«10»: Rockin' In The NBA

Οι πιο rock στιγμές του αμερικάνικου πρωταθλήματος μπάσκετ

Από τον Γιάννη Κοτζιά, 06/06/2013 @ 11:52
Η πιο μεγάλη ώρα για τη φετινή σεζόν του ΝΒΑ έφτασε. Στις 04:00 π.μ. (ώρα Ελλάδος) θα γίνει το πρώτο τζάμπολ των τελικών του πιο περίφημου πρωταθλήματος μπάσκετ στον κόσμο.

Αντιμέτωποι θα τεθούν οι έχοντες το πλεονέκτημα έδρας και τρέχοντες πρωταθλητές, Miami Heat, με τους San Antonio Spurs, την πιο σταθερή και αξιόπιστη ομάδα της τελευταίας δεκαπενταετίας, χωρίς κάποια από τις δύο ομάδες να ξεχωρίζει ως ξεκάθαρο φαβορί. Από τη μια πλευρά ο «βιονικός» LeBron James και από την άλλη ένας θρύλος πλέον του παγκοσμίου μπάσκετ, o Tim Duncan, στην τελευταία ίσως προσπάθειά του να φορέσει και πέμπτο δαχτυλίδι πρωταθλητή.



Το Rocking.gr, με αφορμή τους τελικούς του ΝΒΑ, παρουσιάζει δέκα rock κομμάτια που χρησιμοποιήθηκαν στα γήπεδα του ΝΒΑ, είτε ως εισαγωγές από διάφορες ομάδες, είτε για να ξεσηκώσουν το κοινό.

Gary Glitter - Glitter  
10   Gary Glitter - "Rock And Roll"
(NBA)

Το "Rock And Roll" του Gary Glitter είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τον επαγγελματικό αθλητισμό στις Η.Π.Α. και κατ’ επέκταση και το ΝΒΑ. Μέχρι και πριν μερικά χρόνια δεν υπήρχε έδρα του ΝΒΑ που να μην το χρησιμοποίησε για να ξεσηκώσει το κοινό στις κερκίδες. Το συγκεκριμένο κομμάτι εξάλλου είναι κομμένο και ραμμένο για τέτοια χρήση με τη δομή που έχει καθώς το χαρακτηριστικό του riff καταλήγει στο «γηπεδικό» επιφώνημα "Hey!" και για αυτόν το λόγο είναι γνωστό και ως "The Hey Song". Η χρήση του στα γήπεδα των Η.Π.Α. σταμάτησε άδοξα όταν ο Gary Glitter καταδικάστηκε για υποθέσεις παιδικής πορνογραφίας και αποπλάνησης ανηλίκων.
 


Pink Floyd - The Dark Side Of The Moon  
9   Pink Floyd - "On The Run"
(Chicago Bulls)

Η ψυχολογική πίεση με θεμιτά μέσα είναι σημαντικότατος παράγοντας στον αθλητισμό και η θρυλική ομάδα των Chicago Bulls της δεκαετίας του '90 το είχε κατανοήσει αυτό. Για αυτόν τον λόγο τους φιλοξενούμενους οι Bulls φρόντιζαν να τους υποδέχονται κατά την τυπική παρουσίασή τους με το "On The Run" των Pink Floyd. Το θορυβώδες "On The Run", μια μουσική αλληγορία του ανθρώπινου άγχους, είχε σκοπό να στρεσάρει την αντίπαλη ομάδα πριν πατήσει καν το παρκέ. Βέβαια, όταν ένας αντίπαλος ήξερε ότι είχε να αντιμετωπίσει τα επόμενα 48 αγωνιστικά λεπτά το δίδυμο Jordan - Pippen υποθέτω πως δεν χρειαζόταν ιδιαιτέρως το "On The Run" ως υποδοχή για να κυριευθεί από άγχος.
 


Coheed And Cambria - Good Apollo, I'm Burning Star IV, Volume One  
8   Coheed And Cambria - "Welcome Home"
(Boston Celtics)

Οι Boston Celtics, η πιο επιτυχημένη ομάδα του ΝΒΑ (17 τίτλοι), αποφάσισαν να στηρίξουν τις προσπάθειές τους για τον τίτλο της σεζόν 2011/2012 με το να μπαίνουν στο γήπεδο υπό τους ήχους του "Welcome Home" των Coheed And Cambria. Αρκετά πετυχημένη επιλογή το συγκεκριμένο κομμάτι να υποδέχεται τους Paul Pierce, Kevin Garnett, Ray Allen και Rajon Rondo, χάρις στην επιβλητική κιθαριστική εισαγωγή του σε συνδυασμό με τα έγχορδα στο background. Γούρικο δεν αποδείχθηκε όμως καθώς οι Celtics έφτασαν πολύ κοντά στους τελικούς του ΝΒΑ, χάνοντας όμως στο έβδομο παιχνίδι των τελικών Ανατολής την πρόκριση, ενώ το καλοκαίρι έφυγε και ο Ray Allen σηματοδοτώντας το τέλος εποχής για μια ομάδα που έκανε ξανά περήφανη τη Βοστώνη το 2008.
 


AC/DC - Back In Black  
7   AC/DC - "Back In Black"
(Miami Heat)

Μια επιπλέον εναλλακτική εμφάνιση λάνσαραν στην περσινή σεζόν οι Miami Heat, η οποία χαρακτηριζόταν από το μαύρο χρώμα και μόνο, χωρίς το κόκκινο που έχει η κύρια εμφάνισή τους. Το λανσάρισμα της νέας φανέλας πλαισιώθηκε και από την κατάλληλη εισαγωγή στα εντός έδρας παιχνίδια όπου η ομάδα έμπαινε στο γήπεδο υπό τους ήχους του "Back In Black" των AC/DC, εμπλουτισμένο όμως και με βιολιά! Δεν χρησιμοποιήθηκε ιδιαιτέρως η συγκεκριμένη εμφάνιση / εισαγωγή, όμως αποτελεί μέρος μιας σεζόν που θα μείνει αξέχαστη στους φίλους των Miami Heat αλλά κυρίως στον LeBron James που με το πρωτάθλημα που κατέκτησε δικαιολόγησε επιτέλους το παρατσούκλι «The King».
 


The Who - Who's Next  
6   The Who - "Baba O'Riley"
(Los Angeles Lakers)

Οι rock ύμνοι των Who δεν κοσμούν μόνο το intro των δημοφιλών τηλεοπτικών σειρών CSI αλλά ενίοτε και τον μαγικό κόσμο του ΝΒΑ φέρνοντας και καλή τύχη απ' ότι φαίνεται. Το "Baba O'Riley" από το "Who's Next" χρησιμοποίησαν ως εισαγωγή στα εντός έδρας παιχνίδια τους οι Los Angeles Lakers των Kobe Bryant, Pau Gasol και Phil Jackson και το συνδύασαν με τα back to back πρωταθλήματα του 2009 και 2010. Αναμφισβήτητα, είναι κομμάτι που ενδείκνυται για τέτοια χρήση, καθώς το εντυπωσιακό synthesizer intro συνδυάζεται πολύ δυναμικά με τα power chords του Pete Townshend δημιουργώντας ένα πανηγυρικό κλίμα.
 


Pink Floyd - The Wall  
5   Pink Floyd - "Run Like Hell"
(Seattle Supersonics)

Άλλη μια εμφάνιση των Pink Floyd στο συγκεκριμένο «10». Με εξαίρεση τους Chicago Bulls, οι Seattle Supersonics (νυν Oklahoma City Thunder) ήταν η πιο γοητευτική ομάδα στο ΝΒΑ κατά τη δεκαετία του '90. Με κινητήριο μοχλό τον πολυμήχανο point guard Gary Payton, αιχμή του δόρατος τον εντυπωσιακό (πριν την παρακμή) Shawn Kemp και τον Γερμανό Detlef Schrempf, οι Supersonics έπαιζαν «υπερηχητικό», θεαματικό μπάσκετ και κατάφεραν να φτάσουν στους τελικούς του 1996 όπου εκεί δυσκόλεψαν μεν αλλά όυτε αυτοί δεν κατάφεραν να δαμάσουν τους Chicago Bulls. Πώς έμπαινε αυτή η «υπερηχητική» ομάδα στο παρκέ; Μα φυσικά υπό τους ήχους του "Run Like Hell" των Pink Floyd!
 


Phil Collins - Face Value  
4   Phil Collins - "In The Air Tonight"
(Miami Heat)

Mια ιδιαιτέρως όμορφη εισαγωγή είχαν για μερικά παιχνίδια οι Miami Heat όταν τη σεζόν 2010/2011 σχηματίστηκε το «Big 3» των LeBron James, Dwayne Wade και Chris Bosh έχοντας μεγάλες βλέψεις. Αντί για τα καθιερωμένα up-tempo κομμάτια, επιλέχθηκε το "In The Air Tonight" του Phil Collins σε μια διαφορετική προσέγγιση σε σχέση με τον πανηγυρτζίδικο χαρακτήρα που έχουν συνήθως οι εισαγωγές των ομάδων. Για τους τελικούς του ΝΒΑ εναντίον των Dallas Mavericks οι Heat χρησιμοποίησαν ένα rap κομμάτι τελικά, άλλα όπως αποδείχθηκε ήταν η χρονιά του Γερμανού Dirk Nowitzki και των Dallas Mavericks να γράψουν ιστορία.
 


The Who - It's Hard  
3   The Who - "Eminence Front"
(Dallas Mavericks)

Επανεμφάνιση των Who στη λίστα αλλά αυτήν τη φορά με ένα λιγότερο γνωστό κομμάτι τους που όμως, όπως και το "Baba O'Riley", έβγαλε πρωταθλητή ΝΒΑ! Ένα άτυπο «three-peat» από τους Who, καθώς τις προαναφερθείσες χρονίες 2009, 2010 των Lakers με το "Baba O'Riley" ακολούθησε το "Eminence Front", σύνθεση της μετά-Keith Moon εποχής, καθώς χρησιμοποιήθηκε από τους Dallas Mavericks και στους ατυχείς τελικούς του 2006 εναντίον των Miami Heat αλλά κυρίως στην άτυπη ρεβανς του 2011. Τη συγκεκριμένη σεζόν οι Mavericks αν και outsiders νίκησαν 4-2 τους Heat και στέφθηκαν για πρώτη φορά στην ιστορία τους πρωταθλητές ΝΒΑ.
 


Europe - The Final Countdown  
2   Europe - "The Final Countdown"
(Detroit Pistons)

Για εμάς τους Έλληνες το "The Final Countdown" των Europe πάντα θα θυμίζει Ευρωμπάσκετ 1987, τα μαγικά του αξεπέραστου Νίκου Γκάλη και τις βολές του «τίμιου γίγαντα» Αργύρη Καμπούρη. Το συγκεκριμένο κομμάτι όμως είναι αρκετά συνδεδεμένο και με τους Detroit Pistons καθώς δύο γενιές πρωταθλητριών ομάδων το είχαν ως εισαγωγή στα παιχνίδια τους στο Detroit. Υπό τους ήχους του... «τιρινίνι» πήραν δύο συνεχόμενα πρωταθλήματα τα «bad boys» (προσωνύμιο για τους όχι και τόσο κομψούς τρόπους παιχνιδιού τους) των Isiah Thomas, Joe Dumars, Dennis Rodman, Bill Laimbeer κ.α. (1989, 1990) αλλά και οι Ben Wallace, Chancey Billups, Rasheed Wallace και Richard Hamilton κ.α. το 2004.
 


The Alan Parsons Project - Eye In The Sky  
1   The Alan Parsons Project - "Sirius"
(Chicago Bulls)

Η ανατριχίλα η ίδια. Τα φώτα στο γήπεδο των Chicago Bulls σβήνουν και το εισαγωγικό ορχηστρικό κομμάτι "Sirius" από το πιο γνωστό άλμπουμ των Alan Parsons Project, "Eye In The Sky", προετοιμάζει την ατμόσφαιρα. Υπό τους ήχους των πλήκτρων μπαίνουν κατά σειρά οι Scottie Pippen, Dennis Rodman, Luc Longley και Ron Harper. Στην κορύφωση της σύνθεσης κάνει την εμφάνισή του ο Michael Jordan με το πλήθος να παραληρεί. Η συγκεκριμένη εισαγωγή τρομοκράτησε και προκάλεσε δέος για πολλά χρόνια όποια ομάδα πάτησε το πόδι της στο παρκέ με τον ταύρο και συνόδεψε και στα έξι πρωταθλήματα την ομάδα του καλύτερου παίκτη που έπαιξε το άθλημα του μπάσκετ. Ένα σχόλιο στο Youtube θέτει με τον καλύτερο τρόπο τι κλίμα διαμόρφωνε η εισαγωγή με το "Sirius": «...Μόνο και μόνο από το intro, η αντίπαλη ομάδα έμπαινε στο γήπεδο 10 πόντους πίσω...»
 

VIDEO
  • SHARE
  • TWEET