[7]: Πρώτες σκέψεις μετά την ανακοίνωση περί Spiderman

...και γιατί πρέπει να σε ενδιαφέρει ο νευρικός μου κλονισμός

Από τον Ιάσονα Τσιμπλάκο, 12/02/2015 @ 11:23
Θα μου πεις, εδώ ο κόσμος καίγεται και εμείς ασχολούμαστε με κόμικς και ταινίες με τύπους που φοράνε σπάντεξ. Δεν πειράζει, ο καθείς με εκείνο που του αλαφρώνει τη μέρα. Όσο λοιπόν κάνω ρηφρές τα ελληνικά ειδησεογραφικά σάητ και δεν κάνω αυτά που μου λέει το αφεντικό, αποφάσισα να γίνω ακόμα πιο ρέμπελος και να γράψω τούτες εδώ τις αράδες την ώρα που με πληρώνουν για άλλα πράγματα, λιγότερο διασκεδαστικά.

Πριν δυο μέρες λοιπόν, έσκασε ανακοίνωση από το πουθενά (σχεδόν) πως η Sony κατάλαβε πως τα κάνει όλα λάθος και στην προσπάθεια της να μαζέψει τα ασυμμάζευτα αποφάσισε να ζητήσει λιγάκι τη βοήθεια της Marvel Studios. Η Marvel βέβαια δεν δουλεύει για τη ψυχή της μάνας της, αλλά για την ψυχή του Walt του Disney, και δεν κάνει τίποτα αφιλοκερδώς. Κάπως έτσι καταλήξαμε λοιπόν στο πως την άφησε η Sony και μπορεί πλέον να δανείζεται τον Spiderman για τις ανάγκες των ταινιών της, τουλάχιστον περιορισμένα, ή κάτι τέτοιο. Κάτσε, θα τα δούμε τώρα.

Έχεις μπερδευτεί; Θα σου κάνω ένα προχειρότατο ρεζουμέ:
 
• H Marvel δημιουργούσε κόμικς και υπερήρωες -ας πούμε- από πάντα
• Σε κάποια φάση επιχείρησαν να ασχοληθούν λίγο και με τηλεοπτικές παραγωγές των ονομάτων τους άλλα κάπου τα σκάτωσαν
• Ένα μπουρδέλο από corporate μαλακίες ακολούθησαν και κάπως κατέληξαν να χάσουν πολύ χρήμα
• Μπλα, μπλα, μπλα, έκαναν το λάθος (αλλά σωστή επιλογή για τη στιγμή εκείνη) και πούλησαν τα δικαιώματα του Spiderman στoυς άσχετους της Sony.

Οκέη;

Η Sony λοιπόν με τα δικαιώματα αυτά -που να κάνω μία μικρή παρένθεση, είναι δίχως αμφιβολία ο πιο αγαπητός και κερδοφόρος ήρωας στο ρόστερ της Marvel, γενικά- άρχισε να πετάει ταινίες με τη σέσουλα, αρχίζοντας το 2002 με το Spider-Man το πρώτο που ήταν και γαμώ. Μετά ακολούθησε και το δεύτερο, που ήταν ακόμα πιο γαμώ. Ύστερα ήρθε το τρίτο και μας βγήκαν τα μάτια. Την ώρα λοιπόν που ο κόσμος ακόμα προσπαθούσε να ξεπεράσει το σοκ που έπαθε όταν απέναντί του αντίκρισε τον Peter τον Parker να χορεύει σαν βλαμμένος στους δρόμους της Νέας Υόρκης, τα λαμπρά μυαλά εκεί στη Sony σκέφτηκαν να μας κάνουν ένα reboot στον ήρωα -aka η αμνησία του Χόλυγουντ- μπας και καταφέρει ο κόσμος να ξεχάσει πως ο χειρότερος Venom στην ιστορία πέρασε μπροστά από τις οθόνες μας.

Spiderman

Τo reboot λοιπόν, "The Amazing Spiderman", δεν κατάφερε τίποτα ιδιαίτερο. Ο Andrew Garfield και η Emma Stone ήταν και οι δύο φανταστικοί, και δύσκολα πιστεύω πως θα βρίσκαμε καλύτερο Spidey και Gwen από αυτούς, αλλά η ιστορία ήταν για πάμπολλα χασμουρητά. Δηλαδή, σίγουρα βλεπόταν, αλλά η ρετσινιά για να φύγει θέλει κάτι πιο δυνατό. Και μέσα σε όλα αυτά, έσκασε και το δεύτερο κομμάτι του reboot, που μας ανάγκασε να φύγουμε ντροπιασμένοι από τις αίθουσες του σινεμά. Ξανά, Garfield και Stone εξαιρετικοί, η ιστορία και το υπόλοιπο καστ όμως ήταν για γέλια. Μηδέν. Γέλασε και ο Silver Surfer.

Ενώ λοιπόν κατάφερε και έβγαλε χρήμα η Sony από την ταινία -γιατί και τρισδιάστατη τετραώρη ταινία με ένα γιογιο σπάηντερμαν να βγάλουν, κόσμος θα πάει να τη δει- η δυσαρέσκεια του κόσμου ήταν παραπάνω από εμφανής. Γενικά, τα είχαν σκατώσει σε τεράστιο βαθμό, και οποιαδήποτε συνέχεια υπό την ίδια καθοδήγηση και νοοτροπία θα οδηγούσε σε πολύ άσχημα ξεμπερδέματα. Ξενερωμένος ο κόσμος, ξενερωμένος και ο Garfield, μόνο ελάχιστα εκατομμύρια πλουσιότερη η Sony, όλοι δράμα.

Και κάπου εδώ φτάνουμε στο τώρα. Η Marvel δεν μπορεί να κάνει λάθος και η Sony δεν μπορεί να κάνει τίποτα σωστό. H Marvel θέλει με πάθος πίσω τον Spiderman στη μικρή χαρούμενή της οικογένεια και η Sony θέλει ξανά να βγάλει όλα τα χρήματα του κόσμου. ΟΛΑ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ. Ε κράτα με να σε κρατώ...

Η συμφωνία λοιπόν είναι πως ο Spiderman θα εμφανιστεί σε μία ταινία της Marvel πριν το 2017 (και μετά βλέπουμε), ενώ το 2017 η Sony θα βγάλει ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ ταινία Spiderman υπό την καθοδήγηση των μεγάλων της Marvel. Η Marvel επίσης έχει το δικαίωμα να χώσει και ήρωές της σε μετέπειτα ταινίες του Spiderman (που εξακολουθεί και τον διαχειρίζεται η Sony).

Επιπροσθέτως, έχει πολύ ενδιαφέρον να πούμε πως γενικά, χρήματα δεν άλλαξαν χέρια και ούτε θα αλλάξουν. H Sony θα παίρνει τα χρήματα για τις ταινίες της, η Μarvel για τις δικές της. Τίμια (;) πράγματα.

Όλα και περισσότερα updates δεχόμαστε από το μέτωπο, αλλά τώρα πια, λίγο έχω ηρεμήσει με το θέμα. Χθες όμως που πρωτοάκουσα τα νέα, έπαθα ένα ελαφρύ κλονισμό, και το εφτάρι αυτό, αυτό ακριβώς εκπροσωπεί, τις πρώτες σκέψεις που έκανα αφού διάβασα το δελτίο Τύπου. Για πάμε.


 
1. Χίλιοι διάβολοι, dat hack

Χίλιοι διάβολοι, dat hack

Όπως όλοι ξέρουμε, κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου, κάποιοι χάκαραν τη Sony και έβγαλαν κάμποσα άπλυτα στη φορά αφού διάβασαν τα ημέηλ τους. Πέρα λοιπόν από τα διάφορα πικάντικα που μάθαμε (μέσα σε αυτή ήταν και διάφορες ενδείξεις πως οι διαπραγματεύσεις για τον Spidey είχαν αρχίσει εδώ και καιρό) επρόκειτο περί ξεφτιλικιού, πράγμα που φαίνεται πως ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι και τα κεφάλια τα μεγάλα πίσω από την εταιρεία διέταξαν ανακατατάξεις. Έτσι λοιπόν, στον τομέα του σινεμά, μπαμ μπαμ έγιναν οι διαπραγματεύσεις με τη Marvel και βρεθήκαμε έτσι γρήγορα με μία όμορφη λύση. Είναι παράξενο το τι φυτίλια μπορεί να σου ανάψει στον κώλο μία απόλυτη ξεφτίλα. Και να πεις πως το "Interview" άξιζε τον κόπο; Μία run of the mill ταινία Rogen ήταν, με δύο τρεις αξιομνημόνευτες σκηνές και τον Franco να παίζει μπάλα μόνος του. Oh well, χεστήκαμε, γιατί...


 
2. Welcome Home Spidey (περίπου)

Welcome Home Spidey (περίπου)
 
E ναι, μετά από διάφορες απάτες, ήρθε η ώρα ο Spiderman να επιστρέψει στα χέρια αυτών που μπορούν να του φερθούν όπως του αξίζει. Βέβαια, αν το σκεφτεί κανείς, ίσως ήταν για μεγάλο καλό που δεν τον είχε στα χέρια της η Marvel εξαρχής. Γιατί αν είχε την «εύκολη λύση», θα ήταν πολύ πιθανό να μη πάσχιζαν τόσο να χτίσουν το Marvel Cinematic Universe (MCU) που απολαμβάνουμε τώρα. Ο Iron Man τους απογείωσε, αλλά μη τρελαθούμε, ποια απήχηση του playboy Τony Stark όταν έχεις τον άμεσα relatable νερντολούζερο Peter Parker; Βέβαια, μη ξεχνάμε πως όλα αυτά είναι περίπου τυπικά, καθώς τον έλεγχο συνεχίζει και τον έχει η Sony, απλά τον δανείζει που και που, και το creative control περνάει στα χέρια αυτών που βάζουν τα λεφτά στην εκάστοτε ταινία. Το δια ταύτα είναι πως αφού ο Kevin Feige -ο ΜΑΝ πίσω από την Marvel- θα είναι παραγωγός σε όοολα όσα θα ’χουν σχέση με τον Spiderman (και με τις άλλες ταινίες βεβαίως), το μόνο που μπορούμε να ελπίζουμε είναι η Sony να σκάσει, να ακούσει τι λέει ο άνθρωπος και να κάτσει να απολαύσει τους τόνους χρήμα που θα πέφτουν στις αγκαλιές τους.


 
3. Captain America: Civil War - Νο Spoilers

Captain America: Civil War - Νο Spoilers

Σύμφωνα με τους όρους λοιπόν που διαβάσαμε, ο Spiderman πρέπει / θα εμφανιστεί σε ταινία της Marvel, πριν την καινούργια solo του ταινία (Sony) που θα σκάσει το 2017. Όλες οι φετινές ("Αvengers 2", "Ant-Man") αποκλείονται, καθώς τα γυρίσματα όλα έχουν τελειώσει, οπότε περνάμε στου 2016, που έχουμε την τρίτη ταινία του Captain America και την πρώτη του Dr. Strange. Με τον Strange θα ήταν κάπως κουλό να τον εχώσουν τον Spidey, αλλά στο άλλο κολλάει γάντι. Γιατί; Γιατί έτσι γίνεται στο κόμικ. Δε θα μπω σε λεπτομέρειες, γιατί τούτο εδώ το άρθρο είναι φιλικό και σε πιο κάζουλ αναγνωστικό κοινό, αλλά για όποιον δεν ξέρει, στο γενικότερο arc του "Civil War" ο Spiderman παίζει ρόλο κλειδί και η συμφωνία έσκασε την κατάλληλη ώρα. Ενώ είχαν βγει φήμες πως τον γενικότερο ρόλο του Spiderman στη πλοκή θα την αναλάμβανε ο Black Panther, πλέον θα έχουμε το real deal στα χέρια μας. Βέβαια, δεν αποκλείω καθόλου να έχουμε ένα κάζουαλ hat-tip σε post-credit σκηνή είτε στο "Avengers 2", είτε στο "Ant-Man", το μόνο σίγουρο είναι πως θα γίνει με τακτ και γούστο περίσσιο και ΟΛΕΣ ΟΙ ΤΡΙΧΕΣ θα σηκωθούν κάγκελο.


 
4. Το cast;

Το cast;

Και αφού μιλήσαμε για τις ταινίες, ας περάσουμε στα πιο πρακτικά. Καταρχάς, ο Garfield μας τελείωσε. Οι πιο πρόσφατες εξελίξεις δείχνουν πως ενδέχεται να τον προσέγγισαν να συνεχίσει τον ρόλο του ως Spiderman, αλλά για τον ένα ή τον άλλο λόγο, δε δέχτηκε. Πιθανολογώ πως είτε ο ίδιος έχει απογοητευτεί από την καλλιτεχνική κατεύθυνση της Sony και το πως χειρίστηκαν τη δεύτερη ταινία του, είτε απλά κατάλαβε πως δε θα κόλλαγε με το όλο νέο εγχείρημα, καθώς όλα δείχνουν πως θέλουν τον Spidey να γυρνάει στα λυκειακά του χρόνια, και όσο και να μικροδείχνει ο 31-χρονος Garfield, λυκειόπαιδο δεν είναι και επίσης πως δικαιολογεί κανείς τα ευτράπελα με τον Electro κλπ; Δε γίνεται. Άρα λοιπόν, νέος Spiderman. Οι φήμες μιλάνε για τον Logan Lerman, που μου είναι εξαιρετικά συμπαθής (ποιος θυμάται τη μοναδική σεζόν του "Jack & Bobby" που αποφάσισε να δείξει αψυχολόγητα το Σταρ;), αλλά εγώ να πω πως δεν θα ήμουν ΚΑΘΟΛΟΥ στενοχωρημένος αν αντί για Peter Parker μας έδιναν τη νεότερη βερσιόν του ανθρώπου αράχνη, τον Miles Morales, ο οποίος είναι αφροαμερικανός. Θα ενθουσιαζόμουν (Donald Glover), αλλά είναι μάλλον χλωμό. Πρώτη φορά στα χέρια τους ο Spiderman και δε θα έχουμε εναν Peter Parker; Naaah. To μόνο που δεν θέλω είναι ΑΛΛΟ ΕΝΑ origin story. ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ. Χώστε τον εκεί μέσα ξεροσφύρι και ας μιλήσουν οι μπούφλες.



5. Sinister Six;

Sinister Six;

Είδατε όλοι το "Amazing Spiderman 2"; Δεν έχει σημασία, το κυρίως πρόβλημα της ταινίας ήταν αντί να σκεφτεί πως να είναι μία όμορφη, δεμένη ιστορία κοίταζε πως να προετοιμάσει το έδαφος για την επόμενη, πράγμα που δείχνει το νοητικό επίπεδο των ανθρώπων μέσα στη Sony. Στη προσπάθειά της αυτή λοιπόν τα έκανε μπουρδέλο και μας κότσαρε εκεί πέρα τρεις κακούς, ο ένας πιο κλασομπανιέρας από τον άλλο, από τον απολύτως μη-πειστικό Jamie Foxx ως Electro, στην απολύτως πιο ηλίθια απεικόνιση του Rhino από το Ρώσικο Τρανσφόρμερ / Paul Giamatti. Για κάποιο λοιπόν αδιευκρίνιστο λόγω η Sony άφησε να εννοηθεί (για να μη πω είπε ευθέως) πως το σχέδιο για ταινία όπου κάμποσοι κακοί στον κόσμο του Spiderman θα μαζευτούν να τα κάνουν λαμπόγυαλο, θα γυριστεί κανονικότατα. Αυτό είναι το "Sinister Six" και επειδή δεν βλέπω να 'χει κανέναν λόγο να χωθεί ο Feige της Μarvel, θα είναι άλλη μία αηδία.



6. Villain της προκοπής

Villain της προκοπής

Και το παραπάνω με οδηγεί στην εύλογη απορία αν με τον δάκτυλο της Μarvel θα μπορέσουμε επιτέλους να δούμε κάποιον villain της προκοπής σε ταινία Spiderman. Αν εξαιρέσεις το Doc Oc και άααντε και τον Goblin του Dafoe, όλοι οι υπόλοιποι δεν πείθουν κανέναν. Βέβαια, από την άλλη, αν εξαιρέσεις τον τρισμέγιστο και αξιαγάπητο Loki, ούτε η Marvel δεν τα πάει τόσο καλά στο τομέα αυτό. Όλοι οι κακοί του Iron Man είναι αξιοξέχαστοι, στο "Thor 2" επίσης, ακόμα και εκείνο το υπερτροφικό στρουμφάκι στο "Guardians Of The Galaxy". Εγώ το μόνο που ζητάω είναι πως το τρίτο αυτό reboot του Spiderman να μη μας πρήξει τα πρέκια με άλλο ένα origin story και να μας δώσει έναν villain της προκοπής. Η στιγμή που θα δούμε πειστικό Venom στη μεγάλη οθόνη, είναι η στιγμή που το υπερηρωικό σινεμά θα φτάσει στο απώγειό του. Όταν δε δούμε τον Carnage, τότε θα 'ναι που θα κερδίσει και Όσκαρ.



7. Μετά τον Spidey, ποιός;

Μετά τον Spidey, ποιός;

Και γενικά, καθώς μας φυσάει δροσερά ο αέρας της αλλαγής, δεν μπορώ παρά να αναρωτηθώ εάν αυτή είναι η αυγή μίας νέας εποχής όπου τα διάφορα κινηματογραφικά στούντιο αρχίζουν τις συνεργασίες αντί να τσακώνονται σαν δεκαπεντάχρονες κατίνες. Πόσο όμορφο θα ήταν αν η Fox κατέβαζε λίγο το δίκανο και έκαναν κάποιο ντηλ με τη Marvel; Tι εξαιρετικό που θα ήταν να βλέπαμε την κινηματογραφική εκδοχή του "Old Man Logan", να βλέπαμε τον Wolverine στους "Avengers", να βλέπαμε μία ταινία "Fantastic Four" που να μην γελάγανε και τα ντουβάρια (έχουν μία τελευταία ευκαιρία); Γενικά, τα πράγματα πάνε σε άλλο επίπεδο. To "Agents Of SHIELD" δεν είναι πλέον και τόσο βαρετό, το Netflix έχει βάλει στη ρότα άλλες τρεις σειρές Marvel, με το "Daredevil" να δίνει σημάδια πως είναι μία ομορφιά και μισή καθώς συμμετέχει εκείνος ο ψυχοπαθής Ιρλανδός φονιάς από το "Boardwalk Empire". Γενικά ομορφιές. Όλα πάνε καλά και εγώ είμαι χαρούμενος.

Ας επιστρέψουμε στη πεζή μας πραγματικότητα τώρα.
  • SHARE
  • TWEET