«10»: Sons Of Anarchy | The Music Behind The Scenes

Από τον Γιώργο Ζαρκαδούλα, 08/11/2012 @ 13:41
Κάθε κινηματογραφική ταινία και τηλεοπτική σειρά που επιθυμεί να γίνει πετυχημένη, αλλά κυρίως να σέβεται τον εαυτό της, οφείλει να συνοδεύεται κι από την κατάλληλη μουσική επένδυση. Το εύκολο βέβαια, είναι να βρεθούν τα τραγούδια εκείνα που συνάδουν με το ύφος και το εκάστοτε σενάριο, η μεγάλη πρόκληση όμως είναι να συνδυαστούν αρμονικά οι σκηνές με την μουσική κι εδώ βγάζω το καπέλο στα επιτελεία που έχουν αναλάβει κατά καιρούς -και θα συνεχίσουν να το πράττουν- να φέρουν εις πέρας το δύσκολο αυτό έργο.

Sons Of Anarchy

Πολλά κι εύστοχα παραδείγματα μπορούν να παρατεθούν, θα σταθώ όμως σε εκείνο το ένα που μου έδωσε το έναυσμα για το κείμενο αυτό. Πρόκειται για την εξαίρετη τηλεοπτική mini σειρά "Carnivàle" («Το Τσίρκο Του Μυστηρίου»), όπου στο τέλος ενός καθόλα δραματικού επεισοδίου, οι συντελεστές αυτής επέλεξαν να επενδύσουν σε παραδοσιακό τραγούδι από τη Βουλγαρία ("Mar Stanke Le"), με το αποτέλεσμά του να είναι το λιγότερο ανατριχιαστικό.

Η σειρά όμως που μονοπωλεί το ενδιαφέρον του μουσικού κοινού είναι το "Sons Of Anarchy" κι αρκεί να ρίξετε μια ματιά στο youtube προκειμένου να αντιληφθείτε την άμεση ανταπόκριση από γνώστες και μη για τα τραγούδια που ακούστηκαν έπειτα από το τέλος του κάθε επεισοδίου. Διανύει αισίως τον 5ο κύκλο τηλεοπτικής προβολής, θα συνεχίσει για τουλάχιστον ακόμα έναν, έχει κάνει την αναμενόμενη «κοιλιά» της, ο δημιουργός της άκουσε προσφάτως ουκ ολίγα μπινελίκια για μια σεναριακή του απόφαση, μπορεί να είναι υπερεκτιμημένη, το μουσικό της background όμως με το πάντρεμα εικόνας και ήχου είναι αριστοτεχνικά δομημένα δικό μας. Μηχανές, όπλα, φυλακές, δολοφονίες, προδοσίες, απαγωγές, ναρκωτικά, porn stars, IRA, FBI και ό,τι άλλο μπορεί να διανοηθεί ο νους του Kurt Sutter, πάντα όμως υπό την αιγίδα της rock μουσικής. Μπορεί επίσης όλα αυτά να φαντάζουν υπερβολικά και αποκυήματα της φαντασίας του, χωρίς όμως τους Γιους Της Αναρχίας, πολύς κόσμος δεν θα είχε μάθει ορισμένους εξαιρετικούς μουσικούς που συνεισφέρουν με τον τρόπο τους κι αυτοί στην επιτυχίας της σειράς. Ιδού λοιπόν, 10 συνθέσεις που ακούστηκαν σε αντίστοιχες σκηνές κι έκαναν πολλούς από εμάς να πατήσουμε το rewind...

Year Long Disaster - The Fool And You  
10   Year Long Disaster - "The Fool And You"
(S01 - E01)

Η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται και γι' αυτό φροντίζει η πρώην σύζυγος του κεντρικού ήρωα της σειράς. Είναι μία πρεζού και μισή, κυοφορεί το παιδί τους και ψάχνει να βρει στα δάχτυλά της πρόσφορη σάρκα για να τρυπηθεί υπό τους ήχους του "The Fool And You" των Year Long Disaster. Η μπάντα, ουδέποτε έκρυψε το ναρκωτικό της παρελθόν και η αφιέρωση της εν λόγω σύνθεσης στην μέλλουσα μητέρα, ταιριάζει κάτι περισσότερο από γάντι.
 


Lions - No Generation  
9   Lions - "White Angel"
(S01 - E12)

Η αξιαγάπητη ειδική πράκτορας της ATF (Bureau Of Alcohol, Tobacco, Firearms And Explosives) κατάφερε κι έσπειρε υπόνοιες εναντίον μέλους της συμμορίας και η πρώτη παράπλευρη απώλεια είναι γεγονός. Ένας θηλυκός λευκός άγγελος πρόκειται να δολοφονηθεί εν αγνοία θύτη και θύματος, οι Lions σιγοντάρουν με το "White Angel" από τον δεύτερο δίσκο τους και το σύνθημα που μας ενώνει είναι το «Kill Agent Stahl».
 


Devendra Banhart - A Sight To Behold / Be Kind  
8   Devendra Banhart - "A Sight To Behold"
(S02 – E07)

Πάντα μια αποκλιμάκωση κάνει καλό τόσο στους πρωταγωνιστές, όσο και στο τηλεοπτικό κοινό. Η παραμονή των Sons Of Anarchy στη φυλακή, έστω και μικρή, σε συνδυασμό με τα «οικογενειακά» κλωτσομπουνίδια, απέδειξε πως είναι θέμα χρόνου να οδηγηθούν σε διάδοχη κατάσταση. Η αποφυλάκισή τους και η επιστροφή στο club, δεν είναι η αναμενόμενη από τα αγαπημένα τους πρόσωπα και ρόλο πυροσβέστη αναλαμβάνει ο υποτιμημένος Devendra Banhart με το "A Sight To Behold". Καταπραϋντικοί στίχοι και μελωδία που νανουρίζει μέχρι και serial killers...
 


Straylight Run - Prepare To Be Wrong  
7   Straylight Run - "Hands In The Sky (Big Shot)"
(S02 - E12)

Ή αλλιώς το ξύλο της αρκούδας. Η γιατρίνα έδωσε το σύνθημα και οι παρατεταγμένες Harley είναι αρκούντως ψαρωτικές. Τα φιλιά του αποχωρισμού προς τις γυναίκες τους, προμηνύουν μάχη μέχρις εσχάτων με τον Henry Rollins και την Άρια Φυλή του, το "Hands In The Sky" εμψυχώνει μέχρι και τον ψυχαναγκαστικό αυνάνα του club και οι στίχοι θα αποδειχθούν προφητικοί: «Give it up boy, give it up or you're gonna die. You'll get a bullet in the back of the neck, in the back of the neck right between the eyes.»
 


Richard Thompson - Sweet Warrior  
6   Richard Thompson - "Dad's Gonna Kill Me"
(S03 - E01)

Οικογένειες χωρίζουν, οικογένειες ενώνονται, μετακομίζουν Ιρλανδία εντός ολίγου, αφού πρώτα κηδέψουν μέλος της συμμορίας υπό τον χαλασμό σφαιρών και το θάνατο αθώων παιδιών. Η δολοφονία αστυνομικού προκαλεί παραδόξως θλίψη για τα δεδομένα της σειράς και ο κοινός παρονομαστής όλων αυτών είναι το made in England blues rock του Richard Thompson. Μεγάλο κομμάτι για ένα αιματοβαμμένο επεισόδιο.
 


The White Buffalo EP  
5   White Buffalo - "The Matador" | Battleme - "Hey Hey, My My"
(S03 - E13)

Αυτά τα τραγούδια πάνε πακέτο, όπως ακριβώς πήγαν κι όσοι πρόδωσαν τους Γιούς. Η φωνή του Jake Smith στο "The Matador" ακούγεται σαν προαναγγελία θανάτου προτού ολοκληρωθεί η διπλή δολοφονία με την εξαιρετική διασκευή των Battleme σε ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα τραγούδια του Neil Young. Ένα τέλειο σχέδιο πήγε κατ’ ευχή κι ένας ακόμα τελειότερος συνδυασμός τραγουδιών έκλεισε ιδανικά τον 3ο κύκλο της σειράς. So long, bitches...
 


Various Artists - Songs Of Anarchy: Music From Sons Of Anarchy Seasons 1-4  
4   Katey Sagal & The Forest Rangers feat. Blake Mills - "Strange Fruit"
(S04 - E07)

Το να προδώσεις τη λέσχη σου είναι ένα πράγμα και τα αντίποινα για την πράξη σου αυτή είναι μια τελείως διαφορετική ιστορία. Ενθυμούμενος προφανώς την ερώτηση δίλημμα «Fire or Knife?», ο σπιούνος του 4ου κύκλου αποφασίζει να αυτοκτονήσει ζητώντας την βοήθεια της Billie Holiday, η μεγάλη όμως κυρία της jazz στέλνει στην θέση της την Katey Sagal να ερμηνεύσει το "Strange Fruit". Ρυμουλκούμενη αλυσίδα, δέντρο και ...black bodies swinging in the southern breeze?
 


Noah Gundersen - Family  
3   Noah Gundersen - "David"
(S04 - E12)

Το μεγάλο μυστικό της λέσχης φτάνει ένα βήμα από το να αποκαλυφθεί και να προκαλέσει την πτώση του Προέδρου. Δεν είναι καθόλου εύκολο να διατηρηθείς στη θέση αυτή και το ψέμα φέρνει προδοσία και φόνο. Ο Noah Gundersen υπογράφει κι ερμηνεύει το "David" (ίσως την καλύτερη πρωτότυπη σύνθεση που ακούγεται στη σειρά), την ώρα που ο αδελφικός φίλος του κεντρικού ήρωα οδεύει προς εκδίκηση εντός των τειχών του club. «I wanna kill me a giant man»... Το άκουσες και το 'κανες κε Sutter;
 


Jack Savoretti - Between The Minds  
2   Jack Savoretti - "Soldier's Eyes"
(S05 - E02)

Καινούργια πρόσωπα, ερωτικές συνευρέσεις πολλαπλών ατόμων (aka παρτούζα) κι όμως, αυτό που μένει χαραγμένο στη μνήμη και στο αυτί δεν είναι το εντυπωσιακό, το λάγνο. Είναι μια διαχρονική αξία που ακούει στο όνομα «φιλία» και αποτυπώνεται με τη σύνθεση του Jack Savoretti. Το "Soldier's Eyes" του επονομαζόμενου νέου Bob Dylan, είναι σπαραξικάρδιο, φέρνει περισσότερο σε Simon & Garfunkel και έχει ήδη στιγματίσει την τρέχουσα σεζόν προβολής της σειράς, όντας ο πρόλογος ενός θανάτου που, όσο κι αν τον επεδίωξε ένας εκ των Γιών, εμείς θα καταριόμαστε εις τον αιώνα τον άπαντα τον δημιουργό της σειράς.
 


Various Artists - Songs Of Anarchy: Music From Sons Of Anarchy Seasons 1-4  
1   Curtis Stigers And The Forest Rangers - "This Life"
(Main Theme)

Είναι η σύνθεση εκείνη που περικλείει σε λιγότερο από 3 λεπτά ολόκληρη την σειρά. Οργή, μίσος, εκδίκηση, πόνος, στενοχώρια αλλά κι ελπίδα για κάτι το διαφορετικό. Ο κος Bob Thiele Jr. θα πρέπει να αισθάνεται περήφανος καθότι υπεύθυνος για την μουσική επένδυση, μιας και κατάφερε όχι μόνο να επιλέξει μουσικούς και τραγούδια που να είναι αυτοκόλλητα με τις σκηνές, αλλά και γιατί αναγνώρισε την σημαντικότητα της αρχής. Είναι το ήμισυ του παντός και οι στίχοι του "This Life" τον δικαιώνουν απόλυτα.
 

  • SHARE
  • TWEET