[7]: Όταν τα all star cast τα κάνουν μπάχαλο...

Αρκούν μόνο οι ηθοποιοί για να κάνουν καλή μια ταινία;

Από την Τίνα Καππάτου, 06/11/2014 @ 12:10
Τι είναι αυτό που μας ωθεί στην επιλογή των ταινιών που διαλέγουμε να δούμε; Σίγουρα επηρεαζόμαστε από την διαφήμιση που έχει γίνει στα μέσα από την εταιρεία παραγωγής. Εννοείται ότι κάποιοι από εμάς καλώς ή κακώς μπορεί να κοιτάζουμε και τις κριτικές και την φήμη τους. Αλλά σίγουρα όλοι δίνουμε σημασία στο εξώφυλλο. Ποιός παίζει ή ποιός σκηνοθετεί. Η εμφάνιση κακά τα ψέμματα μετράει και μάλιστα πολύ. Τα γράμματα των ονομάτων των συντελεστών που εμφανίζονται στην οθόνη πιάνουν σχεδόν το 1/4 της αφίσας της ταινίας. Πάτα εδώ για να δεις ένα τρανταχτό παράδειγμα του τι εννοώ με μία αφίσα στην Ιταλία για την ταινία "12 Χρόνια Σκλάβος". Οδηγούμαστε λοιπόν στο συμπέρασμα πως αν παίζουν γνωστοί ηθοποιοί είναι πιθανότερο το να επιλέξουμε την ταινία που πρωταγωνιστούν και δεν δίνουμε εύκολα την ευκαιρία σε κάποιους νεότερους να μας συστηθούν άσχετα αν υπάρχει περίπτωση η ταινία τους να είναι συνολικά καλύτερη.

Αυτόν τον παλμό του θεατή φαίνεται πως έπιασαν κάποιες εταιρείες παραγωγής οι οποίες επιστράτευσαν λαμπερά cast προκειμένου να κάνουν την έκπληξη και να κάνουν τον κόσμο να δει την ταινία τους άσχετα με το αν η ταινία τους αξίζει ή όχι. Πιο πολύ μιλάς για το ότι ο τάδε συμπρωταγωνιστεί με τον τάδε παρά για το «ζουμί» της ταινίας, η οποία αρκετές (αν όχι τις περισσότερες) φορές είναι από μέτρια ως κακή κάνοντας τους θεατές να σπαταλήσουν δύο ώρες κοιτώντας τη και όχι παρακολουθώντας τη όντας θύματα στο βωμό του promo.

Η επτάδα των ταινιών που ακολουθεί είναι χαρακτηριστικά παραδείγματα έργων που κάποια από αυτά σάρωσαν στα box office αλλά στο συνολικό αποτέλεσμα μας αφήνουν σαν απόηχο μία πικράδα για το πώς αγαπημένοι ηθοποιοί δέχτηκαν να παίξουν σε κάτι τόσο λίγο.



1. Mars Attacks! (1996)

Mars Attack (1996)

Παίζουν: Jack Nicholson, Glenn Close, Annette Bening, Pierce Brosnan, Danny DeVito, Sarrah Jessica Parker, Michael J. Fox, Natalie Portman, Jack Black, Tom Jones
Σκηνοθεσία: Tim Burton

Οι Αρειανοί επιτίθενται στη γη οπότε και βλέπουμε διάφορες ιστορίες ανθρώπων που προσπαθούν να σωθούν με μουσικό χαλί επιτυχίες του Tom Jones. Έχει αυτό το μακάβριο ύφος που όλοι αγαπάμε στον Burton αλλά το αποτέλεσμα είναι κάπως βαρετό άσχετα αν θα ψηφίζαμε τον Jack Nicholson για Πρόεδρο των Η.Π.Α όσο λαμόγιο και να 'ναι στον συγκεκριμένο ρόλο. Οι κωμικές ατάκες και καταστάσεις είναι ανεπαρκής ώστε να κάνουν το χειλάκι μας να γελάσει και απλά νιώθει κανείς άβολα με αυτό το κρύο θέμα και θέαμα.  Έχουμε συνηθίσει μεγαλουργήματα από τον Tim Burton και το "Mars Attack!" δεν είναι ένα από αυτά.

Trailer



2. Mamma Mia! (2008)

Mamma Mia! (2008)

Παίζουν: Meryl Streep, Amanda Seyfried, Pierce Brosnan, Colin Firth, Stellan Skarsgard
Σκηνοθεσία: Phyllida Lloyd

Και ναι, η θεά της υποκριτικής Meryl Streep επισκέφτηκε την Ελλάδα για να γυρίσει μία από τις χειρότερες ταινίες της καριέρας της. Βασισμένη στο ομώνυμο μιούζικαλ που έκανε θραύση, η ταινία "Mamma Mia!" δίνει μία εντελώς κιτς διάσταση σε ένα love story απ' τα παλιά ενώ ταυτόχρονα προσπαθεί να απαντήσει στο ερώτημα που εγείρεται στην αρχή  της ταινίας «τίνος είναι βρε γυναίκα τα παιδιά;» και όλα αυτά «ντυμένα» μουσικά με τραγούδια του σουηδικού συγκροτήματος ΑΒΒΑ που τραγουδούν οι πρωταγωνιστές σε όλη τη διάρκεια της ταινίας. Χορευτικά, κουστούμια, ατάκες όλα έχουν στόχο να δημιουργήσουν ένα αίσθημα νοσταλγίας, δίνοντάς μας την αίσθηση ότι απευθύνονται σε κοινό κάπως μεγαλύτερης ηλικίας, στους γονείς μας ας πούμε. Μπορεί όντως να τους δημιουργεί τη νοσταλγία που λέγαμε αλλά μάλλον τους υπενθυμίζει στους ότι έχουν κάτι φωτογραφίες με αντίστοιχο στιλ που πρέπει να κάψουν της ίδιας αισθητικής. Στους δε μικρότερους ηλικιακά θεατές θυμίζει promo Eurovision.

Trailer



3. Valentine's Day (2010)

Valentine's Day (2010)

Παίζουν: Jessica Alba, Kathy Bates, Bradley Cooper, Jennifer Garner, Julia Roberts, Ashton Kutcher, Jamie Foxx, Queen Latifah
Σκηνοθεσία: Garry Marshall

Βασικά είτε έγραφα για το "Valentine's Day", είτε για το "He's Just Not That Into You", είτε για το "What To Expect When You're Expecting", είτε για το "New Year's Eve", το κείμενο θα έμενε ίδιο. Και μπορεί κάποιος τώρα να αναρωτηθεί «Mα καλά, ποιός σε απογοήτευσε; H Jessica Alba ή ο Ashton Kutcher στην προκειμένη;», η απάντηση είναι: «Τα πάντα». Και μόνο σαν ιδέα είναι απογοητευτικό αλλά και εκνευριστικό αν αναλογιστεί κανείς την κατασπατάληση χρημάτων από μεριάς παραγωγής στα κασέ των ηθοποιών και στη διαφήμιση παρά σε κάτι τόσο... άδειο. Η αφρόκρεμα του εμπορικού στερεώματος ενώνει τις δυνάμεις της για μία μετριότητα. Γενικευμένες καταστάσεις με ρηχούς και προβλεπόμενους χαρακτήρες. Γλυκανάλατο, με όλες τις αναμενόμενες καταστάσεις και εξελίξεις που οδηγούν σε ένα τέλος χωρίς σασπένς, χωρίς νεύρο, χωρίς συγκίνηση, χωρίς τίποτα. Στο "Valentine's Day" όλοι βρίσκουν αγαπημένο, στο "He's Just Not That Into You" καμία δεν μένει στο ράφι, στο "What To Expect When You're Expecting" όλες γεννάνε και στο "New Year's Eve" ευτυχισμένο το νέο έτος. Είναι αποτυχημένα chick flick που αποσκοπούν μόνο σε σχόλια κίτρινων φυλλάδων. Αλλά να το παραδεχθώ δεν το περίμενα από την Kathy Bates.

Trailer



4. Your Highness (2011)

Your Highness (2011)

Παίζουν: Danny McBride, James Franco, Natalie Portman, Zooey Deschanel
Σκηνοθεσία: David Gordon Green

Πρόκειται για μία ταινία η οποία έμεινε στην αφάνεια, λίγοι γνωρίζουν την ύπαρξή της και ίσως είναι καλύτερα έτσι. Το cast της δελεαστικό μαζί με την σκηνοθεσία του David Gordon Green που έκανε το "Pineapple Express" αλλά οι συνεχείς βωμολοχίες άνευ λόγου και ο καταιγισμός από σεξιστικά υπονοούμενα την κάνουν να φαίνεται φτηνή. Η πλοκή έχει την κλασική ιστορία του Πριγκιπόπουλου που μαζί με τον άξεστο αδερφό του και μια ατίθαση Αμαζόνα προσπαθούν να σώσουν την Πριγκίπισσα με φόντο τον Μεσαίωνα. Πήγαν να το κάνουν σε στιλ παρωδίας, προσπάθησαν να μιμηθούν το "Robin Hood: Men In Tights" ανεπιτυχώς, βασίζονται υποτίθεται στον αυτοσχεδιασμό και όλα αυτά μαζί με τις μπόλικες λεξούλες από «f» και «c» που ακούγονται προσπαθώντας με αυτό τον παιδιαρίστικο τρόπο να επιτύχει το χιούμορ που δεν έχει, έκανε την Αμερική να το βαθμολογήσει με «R» και έβαλε την παραγωγή κάποια εκατομμύρια δολάρια μέσα. Είναι όντως τόσο μα τόσο κακό. Μην το δεις ούτε από περιέργεια.

Trailer



5. Stand Up Guys (2012)

Stand Up Guys (2012)

Παίζουν: Al Pacino, Christopher Walken, Alan Arkin
Σκηνοθεσία: Fisher Stevens

Μία ταινία με πρωταγωνιστές τρεις κατόχους Oscar και ομολογουμένως πολύ μεγάλες υποκριτικές μορφάρες που όμως δεν αρκούν για να την κάνουν να λάμψει. Τρία γεροντάκια με μονοσύλλαβα ονόματα (Val, Doc και Hirsch) που στα νιάτα τους δεν ήταν και οι πιο ήσυχοι και νομοταγείς τύποι (που είναι και ο ελληνικός τίτλος της ταινίας) κάνουν τσάρκα μια νύχτα για να θυμηθούν τα παλιά. Οι χαρακτήρες είναι καλά δομημένοι, φαίνονται ότι έχουν ένα μυστήριο παρελθόν αλλά όλα δείχνουν ότι οι συντελεστές της ταινίας έχουν επαναπαυθεί στο ταλέντο των τριών ηθοποιών αφήνοντας τους «ξεκρέμαστους». Δεν είναι τόσο κακή, απλά παραείναι εύπεπτη και όταν έχεις να κάνεις με τρεις τόσο μεγάλους ηθοποιούς απλά περιμένεις να συγκλονιστείς και να δεις αυτό το κάτι παραπάνω. Το μόνο που καταφέρνει η συγκεκριμένη ταινία είναι να γίνει μία ακόμα κακή επιλογή τους.

Trailer



6. Now You See Me (2013)

Now You See Me (2013)

Παίζουν: Morgan Freeman, Michael Caine, Marc Raffalo, Jesse Eisenberg, Woody Harrelson, Isla Fisher
Σκηνοθεσία: Louis Leterier

Ένας πράκτορας του FBI κυνηγάει τέσσερις μάγους που με τρικ κλέβουν λεφτά και τα μοιράζουν στο κοινό τους. Εδώ μπορεί να έχουμε πολλές ενστάσεις μιας και το "Now You See Me" πήγε τόσο καλά στο box office που βγαίνει και sequel. Έξυπνο σενάριο αλλά και εξυπνακίστικο όπως και οι διάλογοι της ταινίας. Προσπαθούν συνέχεια να σου δείξουν πόσο έξυπνοι και πανούργοι είναι με κερασάκι στην τούρτα να έχουν αυτό το ύφος με το ανασηκωμένο φρύδι. Τα τρικ τους είναι μεν εντυπωσιακά και αυτό λόγω του σκηνοθέτη, αλλά δεν είναι μαγικά, είναι κάτι που ο κάθε έμπειρος κασκαντέρ θα μπορούσε να κάνει ή η "Συμμορία Των 11". Επιπλέον ο Jesse Eisenberg στον ρόλο του ερωτύλου είναι ανέκδοτο.

Trailer



7. The Expendables 3 (2014)

The Expendables 3 (2014)

Παίζουν: Sylvester Stallone, Arnold Schwarzenegger, Jason Statham, Jet Li, Wesley Snipes, Mel Gibson, Harrison Ford, Antonio Banderas
Σκηνοθεσία: Patrick Hughes

Μπορεί η κινηματογραφική βιομηχανία περνάει κρίση και το cast της συγκεκριμένης ταινίας κρίση μέσης ηλικίας αλλά κακά τα ψέμματα, ιδιαίτερα οι άνω των 25 μεγαλώσαμε με τις βιντεοκασέτες τους και θέλαμε να τους δούμε όλους μαζί σε μια ταινία. Ήταν έξυπνη ιδέα και πιασάρικο. Μετά βγήκε το πρώτο sequel ενισχυμένο με Chuck Norris και Bruce Willis και πάλι το είδαμε. Αλλά με ακόμα ένα sequel δεν παρατραβάει λίγο; Όποιος ηθοποιός με ιστορικό σε action movie παίζει κάνοντας το "The Expendables 3" να μην θυμίζει ταινία αλλά club action ηθοποιών των '90s με αρχές '00s. Δεν το βάζουν κάτω και έχουν καταλάβει ότι έχουν μεγαλώσει πια για όλα αυτά αλλά ξέρουν ότι αν μείνουν ενωμένοι θα κάνουν ντόρο. Και κάνουν. Εισπρακτικό βέβαια γιατί η ταινία δεν έχει βάθος με τους ηθοποιούς να αγγίζουν τα όρια της καρικατούρας. Εκρήξεις, πυροβολισμοί, cheesy ατάκες σε μία ταινία που ουσιαστικά έχεις ήδη δει.

Trailer
  • SHARE
  • TWEET