«7»: Οι ταινίες της ντροπής

Ταινίες που δεν έχεις δει αν και θα έπρεπε...

Από τον Λουκιανό Κοροβέση, 16/09/2013 @ 13:21
Όπως στη μουσική υπάρχουν συγκροτήματα που αν δεν τα έχεις ακούσει, δεν μπορείς να αυτό-αποκαλείσαι μουσικόφιλος, έτσι και στον κινηματογράφο υπάρχουν ταινίες που αν δεν έχεις δει, «τρως πόρτα» στις "Νύχτες Πρεμιέρας" και τα σινεφίλ πηγαδάκια. Πρόσφατες έρευνες αποκάλυψαν παρ' όλα αυτά, ότι οι άνθρωποι για να γλυτώσουν τον κοινωνικό αποκλεισμό, ψεύδονται χρησιμοποιώντας κλισέ, τόσο για τα βιβλία που (δεν) έχουν διαβάσει, όσο και για τους δίσκους που (δεν) έχουν ακούσει. Τι γίνεται όμως με το σινεμά; Η cinerocking team συνεδρίασε και βρήκε τις επτά ταινίες, που εσύ, ναι εσύ εκεί έξω, ΔΕΝ έχεις δει, αλλά σε έχουμε ακούσει να εκφράζεις εμπεριστατωμένη γνώμη. Το παρακάτω άρθρο σε αποκαλύπτει και σου δίνει και κάποιες κατευθύνσεις για να γεμίσεις τα κενά...

O Πολίτης Κέιν - Citizen Kane (1941)1. O Πολίτης Κέιν - Citizen Kane (1941)

Τι λες στην παρέα: Η καλύτερη ταινία όλων των εποχών.

Γιατί δεν την έχεις δει: Ε, απλό, γιατί πας σε θερινά για να δεις ταινίες με την Jennifer Anniston, γιατί όταν ακούς τους κριτικούς να λένε για την «καλύτερη ταινία όλων των εποχών», θέλεις να ξεράσεις και γιατί μια ασπρόμαυρη ταινία του 1941(στην Ελλάδα είχαμε ακόμα Κατοχή,ε), με θέμα τη δημοσιογραφία και τον Τύπο εν γένει δεν θέλγει κανένα από τους φίλους σου.

Τρέχα γιατί: Καταρχήν για λόγους πληρότητας και για να μπορείς να έχεις γνώμη απέναντι στο τρίλημμα του παγκόσμιου κινηματογράφου "Πολίτης Κέιν" vs. "Νονός (1 ή 2)" vs. "Οδύσσεια Tου Διαστήματος". Ο "Πολίτης Κέιν" μπορεί να υποφέρει από την χρονιά παραγωγής του, αλλά αυτό δεν αφαιρεί σε τίποτα τόσο από την ποιότητα του φιλμ, όσο και από την μαεστρία με την οποία χειρίστηκε ο Welles την κάμερα και τα πλάνα στο μακρινό 1941. Παράλληλα αποτελεί μια ευθεία κριτική στον ρόλο και την χρησιμότητα του Τύπου («αν είναι μεγάλος ο τίτλος, είναι και η είδηση» και το τρικ / αίνιγμα του Rosebud που κρατάει μέχρι το τέλος της ταινίας είναι σημείο αναφοράς και έχει βαφτίσει από σινεστέκια, μέχρι ανεξάρτητα περιοδικά για τον κινηματογράφο. Επίσης αποτελεί την κορυφαία στιγμή του Orson Welles, που δυστύχησε να είναι η πρώτη του και η καλύτερή του ταινία.
TRAILER



Νονός 3 - The Godfather Pt. III (1990)2. Νονός 3 - The Godfather Pt. III (1990)

Τι λες στην παρέα: Tα δύο πρώτα ήταν καλύτερα.

Γιατί δεν την έχεις δει: Αν είσαι γυναίκα, δεν την έχεις δει γιατί δεν σε πίεσε κάποιος άντρας φίλος σου και ενδεχομένως δεν έχεις δει ούτε τα μνημειώδη δύο πρώτα μέρη (ο Θεός να με συγχωρέσει, αλλά οι αλήθειες να λέγονται). Επίσης έμαθες / άκουσες ότι το τρίτο μέρος είναι μακράν υποδεέστερο των δύο πρώτων και είπες «που_να_ασχολούμαι_τώρα».

Τρέχα γιατί: Για τον Pacino, τον Coppola, για λόγους πληρότητας και για να δεις πως καταλήγει η ιστορία της οικογένειας Corleone. Για την σκηνή της σφαγής / δολοφονίας που εκτυλίσσεται παράλληλα και αποτελεί μια από τις κορυφαίες της τριλογίας. Γιατί, αν η κληρονομία των δύο πρώτων δεν ήταν τόσο βαριά, ο τρίτος Νονός θα στεκόταν επάξια ανάμεσα στις ταινίες του είδους. Και τελικά, γιατί είναι ένα must.
TRAILER



Ψυχώ - Psycho (1960)3. Ψυχώ - Psycho (1960)

Τι λες στην παρέα: Κλασικό αριστούργημα - ο καλύτερος Hitchcock όλων.

Γιατί δεν την έχεις δει: Γιατί μισείς τα ασπρόμαυρα φιλμ, γιατί το τέλος και η εξέλιξη της ταινίας έχουν όχι μόνο πολυαναφερθεί, αλλά και πολυκοπιαριστεί, με αποκορύφωμα την τραγικότατη έμπνευση του Van Sant να ξαναγυρίσει το φιλμ το 1998.

Τρέχα γιατί: Μπαίνει άνετα στις εκατό (ίσως και στις δέκα) καλύτερες ταινίες όλων των εποχών, ακόμα και αν δεν είναι ο καλύτερος Hitchcock (ψάξτον στον "Δεσμώτη Του Ιλίγγου" καλύτερα). Γιατί ο μετρ στο "Ψυχώ" καταφέρνει να σπάσει συμβάσεις και έφτιαξε σκηνές ανθολογίας (το φονικό στην ντουζιέρα) που βρήκαν άπειρους μιμητές στην πορεία του σινεμά. Για την απίστευτη ερμηνεία του Anthony Perkins, του οποίου το βλέμμα στο τέλος της ταινίας, στοιχειώνει. Γιατί θα βρεις κάτι από την ελληνίδα μάνα στο σενάριο και το score θα σου εντυπωθεί στο μυαλό. Ε, και γιατί το τηλεοπτικό "Bates Μotel" αποδεικνύει ακόμα και σήμερα την δύναμη του φιλμ, το οποίο παρακαλούσε τους θεατές στην πρώτη διανομή του να μην αποκαλύπτουν τίποτα από την εξέλιξη και το τέλος του film στους επόμενους θεατές. Διαμάντι.
TRAILER



Θωρηκτό Ποτέμκιν - Battleship Potemkin (1925)4. Θωρηκτό Ποτέμκιν - Battleship Potemkin (1925)

Τι λες στην παρέα: Ρωσικό στρατευμένο σινεμά, στα καλύτερά του.

Δεν την έχεις δει γιατί: Είναι μια βωβή ταινία του 1925 (!), στα ρώσικα (!!), με θέμα την ανταρσία στο Θωρηκτό Ποτέμκιν και την κατάπνιξή της (!!!). Ε, δεν θέλει και πολύ. Δεν νομίζω ότι κυκλοφορεί και κανένα torrent εκεί έξω (κυκλοφορεί παρ' όλα αυτά στο youtube).

Τρέχα γιατί: Αν και αναγνωρίζω ότι η θέαση του film είναι αρκούντως hardcore ακόμα και για ένα ψαγμένο θεατή, τα κοντινά στα πρόσωπα του Sergei M. Eisenstein, και σκηνές όπως αυτή με το καροτσάκι που τρέχει στις σκάλες, δικαιολογούν την σημασία του φιλμ. Παράλληλα, είναι πολύ ενδιαφέρον να βλέπεις μια ταινία που στηρίζει μια πολιτική θέση, τόσο εμφανώς, αλλά και τόσο ποιητικά. Επίσης τρέχα αν είσαι αριστερός και θες να έχεις γνώμη για ένα από τους πυλώνες της σοβιετικής δραματουργίας.
TRAILER



7η Σφραγίδα - Det Sjunde Inseglet (1957)5. 7η Σφραγίδα - Det Sjunde Inseglet (1957)

Τι λες στην παρέα: Ο θάνατος παίζει σκάκι με τον ιππότη.

Δεν την έχεις δει γιατί: Σουηδική ασπρόμαυρη ταινία, με μεγάλες παύσεις, αργή ανάπτυξη και μια ευρύτερη καταχνιά σε φωτογραφία και θεματολογία (λοιμός,πόλεμος,θάνατος).

Τρέχα γιατί: Για να αρχίσεις από κάπου την επαφή σου με τον κινηματογράφο του Bergman, να απολαύσεις την περίφημη σκηνή του σκακιού και να καταλήξεις τελικά, αν όντως αυτός είναι ο καλύτερος Βergman (προσωπικά προτιμώ τα οικογενειακά δράματα που ακολούθησαν, αλλά αυτό δεν μειώνει καθόλου την σημασία του film). Εξαιρετικά σημαντικό έργο για την φιλμογραφία του Σουηδού και για το σινεμά γενικότερα, η σφραγίδα αποτελεί μια από τις πιο δύσκολες επιλογές αυτής της λίστας. Το ειρωνικό της υπόθεσης είναι ότι από εδώ ξεκίνησε ο ηθοποιός-φετιχ του Begman, Max Von Sydow, οποίος χρόνια αργότερα έκανε μεγάλη καριέρα στην Αμερική, παίζοντας μια ευρεία γκάμα ρόλων και συμμετέχοντας τόσο σε art ταινίες ("Ο Εξορκιστής"), όσο και σε blockbuster τύπου "Minority Report".
TRAILER



120 Mέρες Στα Σόδομα - Salò O Le 120 Giornate Di Sodoma (1975)6. 120 Mέρες Στα Σόδομα - Salò O Le 120 Giornate Di Sodoma (1975)

Τι λες στην παρέα: Εκείνο το film του Pier Paolo Pasolini με την κοπρολαγνεία και τους βιασμούς παιδιών.

Δεν την έχεις δει γιατί: Έχει κοπρολαγνεία και βιασμούς παιδιών.

Τρέχα γιατί: Χμ, that's a tough one. Τρέχα αν αντέχεις την σκληρότητα των εικόνων και θες να έχεις γνώμη για ένα από τα πιο μεγάλα «διφορούμενα» έργα του σινεμά (κοινωνική κατακραυγή, κριτική αποθέωση και 6/10 στο Imbd ακόμα και σήμερα). Διαστροφική ερωτική βία σε πρώτο πλάνο με πολιτικό σχόλιο να υποβόσκει, το έργο αποτέλεσε το τελευταίο έργο του Pasolini πριν αυτός δολοφονηθεί την ίδια χρονιά.. Για πολύ γερά στομάχια και ανθρώπους έτοιμους να εκτεθούν σε σκληρές σκηνές, ακόμα και για το σημερινό κοινό των porn-gore. Προχωρήστε με δικιά σας ευθύνη. Ο μύθος λέει ότι είναι από τις λίγες ταινίες που είχε κοπεί on-air ενώ παιζόταν από μεγάλο ιδιωτικό κανάλι στην ελληνική τηλεόραση, λόγω της σκληρότητας των εικόνων της.
TRAILER



Σούπα Πάπιας - Duck Soup (1933)7. Σούπα Πάπιας - Duck Soup (1933)

Τι λες στην παρέα: Μια από τις βασικές επιρροές του Woody Allen.

Δεν την έχεις δει γιατί: Δεν ξέρεις καν ποιοι είναι οι αδερφοί Marx.

Τρέχα γιατί: Μπορεί η θερινή σεζόν να πέρασε, αλλά σχεδόν κάθε καλοκαίρι οι θερινοί κινηματογράφοι μας κάνουν την χάρη να ξαναπολαύσoυμε τις ταινίες των Aδερφών Marx, των οποίων τα τέσσερα έως πέντε αστέρια δεν φτάνουν για να περιγράψουν ούτε το επίπεδο του χιούμορ τους, ούτε την σημασία τους για τον κινηματογράφο. Αν ειδικά συνυπολογίσουμε ειδικά και το χρονικό διάστημα δραστηριοποίησής τους, αντιλαμβανόμαστε ότι οι Αδερφοί έκαναν κινηματογράφο που κοίταζε πολλά χρόνια μπροστά και επηρέασε όποιον κάνει κωμωδία και stand-up στην Αμερική, πολύ πριν το meta-humor και τις pop αναφορές των 00s. Τρέχα γιατί τα film είναι υστερικά αστεία (ακόμα και σήμερα), και απαραίτητα σε όποιον θέλει να εξετάσει και να έχει γνώμη για τις απαρχές της κωμωδίας. Ξεκίνα με μια "Νύχτα Στην Όπερα" και "Μια Μέρα Στον Ιππόδρομο" και κορυφώσου τρώγοντας την συγκεκριμένη σούπα. «Ανεκδιήγητοι» και ανεκτίμητοι.
TRAILER
  • SHARE
  • TWEET