Νίκος Καπηλίδης Jazz Quartet

Αθήνα @ The Zoo

Νίκος Καπηλίδης Jazz Quartet Αθήνα @ The Zoo
Συγκροτήματα Νίκος Καπηλίδης Jazz Quartet
Ημερομηνία
Πόλη Αθήνα
Χώρος The Zoo
Διεύθυνση Ζωοδόχου Πηγής 45, Χαλάνδρι
Τηλέφωνο 210-6745375
Τιμή εισιτηρίου 5 e
Ώρα έναρξης 22:00
Σημεία προπώλησης
Διοργανωτής

Νίκος Καπηλίδης Jazz Quartet

22 Μαΐου στις 10 μ.μ.

O Νίκος Καπηλίδης υπάρχει στην ελληνική και ευρωπαϊκή τζαζ σκηνή εδώ και 30 χρόνια.

Μετά από μια μεγάλη διακοπή επιστρέφει με καινούργια μπάντα που αποτελείται από τους παρακάτω εξαιρετικούς μουσικούς.

Δημήτρης Παπαδόπουλος- Τρομπέτα
Μάρκος Χαϊδεμένος – Πιάνο
Ντίνος Μάνος –ακ. Μπάσο
Νίκος Καπηλίδης-Τύμπανα

Θα παίξουν συνθέσεις των Herbie Hancock, McCoy Tyner,Bill Frissell, Freddie Hubbard, Elvin Jones, Charlie Haden.

Οι συνθέσεις είναι επιλεγμένες με ιδιαίτερη προσοχή.

Βιογραφικο 2016

Ο Νίκος Καπηλιδης γεννήθηκε στα Κομνηνα Ξάνθης το 1955, σε μουσική οικογένεια και μεγάλωσε στο οικογενειακό κατάστημα δίσκων και μουσικών οργάνων του πατερα του Μιχαλη.

Πολύ νωρίς άρχισε μαθήματα ακορντεόν ,και μπουζουκιού με τον πατέρα του. Αργότερα παρακολούθησε μαθήματα τρομπέτας στην φιλαρμονική της Ξάνθης για τρεις μήνες.

Κατόπιν παρακολούθησε μαθήματα πιανου στο παράρτημα Εθνικού ωδείου Ξάνθης από την κα Μανασσή και θεωρητικά από τον κο Μεταληνο για τέσσερα χρόνια.

Στα δέκα τρία του χρόνια, άρχισε να παίζει drums με διάφορους δημοτικούς και λαϊκούς μουσικούς της πόλης.

Την ίδια περίοδο φτιάχνει και το πρώτο του Rock Trio, και παίζουν σε διάφορα πρωινά της πόλης.

Το 1968 μετακομίζουν οικογενειακώς στην Δράμα όπου συμμετέχει πια στην Οικογενειακή ορχήστρα του πατέρα του, παίζοντας σε διάφορα πανηγύρια ,γάμους και οικογενειακά κέντρα διασκεδάσεως.

Το 1971 συμμετέχει μαζί με τα αδέλφια του ,Δημήτρη και Θόδωρο στο Rock group ‘’Tops’’ που δημιούργησαν όλοι μαζί.

Στην συνέχεια παρακολουθεί μαθήματα Φλάουτου στην φιλαρμονική της Δράμας για ένα χρόνο και παίζει με αυτό σε διάφορες περιπτώσεις με την ορχήστρα του πατέρα του.

Το 1973 δημιουργεί μαζί με τον Χάρη Παπακυριακου, κιθάρα ,τραγούδι και τον Βασίλη Τζουκα, μπάσο ,τραγούδι το rock group ‘’ Αχάτης ‘’ , οπού και περιοδεύουν σε διάφορες πόλεις στην βόρεια Ελλάδα.

Το 1975 μετακομίζει μαζί με τα αδέλφια του στην Θες/νίκη, όπου αρχίζει να εργάζεται επαγγελματικά σε διάφορα ελληνικά club.

To 1979 ταξιδεύει στο Vancouver του Καναδά, όπου εργάζεται σε ελληνικό club, και παρακολουθεί μαθήματα drums από τον Mickey Earnshaw. Στην συνέχεια πηγαίνει στο Chicago όπου και εκεί εργάζεται σε ελληνικό μαγαζί αλλά με διεθνές πρόγραμμα όπου και συνεργάζεται με τον Multi-Instrumentalist ,Larry ‘’ Bar ’’ Baranek και παρακολουθεί μαθήματα από τον Max Mariash.

To 1982 επιστρέφει και σχεδόν αμέσως αρχίζει η συνεργασία του με τον Νικό Παπάζογλου έως το 1987.

Επίσης για μεγάλο διάστημα συνεργάζεται και με τον σύνθετη Γιώργο Καζαντζή, δισκογραφικά και σε ζωντανές εμφανίσεις.

Δημιουργεί μαζί με τον Κώστα Παγωνιδη την ‘’ Ομάδα Κρουστών Θες/νίκης ‘’.

Το 1988 παίζει μαζί με τον αδελφό του Θόδωρο (κιθαρίστα) στο Jazz Club Μαντάτο για περίπου τέσσερα χρόνια μαζί με τον Γιώτη Κιουρτσογλου, μπάσο και τους αμερικανους Danny Hayes ,τρομπέτα και τον Manny Boyd,τενόρο σαξόφωνο.

Το 1991 συμμετέχει στην μπάντα του Rock Club ‘’ Stuff ‘’ για περίπου ένα χρόνο.

Τέλος του 1993 μετακομίζει στην Αθήνα όπου η αρχικη βασική του συνεργασία είναι με την Έλλη Πασπαλά και τον David Lynch για περίπου δυο χρόνια.

Στην συνέχεια συνεργάζεται για μεγάλα διαστήματα με τον Δημήτρη Μητροπάνο, Θάνο Μικρούτσικο, Δήμο Μούτση, Διονύση Σαββόπουλο, Γιώργο Ανδρέου, Ελένη Τσαλιγγοπουλου, Δημήτρη Μπάση, Γιάννη Κότσιρα, Μανώλη Λιδάκη και πολλούς άλλους δισκογραφικά και σε ζωντανές εμφανίσεις.

Συγχρόνως την ίδια περίοδο συνεργάζεται για μεγάλη περίοδο με τον Γιώργο Φακανα όπου και συμμετέχουν και πολλοί αμερικανοί μουσικοί.

Δημιουργεί την μπάντα ‘’Serious Fun’’ με τους κιθαρίστες Βασίλη Τζατζια, και Γιάννη Παυλίδη και μπασιστα τον Γιάννη Βασσαλο.

Συνεργάζεται για μεγάλα χρονικά διαστήματα με τον Γάλο μπασιστα Olivier Gatto οργανώνοντας περιοδείες, είτε στην Ελλάδα, είτε στην Γαλλία.

Ήταν μέλος των ‘’Treias’’ Με τον Ανδρέα Γεωργίου ,κιθάρα και τον Γιώργο Παλαμιωτη ,μπάσο.

Όπως επίσης συνδημιουργός του Γκρουπ ‘’ Empnus’’ με τον σαξοφωνίστα Δημήτρη Καραγανη.

Το 2001 δημιουργεί την προσωπική του μπάντα ‘’Jazz Utopia’’ με την Βάσω Δημητρίου ,κιθάρες –και τον Νίκο Χατζόπουλο ,μπάσο, με δικες του συνθέσεις κυρίως και με την συμμετοχή του

Τάκη Πατερελη στο σοπράνο σαξόφωνο, ηχογραφούν το άλμπουμ ‘’Arothymian’’ και κυκλοφορεί το 2005.

Έχει παίξει σε διάφορες εμφανίσεις στην Γερμανία, Ελβετία και Γαλλία και έχει δώσει σεμινάρια στις χώρες αυτές με θέμα ‘’ Οι ελληνικοί Μονοί Ρυθμοί και η χρήση τους στην σύγχρονη μουσική’’.

Δημήτριος Παπαδόπουλος

γεννήθηκα στην Αθήνα στις 27/5/1982. 

Είμαι απόφοιτος Λυκείου και Διπλωματούχος Σολίστ του Ωδείου Αθηνών, στο οποίο και εργάζομαι από το 2013 ως καθηγητής του τμήματος Jazz στο όργανο της τρομπέτας, καθως και στο Ωδείο Τεχνης του Γ.Φακανά.

Από το 1995 είμαι μέλος της Φιλαρμονικής του Δήμου Καλλιθέας στην οποία εργάζομαι μέχρι και σήμερα. Σταθερή ειναι και η συνεργασία μου με την Jazz Big Band του Δήμου Αθηναίων. 

Οι μουσικές μου δραστηριότητες περιλαμβάνουν συνεργασίες με σπουδαίους καλλιτέχνες της διεθνούς jazz σκηνής, καθώς και πλήθος ηχογραφήσεων σε όλα τα μουσικά στυλ όπως:

- Dimitris Kalantzis Quintet – 
Yiorgos Fakanas Quintet –
Sami Amiris Quintet – 
Takis Paterelis –
Vasilis Xenopoulos – 
Katerina Polemi –
Dimitris Vasilakis Quintet – 
Giorgos Trantalidis Quartet/Sextet –
Love Affair Big Band –
Latin All Stars Del Palenque – 
Bellevue Cadillac –
Kostas Konstantinou Quartet – 
Athens Jazz Legacy Quintet

Ο Κωνσταντίνος Μάνος γεννήθηκε στις Σέρρες το 1990. Ξεκίνησε να παίζει βιολοντσέλο στην ηλικία των 9 ετών με καθηγητή τον Άγγελο Ντοροφτέι και μετέπειτα τον Ζόραν Στέπιτς. Στη συνέχεια ασχολήθηκε με το ηλεκτρικό μπάσο, με καθηγητές τους Κώστα Δομενικιώτη και Γιώτη Κιουρτσόγλου. Φοίτησε στο Μουσικό Γυμνάσιο/Λύκειο Σερρών, όπου παρακολούθησε μαθήματα κλασικού πιάνου και βιολοντσέλου, αλλά και Αρμονίας στο Αστρινίδειο Ωδείο Θεσσαλονίκης υπό την επίβλεψη του Καμπάνη Σαμαρά, συμμετέχοντας και ως τσελίστας στην ορχήστρα του ωδείου.

Το 2007 μπήκε στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, όπου φοίτησε στην Jazz Κατεύθυνση συμμετέχοντας παράλληλα στην Ορχήστρα του Πανεπιστημίου και αποφοίτησε παίρνοντας Πτυχίο με ειδίκευση στο Τζαζ Μπάσο. Από το 2012 ζει και εργάζεται στην Αθήνα σαν επαγγελματίας μουσικός, έχοντας συνεργαστεί με τους σημαντικότερους μουσικούς της ελληνικής jazz σκηνής. Έχει επίσης συμπράξει με διεθνώς καταξιωμένους καλλιτέχνες, όπως οι Ralph Peterson jr, David Kikoski, Tivon Pennicott (2η θέση στον Thelonious Monk Competition), Manfred Schoof (στο Τinos Jazz Festival 2013), J.D. Walter, Kevin Mahogany, Laurent Maur,Craig Bailey,Graig Handy,Jay Clayton,Eric Ineke και Shachar Elnatan.

Το 2010 συμμετείχε στο Διεθνές Συνέδριο Σχολών της Jazz (IASJ 2010), στη Χάγη της Ολλανδίας. Έχει συμμετάσχει σε διάφορα Φεστιβάλ της Ελλάδας αλλά και του εξωτερικού , όπως τα London jazz festival,Brossella folk and jazz festival,Odessa jazz Festival, Athens Technopolis Jazz Festival, Tinos Jazz Festival, Syros Jazz Festival, Zante Jazz Festival κ.α. Έχει επίσης εμφανιστεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης.

Παρακολούθησε σεμινάρια με καταξιωμένους μπασίστες, ανάμεσα στους οποίους οι John Patitucci, Ron McClure, Olivier Gatto,Michel Hatzigeorgiou. Το 2015 πήρε Δίπλωμα στο Κλασικό Κοντραμπάσο αποφοιτώντας με Άριστα παμψηφεί από την τάξη του Αναστάσιου Κάζαγλη, ενώ το 2016 ολοκλήρωσε το Μεταπτυχιακό του με Άριστα στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, με θέμα έρευνας Το σόλο κοντραμπάσο

Ο πιανίστας και συνθέτης Μάρκος Χαϊδεμένος ήρθε σε επαφή με το πιάνο στην ηλικία των 16(2005). Αρχικά μονός και στη συνέχεια με τη βοήθεια του Ηλία Αργυρόπουλου, έδωσε κατατακτήριες τον Σεπτέμβρη του 2008 για το κλασσικό πιάνο στο ωδείο Αθηνά, όπου μπήκε στην 2η ανωτέρα. Το 2011 έγινε πτυχιούχος στο κλασικό πιάνο με βαθμό πτυχίου άριστα. Τον Ιούνιο του 2014 πήρε πτυχίο και στο τζαζ πιάνο με καθηγητή τον Σπύρο Μάνεση, επίσης με άριστα και επιτροπή πτυχιακής συναυλίας αποτελούμενη από τον Γιώργο Κοντραφούρη, την Ειρήνη Κωσταντινίδη, τον Γιάννη Παπαναστασίου, τον Σπύρο Μάνεση, τον Γιώργο Αργυρόπουλο και τον Νίκο Παναγιωτάκη.

Παράλληλα με τις μουσικές σπουδές του, πήρε πτυχίο στο τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Καποδιστρίου πανεπιστημίου ακρόαση μπήκε στο Μεταπτυχιακό πρόγραμμα jazz πιάνο του Μουσικού Τμήματος του Ιονίου Πανεπιστημίου με καθηγητή τον Γιώργο Κοντραφούρη και τον Δήμο Δημητριάδη. Κατά την διάρκεια των jazz σπουδών του σχημάτισε το προσωπικό του πιάνο τρίο και συγχρόνως άρχισε να συμμετέχει σε πολυάριθμα jazz σχήματα της Αθήνας όπως την Athens jazz legacy band, το Centinela duet με τον Παναγιώτη Κωστόπουλο, Takanakuy (Δημήτρης Τσάκας, Μιχάλης Τσιφτσής, Γιώργος Κωσταντίνου και Γιώργος Κωστελέτος), το Y.F.G. (με συνεργάτες τους Τάκη Πατερέλη, Αντώνη Ανδρέου, Mike Stern, Γιώργο Φακανά κ.α.) και πολλά άλλα. Το τρίο του(με τους Κωσταντίνο Μάνο και Βασίλη ποδαρά) έχει συμμετάσχει ήδη σε γνωστά jazz φεστιβάλ (Zante jazz Festival, Νew Generation Jazz Festival) και στην εκπομπή του τρίτου προγράμματος της ΕΡΤ Jazz in the city με οικοδεσπότη τον Δημητρη Τρίκα.

Είσοδος 5 ευρώ

  • SHARE
  • TWEET