Συναυλιακός Μεσαίωνας είπατε;

Δύο ημέρες πριν τις εκλογές, το Footnotes μιλάει για τύπους που γρατζουνούν κιθάρες

Από τον Μάνο Πατεράκη, 18/09/2015 @ 10:27
Προ δύο ημερών είχα βρεθεί στα Εξάρχεια για να παρακολουθήσω τη συναυλία της Angel Olsen, της κοπελιάς που ξεπήδησε από την μπάντα του Bonnie Prince Billy και έκανε τεράστια επιτυχία πέρσι στα πιστφορκικά κοινά. Είναι από τα ονόματα που δεν θα περίμενε κανείς να δει στα μέρη μας, δεν είχε προωθηθεί και από κανένα εγχώριο μέσο...

Mono

«Όχι, κύριοι. Θα σας το πω στα ίσια. Από μπάλα και μουσική, βρωμάει ο τόπος στην Ελλάδα.»

Και όμως, ήταν ακόμα ένα όνομα που αποφάσισε να βάλει την Ελλάδα στη μακριά λίστα της ευρωπαϊκής του περιοδείας. Τελευταία στάση, βέβαια. Βολεύουμε γεωγραφικά ως τελευταίος σταθμός. Ξεκινάς από τα δυτικά και κατεβαίνεις με το βαν σου και τις αεροπορικές σου. Είσαι ένα πέταγμα πέτρας, που λεν' και οι Εγγλέζοι, από ένα μέρος με ήλιο, παραλίες, ούζο και το μοναδικό φαΐ της προκοπής. Γιατί να μην πας; Εγώ θα πήγαινα και μόνο με τα έξοδά μου πληρωμένα. Τελευταία στάση, βλέπετε. Κάθεσαι όσο θες μετά, πριν γυρίσεις σπίτι σου. Το ευχαριστιέσαι.

Έχεις, τώρα, ανακοίνωση συναυλίας Mono, The Ocean και Solstafir παρέα. Στη χώρα σου. Τρανός συνδυασμός. Αφήνουμε τα κόκαλά μας και γυρνάμε ασπόνδυλοι, που λέει ο λόγος. Εξαίρετος από τόσο πολλές απόψεις, που ακόμα και αν δεν τους ακούς, οφείλεις να συνειδητοποιήσεις κάποιες από αυτές. Και υπάρχει ακόμα κόσμος που λέει ότι μας αγνοούν οι καλλιτέχνες. Όχι, κύριοι. Θα σας το πω στα ίσια. Από μπάλα και μουσική, βρωμάει ο τόπος στην Ελλάδα. Είναι τα δύο πράγματα που ασχολούμαστε πιο πολύ απ' όλα.

Parquet Courts

«Από τις έξι τέχνες, η μουσική είναι η μόνη που δεν έχει δικαίωμα να γκρινιάζει.»

Εκεί που θέλω να σταθώ είναι πως και Mono και The Ocean και Solstafir έχουμε δει στην χώρα μας. Όλοι τους φοβεροί. Ωστόσο ο συνδυασμός είναι που μας ενθουσιάζει κομματάκι παραπάνω. Λες και αν τους βάλεις τον έναν δίπλα στον άλλον δημιουργείται μια μαγνητική, αόρατη δύναμη που εξυψώνει το αποτέλεσμα. Ακριβώς όπως τις πολλές και ενδιαφέρουσες μουσικές ιδέες που αν τις ακούσεις μέσα στο ίδιο περιπετειώδες κομμάτι το αποτέλεσμα είναι ανώτερο απ' ό,τι αν τις άκουγες την καθεμιά στο δικό της τραγούδι. Ίσως είναι η μετάβαση που κρύβει τη μαγεία. Ειρήσθω εν παρόδω, οι Solstafir έδωσαν την καλύτερη συναυλία που έχω δει φέτος, μετά τους Raketkanon, οπότε ετοιμαστείτε.

Και έχεις μετά να σου τσαμπουνάνε για συναυλιακό Μεσαίωνα όταν το ερχόμενο 20ημερο θα δούμε στη χώρα μας Kadebostany, Parquet Courts, Leprous, Machine Head, Domine, Jag Panzer, 30 Seconds To Mars, Black Rainbows, Goat... Από τις έξι τέχνες, η μουσική είναι η μόνη που δεν θα έπρεπε να γκρινιάζει στην Ελλάδα. Από τα beatάκια μέχρι τα σκυλάδικα, από τα ροκάκια μέχρι το heavy metal, από τα ρεμπέτικα μέχρι το έντεχνο, όλοι έχουν λίγο-πολύ πάθος με τη μουσική. Και αν προσθέσουμε και τις τρεις νέες τέχνες στις έξι πατροπαράδοτες, μόνο ο κινηματογράφος πλησιάζει, αλλά και πάλι του ρίχνει στο κεφάλι η μουσική. Για ποιόν Μεσαίωνα μιλάμε λοιπόν;

Footnotes

♠  Ανατριχιαστική εκτέλεση του "Multi-Love" από τον φετινό δίσκο των Unknown Mortal Orcestra στο κανάλι του KCRW. Υπέροχος συγκερασμός της φωνής του Ruban Nielson με τον ήχο του κλασικού πιάνου.

♠ Συνειδητοποίησα με τρόμο αγαπητέ Έλληνα ότι είσαι για ακόμη μια φορά έρμαιο της μόδας και των ρευμάτων. Όχι μόνο μπήκες με μανία στο κυνήγι των μπέργκερ που συντελείται εδώ και χρόνια και κορυφώνεται φέτος, αλλά αντικατέστησες και την πίτσα. Την πατροπαράδοτη πίτσα που βρισκόταν πάντα εκεί, στις πιο δύσκολες στιγμές σου. Το συνειδητοποίησα όταν είδα διαφήμιση ιστοσελίδας ηλεκτρονικών παραγγελιών να θέτει το προαιώνιο ερώτημα ως «σουβλάκι ή μπέργκερ;» και απηύδησα, όσο και να γουστάρω τα μπέργκερ. Τουλάχιστον, η αηδία με τα φρόζεν γιόγκαρτ ξεψυχάει και σε κάποια χρόνια θα είστε δακτυλοδεικτούμενοι ως οι άνθρωποι που σε κάποια φάση τη ζωή σας πήγατε οικειοθελώς να αγοράσετε παγωμένο γιαούρτι (!) αντί για παγωτό. Αυτοί είστε.

♠ Καθώς έκανα μια επανάληψη στο "Vikings" θυμήθηκα ένα παλιό τραγούδι από τις Φερόες για πολέμους μεταξύ χριστιανών και παγανιστών βασιλέων, που διασκεύασαν οι Enslaved ως bonus στο "Monumension" το 2001. "Sigmundskvadet".

♠ Ο Brian Singer, σκηνοθέτης των X-Men, θα σκηνοθετήσει τις 20.000 Λεύγες Κάτω Από Τη Θάλασσα. Μόλις δύο Footnotes νωρίτερα είχα μνημονεύσει την ταινία του 1954. Ευχάριστες συμπτώσεις.

♠ Θα κλείσω με το ότι ο Joe Jonas των αδικοχαμένων και τίμιων Jonas Brothers σχηματίζει νέο συγκρότημα. Τώρα ξέρετε.
  • SHARE
  • TWEET