[7]: Ταινίες που προτιμάμε να ακούμε παρά να βλέπουμε

Όταν το τραγούδι καταπίνει την ταινία

Από την Τίνα Καππάτου, 11/12/2014 @ 12:14
Η μουσική σε μία ταινία παίζει μεγάλο ρόλο. Είναι η δύναμη που γαργαλάει τα συναισθήματα του θεατή και πολλές φορές σκηνές από ταινίες θα ήταν «γυμνές» χωρίς το μουσικό τους ντύσιμο. Ξυπνάει και διεγείρει συναισθήματα που μαζί με την πλοκή και την εικόνα συνθέτουν την ταυτότητα του έργου. Βέβαια δεν είναι λίγες οι φορές που το τραγούδι της ταινίας είναι πολύ καλύτερο από εκείνη.

Μπορεί να γίνει ένα νούμερο ένα hit, να μπει σε μεγάλα chart αλλά το έργο να είναι υποδεέστερο της και αντί να πλαισιώνει το τραγούδι την ταινία να γίνεται τελικά το αντίθετο. Καλλιτέχνες εμπνευσμένοι από σενάρια και φανταστικές ή μη καταστάσεις γράφουν τραγούδια που σημειώνουν εμπορική επιτυχία ενώ από την άλλη έχουμε έργα ανήμπορα να ανταπεξέλθουν στις προσδοκίες του θεατή και απλά να βλέπουμε σκηνές τους στα μουσικά video των τραγουδιών που ακούγονται στη διάρκειά τους.



1. Cat People (1982) / Cat People - David Bowie

Cat People (1982)

Η ταινία "Cat People" μας έρχεται από τις αρχές των '80s και είναι μία ερωτική ταινία τρόμου με την Nastassja Kinski, που δεν ενθουσίασε και πολύ κοινό και κριτικούς. Η πλοκή έχει να κάνει για μια γυναίκα που τα βράδια μεταμορφώνεται σε μαύρη λεοπάρδαλη και ξυπνά τον τρόμο αλλά και τον αισθησιασμό. Ανταποκρίνεται μεν στην cult έξαρση της εποχής αλλά μένει εκεί και είναι πιθανότατα κάποια από τις βιντεοκασέτες που θα είδαν οι νέοι της εποχής και θα ξέχασαν μέσα σε λίγα λεπτά. Από την άλλη όμως έχουμε τον θρυλικό τραγούδι του David Bowie που είναι και ομότιτλο της ταινίας που όχι απλά θριάμβευσε αλλά έχει μείνει ως κλασικό στην μουσική ιστορία. Μπορεί κάποιος εύκολα να μαντέψει ότι οι περισσότεροι μόλις έμαθαν ότι το θρυλικό "Cat People" γράφτηκε αρχικά για ταινία στης οποίας το soundtrack συμπεριλήφθηκε αν και ο Bowie το επανηχογράφησε και μπορούμε να το βρούμε και στο άλμπουμ του, "Let's Dance", που κυκλοφόρησε έναν χρόνο μετά.

Trailer | Music video



2. Maximum Overdrive (1986) / Who Made Who (album) - AC/DC

Maximum Overdrive (1986)

Εδώ δεν μιλάμε για τραγούδι που επισκίασε την ταινία αλλά για ολόκληρο δίσκο! Το "Maximum Overdrive" είναι μία ταινία τρόμου γραμμένη και σκηνοθετημένη από τον κύριο Stephen King που κάνει και το σκηνοθετικό του ντεμπούτο. Εισπρακτικά ούτε τα λεφτά της δεν έβγαλε αφού προφανώς οι θεατές δεν ενδιαφέρθηκαν για ένα story με ζωντανά ...φορτηγά να κυνηγούν μια νεαροπαρέα! Αλλά ο King φρόντισε η αγαπημένη του μπάντα AC/DC, να γράψει εξ ολοκλήρου το soundtrack της ταινίας το οποίο δεν κυκλοφόρησε με τον τίτλο αυτής αλλά το ξέρουμε όλοι ως το άλμπουμ "Who Made Who" του 1986. Το soundtrack περιείχε μαζί λίγες νέες συνθέσεις, κάποια από τα πιο αγαπημένα και αναγνωρίσιμα τραγούδια του συγκροτήματος από το παρελθόν όπως τα "You Shook Me All Night Long", "Hells Bells" και "For Those About To Rock (We Salute You)". Και ναι, στο trailer της ταινίας μιλάει ο ίδιος ο Steven King...

Trailer | Music video



3. Batman Forever (1995) / Hold Me, Thrill Me, Kiss Me, Kill Me - U2

Batman Forever (1995)

Το "Batman Forever" είναι η ταινία που διαδέχθηκε της δύο προηγούμενες και άκρως επιτυχημένες μεταφορές των ιστοριών του Batman με σκηνοθέτη τον Tim Burton. Σε αυτή την ταινία όμως ο Burton υπάρχει μόνο ως παραγωγός. Kαι τον Batman κάνει ο Val Killmer. Νομίζω δεν χρειάζεται να πω κάποιο ακόμα λόγο που η ταινία δεν πήγε καλά, μιας και πιο πολύ παραπέμπει σε καρικατούρα Batman παρά στο cartoon παρά τις υπερπροσπάθειες του Jim Carrey στο ρόλο του Γρίφου που είναι λες και τον βλέπουμε στη "Μάσκα" με διαφορετικό outfit. Τέλος πάντων, μπορεί το "Batman Forever" να είναι απογοητευτικό αλλά το soundtrack της ταινίας έχει αρκετά αγαπημένα μουσικά διαμαντάκια όπως "There Ιs A Light" του Nick Cave, το "Smash It Up" των Offspring αλλά και το "Hold Me, Thrill Me, Kiss Me, Kill Me" των U2 που κάνει ακόμα και όσους δεν συμπαθούν το συγκρότημα από την Ιρλανδία να τους αναγνωρίσουν αυτό το άκρως δυναμικό τραγούδι για τα δεδομένα τους. Το "Hold Me, Thrill Me, Kiss Me, Kill Me" κατάφερε να μπει στη δεκάδα πολλών chart στον κόσμο.

Trailer | Music video



4. Romeo + Juliet (1996) / Lovefool - The Cardigans

Romeo + Juliet (1996)

Μία ακόμα εκδοχή της ιστορίας του Shakespeare "Ρωμαίος Και Ιουλιέτα" βγήκε στους κινηματογράφους το 1996. Παρά την φιλότιμη προσπάθεια η ταινία δεν έπεισε και ένας σημαντικός λόγος ίσως ήταν το γεγονός ότι διαδραματιζόταν στη σύγχρονη εποχή ενώ οι διάλογοι είχαν μείνει στο πρωτότυπο. Βέβαια στο cast ήταν και ο Leonardo di Caprio ως Ρωμαίος που τότε ήταν στα φόρτε του οπότε οι πιτσιρίκες έσπευσαν να το θαυμάσουν και έσπασαν τα box office. Πλέον, σχεδόν μία εικοσαετία μετά η ταινία παραμένει στο μυαλό μας ως χλιαρή με αποτέλεσμα να την έχουμε σχεδόν ξεχάσει ενώ τα τραγούδια που την πλαισίωναν να τα σιγοτραγουδάμε ακόμα. Ένα από αυτά είναι και το "Lovefool" των Cardigans. To συγκεκριμένο κομμάτι συμπεριλήφθηκε σε δύο soundtrack ταινιών μιας και το 1999 ήταν και στο "Cruel Intentions". Ήταν ίσως το τραγούδι που έκανε την μπάντα από την Σουηδία ευρύτερα γνωστούς λίγο πριν έρθει το "My Favorite Game" λίγα χρόνια μετά και τους απογειώσει.

Trailer | Music video



5. City Of Angels (1998) / Iris - Goo Goo Dolls

City Of Angels (1998)

Θυμάστε την ταινία που ο Nicholas Cage μας έδειξε την πιο ευαίσθητη όψη της υποκριτικής του γκάμας; Τότε που έκανε τον Άγγελο που για χατήρι μιας γυναίκας γίνεται θνητός; Λογικά θα το θυμάστε όχι για την αξιομνημόνευτη ερμηνεία αλλά γιατί είναι μία ταινία που έχει παίξει στην τηλεόραση ουκ ολίγες φορές. Η ταινία πήγε καλά μιας και οι ρομαντικοί κινηματογραφόφιλοι το αγάπησαν αλλά σίγουρα δεν άγγιξε την αντίστοιχη επιτυχία του "Iris" των Goo Goo Dolls που ήταν ένα από τα τραγούδια της ταινίας. Ήταν ένα κομμάτι που για μήνες το άκουγες παντού. Ήταν το τραγούδι με το οποίο οι Goo Goo Dolls συστήθηκαν στον κόσμο και είχε γίνει ένας μικρός χαμός με το άκρως ρομαντικό τραγούδι που υμνεί το ατελέσφορο έρωτα. Ακόμα και οι Blink 182 είχαν βάλει ένα σατιρικό απόσπασμα από το "Iris" στο video clip τους, "All The Small Things". Στην προκειμένη το τραγούδι και η ταινία μπαίνουν στη λίστα γιατί η αξία της ταινίας είναι αμφιλεγόμενη αφού πολλοί την χαρακτήρισαν νερόβραστη και πως προτιμούσαν τον Cage σε πιο action εμφανίσεις.

Trailer | Music video



6. Mission: Impossible II (2000) / Take A Look Around - Limp Bizkit

Mission: Impossible II (2000)

Ακόμα μία ταινία "Επικινδύνων Αποστολών" με τον Ethan Hunt στο τιμόνι τον οποίο ενσαρκώνει ο Tom Cruise. Σαφώς υποδεέστερη από την πρώτη, η ταινία "Mission: Impossible II" είναι μία από τις πρώτες στην κατρακύλα της καριέρας του Cruise που ακολούθησε ενώ το μοναδικό που προσφέρει είναι κάποια άκρως εντυπωσιακά πλάνα συνοδευόμενα από έκρηξη αδρεναλίνης του πρωταγωνιστή αλλά και ένα εντυπωσιακό soundtrack. Στο οποίο soundtrack συνυπάρχουν πολλά μεγάλα ονόματα όπως οι Metallica, οι Limp Bizkit αλλά και μία συνεργασία των Foo Fighters με τον Brian May σε μία διασκευή του "Have A Cigar" των Pink Floyd. Οι Metallica κυκλοφόρησαν την επιτυχία τους "I Disappear" με το φοβερό video clip κομμένο και ραμμένο για την ταινία ενώ οι Limp Bizkit γύρισαν τις δικές τους "Επικίνδυνες Αποστολές" στο video clip του τραγουδιού τους που πραγματικά αποθεώθηκε από τους θαυμαστές τους δικούς τους αλλά και της σειράς, "Take A Look Around", όπου κρατώντας το κλασική μελωδία της ταινίας χτίζουν πάνω με τον δικό τους μουσικό χαρακτήρα.

Trailer | Music video



7. The Twilight Saga: New Moon (2009) / Meet Me On The Equinox - Death Cab For Cutie

The Twilight Saga: New Moon (2009)

Η αλήθεια είναι ότι αρχικά ήταν να μπει στην επτάδα το πρώτο "Twilight" όπου ακουγόταν το "Decode" των Paramore αλλά παρά την τεράστια επιτυχία του τραγουδιού δεν κατάφερε να κάνει μεγαλύτερο ντόρο από την ταινία. Το "Meet Me On The Equinox" όμως έκανε. Δεν είναι σίγουρο αν αυτό οφείλεται στις κακές κριτικές και στη μεγάλη απογοήτευση που έφερε σε πολλούς από αυτούς που τους άρεσε το πρώτο μέρος της σειράς ταινιών αλλά το σίγουρο είναι ότι το hit των Death Cab For Cutie επισκίασε την ταινία μιας και ξυπνά τα αισθήματα της νεανικής ρομαντικής σκοτεινιάς που είναι το αίσθημα που σου περνάει από το αντίστοιχο βιβλίο στο οποίο βασίζεται η ταινία η οποία αποτυγχάνει να το αποδώσει. Η επιτυχία του "New Moon" οφείλεται καθαρά στην πρώτη καλή εντύπωση που έκανε το πρώτο του σκέλος. Κατά τα άλλα το τραγούδι ήταν από τους πιο καλούς διαφημιστές της.

Trailer | Music video
  • SHARE
  • TWEET