«10»: Τα καλύτερα τραγούδια του Joe Bonamassa

...ή αλλιώς η εξέλιξη ενός κιθαρισταρά σε μουσικό ολκής

Από τον Αντώνη Μουστάκα, 08/10/2014 @ 11:41
Από τις αρχές του 2000 ο Joe Bonamassa μπήκε στις ζωές των φίλων των blues ως άλλος ένας φέρελπις κιθαρίστας ο οποίος ήξερε να γκαζώνει μεν τις πεντατονικές αλλά παρουσίαζε ελλείψεις σε αρκετά ζητήματα. Οι παραγωγές των άλμπουμ του δεν μπορούσαν να αναδείξουν το ταλέντο του όπως αυτό εντυπωσίαζε στις ζωντανές του εμφανίσεις, η εμφάνισή του ήθελε δουλειά και οι δισκογραφική του τον πήγαινε αρχικά προς το pop. Όταν οι δρόμοι του συναντήθηκαν με αυτούς του παραγωγού Kevin Shirley οι πλανήτες ευθυγραμμίστηκαν και το ένα αξιόλογο άλμπουμ έρχεται μετά το άλλο.

Με τις επιρροές και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού διάχυτες στο παίξιμό του μπορεί και εναλλάσσεται μεταξύ πολλών στυλ προσέχοντας πολύ και τη διασκευή αλλά και την δική του σύνθεση.  Δεν αφήνει -συνήθως- τον ήρωα της κιθάρας να καπελώσει το τραγούδι και είναι τουλάχιστον εντυπωσιακός στις ζωντανές του εμφανίσεις, με απόδειξη και την συναυλία του στην Αθήνα πριν πέντε χρόνια.

Στο συγκεκριμένο άρθρο επιλέγουμε δέκα κορυφαίες στιγμές από τη δισκογραφία του Αμερικάνου bluesman με χρονολογική σειρά, παρακολουθώντας έτσι και την εξέλιξή της καριέρας του.

Joe Bonamassa - A New Day Yesterday  
10   If Heartaches Were Nickels
(A New Day Yesterday, 2000)

Πρώτο άλμπουμ για τον Joe και στο τιμόνι της παραγωγής αναλαμβάνει ο σπουδαίος Tom Dowd. Αν εξαιρέσουμε κάποιες pop προσπάθειες στον δίσκο, ξεχωρίζουν οι μπαρουτοκαπνισμένες διασκευές σε Rory Gallagher και Jethro Tull αλλά κυρίως το "If Heartaches Were Nickels", μια γλυκιά blues σύνθεση του Warren Haynes (Allman Brothers, Gov't Mule). Εκτός από την σημαντική συμβολή του Gregg Allman και του Leslie West στην εκτέλεση, το τραγούδι μας δείχνει για πρώτη φορά τις δυνατότητες του Bonamassa στην ερμηνεία της συναισθηματικής μπαλάντας.

Video
 


Joe Bonamassa - So, It's Like That  
9   Mountain Time
(So, It's Like That, 2002 / Live From Royal Albert Hall, 2009)

Στο δεύτερό του άλμπουμ, ο Αμερικάνος μουσικός προσπάθησε να στηριχτεί στις δικές του συνθέσεις χωρίς μεγάλη επιτυχία. To ραδιοφωνικό rock του "Mountain Time" δεν εντυπωσίασε αρχικά αλλά ήταν η επιλογή να  το «μπλουζίσει»  στις συναυλίες του ρίχνοντας τους ρυθμούς που το ανέδειξε τελικά. Απολαυστική η εκτέλεση του στο "Live From Royal Albert Hall" αλλά και στο "Live From Nowhere In Particular".

Video
 


Joe Bonamassa - Blues Deluxe  
8   Woke Up Dreaming
(Blues Deluxe, 2003)

Κάθε blues κιθαρίστας που σέβεται τον εαυτό του χρειάζεται ένα ακουστικό κομμάτι στο ρεπερτόριό του στο οποίο θα μπορεί να αναδείξει την τεχνική του. Για τον Bonamassa αυτό είναι το "Woke Up Dreaming", στο οποίο η ακουστική παίρνει φωτιά προς τέρψιν του κοινού του. Το συγκεκριμένο δεν λείπει φυσικά σχεδόν ποτέ από τα set list των συναυλιών του.

Video
 


Joe Bonamassa - You & Me  
7   So Many Roads
(You & Me, 2006)

Το πρώτο «Όπα» στην δισκογραφία του Joe Bonamassa το αναφώνησα όχι τυχαία στο πρώτο άλμπουμ στο οποίο δούλεψε μαζί με τον Kevin Shirley. Η σύνθεση του μεγάλου Otis Rush εκτελείται με πάθος και μέτρο και επιτέλους η παραγωγή πετυχαίνει την σωστή ατμόσφαιρα για ένα τέτοιο ηλεκτρικό blues ύμνο, στα πρότυπα των Led Zeppelin βεβαίως-βεβαίως (βλέπε "Since I've Been Loving You"). Για τα σόλο να πούμε απλά πως είναι το ένα καλύτερο από το άλλο.

Video
 


Joe Bonamassa - Sloe Gin  
6   Sloe Gin
(Sloe Gin, 2007)

Οι 700 που γεμίσαμε το Κύτταρο το 2009 δεν θα ξεχάσουμε την εκτέλεση του συγκεκριμένου τραγουδιού, η οποία μαζί με την συνολική εμφάνιση του μας οδήγησε να περάσουμε αλώβητο από την ιερά ζωντανή εξέταση τον αμερικάνο κιθαρίστα. Άλλο ένα διαμάντι του blues rock, άλλη μια σωστά διαλεγμένη διασκευή στο τραγούδι των Bob Ezrin και Michael Kamen - το οποίο είχε ερμηνεύσει παλαιότερα ο ηθοποιός και τραγουδιστής Tim Curry.

Video
 


Joe Bonamassa - The Ballad Of John Henry  
5   The Ballad Of John Henry
(The Ballad Of John Henry, 2009)

Οι Zeppelinισμοί του Kevin Shirley βρίσκουν την τέλεια εφαρμογή και ένα απλό riff μετατρέπεται σε έπος. Στα πρότυπα του "Kashmir" η ορχήστρα συνοδεύει και ενισχύει υπέροχα την μπαλάντα για τον λαϊκό ήρωα John Henry. Μαζί με το "Sloe Gin" αυτό είναι το τραγούδι που θα αφήσει παρακαταθήκη ο Bonamassa.

Video
 


Joe Bonamassa - Black Rock  
4   Blue And Evil
(Black Rock, 2010)

Άλλο ένα Zeppelinικό ηλεκτρικό τραγούδι που ξεχωρίζει από τον «δίσκο της Σαντορίνης». Με την ακουστική κιθάρα να σηκώνει απλά την αυλαία το τραγούδι πιστοποιεί πόσο ταιριάζουν αυτές οι συνθέσεις με τον Bonamassa και πως το "The Ballad Of John Henry" δεν προέκυψε τυχαία.

Video
 


Black Country Communion - Black Country Communion  
3   Song Of Yesterday
(Black Country Communion, 2010 / Live Over Europe, 2012)

Το τραγούδι που ξεχώρισε από το πρώτο άλμπουμ των Black Country Communion μας προσφέρει, εκτός από την όμορφη εναλλαγή στα φωνητικά μεταξύ Bonamassa και Glenn Hughes, ένα φρενήρες τελείωμα με το συγκρότημα σε μεγάλη φόρμα. Αυτό είναι το rock των μεγάλων του '70 στην καλύτερη μορφή που μπορείς (ή μπορούσες μιας και το συγκρότημα διαλύθηκε) να το βρεις σήμερα.

Video
 


Joe Bonamassa - Dust Bowl  
2   Black Lung Heartache
(Dust Bowl, 2011)

Στο "Black Rock" ο Bonamassa κόλλησε το μικρόβιο με τα ελληνικά όργανα. Στο συγκεκριμένο τραγούδι μέσα από το "Dust Bowl" χρησιμοποιεί υπέροχα ένα συνδυασμό από μπουζούκι, μπαγλαμά και τζουρά για το πρώτο μέρος του. Αμέσως μετά ένα βαρύ ηλεκτρικό riff αλλάζει εντελώς ταυτότητα στη σύνθεση που έτσι κι αλλιώς θα στεκόταν ψηλά ακόμα και χωρίς αυτό.

Video
 


Joe Bonamassa - Driving Towards The Daylight  
1   Driving Towards The Daylight
(Driving Towards The Daylight, 2012)

Η ραδιοφωνική rock μπαλάντα στα καλύτερά της. Αυτό είναι και το νέο στοίχημα για Shirley & Bonamassa και πάλι πετυχαίνουν διάνα. Έμφαση στην ερμηνεία, λιγότερο blues και λιγότερο Zeppelin από ποτέ αλλά στην τελική ανάλυση καλή τραγουδοποιία. Κάπως έτσι μπαίνεις και στο Top 10 του Ηνωμένου Βασιλείου. Καθόλου τυχαία η ίδια συνταγή ακολουθήθηκε και με την αντίστοιχη ομώνυμη σύνθεση του τελευταίου άλμπουμ "Different Shades Of Blue". Το No1 είναι πλέον πολύ κοντά.

Video
 

Ακούστε όλα τα τραγούδια της λίστας στο παρακάτω playlist.
  • SHARE
  • TWEET