[7]: Μουσικοί στη μεγάλη οθόνη

Γιατί το καλλιτεχνικό τους ταμπεραμέντο δεν περιορίστηκε στο πεντάγραμμο

Από την Τίνα Καππάτου, 19/03/2015 @ 11:31
Πριν από έναν περίπου χρόνο είχαμε κάνει ένα 7αρι με ηθοποιούς που έχουν τη δική τους μπάντα και τώρα ήρθε η ώρα να γυρίσουμε τούμπα το περασμένο θέμα και να δούμε μουσικούς που επέλεξαν να κάνουν ένα πέρασμα από ταινίες.

Δεν θα ασχοληθούμε με εκείνους που το παίζουν σε διπλό ταμπλό και η καριέρα τους είναι χτισμένη πάνω σε αυτό αλλά για εκείνους που τους γνωρίσαμε σε μπάντες ή solo τραγουδιστές και κάποια στιγμή έκαναν την εμφάνισή τους στο σινεμά σε β' ρόλους ή απλά cameo είτε γιατί είναι πολλά τα λεφτά (Άρη) είτε γιατί τους προσέγγισαν με ένα project που τους ταίριαζε και θέλησαν να μην καταπιέσουν το καλλιτεχνικό τους ταμπεραμέντο μόνο στη μουσική αλλά να διευρύνουν τους ορίζοντες τους και στην έβδομη τέχνη. Tώρα το αν το αποτέλεσμα είναι καλό ή κακό εξαρτάται από την περίπτωση. Άλλοι ήταν αξιοπρεπέστατοι προσθέτοντας μία νότα έκπληξης στην ταινία και άλλοι ήταν απλά καρικατούρες του εαυτού τους.

Αφορμή στάθηκε ένα άρθρο που διάβασα παλιότερα και αφορούσε τη στροφή στη καριέρα του frontman των Green Day, Billie Joe Armstrong. Έμπνευση όμως αποτέλεσε και ο πρόσφατος δίσκος του Marilyn Manson που με έκανε να αναρωτηθώ γιατί έλειπε από τη μουσική τα τελευταία χρόνια όσο πετυχημένο και αν ήταν (για κάποιους) το πέρασμά του από το "Sons Of Anarchy".



1. Ozzy Osbourne - Little Nicky (2000)

Ozzy Osbourne (Little Nicky)

Ξεκινάμε δυναμικά με τον θείο Ozzy ο οποίος για κάποιο λόγο εμφανίστηκε στην ταινία "Little Nicky" ενσαρκώνοντας τον εαυτό του ως... άγγελο. Η ταινία ήταν μία φλόμπα ολκής με πρωταγωνιστή τον Adam Sandler στο ρόλο του γιου του Σατανά που ανέβηκε από το πυρ το εξώτερον στη Γη κυνηγημένος από τα αδέρφια του. Τον Οξαποδώ ενσαρκώνει ο Harvey Keitel και γενικότερα το cast έχει πολλά γνωστά ονόματα που όμως δεν μπόρεσαν να σώσουν την ταινία. Όσον αφορά την εμφάνιση του Ozzy εκτός ότι αποτελεί έκπληξη το γεγονός του ότι εμφανίζεται ως άγγελος, σατιρίζει και το σκηνικό  που τον ήθελε σε παλιότερη συναυλία του να είχε αποκεφαλίσει μία νυχτερίδα με τα δόντια του μιας και στο έργο πράττει κάτι ανάλογο. Το όλο σκηνικό μπορεί φαντάζει κάπως γελοίο και τραβηγμένο αλλά η εμφάνιση του Ozzy στη ταινία μπορεί να θεωρηθεί και σχεδόν λυτρωτική.

Trailer



2. Ronnie James Dio -  The Pick Of Destiny (2006)

Ronnie James Dio (The Pick Of Destny)

Μακράν από τις αγαπημένες μου εισαγωγές σε ταινία ήταν αυτή στο rock μιούζικαλ των Tenacious D., "The Pick Of Destiny". Η ταινία μπορεί να ήταν μέτρια όμως η εμφάνιση του Ronnie James Dio στην αρχή ήταν απλά πωρωτική. Ένας πιτσιρικάς που υποδύεται την παιδική version του Jack Black μετά από τσακωμό με τον πατέρα του τον οποίο υποδύεται ο Meat Loaf λόγω της αγάπης του για την rock εν αντιθέσει με το θρησκόληπτο σπιτικό του κλείνεται στο δωμάτιό του και ζητά καθοδήγηση από μία αφίσα που απεικονίζει ένα από τα ινδάλματά του που φυσικά δεν είναι άλλος από τον Dio ο οποίος σηκώνεται από τον πύρινο θρόνο του και συμβουλεύει τον μικρό τραγουδώντας μαζί του το "Kickapoo". Νομίζω δεν θα μπορούσε να είναι κάποιος άλλος, αν και η ταινία παρά τη δυναμική εισαγωγή της καταφέρνει να τα θαλασσώσει στη συνέχεια κρατάει τον θεατή ως το τέλος γιατί η αρχή της υπόσχεται πολλά περισσότερα από αυτά που τελικά δίνει.

Trailer



3. Tom Waits - Seven Psychopaths (2012)

Tom Waits (Seven Psychopaths)

Ο κύριος Tom Waits κατά καιρούς έχει ασχοληθεί με την σύνθεση μουσικής για ταινίες και θεατρικά αλλά έχει κάνει και εκείνος τα περάσματά του σε κάποιες. Μία από αυτές ήταν και το ιδιαίτερο "Seven Psychopaths" το οποίο μπορεί να μην πολυακούστηκε αλλά απέσπασε σχετικά καλές κριτικές και κέρδισε και δύο βραβεία στα φεστιβάλ του Τορόντο και της Βοστώνης. O Waits είναι o ψυχοπαθής νούμερο 6 από τους 7 και τι άλλο ρόλο θα μπορούσε να έχει άλλωστε με τέτοια φατσούλα; Συγκεκριμένα ενσαρκώνει έναν εντελώς τρελό χαρακτήρα με φετίχ τα κουνέλια... Όπως και να έχει έδειξε ότι εκτός από ταλέντο στη μουσική έχει και ένα χαρακτηριστικό, «ήσυχο», εσωτερικό παίξιμο το οποίο στον κινηματογράφο και δη σε χαρακτήρες σαν αυτόν που ενσαρκώνει ταιριάζει πολύ. Για την ιστορία οι υπόλοιποι ψυχοπαθείς του έργου είναι ο Woody Harrelson, o Sam Rockwell, o Colin Farell, o HarryDean Stanton και ο Christopher Walken.

Trailer



4. Keith Richards - Pirates Of The Caribbean (2007 και 2011)

Keith Richards (Pirates Of The Caribbean)

Ο κιθαρίστας των Rolling Stones, Keith Richards, επιλέχθηκε να παίξει σε δύο ταινίες των Πειρατών της Καραϊβικής ενσαρκώνοντας τον μπαμπά του Johnny Depp. Οι δυο τους δηλώνουν αχώριστοι φίλοι μιας και τους συνδέει και η αγάπη τους για την μουσική. Ο Richards όμως γενικότερα έχει αναφερθεί σε credits 370 ταινιών και σειρών σε μικρή και μεγάλη οθόνη είτε για κάποια επιτυχία των Stones που ακούστηκε και έχει συμβάλει στην συγγραφή του είτε για κάποιο πρωτότυπο τραγούδι. Ο δημοφιλής μουσικός ήταν να παίξει και στην πρώτη ταινία της σειράς κάτι το οποίο δεν έγινε γιατί ήταν σε περιοδεία με το συγκρότημα. Στους Πειρατές, ο Richards, δεν απέχει και πολύ από την φιγούρα που έχουμε δει σε διάφορες συναυλίες του παίζοντας τον μυστήριο, σκοτεινό τύπο με περίεργο backround. Να φανταστείς ο ρόλος του μπαμπά - πειρατή ήταν τόσο ταιριαστός στην ιδιοσυγκρασία του Richards που δεν άφησε έξω από το παίξιμό του ούτε τα «χούγια» του. Πήγε μεθυσμένος, φορώντας την κλασική μπαντάνα του...

Trailer



5. Iggy Pop - Cry-Baby (1990)

Iggy Pop (Cry-Baby)

Και από τον μπαμπά του Johnny Depp πάμε στον παππού του... Ο Iggy Pop πρόσφατα απασχόλησε τα μέσα όταν ακούστηκε ότι θα είναι ο πρωταγωνιστής στην νέα ταινία του Dario Argento όταν και άμα ποτέ καταφέρει και μαζέψει τα λεφτά για να γυριστεί. Ωστόσο ο Iggy έχει παίξει διάφορους μικρούς ρόλους με κορυφαία την κακή απομίμηση του "Grease", το τόλμημα του cult σκηνοθέτη John Walters για κάτι πιο maistream, "Cry-Baby". Σίγουρα μία από τις attraction του έργου είναι ο Iggy Pop ο οποίος και τι δεν κάνει... Τα λόγια του μπορεί να είναι λίγα αλλά όσοι το έχουν δει σίγουρα θυμούνται (όσο και αν κατά βάθος θέλουν να ξεχάσουν) το καρτουνίστικο μπάνιο του σε μία σιδερένια λεκάνη στην αυλή αλλά και το γλιτσερό γλωσσόφιλο με την συμπρωταγωνίστρια του.

Trailer



6. David Bowie - The Prestige (2006)

David Bowie (The Prestige)

Στην μεγάλη εμπορική επιτυχία "The Prestige" του Christopher Nolan, συναντάμε τον David Bowie σε ένα ρόλο έκπληξη. Η έκπληξη μπορεί να θεωρηθεί το γεγονός ότι ενώ όλο το story είναι φανταστικό, ο Bowie ενσαρκώνει ένα υπαρκτό πρόσωπο και συγκεκριμένα έναν από τους σημαντικότερους φυσικούς της ιστορίας, τον Nikola Tesla. Το παράδοξο είναι ότι η ταινία προσπαθεί να σε «ψήσει» για την πραγματικότητά της που βάζει να κάνει τον μοναδικό ρεαλιστικό χαρακτήρα ένας άνθρωπος ο οποίος, μεταφορικά πάντα, ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ. Ο Bowie χειρίζεται τον ρόλο με αξιέπαινη μαεστρία παρόλο που δεν είναι και τόσο απαιτητικός φέρνοντας στο προσκήνιο την πραγματική κόντρα της εποχής μεταξύ Tesla και Edison. Γενικότερα παίζει σαν ηθοποιός και όχι σαν μουσικός σε ταινία που εκμεταλλεύεται την guest εμφάνιση για να κλείσει το μάτι στους θαυμαστές του.

Trailer



7. Pearl Jam - Singles (1992)

Pearl Jam (Singles)

Οκτώ χρόνια πριν ο Cameron Crow μας χαρίσει το φοβερό και τρομερό "Almost Famous", είχε κάνει το ανεξάρτητης παραγωγής μουσικό κομψοτέχνημα "Singles". Βρισκόμαστε στις αρχές της δεκαετίας του '90. Τότε που η grunge σκηνή ήταν σε άνθιση και παρακολουθούμε τις ιστορίες νέων, singles. Ένας από τους πρωταγωνιστές είναι ο Matt Dillon ο οποίος είναι ένας κλασσικός νέος της εποχής με μακριά μαλλιά, καρό πουκάμισο και φυσικά δική του μπάντα. Το συγκρότημα του Dillon αποτελείται από τους Stone Gossard, Jeff Ament και Eddie Vedder που όλοι γνωρίζουμε ως Pearl Jam! Στην ταινία υπάρχουν cameos και από τους Alice In Chains και Soundgarden αλλά σε όχι τόσο αισθητούς ρόλους. Στο "Singles" οι Pearl Jam είναι οι Citizen Dick και προσπαθούν να βρουν τον δρόμο τους προς την αναγνώριση και την επιτυχία. Οι νοσταλγοί της εποχής πρέπει να δουν αυτή την ταινία - ωδή στην 90ίλα οπωσδήποτε. Εννοείται ότι το soundtrack, που έκανε μεγαλύτερο ντόρο από την ταινία, υπάρχουν τραγούδια που αγαπήσαμε από τις μπάντες που προαναφέρθηκαν.

Trailer
  • SHARE
  • TWEET