή κάποιου live. Ή τα ξώφαλτσα σχόλια τύπου «πάει, φλώρεψαν κι αυτοί» από μερίδα παλιών οπαδών τους. Ήταν σοκ, δεν λέω, όταν οι Tranquillity αποφάσισαν να πειραματιστούν˙ όσοι ήταν εκεί θα το θυμούνται. Οι ταχύτητες έπεσαν απότομα, οι μελωδίες απογυμνώθηκαν, προστέθηκαν πλήκτρα / ηλεκτρονικά, καθαρά φωνητικά σχεδόν σε κάθε κομμάτι και το melodic death τους απέκτησε μία εξ' ολοκλήρου νέα προοπτική. Πέρα από «λογικές συνέχειες» και περιοριστικές ταμπέλες, όμως, το "Projector" είναι ένας θρίαμβος. Είναι ένα μουσικό έργο που βρίθει ιδεών, πάθους και συνθετικής ευφυΐας. Είναι η δεύτερη χρονικά αριστουργηματική δουλειά των Σουηδών και μία από τις καλύτερες που παρήγαγε ποτέ η ανήσυχη αυτή σκηνή.

Β.Ε.
 
Must Have
Dark Tranquillity - The Mind's I The Mind's I
Osmose Productions (1997)

Το 1997 βρίσκει τους Σουηδούς στην πρώτη μεγάλη υφολογική αλλαγή της καριέρας τους. Στο "The Mind's I" ο ήχος τους γίνεται πιο αιχμηρός και ταυτόχρονα πιο προσιτός. Το δέσιμο της πεντάδας πιάνει «τρομακτικά» επίπεδα, οι συνθέσεις συμπυκνώνονται σε διάρκεια και η υψηλή εκτελεστική ακρίβεια γίνεται σήμα κατατεθέν τους. Τα "Zodijackyl Light" και "Atom Heart 243.5" εκπροσωπούν εν πολλοίς ένα μοτίβο που διατηρείται μέχρι και σήμερα, τα "Hedon" και "Tongues" προσδιορίζουν εκ νέου την «επιθετική μελαγχολία» τους, ενώ το "Insanity's Crescendo" με την άψογη χρήση των γυναικείων φωνητικών παραμένει μία από τις ομορφότερες στιγμές τους. Πάνω απ' όλα, όμως, στον τρίτο δίσκο τους οι Dark Tranquillity εκδηλώνουν έντονα την τάση τους για πρόοδο, τελειοποιώντας έναν ήδη πρωτοποριακό ήχο και εδραιώνοντας εαυτούς ως ηγέτες της σκηνής.

Β.Ε.
Dark Tranquillity - Damage Done Damage Done
Century Media (2002)

Το 2002 ήρθε ο καιρός για τους Σουηδούς να σκληρύνουν και πάλι τον ήχο τους μετά τα επιτυχημένα πειράματα των "Projector" και "Haven". Λοξοκοιτώντας προς το "The Gallery" με χαρακτηριστικές lead γραμμές στις κιθάρες, διατηρούν τα ατμοσφαιρικά σημεία των προηγούμενων δίσκων και φτιάχνουν δυνατά συναυλιακά κομμάτια. Ο Stanne απαρνείται τα καθαρά φωνητικά του, οι ταχύτητες των συνθέσεων ανεβαίνουν αισθητά, ο ρόλος των πλήκτρων γίνεται πιο διακριτικός αλλά συνεχίζει να είναι πρωταγωνιστικός. Η επιστροφή στα «σκληρά» γνώριμα μονοπάτια των Tranquillity είναι γεγονός και κομμάτια όπως τα "Final Resistance", "Monochromatic Stains", "White Noise / Black Silence", "The Treason Wall" και "Cathode Ray Sunshine" είναι εδώ για να το επιβεβαιώσουν.

Α.Κ.
 
Other Essentials
Dark Tranquillity - Haven Haven
Century Media (2000)

Κάθε δίσκος των Σουηδών συνηθίζει να ακούγεται διαφορετικός από τους προηγούμενους. Αυτό τους έκανε μεγάλους, αυτό τους διατηρεί ακόμα στην κορυφή. Το "Haven" είναι ένας δίσκος που έμπλεξε πρωτότυπα ηλεκτρονικά στοιχεία σε έναν τόσο τραχύ ήχο και έφτιαξε μια ατμόσφαιρα που ακόμα αντιγράφεται. Τα βαριά και συνάμα πιασάρικα riff δεν ξεκολλάνε από το μυαλό. Ο Mikael επαναφέρει τα γρυλίσματα σε μόνιμη βάση. Αν και στην κομματάρα "Emptier Still" χαλαρώνει ευχάριστα για λίγο, στο σύνολο του δίσκου απολαμβάνουμε τη σαπίλα του λαιμού του. Σε κάθε τους βήμα έβαζαν κι από ένα λιθαράκι στον ορισμό του melodic death metal. Έχουν τον δικό τους ήχο και αυτό, έτσι απλά, τους κάνει ξεχωριστούς. Υψηλή ποιότητα. Καινοτομία. Ατμόσφαιρα και μελωδία.

Θ.Γ.
Dark Tranquillity - Character Character
Century Media (2005)

Ξέρουν τι κάνουν καλά και δεν απομακρύνονται από αυτό ποτέ. Ταχύτητα και τραχύτητα στο τέρμα. Μόνιμα και σταθερά σε υψηλό συνθετικό και εκτελεστικό επίπεδο. Στίχοι που αναπολούν το χαμένο συναίσθημα του σήμερα. Το "Am I 1?" είναι τόσο ατμοσφαιρικό. Το "My Negation" τόσο διαφορετικό. Το "The New Build" τόσο προοδευτικό. Ο δίσκος τόσο όμορφος και συνάμα τόσο καινοτόμος. Φανερά πιο βαρύς και πιο σκοτεινός από τα προηγούμενα. Τα "Lost To Apathy" και "Mind Matters" μάλλον περικλείουν την κεντρική ιδέα όλου του άλμπουμ. Μια ιδέα που τους δίνει την αυθεντικότητα και τη συνοχή που απαιτούν οι φίλοι και οπαδοί τους. Λεπτές μελωδίες, επιδέξιες κιθάρες, περίτεχνα πλήκτρα, στιβαρά τύμπανα, τολμηροί στίχοι με βραχνή άλλα ξεκάθαρη φωνή και μπάσο ασήκωτο, βαρύ και ρυθμικό. Δεν βγάζουν κακό δίσκο αυτοί εδώ. Με τίποτα!

Θ.Γ.
Dark Tranquillity - Fiction Fiction
Century Media (2007)

Με τη συγκεκριμένη δουλειά τους οι Dark Tranquillity έφτασαν πολύ κοντά στη δημιουργία ενός δίσκου στα πρότυπα του "The Mind's I". Δέκα χρόνια μετά την κυκλοφορία του τελευταίου, οι Σουηδοί καταφέρνουν να επαναφέρουν εκείνη την ατμόσφαιρα με τα χαρακτηριστικά κοφτά riff τους, την δίκαση και τα blastbeat, εισάγοντας σε αυτά με έξυπνο και κομψό τρόπο τα πλήκτρα που εδώ και καιρό έχουν γίνει αναπόσπαστο και όχι απλά συμπληρωματικό στοιχείο της μουσικής τους. Ο Stanne επαναφέρει και πάλι τα καθαρά / θεατρικά φωνητικά του, ενώ έχουμε και την χρήση γυναικείων φωνητικών για πρώτη φορά μετά το "Projector", στο "The Mundane And The Magic". Το "Fiction" ολοκληρώνει με επιτυχία την επιστροφή στο «τούπα-τούπα» που ξεκίνησε με το "Damage Done" και συνεχίστηκε στο "Character", ενώ από τις συνθέσεις του ξεχωρίζουν τα "Terminus (Where Death Is Most Alive)", "Misery's Crown", "Nothing To No One" και "Focus Shift".

Α.Κ.
 
Nerd Alert
Dark Tranquillity - Of Chaos And Eternal Night (EP) Of Chaos And Eternal Night (EP)
Spinefarm (1995)

Δύο χρόνια μετά το ντεμπούτο τους, οι Σουηδοί αρχίζουν να μορφοποιούνται δειλά-δειλά στην μπάντα που θα καθόριζε τις εξελίξεις στον ήχο του Göteborg κατά το δεύτερο μισό των 90s. Ο Stanne αναλαμβάνει ρόλο τραγουδιστή παίρνοντας τη θέση του Fridén -ο οποίος αφοσιώνεται στους In Flames για το καλό όλων- και ο Fredrik Johansson με τη σειρά του αντικαθιστά τον Stanne στην κιθάρα. Στο παρόν EP που θα προηγηθεί του μνημειώδους "The Gallery", το ύφος μπορεί να μην ξεφεύγει δραματικά από τα πρότυπα του "Skydancer", ωστόσο η μπάντα παρουσιάζεται σαφώς βελτιωμένη σε κάθε πτυχή της. Τα "Away, Delight, Away" και "Alone" μαζί με το εκπληκτικό ομότιτλο θέτουν τις βάσεις για την επικείμενη δισκάρα, ενώ η παρθενική παρουσία του Stanne πίσω από το μικρόφωνο προσδίδει ιδιαίτερη αξία σ' αυτή τη φύσει δευτερεύουσα αλλά ουσιώδη κυκλοφορία.

Β.Ε.
 
Only On Discount
Dark Tranquillity - Skydancer Skydancer
Spinefarm (1993)

Αμφιλεγόμενος δίσκος. Στα φωνητικά (τότε) ο Anders Fridén (In Flames). Η μπάντα έδειξε από την αρχή, με τούτο το ντεμπούτο, ότι θα είναι ο κυρίαρχος παίχτης στην σκηνή του Göteborg. Μελωδικό, ευφυές, λεπτοδουλεμένο και καλλιτεχνικό death metal. Μπορεί να μην εκτιμηθεί ποτέ όσο οι παραπάνω δίσκοι των Σουηδών, αλλά κρύβει μέσα του πρωτόγνωρες ιδέες, εκπληκτικά εμπνευσμένα τύμπανα και μια ατμόσφαιρα που γέννησε και ανάθρεψε το είδος. Σε κάθε κομμάτι οι κιθάρες, οι ρυθμοί και τα riff αλλάζουν αμέτρητες φορές και δεν επαναλαμβάνονται ποτέ. Η ιδέα μίξης καθαρών φωνητικών και ακουστικών κιθάρων ήταν τόσο πρωτότυπη και προοδευτική για το death τότε. Το "Skydancer" αποκαλύπτει τους Dark Tranquillity σε μια πιο πρωτόγονη, επιθετική, ωμή και δύσκολα πρώιμη μορφή. Δίσκος με αναμφισβήτητη ιστορική σημασία.

Θ.Γ.
 
Live
Dark Tranquillity - Where Death Is Most Alive Where Death Is Most Alive (DVD/CD)
Century Media (2009)

Προσπερνώντας το "Live Damage" του 2003 σαν σταματημένο, το "Where Death Is Most Alive" κερδίζει επάξια τη θέση του ως η πιο αντιπροσωπευτική «ζωντανή» κυκλοφορία της μπάντας, όντας πλήρες από κάθε άποψη. Η περιοδεία για το "Fiction" κάνει το timing ιδανικό, η Nell Sigland διανθίζει με τη συμμετοχή της τα "Insanity's Crescendo" και "The Mundane And The Magic", το κοινό του Μιλάνου είναι εντυπωσιακό, ενώ μέχρι και η σκηνοθεσία της Vasara Films συμβάλλει τα μέγιστα στην ανωτερότητά του οπτικού μέρους. Με αφορμή τα είκοσι χρόνια της συμπλήρωσης από την πρώτη εκδοχή τους σαν μπάντα, οι Tranquillity δίνουν επετειακό χαρακτήρα στην έκδοση διπλού CD / διπλού DVD της κυκλοφορίας, περιλαμβάνοντας επίσημα video clip, σπάνιες παλιότερες ζωντανές εμφανίσεις, καθώς και το 47-λεπτό ντοκιμαντέρ "Out Of Nothing", το οποίο αφηγείται τα πρώτα χρόνια της μπάντας. Απλά απαραίτητο.

Β.Ε.


A Compilation
Στην προσπάθειά μας για την καλύτερη δυνατή εκπροσώπηση των πολλών και διάφορων πτυχών των Dark Tranquillity, καταλήξαμε σε ένα 80-λεπτο compilation που τιμά όλες τις περιόδους της δισκογραφικής τους πορείας. Προσωπικά αγαπημένα όλοι έχουμε και δυστυχώς δεν χωράνε όλα τους, ωστόσο η παρούσα συλλογή -παρότι ενδεικτική- αντιπροσωπεύει δίκαια και εγκλωβίζει το πνεύμα των εκάστοτε ανησυχιών της μπάντας.

Β.Ε.

1. Of Chaos And Eternal Night (Of Chaos And Eternal Night [EP])
2. Punish My Heaven (The Gallery)
3. Edenspring (The Gallery)
4. Lethe (The Gallery)
5. Zodijackyl Light (The Mind's I)
6. Insanity's Crescendo (The Mind's I)
7. ThereIn (Projector)
8. On Your Time (Projector)
9. The Wonders At Your Feet (Haven)
10. Haven (Haven)
11. Final Resistance (Damage Done)
12. The Treason Wall (Damage Done)
13. Am I 1? (Character)
14. Nothing To No One (Fiction)
15. Terminus [Where Death Is Most Alive] (Fiction)
16. Iridium (We Are The Void)
17. State Of Trust (Construct)
  • SHARE
  • TWEET