[Τεχνολογία]: Είναι οι εφαρμογές τύπου 360 τα επόμενα live DVD;

Δοκιμάσαμε το Dream Theater 360 App και σας το παρουσιάζουμε

Από τον Νίκο Καταπίδη, 06/08/2014 @ 11:32
Πριν κάποια (αρκετά) χρόνια, το οπτικοακουστικό υλικό που κυκλοφορούσε μια μπάντα, περιοριζόταν σε ένα DVD μιας συναυλίας, στην καλύτερη περίπτωση με μερικά πρόσθετα, behind-the-scenes και καμιά συνέντευξη. Αν τότε μου έλεγες πως θα υπήρχε μια εφαρμογή που θα έτρεχε ακόμη και στο κινητό μου, όπου θα μπορούσες να αλλάζεις τις κάμερες σε πραγματικό χρόνο, να γυρίζεις 360 μοίρες και να παρακολουθείς αυτό που θες, σίγουρα θα ήμουν το λιγότερο δύσπιστος.

Έλα όμως που η τεχνολογία προχωρά με ταχείς ρυθμούς και βοηθά στη δημιουργία καινοτόμων και συναρπαστικών εφαρμογών, που μας δίνουν νέες δυνατότητες αλληλεπίδρασης με την αγαπημένη μας μουσική. Η εταιρία Mativision, που αποτελείται από συμπατριώτες μας που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό, έχει κάνει μια εξαιρετικά ολοκληρωμένη εφαρμογή που δεν περιορίζεται μόνο στο υλικό από το "Live At Luna Park" των Dream Theater, αλλά αποτελεί ένα portal για να μένει ο χρήστης ενημερωμένος για τα νέα της μπάντας.

Dream Theater - Live At Luna Park

Ας δούμε όμως αναλυτικά όλα τα χαρακτηριστικά της εφαρμογής. Προφανώς θα ξεκινήσουμε με το "Live At Luna Park 360", που αποτελεί άλλωστε και το βασικό selling point του όλου εγχειρήματος. Μας δίνεται η δυνατότητα να επιλέξουμε ξεχωριστά κάθε τραγούδι και να το κατεβάσουμε στη συσκευή μας, με ένα αρκετά μεγάλο εύρος διαθέσιμων κομματιών που εμπλουτίζονται σταδιακά. Προσωπικά ξεκίνησα δοκιμάζοντας πιο απαιτητικά κομμάτια όπως τα "Outcry" και "Bridges In The Sky", ώστε να μπορέσω να παρακολουθήσω κάθε μέλος της μπάντας ξεχωριστά στα υπερ-τεχνικά και δύσκολα σημεία των τραγουδιών. Ομολογώ πως ενώ είχα ενημερωθεί για το πώς λειτουργεί το 360 βίντεο, δεν περίμενα πως θα εκπλαγώ τόσο χρησιμοποιώντας το. Αν και η ποιότητα της εικόνας δεν κινείται σε HD επίπεδα (κάτι αναμενόμενο δεδομένου του όγκου του βίντεο για κάθε κομμάτι), η ταχύτητα με την οποία αλλάζουν οι κάμερες και ρολλάρει η εικόνα με ένα απλό άγγιγμα είναι εντυπωσιακή, χωρίς στιγμή να χάνεται ο συγχρονισμός εικόνας και ήχου. Οφείλω να αναφέρω πως, ενώ η λειτουργία μετακίνησης της κάμερας με την αφή δουλεύει υποδειγματικά, δεν ισχύει το ίδιο και για τη λειτουργία του γυροσκοπίου, που τουλάχιστον στις δικές μου συσκευές δεν είχε τόσο ακριβή ανταπόκριση και εν τέλει δεν χρησιμοποιήθηκε ιδιαίτερα.

Dream Theater - Live At Luna Park

Οι έξι κάμερες που είναι διαθέσιμες σε συνδυασμό με τις γωνίες θέασης που μπορεί να επιλέξει κανείς, φανερώνουν πολλά ιδιαίτερα στιγμιότυπα της συναυλίας, από τις γκριμάτσες που ανταλλάσσουν ο Mangini με τον Rudess μέχρι τον drum tech που έρχεται να σφίξει ένα πιατίνι μετά από την υπόδειξη του Mike. Είναι μια μοναδική εμπειρία και σε κάνει να νιώθεις πως είσαι πάνω στη σκηνή και συμμετέχεις στη συναυλία. Φυσικά για τους μουσικούς που ενδιαφέρονται για συγκεκριμένα όργανα, αυτή η λειτουργικότητα δίνει μια μοναδική ευκαιρία καθώς από τις έξι κάμερες, οι τέσσερις είναι στημένες κοντά στα τύμπανα, τα πλήκτρα και τις θέσεις που είναι συνήθως οι Myung και Petrucci, ενώ οι άλλες δύο είναι περίπου στο κέντρο της σκηνής που συνήθως βρίσκεται ο LaBrie, και με μια απλή περιστροφή μπορεί να δει και τις ενθουσιώδεις αντιδράσεις του κοινού.

Dream Theater - Live At Luna Park

Το περιεχόμενο της εφαρμογής συμπληρώνεται με διάφορες λειτουργίες, μερικές πιο χρήσιμες κι άλλες που απλά υπάρχουν εκεί χωρίς να τραβάνε την προσοχή. Ο χρήστης μπορεί να δει τη δισκογραφία της μπάντας που όμως δεν περιλαμβάνει τα επίσημα bootlegs, φωτογραφίες από την πρώτη περιοδεία με τον Mike Mangini, βίντεο από το κανάλι των Dream Theater στο youtube, να ενημερωθεί για τις ημερομηνίες της περιοδείας καθώς και να διαβάσει τα νέα του συγκροτήματος. Τέλος, δίνεται η δυνατότητα να συνδεθεί στη σελίδες της μπάντας στο Facebook, στο Twitter και το Instagram.

Dream Theater - Live At Luna Park

Συμπερασματικά λοιπόν, το εγχείρημα θεωρείται κάτι παραπάνω από επιτυχημένο. Η εφαρμογή αποτελεί μια αξιοσημείωτη καινοτομία, που απευθύνεται κυρίως σε οπαδούς του συγκροτήματος που θέλουν να επενδύσουν χρόνο για να ανακαλύψουν όλα τα ιδιαίτερα σημεία μιας ζωντανής εμφάνισης των Dream Theater. Η αλληλεπίδραση και η ευχρηστία που προσφέρει είναι κάτι τόσο καινούριο και συναρπαστικό που μάλλον δεν πρέπει να λείπει από τη συλλογή κανενός «Theater-άκια», ακόμη κι αν έχει ήδη γίνει η αγορά του "Live At Luna Park".

Dream Theater - Live At Luna Park

Μακάρι να δούμε ανάλογες κινήσεις και στο μέλλον, καθώς θα μπορούσε άνετα αυτός ο τύπος υλικού να αποτελεί ένα νέο μέσο κυκλοφορίας live εμφανίσεων, δεν υποκαθιστά ένα καλά σκηνοθετημένο DVD όμως αποτελεί ίσως ότι πιο κοντινό στο να βρίσκεσαι αν όχι πάνω στη σκηνή, τουλάχιστον στη συναυλία.
  • SHARE
  • TWEET