[7]: Suits: Πώς να δείχνεις cool με κουστούμι

H πιο glamorous αποτύπωση της ζωής των δικηγόρων στη Νέα Υόρκη

Από τον Δημήτρη Μουστάκα, 13/11/2014 @ 11:14
Δικηγόρων συνέχεια λοιπόν αφού μετά το αφιέρωμα για τις καλύτερες δικαστικές ταινίες και το εφταράκι μας για το πολλά υποσχόμενο "How To Get Away With Murder", θα κλείσουμε (σημ αρχισυντάκτη: όχι ακόμα Δημήτρη) αυτό το θέμα με το εξαιρετικό "Suits" που από τη δική του οπτική γωνία μας παρουσιάζει μια διαφορετική, πιο glamorous πλευρά άσκησης της δικηγορίας, με έναν εκνευριστικά εθιστικό τρόπο. Τι κάνει αυτή τη σειρά ξεχωριστή; Από τη μια οι χαρακτήρες της, που είναι ένας και ένας και από την άλλη φυσικά το σενάριο, που αποτελεί και το βασικότερο συστατικό δηλαδή. Όταν μου πρότειναν αυτή τη σειρά και με ενημέρωσαν ότι διαδραματίζεται κυρίως σε ένα γραφείο με τους πρωταγωνιστές να (μην) δουλεύουν εκεί ολημερίς κι ολονυχτίς, νύσταξα σε κλάσματα δευτερολέπτου. Τελικά ήταν να μην γίνει η αρχή. Τώρα θέλω να γίνω κι εγώ δικηγόρος και να δουλεύω μόνο στη συγκεκριμένη εταιρία (αστειεύομαι), αλλά... μήπως θα μπορούσατε να με προσλάβετε κυρία Pearson; Έχοντας ήδη δει και τους τέσσερις κύκλους (ο τέταρτος δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα) κι εξακολουθώντας σε κάθε τέλος επεισοδίου να θέλω διακαώς να δω και το επόμενο, προτείνω να βάλετε το καλό σας κοστουμάκι και να ξεκινήσετε να το βλέπετε.

Η υπόθεση: με δύο λόγια, εργασία και χαρά. Μικροαπατεωνίσκος που απέτυχε να τα βγάλει εις πέρας με μία διακίνηση ναρκωτικών βρίσκεται ξαφνικά να δουλεύει πλάι-πλάι με τον καλύτερο δικηγόρο της Νέας Υόρκης και περιχώρων! Στιβαρό σενάριο, χιούμορ, και αγωνία είναι τα βασικά συστατικά για κάθε καλή σειρά και αυτή είναι μία από αυτές. Ας πάμε να δούμε το γιατί...



1. Ο υπερδικηγόρος

Harvey Specter (Suits)

Ο «δεν χάνω ποτέ μια υπόθεση και δεν χρειάζεται καν να φτάσω στο κατώφλι του δικαστηρίου», είναι ο ένας εκ των δύο πρωταγωνιστών της σειράς και το όνομα αυτού Harvey Specter. Το coolness στα καλύτερά του, δεν χρειάζεται καν να προσπαθήσει, ο τύπος απλά το 'χει. Όλοι λίγο πολύ θα θέλαμε να είμαστε σαν αυτόν. Ο καλύτερος δικηγόρος, οι γυναίκες σφάζονται για μία του ματιά, τα κοστούμια κομμένα και ραμμένα τέλεια επάνω του, φραγκάτος, κακός όταν πρέπει αλλά κατά βάθος μια αγνή ψυχούλα με δύσκολα παιδικά χρόνια και περίπλοκη προσωπική ζωή, για να υπάρχει κι εκεί ένα ενδιαφέρον και να δίνει και μια ανθρώπινη διάσταση. Προσπαθώντας να ανέβει στην ιεραρχία και πιστεύοντας ότι δικαιωματικά το αξίζει βάσει των ικανοτήτων του, παρακάμπτει πολλές φορές τις διαδικασίες (όσο πιο νόμιμα μπορεί) για να επιτύχει το σκοπό που επιδιώκει. Παράλληλα, προσπαθεί να μην πληγώνει τους ανθρώπους που αγαπά, όχι όμως με μεγάλη επιτυχία, καθώς δεν θέλει να δείχνει ότι ενδιαφέρεται για να μην πληγωθεί και ο ίδιος. Όχι και ο καλύτερος ηθοποιός, αλλά αν μου έλεγες να διαλέξω κάποιον γι' αυτόν τον ρόλο, σίγουρα θα ήταν o Gabriel Macht. Με βλέμμα που Clooneyίζει, για να μπορούμε άλλωστε να πιάσουμε και το γυναικείο κοινό και θανατηφόρες ατάκες του στυλ: «you wanna lose small, Ι wanna win big», ο Harvey σου δείχνει τον δρόμο της επιτυχίας.



2. Η ιδιοφυΐα

Mike Ross (Suits)

Mike Ross, ο άνθρωπος που μπορεί να διαβάσει οτιδήποτε υπάρχει μπροστά του και να του μείνει για πάντα στο κεφάλι. Θεωρητικά θα μπορούσε να κάνει τα πάντα, να κυβερνήσει τον κόσμο αλλά αντ' αυτού προτίμησε να βγάζει λεφτά δίνοντας εξετάσεις νομικής για άλλους που δεν μπορούν (με το κατάλληλο αντίτιμο φυσικά) και χωρίς καν να έχει σπουδάσει ο ίδιος. Ο δεύτερος εκ των πρωταγωνιστών, Patrick J. Adams, παρουσιάζει έναν διαφορετικό τρόπο εξέλιξης στην καριέρα και τη ζωή ενός ανθρώπου σε σχέση με τον Harvey. Χωρίς κανένα άλλο εφόδιο παρά μόνο το μυαλό του, ο Mike προσπαθεί να τα βγάλει πέρα με τις υψηλές απαιτήσεις και τους πιεστικούς ρυθμούς του επαγγέλματος, μην έχοντας καθόλου εμπειρία, ευάλωτος στη σκληρή πραγματικότητα που τον αναγκάζει κάποιες φορές να γίνεται αναίσθητος και αυτό τον τσακίζει. Παρ' όλα αυτά έχοντας γνωρίσει τον έρωτα, βρίσκει τη θέληση να συνεχίσει για να καταφέρει να κάνει τη ζωή του καλύτερη και να αφήσει πίσω τα πολλά λάθη και τις κακές φιλίες των πρότερων χρόνων. Ενδιαφέρουσα ερμηνεία κι ένας από μόνος του ενδιαφέρων χαρακτήρας που βοηθάει πολύ το σενάριο να «ρολάρει».



3. The coordinator

Donna Paulsen (Suits)

Ο χαρακτήρας που κινεί τα νήματα; Που κάνει όλη τη δουλειά; Που τρέμουν όλοι στο πρόσταγμα της; Μάλλον. Όχι, δεν είναι η ιδιοκτήτρια της εταιρίας, είναι η γραμματέας του Harvey! Μια θεά επί της γης, η Donna ξέρει πως να σε κάνει να την λατρέψεις, μπορεί να κάνει τα πάντα, να διαχειριστεί κάθε κατάσταση, προσωπική ή επαγγελματική και να το κάνει πάνω απ' όλα με στυλ. Αναντικατάστατη για τον Harvey αλλά και για την εταιρία, καθώς χωρίς αυτήν ουσιαστικά δεν μπορεί να λειτουργήσει. Μετάθεση στην κόλαση να έπαιρνε ο ίδιος, θα ήταν μαζί του κάθε στιγμή κρατώντας του το χέρι. Με την ίδια να θέλει να τον φροντίζει και να τον προστατεύει από κάθε αναποδιά, θα έκανε τα πάντα γι' αυτόν χωρίς να θέλει να μας δείξει, τουλάχιστον ακόμα, το γιατί. Μπορούμε να φανταστούμε πάντως. Η σειρά αναδεικνύει σε μεγάλο βαθμό τις δυναμικές γυναίκες που πρέπει να κάνουν το κάτι παραπάνω για να κερδίσουν το σεβασμό και η Donna δείχνει πώς να το κάνεις χωρίς κόπο. Φοβερή ερμηνεία από την Sarah Rafferty, την ξεχωρίζεις από την αρχή με το ταμπεραμέντο της, το χιούμορ και τη σεξουαλικότητά της, το τέλειο πακέτο, αν ήταν έτσι όλες οι γραμματείς θα είχαν κλείσει πολλά σπίτια. Donna will you marry me? Άσε ξέρω, για χυλόπιτα πάει.



4. Master of disaster

Louis Litt (Suits)

Δεν έχω λόγια για τον συγκεκριμένο τύπο... Louis Litt, ένα όνομα, μια ιστορία, φτιάξτε μια σειρά με πρωταγωνιστή αυτόν και τον Ron Swanson από το Parks & Recreation και αφήστε με να την παρακολουθώ μέχρι να με ανακαλύψουν από τη μυρωδιά. Ο ανταγωνιστής του Harvey, που τον ζηλεύει μέχρι θανάτου και θέλει να γίνει βεζίρης στη θέση του βεζίρη, παρ' όλο που και ο ίδιος γνωρίζει ότι δεν μπορεί, θα κάνει τα πάντα για να τα καταφέρει, με κάθε τρόπο και τις πιο πολλές φορές με αποτυχία, αλλά θα τον λατρέψετε βλέποντάς τον να προσπαθεί. Η φάτσα του και μόνο είναι όλα τα λεφτά, ασ' την να υπάρχει στο background κάθε σκηνής και δεν χρειάζεσαι κάτι άλλο. Λατρεύει τις γάτες και την Donna. Δεν είναι κακός, απλά έχει ανάγκη από αναγνώριση, γιατί η αλήθεια είναι ότι είναι έξυπνος, χαρισματικός και δουλεύει πιο πολύ απ’ όλους, αλλά καταφέρνει με το δικό του μοναδικό απολαυστικό στυλ να τα θαλασσώνει. Είναι ο Darth Vader της TV. Έχουν βγει μέχρι και κούπες για χάρη του αναγράφοντας επάνω: «you just got Litt up!». Αυτό τα λέει όλα. Απολαυστικός Rick Hoffman στον ρόλο του Louis και η συνέχεια επί της μικρής οθόνης. «Absolutely, 100%, without a doubt go screw yourself.»



5. Σενάριο

Suits

Το να μπορείς να διατηρείς αμείωτο το ενδιαφέρον επί τέσσερις κύκλους, για μια σειρά που σε κάθε επεισόδιο πρέπει να λύνεις διαφορετική υπόθεση και να κρατάς και ένα main story για τον κάθε πρωταγωνιστή, δεν είναι εύκολο κι έχουμε δει εκατοντάδες σειρές να το επιδιώκουν, αλλά μετά τον 1ο κύκλο να νομίζεις ότι ζεις τη μέρα της Μαρμότας, ξανά και ξανά και ξανά. Εδώ το κάνουν πολύ καλά και καταφέρνουν να σε κρατάνε σε εγρήγορση σχεδόν σε όλα τα επεισόδια του κάθε κύκλου. Παρόλη την ελάχιστη δράση, οι ανατροπές είναι πολλές και με τις ατάκες να έρχονται κατά ριπάς. Συνδυασμός αγωνίας, χιούμορ, έρωτα και πολλών διαφορετικών προσωπικοτήτων να εντάσσονται επιτυχημένα σε αυτά, είναι νομίζω η συνταγή μιας πολύ καλής σειράς, που δεν είναι τυχαία μια από τις δημοφιλέστερες. Για παράδειγμα, η ιδιοκτήτρια της εταιρίας για πρώτη φορά στα χρονικά είναι μια αφροαμερικάνα και με αυτό και μόνο μπορείς να ξοδέψεις πολλά επεισόδια θίγοντας το θέμα του ρατσισμού και πώς μπορεί η συγκεκριμένη γυναίκα να ανταπεξέλθει στην πίεση, που προφανώς πρέπει να έχει πολλά κότσια για να το καταφέρει. Πολλά ζητήματα λοιπόν, πολύς χρόνος να τα αναλύσεις, καθόλου κουραστικό να τα παρακολουθείς. «I don't play the odds, Ι play the man..»



6. Μουσική

Suits

Μεγάλο ρόλο εδώ παίζει και η μουσική και αυτό γιατί σου φτιάχνει τη διάθεση αμέσως με το τραγούδι της εισαγωγής και στο σύνολο του επεισοδίου μέχρι να τελειώσει. Groovy ρυθμοί κυρίως αλλά και rock, συνθέτουν το μεγαλύτερο μέρος της σειράς και όπως είναι λογικό υπάρχουν και οι στιγμές που οι άνθρωποι που επέλεξαν τις μουσικές θέλουν να τονίσουν και την δραματική πλευρά των πράξεων των πρωταγωνιστών. Απ' όλα έχει ο μπαξές καλλιτεχνικά, από Charles Bradley μέχρι The Black Keys. Χαρακτηριστικότερα παραδείγματα και προσωπικά best θα χαρακτήριζα τα τραγούδια των The Heavy, "What Makes A Good Man?" και "Short Change Hero", από Calexico το "Hush", από Awolnation το "This Kids Not Alright" και φυσικά το τραγούδι της εισαγωγής από Ima Robot, το "Greeback Boogie". Τα περισσότερα σου φτιάχνουν πραγματικά την διάθεση ακόμα κι αν δεν είσαι φαν του συγκεκριμένου είδους και θα μπορούσε άνετα να γίνει μια συλλογή για ταξίδια με το αυτοκίνητο και καλή παρέα.



7. Guess the guests

Ava Hessington (Suits)

Τώρα αν δεις κάποια στιγμή την Catelyn Stark από το "Game Of Thrones" με ταγιέρ να το παίζει μεγαλοεπιχειρηματίας, μην απορήσεις. Αυτή είναι. Δεύτερη ζωή. Όπως και πολλοί άλλοι που θα δεις και που δεν θα σου έρχονται κατευθείαν στο μυαλό, καθώς τους έχεις συνηθίσει με σπαθιά, μπέρτες, περικεφαλαίες και άλλα μπιχλιμπίδια και εδώ βλέπεις πως είναι φυσιολογικοί ή περίπου. Πολλές γνωστές φάτσες από διάφορες σειρές, που μόνο αν έχεις μυηθεί στο άθλημα του «series watching» ή αλλιώς «καίγομαι όλη μέρα» θα συνειδητοποιήσεις ότι όλοι μια οικογένεια είμαστε βρε αδερφέ. "Breaking Bad", "Game Of Thrones", "Law & Order", ό,τι θέλεις το 'χουμε. Πολύ καλή και «πιασάρικη» γενικά η επιλογή των guest ηθοποιών, καθένας από αυτούς με μικρούς ή και μεγαλύτερους ρόλους στη σειρά, αφήνει το στίγμα του στην εξέλιξη της ιστορίας. Και για να το κλείσω το θέμα, και τι δεν θα ‘δινα να δω τον Louis στον 5ο κύκλο του "Game Of Thrones" να κάνει το ρουφιάνο του βασιλιά, για παράδειγμα. Αφού τις κάνετε που τις κάνετε τις ανταλλαγές, κάντε και άλλη μία.
  • SHARE
  • TWEET