Underground Express #32 - Halcyon Days

Το αθέατο τρένο του Rocking σκαρώνει ένα ταξίδι κάθε μήνα, ανακαλύπτει τους καλύτερους νέους underground δίσκους και αλητεύει στις ομορφότερες πόλεις

Από τον Αντώνη Καλαμούτσο, 11/01/2022 @ 17:29

 "All the world's a stage". Ο μεσαιωνικός στίχος του Shakespeare γίνεται όλο και πιο επίκαιρος σε κάθε περαστικό αιώνα, πάντα όμως πέρα από τα λαμπερά φώτα και τις μεγάλες σκηνές, σε κακοφωτισμένα προβάδικα, σε μικρά υπόγεια και γκαράζ, σε κάθε γωνιά αυτής της τρελής σφαίρας, η μουσική του αύριο παίζεται ήδη σήμερα.

Το τρένο της φαντασίας μας που βαφτίσαμε Underground Express θα κάνει ένα ταξίδι κάθε μήνα προς κάθε πιθανό και απίθανο προορισμό με μόνο σκοπό να ανακαλύψει μουσικές χωρίς σύνορα και συμβάσεις, ρίχνοντας φευγαλέες ματιές στον πολιτισμό των πόλεων που επισκέπτεται.

Ταξίδι #32 - Ιανουάριος 2022: Είτε το σκεφτόμαστε με κυνισμό είτε με πραγματική ελπίδα, καλή χρονιά σε όλους τους συνταξιδιώτες! Η κατάσταση δεν ευνοεί μεγάλες κουβέντες ή μακρινούς στόχους. Ας προτιμήσουμε τη μικρότερη κλίμακα των πραγμάτων, το μεσοχείμωνο και τις προσδοκίες για τις όποιες Αλκυονίδες. Έχοντας στο μυαλό τη μυθολογική Αλκυόνη, δεν συγκρατήθηκα: έδωσα τίτλο σε αυτό το ταξίδι τη λατρεμένη κομματάρα των The Tea Party και εικόνα το έργο Ο Φοίνικας και η Αλκυόνη που εκτίθεται κάπου στο Tokyo.

Οι ήχοι μας επιλέγουν χειμερινά και νυχτερινά περιβλήματα. Αυτό το ταξίδι ισορροπεί ανάμεσα στην επιθετικότητα και τη βαθιά μελαγχολία της μουσικής και ανάμεσα σε άγονους χερσότοπους κι εξωτικά νησιά. Προτείνουμε το Underground Express Top 5 για το 2021, βρίσκουμε ένα από τα κορυφαία thrash metal άλμπουμ της χρονιάς, ψάχνουμε δίσκους μοναχικούς, ανακαλύπτουμε τι σημαίνει sci-fi middle eastern fusion, αφήνουμε την ορμή του ρωμαϊκού punk και την «κασετίλα» της Λατινικής Αμερικής να μας δείξει δρόμους υπόγειους.


Στάση 1η: Teufelsmoor, Γερμανία
Καλλιτέχνης: Fields Of Mildew
Άλμπουμ: The Complete Woes
Είδος: Minimalistic dark folk
Εταιρεία: Nordvis
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 03-12-2021
Bandcamp
YouTube

Fields Of Mildew - The Complete Woes

Λίγα πράγματα μπορούν να αιχμαλωτίσουν την αίσθηση της νύχτας και του ψύχους όσο η dark folk αυτού του μυστηριώδους one man band. Το όλο project είναι αφιερωμένο στην άγονη περιοχή Teufelsmoor κι εμπνευσμένο από την ηρωικά ανυπόφορη αγροτική ζωή των ανθρώπων εκεί κατά τα τέλη του 19ου αιώνα, συνεπώς και η μουσική «γιορτάζει» τον μόχθο και τη λάσπη. Μέσα από θλιμμένες κιθαριστικές μελωδίες και κατατονικά φωνητικά, το "The Complete Woes" σε κυκλώνει μιλώντας σου για ελπίδες πίσω από μαύρες ζωές, ενώ σε τοποθετεί στην καρδιά ενός παλιού πίνακα όπου όλα, γη και ουρανός, ήλιος και άνθρωποι, είναι όλα γκρίζα. Μην το ακούσεις αν είσαι στα down σου, δεν θα σε βοηθήσει σε τίποτα.

Fields Of Mildew

• Η περιοχή Teufelsmoor είναι ένας μεγάλος χερσότοπος που εκτείνεται για 500 τετραγωνικά χιλιόμετρα, κοντά στην πόλη της Βρέμης.

• Κυριολεκτικά μεταφράζεται ως «ο χερσότοπος του διαβόλου», η πλησιέστερη ακριβής μετάφραση όμως είναι «η άγονη γη».

• Η περιοχή - όπως και το όλο concept των Fields Of Mildew - αποτελεί ένα παράδειγμα ανθρώπινης θέλησης: το γεγονός ότι οι φτωχοί άνθρωποι του 19ου αιώνα κατάφεραν σταδιακά να κυριαρχήσουν στο εχθρικό περιβάλλον και να αναδείξουν την αγροτική του δυναμική έχει γίνει το κύριο θέμα σε αρκετές εκπομπές και ντοκιμαντέρ.

...και μερικά ακόμη χειμερινά άλμπουμ για μοναχικές ψυχές

Ηχητικά κι αισθητικά σε πάρα πολύ κοντινό κλίμα με τους Fields Of Mildew, βρίσκουμε τους βρετανούς Dark Leaves από τη δυτική Κορνουάλλη. Το "Laid Under Leaf, Under Branches" έχει παραπλήσια ενορχηστρωτικά υλικά, σαν αίσθηση όμως είναι ελαφρώς πιο ποιητικό, ταγμένο θαρρείς στη δόξα ενός ετοιμοθάνατου ήλιου. Ο χειμώνας και το βουβό δάσος λοιπόν ορίζει τις κρύες μελωδίες αλλά, παρατήρησε το λίγο, οι κιθάρες κουβαλούν αρκετή τέχνη στα παιξίματα τους. Δεν είναι μάλλον καθόλου τυχαίο ότι το άλμπουμ κυκλοφορεί από τη Ramble Records, αυστραλιανό label που αγαπάει πολύ τους καλούς forward thinking κιθαρίστες σαν τον Γιάννη Αράπη που αποθεώσαμε πρόσφατα, ή τον Patrick Aston εδώ…

... ή σαν τον James Rigby! Ξανά σε αγγλικό έδαφος αλλά με εντελώς διαφορετικές αισθητικές αρχές, το "Picker's Dream" είναι ένα άλμπουμ που μπορεί να είναι φυσιολατρικό με τον τρόπο της American primitive guitar. Οι μελωδίες γίνονται πιο φωτεινές και πιο γλυκόπικρες, ενώ ο Rigby εντάσσει το υψηλής δεξιοτεχνίας παίξιμο του, το fingerpicking και τα εναλλακτικά κουρδίσματα στην υπηρεσία μιας αιώνιας και εικονοπλαστικής folk που ακούγεται υπέροχα περπατώντας. Κατά προτίμηση, σε κάποιο δάσος σε ένα λαμπερό, ηλιόλουστο - αλλά και τίγκα παγωμένο - χειμωνιάτικο πρωινό.

Θα παραμείνουμε στον κρύο ευρωπαϊκό βορρά, θα πάμε πιο κοντά στον Πόλο, κυρίως όμως θα αλλάξουμε ηχόχρωμα. Το πιάνο του Νορβηγού Otto A Totland δεν χρειάζεται καμία άλλη συνοδεία. Είναι από μόνο του ικανότατο στο να περιγράψει μια ατέρμονη χειμερινή μελαγχολία και να σε συνοδέψει - ως γνήσιος "Companion" - σε μοναχικές, σιωπηλές ακροάσεις που μπορουν να ταιριάξουν μόνο με τον ήχο της βροχής. Περισσότερο κινηματογραφικός παρά κλασικότροπος και περισσότερο ενστικτώδης παρά δεξιοτέχνης, ο Totland ολοκληρώνει με αυτό τον τρόπο μια πολύ ιδιαίτερη τριλογία που μπορεί να βρει μια θέση κοντά στην καρδιά σου. Ειδικά αν δεν είναι και στα πιο κοινωνικά της...


Στάση 2η: Karlovy Vary, Τσεχία
Καλλιτέχνης: Cuttered Flesh
Άλμπουμ: Sharing Is Caring
Είδος: Brutal death metal
Εταιρεία: Transcending Obscurity
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 03-12-2021
Bandcamp
YouTube

Cuttered Flesh - Sharing Is Caring

Ο τίτλος και το εξώφυλλο του άλμπουμ είναι λίγο σοβαρότερα από ανέκδοτο, με το πρώτο riff όμως του "Sharing Is Caring" τα πράγματα μπαίνουν στη θέση τους. Υποτίθεται ότι οι Cuttered Flesh είναι ταγμένοι στο brutal death metal, εδώ όμως εντάσσουν μια σεβαστή ποσότητα μελωδικότητας και progressive δομών, καταφέρνοντας όμως να πετύχουν μια καλή ισορροπία ανάμεσα σε αυτά τα, συχνά αντίρροπα, στοιχεία. Οι κιθάρες είναι πολύ ενδιαφέρουσες, τα φωνητικά επιμένουν σε κλασικά growling μονοπάτια, εκεί όμως που το σχήμα κερδίζει πολλούς πόντους είναι στο songwriting: απανωτές ανατροπές κρατούν τα πράγματα πάντα όσο απρόβλεπτα και πολυσυλλεκτικά πρέπει. Αδύνατο να τους τοποθετήσω κάπως. Ίσως κοντά στους Suffocation με ένα modern twist;

Cuttered Flesh

• Να που η μοίρα μας έλαχε να κάνουμε στάση σε μια spa city... και μάλιστα σε μια από τις σημαντικές spa πόλεις της Ευρώπης! Αναρωτιέμαι πως εμπνέονται οι Cuttered Flesh από αυτό το περιβάλλον.

• Η μικρή αυτή πόλη (λιγότεροι από 50.000 κάτοικοι) είναι χτισμένη πάνω σε 13 φυσικές ιαματικές πηγές, εκμεταλλευόμενη τη φυσική τοποθεσία. Αποτελεί προφανώς παραθεριστικό κέντρο.

• Πήρε το όνομα της από τον Ρωμαίο Αυτοκράτορα Κάρολο τον 4ο, ο οποίος την ίδρυσε. Ετοιμαζόμουν να αστειευτώ ότι μάλλον θα είχε τα πονάκια του αλλά μήπως εγώ δεν έχω; Πρακτικός τύπος ο αυτοκράτορας.

• Τον Απρίλιο, η Transcending Obscurity θα μας φέρει κι άλλο extreme metal από την Τσεχία, αυτήν τη φορά με τους Et Morierum.


Στάση 3η: New York, ΗΠΑ
Καλλιτέχνης: Consider The Source
Άλμπουμ: Hybrid Vol. 1: Such As A Mule
Είδος: Sci-fi Middle Eastern Fusion
Εταιρεία: Ropeadope
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 17-12-2021
Bandcamp
YouTube

Consider The Source - Hybrid Vol. 1: Such As A Mule

Για να είμαστε ξηγημένοι, οι Consider The Source δεν είναι κανένα μικρό σχήμα, είναι μάλλον σημαντικότατοι για τον world/fusion μικρόκοσμο τους, θα τους παρουσιάσω όμως εδώ διότι οι αρχές τους ταιριάζουν πολύ με αυτές του Express. Αδύνατο φυσικά να καταταχτούν: άλλοτε τείνοντας προς την jazz, άλλοτε προς το prog rock κι άλλοτε προς την παραδοσιακή μουσική της Ανατολής, οι Consider The Source είναι πρωτίστως μια μπάντα από μουσικούς με ελεύθερη σκέψη. Η υψηλή τους δεξιοτεχνία εξασφαλίζει ότι έχουν όλα τα εργαλεία για να πάνε τις αισθήσεις όπου εκείνοι θέλουν και υποκύπτει μόνο στη συνθετική τους φαντασία. Κανένα τραγούδι δεν μοιάζει με άλλο, μια πληθώρα οργάνων σου μεθάνε το νου και το απίθανο αυτό ταξίδι δεν έχει ούτε πυξίδα, ούτε προορισμό. Γνωρίστε αυτό το απίστευτο συγκρότημα που κανένα σύνορο δεν μπορεί να χωρέσει.

Consider The Source

• Ερχόμαστε ξανά στη Νέα Υόρκη και η φάση είναι ότι αρχίζω να ξεμένω από πληροφορίες/ιδέες...

• Η πρώτη καταγεγραμμένη επίσκεψη Ευρωπαίου στην πόλη ήταν το 1524 από τον Φλωρεντίνο Giovanni da Verrazzano. Όντας όμως στην υπηρεσία της Γαλλίας, ονόμασε την πόλη Nouvelle Angouleme.

• Χωρίζεται σε πέντε μεγάλες περιοχές, τις Manhattan, The Bronx, Queens, Brooklyn και Staten Island. Η περιοχή Queens είναι αυτή με τη μεγαλύτερη εθνογραφική ποικιλία στον κόσμο!


Στάση 4η: Valparaiso, Χιλή
Καλλιτέχνης: Mental Devastation
Άλμπουμ: The Delusional Mystery Of The Self (Part 1)
Είδος: Thrash Metal
Εταιρεία: Blood Harvest<
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 31-12-2021
Bandcamp
YouTube

Mental Devastation

Καταγγέλλω τις σκοτεινές extreme δυνάμεις του rocking - και ειδικά αυτόν τον άπληστο - που θέλησαν να σαμποτάρουν την παρουσία των Mental Devastation εδώ. Πέρα από την πλάκα όμως, μακάρι όλοι οι κριτικοί να γράψουν δυο λόγια γι αυτό εδώ το κουαρτέτο από τη Χιλή που μόλις στο δεύτερο άλμπουμ του καταφέρνει να αποτελεί μια κορυφαία thrash metal πρόταση. Όπως υπονοεί κι ο τίτλος του, το "The Delusional Mystery Of The Self (Part 1)" συνιστά ένα σύνθετο κατασκεύασμα που ξεπερνάει τα συστατικά του. Η κλασική in your face riff-ολογία περιπλέκεται με τη λατρεμένη «αρρώστια» του άταστου μπάσου και η επιθετικότητα με έναν συγκαλυμμένο λυρισμό, το στοίχημα όμως κερδίζεται μέσα από το τρομερό songwriting: όσο το άλμπουμ προχωράει, τόσο περισσότερο σε εγκλωβίζει στην ενέργεια και την tech αύρα του. Μου θύμισε κάτι από Forbidden, Sadus και παλιούς Coroner αλλά λίγη σημασία έχει αυτό. Οι Mental Devastation έχουν το δικό τους φίλτρο και παίρνουν δικαιωματικά τον τίτλο του Άλμπουμ του μήνα.

Mental Devastation - The Delusional Mystery Of The Self (Part 1)

Βρισκόμαστε στο μεγάλο λιμάνι του Valparaiso, 120 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πρωτεύουσας Santiago.

• Η πόλη αυτή ήταν κάποτε γνωστή ως «το μικρό San Francisco» και «το κόσμημα του Ειρηνικού». Πριν τον 20ο αιώνα, ήταν δημοφιλέστατη στάση για τους ταξιδιώτες που πέρναγαν από τα στενά του Μαγγελάνου στο νότο.

• Εδώ φτιάχτηκε η πρώτη δημόσια βιβλιοθήκη της Χιλής κι εδώ κυκλοφορεί ακόμα η παλιότερη εφημερίδα ισπανικής γλώσσας στον κόσμο, η El Mercurio de Valparaiso.

• Demoniac και Mental Devastation: το 2021 ξεκίνησε και τελείωσε με top quality thrash metal από τη Χιλή. Καρμικό; Τυχαίο; Μήπως να σκάψουμε καλύτερα σε αυτήν τη σκηνή;


Ένα τραγούδι για τις Αλκυονίδες

Big Dead - Mary

Big Dead - "Mary"
Brisbane, Αυστραλία

Έχω σταμπάρει τους Big Dead από το 2019, αν και είναι αρκετά παλιότερη μπάντα. Το νέο τους single φέρνει ξανά στο προσκήνιο το ονειρικό και ρομαντικό alternative jazz rock τους, με τα πνευστά και τους jazzy ρυθμούς να δείχνουν έναν δρόμο και οι φωνές και τα synths έναν άλλον. Πρόκειται για ένα πολύ όμορφο υβρίδιο που συνολικά δεν αποποιείται των shoegaze εξελίξεων, ως προς την ατμόσφαιρα του. Ανυπομονώ για το επόμενο full length ώστε να πάρουν την περιποίηση που τους αξίζει!


Ο εξωτικός προορισμός του μήνα

Ecuador

Δεν έτυχε άλλη φορά να περάσει το τρένο μας από αυτήν την ωραία χώρα! Το Ecuador - αλλιώς Ισημερινός - είναι μια χώρα 17 εκατομμυρίων ανθρώπων και πρωτεύουσα την πόλη Quito. Η χώρα αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας των Incas αλλά και πριν από αυτόν τον πολιτισμό, υπάρχει πανάρχαια ανθρώπινη κινητικότητα από τις πολλές φυλές ιθαγενών της περιοχής. Στο Ecuador ανήκουν και τα νησιά Galapagos (photo) στον Ειρηνικό. Η οικολογική και βιολογική σημασία των νησιών «ανάγκασε» το Ecuador να γίνει η πρώτη χώρα στον κόσμο που το 2008 συμπεριέλαβε στο Σύνταγμα της ως ισότιμα τα δικαιώματα της Φύσης. Ένα σημαντικότατο παράδειγμα για όλους… Μας έφερε εδώ το σπηλαιώδες, αρχέγονο black metal των Winterstorm, το ντεμπούτο των οποίων ακούγεται σαν demo από τα early '90s, είναι όμως γεμάτο δύναμη και μυστήριο.


Pure Underground Love

Sect Mark - Promo MMXXIII

Sect Mark - Promo MMXXIII

Κατευθείαν από το ιταλικό underground και την πανώρια Ρώμη, οι Sect Mark παίζουν φλεγόμενο, παρανοϊκό hardcore. Γρήγορο, θορυβώδες, σούπερ αυθάδες και με τα πιο βρωμιάρικα φωνητικά της πιάτσας, αυτό το promo είναι ενδεικτικό του στυλ της μπάντας αλλά και το επερχόμενου full length τους. Τα τέσσερα τραγούδια εδώ - τρία δικά τους και μια διασκευή Nerorgasmo - είναι ενδεικτικά των αιχμηρών τους προθέσεων. Κυκλοφορεί ψηφιακά και σε κασέτα, ραντεβού στις καταλήψεις.


Ο ετήσιος απολογισμός του Underground Express

Το Underground Express φέτος απέκτησε τη δική του αυτόνομη ενότητα στις κριτικές του Rocking.gr, μπορείς λοιπόν ανά πάσα στιγμή να ανατρέξεις στα προηγούμενα ταξίδια του. Το 2021 έκανε 9 ταξίδια και πήγε σε 53 πόλεις από κάθε ήπειρο, έκανε συνεντεύξεις, σκάλισε όπως πάντα demo, reissues και ψάχτηκε με ασυνήθιστους προορισμούς. Ο Σπύρος Κούκας μας χάρισε τα φώτα του για το Rock Progressivo Italiano κι ο Αποστόλης Ζαμπάρας για το Underground Raw Black Metal, έγιναν μικρά άρθρα και σύντομες ανασκοπήσεις. Το καλοκαίρι μπήκε για ένα τρίμηνο service κι επέστρεψε δριμύτερο, ταχύτερο, δυνατότερο! Κοιτώντας τις δεκάδες κυκλοφορίες που παρουσίασε, παραθέτω όπως κάθε χρόνο κι ένα άτυπο top-5:

1. Papangu - Holoceno (avant prog)

2. Caligonaut - Magnified As Giants (symphonic prog)

3. Stick In The Wheel - Tonebeds For Poetry (experimental/folk)

4. Mental Devastation - The Delusional Mystery Of The Self (Part 1) (thrash metal)

5. Kali Trio - Loom (minimal/post/jazz)

Το underground, θολό όσο ποτέ άλλοτε ως προς τα όρια του, παραμένει ο αληθινός πνεύμονας κάθε αληθινής, ανεξάρτητης μουσικής έκφρασης. Συνεχίζουμε για τέταρτη ημερολογιακή χρονιά και όχι, δεν κουραστήκαμε ακόμα. Κι ο άτιμος ο πλανήτης μας είναι πολύ όμορφος, πολύ ζόρικος για να μην θέλεις να τον γνωρίσεις καλύτερα, έστω και απλά με τη φαντασία.

Πάμε για τη χρονιά της Τίγρης! 

  • SHARE
  • TWEET