«10»: Συναυλίες των Planet Of Zeus

Οικοδεσπότες και...ακροατές

Από τον Γιώργο Ζαρκαδούλα, 31/03/2015 @ 21:31
Το Σάββατο 4 Απριλίου, οι Planet Of Zeus θα δώσουν την μεγαλύτερη συναυλία τους μέχρι την επόμενη κι αν αναλογιστεί κανείς τον χώρο από το πρώτο τους live μέχρι και τον αντίστοιχο της Ιεράς Οδούς, θα αντιληφθεί πως ό,τι μεσολάβησε ενδιάμεσα δεν ήταν παρά τα μικρά εκείνα σταθερά βήματα που θα οδηγούσαν σε κάτι μεγάλο. Είναι κι αυτό ένα από τα στοιχήματά τους; «Όχι, δεν είναι αυτοσκοπός  το να γεμίσουμε μεγαλύτερους χώρους», απαντάει η μπάντα. «Είναι η φυσική συνέχεια της πορείας μας. Πιστεύουμε πως είναι και γενικότερα θετικό στην εξέλιξη της σκηνής. Όταν μια μπάντα γεμίζει όλο και μεγαλύτερους χώρους στρέφει τα φώτα σε μια ολόκληρη σκηνή και σε κάθε νέο συγκρότημα εκεί έξω στο underground που είναι έτοιμο να ξεπεταχτεί», συμπληρώνουν.

Στις μέχρι τώρα headline εμφανίσεις τους στην Αθήνα, είχαν πάντα ένα συγκρότημα support κι αυτήν τη φορά θα εμφανιστούν δύο (Tuber & Wish Upon A Star). Κάποιοι, όχι απαραίτητα κακοπροαίρετοι, ίσως υποστηρίξουν πως μεγαλύτερος συναυλιακός χώρος ισούται και περισσότερα συγκροτήματα επί σκηνής. «Το μοναδικό μέλημα μας όταν διαλέγουμε ένα support είναι το να συστήσουμε στον δικό μας κόσμο μπάντες που πιστεύουμε πως πρέπει να ακουστούν. Γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο και τα support μας είναι συνήθως από εντελώς διαφορετικά μουσικά είδη. Αυτό αποδείχτηκε από τις επιλογές μας στο παρελθόν. Πριν έναν χρόνο οι Whereswilder, την προηγούμενη χρονιά οι Despite Everything αλλά και πιο πριν άλλες πρωτοεμφανιζόμενες μπάντες. Αυτή την χρονιά αποφασίσαμε να φέρουμε τους Tuber ώστε να δώσουμε την ευκαιρία στον κόσμο να τους γνωρίσει αλλά και στη μπάντα να συστηθεί σε περισσότερο κόσμο γιατί πραγματικά πιστεύουμε ότι πρέπει να ακουστούν. Το φετινό μας live είναι μια πολύ ιδιαίτερη περίπτωση μιας και η μπάντα κλείνει τα 15 χρόνια ιστορίας της. Δεν θέλαμε να δώσουμε έναν χαρακτήρα επετειακής συναυλίας αλλά από την άλλη στη μικρή μας γιορτή δεν θα γινόταν να μην παίξουν οι παλιόφιλοι μας Wish Upon A Star».

Είναι ίσως η συναυλία εκείνη που έχει την προδιάθεση να τους γεμίσει με άγχος λόγω της σημαντικότητάς της. Δεν ανεβαίνουν όμως για πρώτη φορά στην σκηνή, εμπειρία υπάρχει  και κυρίως διάθεση για να περάσουν καλά. Ψύχραιμοι όπως πάντα δηλαδή; «Εμείς ξεκινήσαμε να παίζουμε μουσική αφενός για να εκφραστούμε μουσικά και να βγάλουμε πράγματα από μέσα μας και αφετέρου για να περάσουμε καλά παίζοντας τα τραγούδια μας ζωντανά. Οπότε δε νομίζω πως αγχωθήκαμε και ποτέ στ' αλήθεια πριν από κάποια συναυλία μας. Δεν ξέρω κανέναν που αγχώνεται όταν περνάει καλά».

Μιας και περί συναυλίας ο λόγος, ζητήσαμε από την μπάντα να θυμηθεί και να αποτυπώσει στην μνήμη των μελών της, μερικές από εκείνες που έζησαν έντονα τόσο ως οικοδεσπότες όσο και ως ακροατές, με την σειρά να είναι εντελώς τυχαία μιας και η ποιοτική αρίθμηση σε τέτοιες περιπτώσεις δεν έχει λόγω ύπαρξης.

Planet Of Zeus



10. 1999: 15 χρονών και το πρώτο σου live να είναι οι Metallica; Σε σημαδεύει για πάντα. Τη συναυλία ανοίγουν οι Monster Magnet στο peak της καριέρας τους, περιοδεύοντας για το "Powertrip".



9. 2005:  Black Sabbath. Ένα όνειρο γίνεται πραγματικότητα και βλέπουμε από κοντά μια μπάντα που όχι απλά μας ενέπνευσε, αλλά δημιούργησε τη μουσική που αγαπάμε.



8. Όταν πας σχετικά ανίδεος και ανυποψίαστος σε μια συναυλία των Nine Inch Nails, σε «βρίσκει» μεγάλο και αξέχαστο «κακό». Τέλειος ήχος, τέλεια φώτα και ένα Θέατρο Βράχων να δακρύζει στο "Hurt".



7. 2009: Οι AC/DC διδάσκουν καλοπέραση και ροκ. Τα κάρφωσαν ΟΛΑ!



6. Οι Clutch την πρώτη φορά που επισκεφτήκαν την Αθήνα έκαναν το λάθος να ξεκινήσουν με τα "Profits Of Doom" & "The Mob Goes Wild". Ήταν σαν να έγινε επανάσταση! Το ημερολόγιο έγραφε 21 Ιουλίου 2010.



5. Η πρώτη συναυλία που παίξαμε στο εξωτερικό ήταν για το Stoned From The Underground Festival. Ήταν η πρώτη φορά που βρεθήκαμε στην ίδια σκηνή με μπάντες που ακούγαμε από μικροί και δεν χεστήκαμε πάνω μας. Σταθήκαμε δίπλα σε ήδη φτασμένες μπάντες και αυτό μας όπλισε με σιγουριά για να βγούμε στο εξωτερικό σε δικό μας tour.



4. Το πρώτο live μας ever είχαμε την τύχη να το κάνουμε με τους Vibratore Bizarro στο γεμάτο Rodeo το 2000. Φυσικά ήταν το καλύτερο kickstart και είναι κάτι που δεν θα ξεχάσουμε ποτέ. Αν ο drummer τους δεν μας είχε πάρει σ' αυτό το live το μέλλον των Planet Of Zeus ίσως να ήταν εντελώς διαφορετικό.



3. Τα live στην Θεσσαλονίκη ήταν, είναι και θα είναι η επιτομή της έννοιας «γηπεδική ατμόσφαιρα». Το βράδυ της 3ης Μαΐου 2014, η κατάσταση ξέφυγε. Νύχτα μαγική.



2. Πριν την live παρουσίαση του καινούργιου τότε δίσκου μας "Macho Libre", δεν θα μπορούσαμε να φανταστούμε τι θα γινόταν εκείνο το βράδυ στο An Club. Είχαμε καταλάβει πως η δημοτικότητα της μπάντας ανέβαινε από το προηγούμενο λαιβ μας στον ίδιο χώρο, αλλά εκείνο το βράδυ ήταν μαγικό. Το πρώτο sold out μας σε μεγάλο μαγαζί. 'Ενα sold out από ένα πολύ παθιασμένο ακροατήριο που θα μείνει για πάντα στις καρδιές μας.



1. Την επόμενη χρονιά αποφασίσαμε να δοκιμάσουμε την τύχη μας σε μεγαλύτερο χώρο όπως το Gagarin. Ένα ρίσκο που μας άγχωσε και μας πόρωσε μαζί. Τελικά έγινε και αυτό sold out και πιστεύουμε βοήθησε πάρα πολύ γενικότερα τη σκηνή. Πολύς κόσμος ταρακουνήθηκε εκείνη την χρονιά, που μια μπάντα από το underground έδωσε μια γερή κλωτσιά στ' αρχίδια του μουσικού κατεστημένου στην Ελλάδα.
  • SHARE
  • TWEET