[7]: Αγαπημένες καλοκαιρινές ταινίες

«You're gonna need a bigger boat»

Από τον Βασίλη Σπανό, 25/06/2015 @ 11:17
Kαλοκαιρινή σεζόν, τα θερινά σιγά-σιγά ανοίγουν τις πόρτες τους, τα πρώτα φεστιβάλ κάνουν την εμφάνισή τους και τι καλύτερο από 7 προτάσεις για καλοκαιρινά βράδια σινεμά, είτε σε θερινό (εάν προβληθεί καμία από αυτές) ή σε μπαλκόνι / ταράτσα, μαζί με καλή παρέα και το καλοκαιρινό βραδινό αεράκι συντροφιά.

[7]: Αγαπημένες καλοκαιρινές ταινίες

7 αγαπημένες λοιπόν καλοκαιρινές ταινίες, στο πιο σύντομο και ξεπέτα αφιέρωμα πού έγινε ποτέ σε αυτή τη στήλη, γιατί μεθάυριο παίζει άδεια AKA αντίο Αθήνα και πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες ετοιμασίες ταξιδίου:



1. Jaws (1975)

Jaws

Γιγάντιο κήτος τρομοκρατεί ήσυχη παραθαλλάσια κωμόπολη των Η.Π.Α. σε μια ταινία-σταθμό του αμερικάνικου σινεμά των '70s, η οποία έσπασε ταμεία, καθιέρωσε τον όρο blockbuster, σύστησε στο κοινό μια από τις πιό εμβληματικές και σημαντικές σκηνοθετικές ιδιοφυίες της χώρας, παρέδωσε μαθήματα μοντάζ-σκηνοθεσίας και ρυθμού, ενώ έδωσε την ευκαιρία στον John Williams να γράψει ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα και κλασσικά μουσικά θέματα όλων των εποχών, συνώνυμο πλέον του ίδιου του τρόμου. 40 χρόνια μετά, το αριστούργημα του Steven Spielberg, συνεχίζει να προκαλεί θαυμασμό, τρόμο και δέος και να φιγουράρει σταθερά στις λίστες με τις καλύτερες και πιο σημαντικές αμερικανικές ταινίες όλων των εποχών.

Trailer



2. Dazed And Confused (1993)

Dazed And Confused

Slacker (slak'er): a person who evades duties and responsibilities

O Richard Linklater στην πρώτη του  δουλειά πίσω από τη κάμερα, χωρίς χρονική συνοχή και δίχως συμβατικό «σενάριο» (όπως τον αγαπήσαμε δηλαδή στην τριλογία των "Before Sunset - Sunrise" - "After Midnight" και "Boyhood") και δίχως πρωταγωνιστές, παρακολουθεί την τελευταία σχολική μέρα των μαθητών του Lee High School του Texas, το 1976. Πρωτότυπο, αστείο, πολιτικοποιημένο, μπολιασμένο με μια σπάνια ευαισθησία και μια έντονη μελαγχολία και νοσταλγία, το "Dazed And Confused" είναι η απόλυτη coming of age κωμωδία με ένα πελώριο cult status μέχρι σήμερα και μια πλειάδα νεαρών, ακόμα άγνωστων ηθοποιών στα πρώτα τους δειλά βήματα στον χώρο. Ανεπιφύλακτα ένα διαμάντι της δεκαετίας του '90 για το αμερικανικό ανεξάρτητο σινεμά.

Trailer



3. Γυμνοί Στον Ήλιο (1960)

Γυμνοί Στον Ήλιο

Η πρώτη -και καλύτερη- μεταφορά του μυθιστορήματος της Patricia Highsmith "The Talented Mr. Ripley" με τον απαράμιλλης φωτογένειας Alain Delon ως Thomas Ripley ο οποίος στέλνεται στην Ρώμη για να μεταπείσει κακομαθημένο γόνο πλούσιας οικογένειας να γυρίσει στην πατρίδα του. Όμως ο εσωστρεφής και σχιζοφρενής Thomas έχει άλλα πλάνα στο μυαλό του, σε ένα παιχνίδι φόνων και ανταλλαγής ταυτοτήτων. Καταπληκτική ταινία με αναπάντεχες εξελίξεις κάτω από τον καυτό μεσογειακό ήλιο και φόντο τα πανέμορφα ιταλικά παράλια, η δημιουργία του Clement βλέπεται και συναρπάζει το ίδιο έντονα έως και σήμερα, με τη χιτσκοκική της δομή και το δαιδαλώδες ανατρεπτικό και μεθυστικό σενάριο.

Trailer



4. Death In Venice (1971)

Death In Venice

Ο νεορεαλιστής Luchino Visconti μεταφέρει αριστουργηματικά την νουβέλα του Thomas Mann στην μεγάλη οθόνη, με φόντο τα εκπληκτικά μελαγχολικά ηλιόλουστα τοπία της Βενετίας, με σύμμαχο το μινιμαλιστικό σενάριο και την ελεγειακή μουσική του Gustav Mahler και ξεδιπλώνει τον εσωτερικό πόνο και κατάρα του πρωταγωνιστή, Γερμανού συνθέτη Gustav von Aschenbach, στην προσπάθειά του να βρεί τον εαυτό του στην Βενετία και τον ανομολόγητο, κρυφό και καταπιεσμένο έρωτά που νιώθει για ένα νεαρό, θηλυπρεπές και αγγελικά όμορφο αγόρι. Μια σπουδή πάνω στην πολυπλοκότητα και ίσως βαναυσότητα του έρωτα, τα κοινωνικά προσχήματα και την οδύνη που μπορεί να πηγάσει από ένα φευγαλέο άγγιγμα ή βλέμμα απέναντι στο ανείπωτο και απαγορευμένο.

Trailer



5. Friday The 13th (1980)

Friday The 13th

Κλασικό καλοκαιρινό slasher movie –ίσως και το πιο διάσημο και αγαπητό όλων των εποχών-, όπου μια καλοκαιρινή κατασκήνωση γίνεται έρμαιο του ψυχοπαθή Jason ο οποίος όμως, με ένα χιτσκοκικών προδιαγραφών background, κρύβει πολλά περισσότερα μυστικά κάτω από τη μάσκα του, φαινομενικά αδίστακτου ψυχοπαθή «μακελάρη». Cult αγαπημένη ταινία τρόμου της εποχής της, παραμένει διαχρονικά το αγαπημένο slasher καλοκαιρινό θρίλερ όλων των εποχών, με τις σοκαριστικές σκηνές θανάτων και το πανέξυπνα δομημένο στόρυ του.

Trailer



6. Do The Right Thing (1989)

Do The Right Thing

Το γκέτο του Brooklyn έχει χτυπήσει κόκκινο από τη ζέστη, ο κόσμος βγαίνει στα μπαλκόνια και τους δρόμους ενώ στην πιταρία του δουλεύει ο Mookie θα ξεκινήσει ένα ρατσιστικό επεισόδιο με πολύ μεγαλύτερες τελικά διαστάσεις για τους κατοίκους της περιοχής. Γκέτο, ρατσισμός, συνύπαρξη πολλών φυλών σε ένα χώρο, ζέστη, καλοκαίρι, Νέα Υόρκη. Το αριστούργημα του Spike Lee, διαχρονικό μέχρι και σήμερα, είναι ίσως η ιδανικότερη ταινία που θα μπορούσε να συνοψίσει σε δύο ώρες το κατα-καλόκαιρο σε μια μεγαλούπολη που μπορεί να χωρέσει τους πάντες και κανένα παράλληλα.

Trailer



7. Stand By Me (1986)

Stand By Me

Πολυαγαπημένη μεταφορά του ομότιτλου βιβλίου του Stephen King στη μεγάλη οθόνη, με ένα εξαιρετικό cast και μια δυνατή φιλία τεσσάρων αγοριών να δοκιμάζεται καθώς καλούνται να ενηλικιωθούν πολύ γρηγορότερα από όσο χρειάζεται και να δομήσουν μια ακόμα πιο θαραλλέα και ειλικρινή φιλία. Εξαιρετικό soundtrack, τρομερή ροή, νοσταλγικό, μυστήριο και μελαγχολικό, το "Stand By Me" με το απαστράπτων νεανικό cast του, λογίζεται ακόμα και σήμερα ώς μια από τις πιο σημαντικές ταινίες ενηλικίωσης που γυρίστηκαν ποτέ, πραγματικός ύμνος στην παιδική φιλία και εκείνα τα ανέμελα ρομαντικά παιδικά καλοκαίρια.

Trailer
  • SHARE
  • TWEET