«10»: Τα μεγάλα ονόματα στα ευρωπαϊκά φεστιβάλ του 2013

Ψηφίστε ποιο θέλετε να δείτε στην Ελλάδα και κερδίστε δώρα!


Σε αυτό το 10άρι ρίχνουμε μια ματιά στα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά φεστιβάλ που θα λάβουν χώρα το καλοκαίρι και ξεχωρίζουμε 10 headliners που δεσπόζουν είτε στα περισσότερα, είτε στα μεγαλύτερα εξ' αυτών.

Με δεδομένο ότι σπάνια συμβαδίζαμε με τα ευρωπαϊκά δρώμενα και με την οικονομική κατάσταση την οποία βιώνουμε να ανοίγει την ψαλίδα, προσπαθούμε να καταγράψουμε ποιά (και γιατί) θεωρούνται τα σημαντικότερα ονόματα φέτος σε διεθνές επίπεδο, για ποιούς λόγους ηγούνται των μεγαλύτερων φεστιβάλ και ποιά η σχέση τους με τη χώρα μας, ως προς την πιθανότητα να τους δούμε στα μέρη μας.

Για να αποφύγουμε παρεξηγήσεις, η σειρά είναι αλφαβητική και στον υπότιτλο αναφέρονται ενδεικτικά τα festival στα οποία θα εμφανιστούν, ενώ δεν λήφθηκαν υπόψη φεστιβάλ εκτός του ευρωπαϊκού χώρου (Αμερική, Ιαπωνία).

Στο τέλος καλείστε εσείς να μας πείτε ποιό από τα παρακάτω 10 ονόματα θα θέλατε περισσότερο να είναι το headline όνομα σε κάποιο εγχώριο φεστιβάλ.

10   Arctic Monkeys
(Glastonbury)
Arctic MonkeysΑμούστακα παιδιά ακόμα με μόλις έναν δίσκο, σηματοδοτώντας την επανάσταση του διαδικτύου στον χώρο της μουσικής έκλειναν τα μεγάλα αγγλικά φεστιβάλ ως βαρύ όνομα με τον κόσμο να ανταποδίδει με απολαυστικά sing along σε τραγούδια όπως το "When The Sun Goes Down" μόλις λίγους μήνες μετά την κυκλοφορία τους. Φέτος για ακόμη μια φορά είναι headliners στο Glasto, στο μεγαλυτερο φεστιβαλ της Ευρώπης. Αν το αξίζουν; Στην απέναντι πλευρά του ατλαντικού μπορεί να παιζουν ντάλα μεσημέρι, στην Βρετανία δικαιωματικά θα είναι παντα πρωτο όνομα λογο της αγάπης του κοσμου, συν ετοιμάζουν νεο δισκο. Στην Ελλάδα; Δεν έχω καμια αμφιβολία για το αν θα κρατούσαν άνετα το μεγαλύτερο «indie» φεστιβαλάκι μας, διότι μια χαρά πολύς κόσμος τους λατρεύει σε τούτα τα μέρη. Άιντε τελειωνετε, φέρτε τους επιτέλους.

Πάνος Κατσούρης

9   Biffy Clyro
(Reading / Leeds)
Biffy ClyroΓια πολλούς ακόμη θεωρούνται νεοσύστατο συγκρότημα, αλλά τα έξι (εξαιρετικά) άλμπουμ που κουβαλάνε στις αποσκευές τους είναι διαπιστευτήρια που έχουν ελάχιστες σύγχρονες μπάντες. Πρώτη μούρη λοιπόν στο πιο χαβαλετζίδικο συμφεστιβάλ επί βρετανικού εδάφους, όπου οι Σκωτσέζοι σίγουρα θα παρουσιάσουν ένα σετ χιτακίων. Ο κόσμος που είθισται να μαζεύεται στο Reading/Leeds δεν θεωρείται τρανό παράδειγμα μουσικόφιλων (όπως πχ ο κόσμος του Wacken ή Hard Rock Calling) γιατί πολύ απλά είναι ένα τεράστιο event που λαμβάνει χώρα στα τέλη Αυγούστου, δηλαδή λίγο πριν ανοίξουν σχολεία/σχολές, aka τελευταία ευκαιρία καυλαντίσματος. Από την άλλη, όπως και να το κάνεις, τα 80.000 άτομα που μαζεύουν δεν είναι σε καμία περίπτωση να γελάς, και στα χώματα εκείνα μαζεύονται πάντα τα πιο επίκαιρα ονόματα της rock. Όπως και να 'χει είναι μπάντα που δεν πρόκειται να δούμε ποτέ στην Ελλάδα (τουλάχιστον στα επόμενα 5 χρόνια), και ένα ταξιδάκι στας Ινγκιλτέρας να κάνεις χάζι και την επανασύνδεση των NIN δε θα χάλαγε κανέναν.

Ιάσονας Τσιμπλάκος

8   Bruce Springsteen
(Hard Rock Calling)
Bruce SpringsteenΑπλά τα πράγματα, ο σπουδαιότερος rock καλλιτέχνης των τελευταίων 40 ετών. Πέρυσι στα πλαίσια της Wrecking Ball Tour τίμησε τα εξής τέσσερα φεστιβάλ: Pinkpop, Roskilde, Isle Of Wight, Hard Rock Calling και φέτος θα εμφανιστεί ξανά στο τελευταίο. Αν και σε φεστιβάλ οι εμφανίσεις του... περιορίζονται σε κάτι λιγότερο από το συνηθισμένο του τρίωρο εν τούτοις αποτελούν από τα πιο εγγυημένα rock party του πλανήτη, χάρη στην ενέργεια του Springsteen και της E Street Band και τον, αμύθητου πλούτου, κατάλογο τραγουδιών που διαθέτει. Όσο για την πιθανότητα να τον δούμε σε ελληνικό έδαφος; Επιτρέψτε μου να τη θεωρώ μηδαμινή, με την ελπίδα να αποδειχθώ εντελώς λάθος...

Γιάννης Κοτζιάς

7   Green Day
(Reading / Leeds, Rock Werchter, Rock Am Ring / Rock Im Park)
Green DayΊσως η πιο πολυτάραχη χρονιά στην ιστορία του συγκροτήματος αυτή που πέρασε. Τρεις -μέτριες- νέες κυκλοφορίες, ατυχή περιστατικά με τον Billie Joe και τις αποτοξινώσεις και γενικώς είδαν πολλούς που τους γύρισαν την πλάτη. Αυτό όμως για το οποίο δεν μπορεί με τίποτα να κατηγορήσει κανείς τους Green Day είναι το ότι «δεν ξέρουν να κάνουν live». Με διάρκειες που συχνά πλησιάζουν το τρίωρο, εξαιρετική επικοινωνία με το κοινό, ένα σκασμό χιτάκια και τον Billie Joe να είναι ο απόλυτος κυρίαρχος επί σκηνής, ο κόσμος θα περάσει «the time of your life» (αν αποφύγουν παραφωνίες με τα νέα κομμάτια στο setlist). Πάντως, δεδομένης της γενικότερης γιγάντωσης της μπάντας, δε θα μου φαινόταν παράξενο να αναζητήσουν σύντομα νέα κοινά -δηλαδή χώρες που δεν έχουν επισκεφτεί ποτέ- οπότε μία one-off εμφάνιση τύπου Peppers δεν θα μου φαινόταν καθόλου ακραίο σενάριο για την Ελλαδίτσα (από 2014 βέβαια).

Ιάσονας Τσιμπλάκος

6   Iron Maiden
(Download, Graspop Metal Meeting, Sonisphere France, Sonisphere Italy)
Iron MaidenΤο πιο κλασικό headliner όνομα που γυρνάει τα φεστιβάλ της Γηραιάς Αλβιόνας. Από το κλαμπ των πολύ μεγάλων ονομάτων, φέτος είναι η σειρά των Iron Maiden να ηγηθούν των περισσοτέρων ευρωπαϊκών φεστιβάλ και συνδυάζεται με την επετειακή Maiden England περιοδεία, η οποία αναβιώνει το 1988 και τα σκηνικά του θρυλικού "Seventh Son Of A Seventh Son". Αν υπάρχει ένα όνομα που ξέρουμε όλοι πως ταιριάζει περισσότερο στο ελληνικό κοινό και έχει τις περισσότερες πιθανότητες να μας επισκεφτεί από όλα τα άλλα που αναφέρονται σε αυτό το άρθρο, αυτό είναι οι Iron Maiden. Θα είναι έκπληξη και κρίμα να μη γίνει σε αυτή την συγκεκριμένη περιοδεία.

Χρήστος Καραδημήτρης

5   Kiss
(Sweden Rock, Hellfest, Nova Rock)
KissΟι Kiss με ιστορία 40 χρόνων στην πλάτη τους δεν χρειάζονται καμία ιδιαίτερη σύσταση. Αν και τα τελευταία χρόνια φαίνονται δισκογραφικά συνεπείς, το μεγάλο τους όπλο ήταν πάντοτε οι ζωντανές τους εμφανίσεις στις οποίες ο περιβόητος «στρατός» τους (Kiss Army) έδινε δυναμικό παρόν. Όποιος τους παρακολουθήσει θα έχει τη δυνατότητα να απολαύσει ένα αρχοντικό show το οποίο θα περιλαμβάνει κάποιες από τις κλασικότερες επιτυχίες της μπάντας, κομφετί, λουτρά αίματος και φυσικά πάρα πολλά πυροτεχνήματα. Έχοντας γεμίσει στάδια και στάδια ανά την υφήλιο στο μόνο μέρος που θα απαξιώνονταν μια ενδεχόμενη εμφάνισή τους (όπως έχει γίνει άλλωστε) θα ήταν η χώρα μας, οπότε οι όποιοι fans μην περιμένετε θαύματα. Εδώ δεν κατάφεραν να μαζέψουν 6.000 κόσμο το 2008, πόσο μάλλον εν έτει 2013, οπότε το κασέ τους, καθιστά την οποιαδήποτε σκέψη από κάποιον διοργανωτή de facto απαγορευτική.

Κώστας Πολύζος

4   Rammstein
(Download, Rock Am Ring /Rock Im Park, Wacken Open Air, Nova Rock, Rock Werchter)
RammsteinΑν και δεν έχουν βγάλει καινούριο δίσκο οι Rammstein είναι -τουλάχιστον στην Ευρώπη- μια ασφαλής επιλογή για πρώτο όνομα σε ένα μεγάλο μουσικό γεγονός. Το φαντασμαγορικό show που προσφέρουν παραμένει εδώ και χρόνια αξεπέραστο, κάτι που θα διαπίστωσαν όσοι βρέθηκαν το καλοκαίρι του 2010 στη Μαλακάσα. Το setlist τους διατηρείται απαράλλαχτο σε όλες τις εμφανίσεις τους, γνωρίζοντας ο καθένας από πριν τι πρόκειται να ακούσει. Ωστόσο, δεδομένου ότι, στην παρούσα φάση τους, αυτό αποτελείται από κομμάτια βασισμένα σε όλη τη δισκογραφία τους, είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για το κοινό να ακούσει ζωντανά παλιότερες αγαπημένες συνθέσεις. Στην Ελλάδα, όπως αποδείχθηκε, είναι ιδιαίτερα αγαπητοί και θα μπορούσαν άνετα να σταθούν ως headliners σε οποιοδήποτε φεστιβάλ.

Άλκης Κοροβέσης

3   Rush
(Sweden Rock)
RushΤο αν αξίζουν οι Rush να είναι headliners δεν είναι απλά ένα ρητορικό ερώτημα, αλλά όποιος πιστεύει πως όχι, πιθανότατα χάνει τα χρόνια του να ασχολείται με την rock μουσική. Πρόκειται για ένα τιτάνιο συγκρότημα με ασύγκριτη προσφορά και επιρροή, παραμένοντας ανελλιπώς στο προσκήνιο για σχεδόν τέσσερις δεκαετίες. Πιθανότατα οι τρίωρες σόλο εμφανίσεις τους είναι δύσκολο να λάβουν χώρα στα πλαίσια ενός φεστιβάλ, αλλά είναι λίγοι αυτοί που μπορούν να συγκριθούν με αυτό που προσφέρουν οι Καναδοί πάνω στη σκηνή. Στην Ελλάδα δεν έχουν εμφανισθεί ποτέ. Φαντάζει πολύ δύσκολο να γίνει αυτή την εποχή και ακόμα δυσκολότερο να ηγηθούν ενός εγχώριου φεστιβάλ. Το ηθικό κόστος ενδεχόμενης απαξίωσης είναι ανυπολόγιστο. Ωστόσο, ξέρω πολύ καλά ότι πολλοί θα πέθαιναν να τους δουν, έστω και στη δύση της καριέρας τους.

Αντώνης Κονδύλης

2   Slipknot
(Download, Grapsop Metal Meeting)
SlipknotΥπάρχουν δύο λόγοι για τους οποίους οι Slipknot είναι εκ των βασικότερων headliners εν έτει 2013. Πρώτον, είναι η πιο επιτυχημένη μπάντα της γενιάς της και η γενιά αυτή είναι που γεμίζει τα φεστιβάλ, άρα για αυτούς είναι ένα κλασσικό όνομα. Δεύτερον, με τα όσα έχουν περάσει η μουσική βιομηχανία πρέπει να κρατήσει το όνομά τους ζωντανό ώσπου να καταφέρουν να ανασυνταχθούν και να κυκλοφορήσουν νέο άλμπουμ. Η τελευταία τους εμφάνιση στη χώρα μας (η πρώτη του συγκροτήματος χωρίς τον Grey, το 2011) δεν είμαι σίγουρος ότι αφήνει πολλά περιθώρια για headline εμφάνιση, ειδικά όταν η λογική του κόσμου εδώ είναι πως «τους έχουμε ξαναδεί». Πάντως, έχουν τα τρία στοιχεία που απαιτούνται: τραγούδια, show και κοινό.

Χρήστος Καραδημήτρης

1   Volbeat
(Hellfest, Nova Rock, Rock Werchter, Rock Am Ring / Rock Im Park)
VolbeatΟι Volbeat είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς στο εξωτερικό, έχουν κυκλοφορήσει τέσσερα άλμπουμ δυναμίτες και οι ζωντανές τους εμφανίσεις εξελίσσονται σε ατελείωτα πάρτυ. Αν στα παραπάνω συνεκτιμήσουμε το γεγονός ότι αποτελούν ένα από τα ονόματα που βάζουν υποψηφιότητα για κάτι περισσότερο από ένα καλό συγκρότημα, δεν θέλει και πολύ για να κατανοήσουμε τους λόγους που συγκαταλέγονται ανάμεσα στους headliners ορισμένων από τα πιο σημαντικά ευρωπαϊκά φεστιβάλ. Στην χώρα μας έχω την εντύπωση πως δεν έχουν το κοινό για να κρατήσουν ένα φεστιβάλ και είναι μάλλον πιθανότερο να εμφανισθούν κάποια στιγμή σε έναν από τους κλειστούς συναυλιακούς χώρους.

Αντώνης Κονδύλης



Το Rocking.gr ρωτάει: «Εσείς σε ποιό φεστιβάλ θα πηγαίνατε;»

Ρωτήσαμε κάποιους εκ των συντακτών του Rocking.gr σε ποιο φεστιβάλ -από όλον τον κόσμο, όχι μόνο από την Ευρώπη- θα πήγαιναν αν είχαν τη δυνατότητα. Ορίστε τι είχαν να μας πουν:

Χρήστος Καραδημήτρης: Download Festival (Castle Donington, Ην. Βασίλειο) 14-16 Ιουνίου 2013

Υπάρχουν μια σειρά λόγοι για τους οποίους θα ήθελα να πάω σε φεστιβάλ ανά τον κόσμο, αλλά στον μοντέρνο σκληρό ήχο κανένα δεν μπορεί να πιάσει το Download Festival. Συν τοις άλλοις, ποιός δεν θέλει να είναι εκει όταν ο Bruce θα αναφωνήσει «Scream for me Donington»;

Πάνος Κατσούρης: Dimensions Festival (Pula, Κροατία) 5-8 Σεπτεμβρίου / Hideout Festival (Novalja, Κροατία) 3-5 Ιουλίου

Θα πρέπει να είσαι παράξενος για μην θέλεις να παρευρεθείς στα Coachella ή Glastonbury! Βέβαια γνωρίζοντας πόσο δύσκολο είναι, «ειδικά το πρώτο», δεν θα με χαλούσε καθόλου να βγάλω το άχτι σε ένα από τα δυο Κροάτικα φεστιβάλ ηλεκτρονικής! Το κυριλάτο «by the sea» Hideout φαντάζει πολύ ιδιαίτερη επιλογή και το Dimensions, το οποίο καλωσορίζει το avant-garde της underground σε κάποιο εγκαταλελειμμένο κάστρο, είναι πραγματικά «must» για τους λάτρεις αυτού του ήχου!

Αντώνης Κονδύλης: Hellfest (Clisson, Γαλλία) 21-23 Ιουνίου 2013

Από καταφύγιο των απανταχού κάφρων έχει μεταλλαχτεί σε ένα mainstream φεστιβάλ (χωρίς αυτό να μας χαλάει καθόλου). Τρεις ημέρες και έξι σκηνές με διαφορετικό και ξεκάθαρο θέμα καλύπτουν από το hard rock και το κλασσικό thrash μέχρι το black/death και διάφορες cult-ίλες. Volbeat, Twisted Sister, Gojira, Pig Destroyer, Audrey Horne, At The Gates, Immortal , Converge, Neurosis, Clutch, Riverside, Witchcraft, Asphyx και δύο ελληνικές συμμετοχές (Rotting Christ, Dead Congregation). Τι άλλο να ζητήσεις;

Γιάννης Κοτζιάς: Rock 'n' Heim (Ηοckenheim, Γερμανία) 16-18 Αυγούστου 2013

Αν και η συμμετοχή των Rolling Stones στο Glastonbury ανεβάζει κατά πολύ τον πήχη των ευρωπαϊκών φεστιβάλ, για φέτος θα επέλεγα το Rock 'n' Heim. Τρείς από τις κορυφαίες μπάντες του εναλλακτικού σκληρού ήχου: Deftones, System Of A Down, Nine Inch Nails αλλά και οι εδραιωμένοι πλέον Biffy Clyro.

Αντώνης Μουστάκας: Wanee Festival (Florida, ΗΠΑ) 18 -20 Απριλίου 2013

Το απόλυτο jam πακέτο με Allman Brothers Band, Widespread Panic & Gov't Mule. Οι σημαντικές southern και blues προσθήκες αλλά και η μαγευτική τοποθεσία τοποθετούν το συγκεκριμένο φεστιβάλ στην κορυφή των -ακριβών ομολογουμένως- προτιμήσεων μου.

Μάνος Πατεράκης: Burg Herzberg Festival (Alsfeld, Γερμανία) 18-20 Ιουλίου 2013

Ποτέ δεν ήμουν λάτρης των χαοτικά μεγάλων φεστιβάλ - πάντα έτρεφα συμπάθεια για τα λίγο πιο μικρά και με πιο σαφή ηχητική ταυτότητα. Στην καρδιά της Γερμανίας, λοιπόν, συναντούμε τους jam θεούς Gov't Mule, τον Steve Hackett να παίζει Genesis, τους θρυλικούς krautrockers Agitation Free, την τεράστια μπάντα των καιρών μας ονόματι Crippled Black Phoenix, τους υπέροχους Riverside, τους ταξιδιάρικους Monkey 3 και διάφορα ακόμη διαλεχτά ονόματα...

Κώστας Πολύζος: Sweden Rock Festival (Sölvesborg, Σουηδία) 5-8 Ιουνίου 2013

Μεταξύ των ανά την Ευρώπη καλοκαιρινών φεστιβάλ, φέτος θα τιμούσα με άνεση το Sweden Rock Festival καθώς εκεί θα μπορούσα να συνδυάσω την παρακολούθηση νέων και παλιών συγκροτημάτων μαζί με το all time συναυλιακό μου απωθημένο, εννοώντας τους Rush.

Ιάσονας Τσιμπλάκος: Reading Festival (Reading, Ην. Βασίλειο) 23-25 Αυγούστου 2013

Καλώς ή κακώς, παρά τον κόσμο που μαζεύει, το Reading θα ήταν το φεστιβάλ που θα προτιμούσα. Με ένα line-up που μιλάει κατευθείαν στην τσουτσέκικη καρδιά μου, την once in a lifetime ευκαιρία να δω τους System Of A Down να δίνουν τη σκυτάλη στους Green Day και την -για άλλη μια χρονιά- συναυλιακή απουσία των Daft Punk, θα μπορέσω νομίζω να ανεχτώ τα μεθυσμένα αγγλικά κωλόπαιδα για τρεις μέρες. A, και Eminem. Απωθημένο ετών.



...Εσείς τι διαλέγετε;

Ψηφίστε στο poll μας στο Facebook και μπείτε στην κλήρωση για 10 αντίτυπα του τελευταίου άλμπουμ των Red Hot Chili Peppers, "I'm With You".
  • SHARE
  • TWEET