«10»: Οι λόγοι για να λατρέψεις τους Bring Me The Horizon

...όσο και αν σου την σπάει ο Oli Sykes

Από τον Αντώνη Τζιράκη, 01/10/2014 @ 12:46
Δεν το κρύβουμε πως και εμείς, όπως και οι περισσότεροι, κρίναμε αρχικά το βιβλίο Bring Me The Horizon από το εξώφυλλο. Όταν όμως εμβαθύναμε καταλάβαμε πόσο λάθος ήμασταν και πόσο δίκιο έχουν οι Βρετανοί που έχουν κάνει από τώρα sold out την συναυλία της 5ης Δεκεμβρίου στο Wembley Arena. Ας ρίξουμε όμως μια ματιά στην ιστορία της μπάντας από το Sheffield και να δούμε το τι έχουν καταφέρει μέχρι στιγμής.

Ξεκίνησαν το 2004 από τους Oliver Sykes στα φωνητικά, Lee Malia και Curtis Ward σε κιθάρες, Matt Kean σε μπάσο και  Matt Nicholls στα drums και εμπνεύστηκαν το όνομά τους από μια φράση του Captain Jack Sparrow από τους "Πειρατές Της Καραϊβικής". Ξεκίνησαν παίζοντας διασκευές από Metallica, At The Gates, The Dillinger Escape Plan και Every Time I Die, κάνοντας ξεκάθαρες από τότε τις επιρροές τους. Μέσα σε έναν χρόνο από την ίδρυσή τους κυκλοφόρησαν το demo "The Bedroom Sessions" και προς το τέλος της ίδιας χρονιάς το EP "This Is What The Edge Of Your Seat Was Made For", δείχνοντας από τότε την λατρεία που είχαν για τους μακροσκελείς τίτλους. Ουσιαστικά όμως μας συστήθηκαν τον Οκτώβριο του 2006 με την κυκλοφορία του "Count Your Blessings", οπότε και μάζεψαν πάνω τους αρκετά βλέμματα χάρη στις πολύ καλές shred κιθάρες του Lee Malia, στον κυνικό στίχο του Oliver Sykes αλλά πάνω από όλα στα διαβολεμένα breakdown τους.

Bring Me The Horizon

Η κυκλοφορία του "Suicide Season" τo 2008 έφερε την πρώτη μεγάλη επιτυχία, που οφείλονταν στην αλλαγή πλεύσης τους από deathcore σε metalcore. Φήμες λένε πως ο Sykes είχε υποστεί χειρουργική επέμβαση στις φωνητικές του χορδές και ήταν έτσι κι αλλιώς ανήμπορος να αποδώσει τα death φωνητικά του πρώτου δίσκου, ξανά. Όπως και να έχει, όμως, ο δίσκος αγκαλιάστηκε αμέσως από τους οπαδούς τους και όχι μόνο. Αμέσως μετά κυκλοφόρησε και σε "Cut Up Edition", όπου γνωστοί μουσικοί όπως ο M.Shawn Crahan, ο Travis McCoy μέχρι και ο Skrillex «πείραξαν» ηλεκτρονικά όλα τα κομμάτια, φέρνοντας τη μουσική του συγκροτήματος σε ένα καινούργιο κοινό.

Το 2009 ήρθε η αποχώρηση του Curtis Ward. Το κενό του κάλυψε ο σπουδαίος Jona Weinhofen, και ξεκινούν να γράφουν το "There Is A Hell, Believe Me I've Seen It. There Is A Heaven, Let's Keep It A Secret". Μπορεί το ηλεκτρονικό στοιχείο να έχει εισχωρήσει σιγά - σιγά στον ήχο τους, ο Sykes να τολμάει πλέον ακόμα πιο πολλές καθαρές φωνητικές τοποθετήσεις και τα solo να περιορίζονται, αλλά τα riff τους και τα breakdown τους δείχνουν πιο εμπνευσμένα από ποτέ. Αυτός ήταν ο δίσκος που έκανε τους Bring Me The Horizon να ξεχωρίσουν από κάθε άλλη metalcore μπάντα, δημιουργώντας έναν μοναδικό ήχο, ο οποίος ήταν απολαυστικός και στις συναυλίες τους. Σαν συμπλήρωμα του δίσκου, κυκλοφόρησε μέσω του site τους και το "The Chill Out Sessions", με την ίδια την μπάντα σε συνεργασία με τον Dj Draper, να μεταμορφώνουν κάποια κομμάτια εκείνης της κυκλοφορίας και να τα εκδίδουν σε ambient ακουστικές μορφές.

Oliver Sykes (Bring Me The Horizon)

Ήταν πλέον ξεκάθαρο πως το συγκρότημα βρισκόταν σε μια συνεχή αναζήτηση για το πώς θα εξελιχθεί, έτσι ήταν πλέον αναγκαία η πρόσληψη του Jordan Fish για να αναλάβει τα keyboards και το DJ programming της μπάντας. Αυτό όμως είχε σαν αποτέλεσμα την αποχώρηση του Jona Weinhofen, καθώς διαφωνούσε με τους υπόλοιπους για την νέα αυτή πορεία. Για άλλη μία φορά όμως ο δαιμόνιος Sykes δεν έπεσε έξω με αυτή του την επιλογή, καθώς το "Sempiternal" έμελε να γίνει ο δίσκος που γιγάντωσε την μπάντα.  Παρόλο που το ηλεκτρονικό στοιχείο πλέον πρωταγωνιστεί, οι συνθέσεις παραμένουν δυνατές, πωρωτικές και προπαντός ευφυέστατες.

Πλέον οι Bring Me The Horizon δεν μπορούν να καταταχθούν σε κάποιο συγκεκριμένο είδος, είναι μεν metalcore, αλλά απέχουν ποιοτικά έτη φωτός από μπάντες όπως οι Asking Alexandria, Bury Tomorrow και The Amity Affliction. Επίσης ακούγονται εντελώς διαφορετικοί από αντίστοιχα μεγάλες μπάντες όπως οι Architects και οι Parkway Drive, θέτοντας τους εαυτούς τους στην ευχάριστη θέση να είναι μοναδικοί.

Φυσικά όσοι δεν έχουν έρθει σε επαφή μαζί τους και απλά γνωρίζουν τα τερτίπια του κοκκαλιάρη και γεμάτου tattoo frontman τους (ναρκωτικά, αυτοκαταστροφικές τάσεις και άλλα) ίσως και να έχουν δημιουργήσει μια εσφαλμένη εντύπωση για το ποιόν του και κατ’ επέκταση ολόκληρης της μπάντας. Όμως ο κύριος Sykes είναι πάνω από όλα μουσικός με όραμα και, για να σας το αποδείξουμε, σας παραθέτουμε δέκα κομμάτια που καθιστούν τους Bring Me The Horizon μια από τις πιο hot μπάντες του σημερινού metal. Η σειρά είναι χρονολογική και καλύπτει όλο το φάσμα της δισκογραφίας τους.



Bring Me The Horizon - Count Your Blessings  
10   Pray For Plagues
Count Your Blessings (2006)

Ήταν μόνο η αρχή για τους Βρετανούς, όμως με το "Play For Plagues" κατάφεραν πολύ εύκολα να βάλουν την σφραγίδα τους και στο deathcore. Ο Sykes μας κάνει επίδειξη σε screams και growls vocals, ο Lee Malia μας προσφέρει ένα πανέμορφο νεοκλασικό solo στο μέσο του κομματιού, αλλά το κομμάτι ξεχωρίζει για τις δαιμονιώδεις αλλαγές του στις ταχύτητες. Βέβαια μετά από αυτόν τον δίσκο απομακρύνθηκαν πολύ από τέτοιες συνθέσεις, όμως φανταστείτε πού θα είχαν φτάσει στο deathcore στερέωμα αν από τον πρώτο τους δίσκο είχαν τέτοιους ύμνους.

Video
 


Bring Me The Horizon - Suicide Season  
9   Chelsea Smile
Suicide Season (2008)

Με τέτοια εισαγωγή, με τέτοια breakdown, με τέτοιο ρυθμό και  με  τόσο πάθος στην ερμηνεία, γίνεται να ακούς ακραίο metal και να μην λατρεύεις αυτή την κομματάρα; Απλά δεν γίνεται, είναι ξεκάθαρα το κομμάτι που σε αρπάζει από τα μούτρα και να σου λέει «φίλε, μήπως μας έχεις παρεξηγήσει;». Φυσικά και είναι και ένα από τα τραγούδια που λατρεύονται στις live εμφανίσεις τους, με τα pit να παίρνουν φωτιά κάθε φορά που ξεστομίζει ο κύριος Sykes «I've got a secret».

Video
 


Bring Me The Horizon - Suicide Season  
8   The Sadness Will Never End
Suicide Season (2008)

Το ότι οι Bring Me The Horizon είναι κολλητοί φίλοι με τους Architects, το γνωρίζουν και οι πέτρες στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ο Sam Carter κάνει την εμφάνισή του στο "The Sadness Will Never End" όπως έκανε και ο Sykes στην κομματάρα των Architects "Even If You Win, You're Still A Rat". Το αποτέλεσμα της συνεργασίας; Δύο συγκλονιστικοί σύγχρονοι metal τραγουδιστές με αψεγάδιαστες ερμηνείες, υπό τις μελωδίες ενός εκ των καλύτερων riff που έγραψε ποτέ του ο Malia, μας προτρέπουν να ξεπεράσουμε το παρελθόν και να παλέψουμε για το παρόν μας και το μέλλον μας.

Video
 


Bring Me The Horizon - Suicide Season  
7   Diamonds Aren't Forever
Suicide Season (2008)

Είναι κάποιες στιγμές που σε όλους μας έρχεται η όρεξη να κατεδαφίσουμε ότι βρούμε μπροστά μας και για αυτόν τον λόγο οι Βρετανοί έφτιαξαν ένα soundtrack ειδικό για κατεδαφίσεις. Η αφορμή υπήρξε για ακόμα μία φορά οι αϋπνίες που βασανίζουν τον frontman τους που, σε συνδυασμό με το ξέφρενο ρυθμό που έχει το κομμάτι, μας κάνει σχεδόν να χαιρόμαστε που το παιδί αυτό δεν μπορεί να κοιμηθεί τα βράδια. Αλλά έτσι είναι η ζωή, στερείσαι κάτι κερδίζεις κάτι άλλο. Πιο συγκεκριμένα: γράφεις τέτοια κομμάτια.

Video
 


Bring Me The Horizon - There Is A Hell, Believe Me I've Seen It. There Is A Heaven, Let's Keep It A Secret  
6   Blessed With A Curse
There Is A Hell, Believe Me I've Seen It. There Is A Ηeaven, Let's Keep It A Secret (2010)

Αυτό ήταν το πρώτο σοκ που μας προσέφεραν οι Bring Me The Horizon με τον τρίτο τους δίσκο. Μετά την εισαγωγή της ακουστικής κιθάρας περιμένουμε ένα κιθαριστικό riff, αλλά στην θέση του μπαίνει ένα ηλεκτρονικό θέμα που με την πρώτη ακρόαση ξενίζει αρκετά. Καθώς όμως το κομμάτι προχωράει, δένουν όλα τόσο όμορφα μεταξύ τους, που στο τέλος σε υποχρεώνουν να τους παραδεχτείς για την έμπνευσή τους. Φυσικά καθώς περνούσε ο καιρός ήταν ξεκάθαρο πως αυτοί οι συνθετικοί προσανατολισμοί ήρθαν για να μείνουν. Ουσιαστικά από εδώ πήρε η μπάντα το πράσινο φώς για να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση.

Video
 


Bring Me The Horizon - There Is A Hell, Believe Me I've Seen It. There Is A Heaven, Let's Keep It A Secret  
5   Fuck
There Is A Hell, Believe Me I've Seen It. There Is A Heaven, Let's Keep It A Secret (2010)

Εδώ έχουμε ξεκάθαρα την καλύτερη χρήση του f - word μετά το "Killing In The Name" των Rage Against The Machine. Δεν έχουμε να κάνουμε απλά με μια συμμετοχή του τραγουδιστή των You Me At Six, αλλά ο Josh (αναλαμβάνει το κομμάτι αφού ο Oli έχει ουρλιάξει πολλές φορές το «Fuck») έρχεται για να σε γαληνέψει με την φωνή του και να κλείσει το κομμάτι με αυτό το πανέμορφο μελωδικό refrain. Οι δε κιθάρες των Jona και Malia ακολουθούν άψογα τους δύο τραγουδιστές σε όλο το φάσμα των ερμηνειών τους, δημιουργώντας ένα συγκλονιστικό αποτέλεσμα.

Video
 


Bring Me The Horizon - There Is A Hell, Believe Me I've Seen It. There Is A Heaven, Let's Keep It A Secret  
4   Crucify Me
There Is A Hell, Believe Me I've Seen It. There Is A Heaven, Let's Keep It A Secret (2010)

Φυσικά από την λίστα δεν θα μπορούσε να λείψει αυτός ο εξάλεπτος ύμνος. Προσέξτε απλά πόση πίεση και πόση τρέλα αποτυπώνεται στην ερμηνεία του Oli την ώρα που τραγουδάει τους στίχους «I am an ocean, I am the sea. There is a world inside of me» και πόσο μεγάλος ντράμερ είναι ο Matt Nicholls που σε αυτά τα έξι λεπτά παίρνει κεφάλια. Για το τέλος δώστε προσοχή στο τι κάνει στο background ο Lee Malia με την Les Paul του, όσο ο Jona Weinhofen αναλαμβάνει άψογα τα ρυθμικά μέρη του κομματιού. Είναι ξεκάθαρο ότι έχουμε να κάνουμε με ένα σύγχρονο έργο τέχνης, τεράστιας αξίας.

Video
 


Bring Me The Horizon - Sempiternal  
3   Can You Feel My Heart
Sempiternal (2013)

Η εξέλιξη των Βρετανών είναι  πλέον οφθαλμοφανής, τα synthesizer του Fish με τα drums του Nicholls και το μπάσο του Kean έχουν εδώ τον πρώτο λόγο, αφήνοντας πλέον τον Malia σε ρόλο κομπάρσου, αλλά ταυτόχρονα δίνοντας το βήμα στον frontman να μεγαλουργήσει. Το "Can You Feel My Heart" είναι τεράστιο κομμάτι, όχι μόνο λόγω της τρομερής μελωδίας του Fish, αλλά κυρίως λόγω των στίχων του Sykes («The higher I get, the lower I'll sink / I can't drown my demons, they know how to swim») που είναι πραγματικά εξαιρετικοί.

Video
 


Bring Me The Horizon - Sempiternal  
2   Go To Hell, For Heaven's Sake
Sempiternal (2013)

Για αυτό το τραγούδι η μπάντα πρέπει να είχε βάλει τρία στοιχήματα. Πρώτο στοίχημα να γράψει ένα άκρως επιθετικό κομμάτι χωρίς κοφτερά riff αλλά με ηλεκτρονικές μελωδίες. Δεύτερο στοίχημα να γράψει την πιο κολλητική μελωδία του 2013 και τρίτο να γράψει το πιο απολαυστικό ρεφρέν του 2013. Το "Go To Hell, For Heaven's Sake" κερδίζει και τα τρία στοιχήματα χαλαρά και δικαίως στέλνει ταμείο τους Bring Me The Horizon για να εισπράξουν την επιτυχία που τους αναλογεί.

Video
 


Bring Me The Horizon - Sempiternal  
1   Shadow Moses
Sempiternal (2013)

Για το τέλος φυσικά κρατήσαμε το κομμάτι που ουσιαστικά ορίζει τους Βρετανούς.  Το "Shadow Moses" μετουσιώνει όλα όσα ήταν και όλα όσα είναι πλέον οι Bring Me The Horizon: Η ηλεκτρονική μελωδία στην εισαγωγή, η σμπαραλιασμένη χροιά του Sykes όταν τραγουδάει το «Can you tell from the look in our eyes?», η απάντηση της μπάντας με το «We are going nowhere», το μπάσιμο του Malia με ένα τεράστιο riff, τα ουρλιαχτά του frontman τους μέχρι το «Fuck» που φέρνει το επιβλητικό breakdown της μπάντας αλλά και το απόλυτο ρεφρέν «This is sempiternal. Will we ever see the end?». «Αιώνιοι» είναι μάλλον οι ίδιοι οι Βρετανοί.

Video
 


  • SHARE
  • TWEET