Μάνος Πατεράκης: Τα καλύτερα άλμπουμ του 2019

Οι συντάκτες του Rocking.gr καταθέτουν τις προσωπικές τους λίστες με τα καλύτερα της χρονιάς

Από τον Μάνο Πατεράκη, 21/12/2019 @ 14:20

Μετά την παρουσίαση της συγκεντρωτικής λίστας του Rocking.gr με τις 30 καλύτερες κυκλοφορίες του 2019, σειρά έχουν οι προσωπικές επιλογές του κάθε συντάκτη.

(click στο εξώφυλλο κάθε κυκλοφορίας για να διαβάσετε την κριτική του Rocking.gr)

1
Idle Hands - Mana
Οι πεσιμιστικοί στίχοι, η '80s goth ηχώ, η heavy metal ενορχήστρωση και ένας προσωπικός χαρακτήρας που είναι αδιανόητο να υπάρχει σε ντεμπούτο. Η λέξη είναι η εξής μία: εθιστικό. Αποτελείται αποκλειστικά από χιτάκια 3-4 λεπτών, κάτι που είναι προσωπική υπέρβαση για αυτήν τη θέση.
2
King Gizzard And The Lizard Wizard - Infest The Rat's Nest
Ρε, υπάρχει πλανήτης Β. Η αποικία των King Gizz μακριά από τις psych βάσεις σε thrash metal αρχετυπικούς κανόνες δεν είναι ένα διαστρικό ταξίδι μα ένα μεταλλικό, αγνό κοπάνημα. Έχουμε και κάποιες στάσεις στη πορεία (βλ. σεμινάριο Sleep). Σάμπως όταν δίδασκαν garage ήταν οι εαυτοί τους; Μην απατάστε.
3
Funereal Presence - Achatius
Ο οσιομάρτυρας Ακάκιος καλείται πίσω στη ζωή και μέσα από τέσσερις μεγαλειώδεις συνθέσεις πρωτόλειου '90s black metal με σύγχρονη αισθητική περπατάει πάλι ανάμεσά μας. Ο ανατολικο-ευρωπαϊκός αέρας λυσσομανάει και το καταιγιστικό riffing εναλλάσσεται με λιγοστά cowbells και ήρεμα σημεία.
4
Big Business - The Beast You Are
Θηριωδία δύο ατόμων, ω riff της απόλυτης παράνοιας. Δύο άτομα είναι αρκετά, σπουδαία υπόθεση να κάνεις την πιο παράταιρη ροή μελωδίας απαραίτητη πάνω σε ένα rhythm-section τέρας. Η σημαντικότερη παρακαταθήκη των Melvis. Ακόμα κλαίμε για την ακυρωθείσα φετινή συναυλία.
5
Borknagar - True North
Η sci-fi διάσταση του Sham Mirrors, εδώ μεταλλαγμένη, ανθρώπινη και ζωσμένη σε ντρακάρ. Συγκινητικά ανατριχιαστικός, ο πραγματικός βορράς στην πλοήγηση δεν είναι ίδιος με τον μαγνητικό βορρά, γι' αυτό η απάντηση στην κουβέντα έπος της χρονιάς είναι το αζιμούθιο των Borknagar.
6
Soilwork - Verkligheten
Οι Soilwork δημιουργούν πια το πιο πιασάρικο metal εκεί έξω, έπειτα από την ηχητική στροφή των δύο τελευταίων δίσκων. Το death metal παρελθόν, οι ματιές σε ένα προοδευτικό μέλλον και το τεράστιο ταλέντο στις μελωδίες και το groove.
7
Magic Circle - Departed Souls
Μετά το heavy metal των '80s, φέτος κοίταξαν ακόμα πιο πίσω, στο proto-metal των '70s και διέπρεψαν για ακόμη μια φορά. Το κρύσταλλο της επικής φωνής του Radigan απογειώνει τη σκονισμένη παραμόρφωση της κιθάρας. Απογυμνωμένη, η ουσία των βασικών μοιάζει πιο κοντά στην αλήθεια.
8
Lucy In Blue - In Flight
Αδύνατο να διασπαστεί στα εξ ων συνετέθη, το άλμπουμ των Ισλανδών παράγει μουσικά την νοσταλγική αίσθηση της αιώρησης. Η ψυχεδέλεια των Lucy In Blue είναι όχι μόνο ταξιδιάρικη, μα επίσης έντονη και συναισθηματική, μέσα από μια σεμιναριακά οργανική ροή.
9
Alcest - Spiritual Instinct
Οι μουσικές των Alcest είναι ένα άγριο παραμύθι. Δύο-τρεις απλές αλλά απίστευτα λεπτομερώς ξεδιαλεγμένες ιδέες αποτελούν τον κορμό κάθε σύνθεσης. Έπειτα, οι post-rock κιθάρες, τα black metal μέρη, τα αιθέρια φωνητικά φτιάχνουν το εντυπωσιακό περιτύλιγμα που σε καθηλώνει.
10
Dream Theater - Distance Over Time
Συνθετικά, ό,τι καλύτερο έχει παρουσιάσει αυτή η μεγάλη μπάντα μετά το 2003. Σε μεγάλα κέφια και ήρεμοι πια, εστιάζουν εκεί που πρέπει: γράφουν κομματάρες σαν τα "Fall Into The Light", που θα διεκδικούσαν θέση σε άλμπουμ του μακρινού παρελθόντος. Δεν το περίμενα με τίποτα να βρίσκονταν εδώ.
11
Devin Townsend - Empath
Δίσκος ζωής για τον τρελαμένο Καναδό και το πιο πλούσιο άλμπουμ που ακούσαμε φέτος. Δεν υπάρχει τίποτα που δεν μπορεί να πετύχει η φωνή του και έχει βάλει σκοπό να το αποδείξει - όπως και το ότι μπορεί να ταιριάξει μεταξύ τους τα πιο αταίριαστα ή δύστροπα είδη.
12
Spirit Adrift - Divided By Darkness
Αν δεν ήταν αυτός, τότε το Crypt Sermon θα ήταν ο heavy metal δίσκος της χρονιάς. Όμως, οι Spirit Adrift, με το false παρελθόν τους, έβγαλαν ένα άλμπουμ πέραν των προσδοκιών. Απειλητικό, κοφτό, με μοντέρνες προεκτάσεις και στιβαρές δομές.
13
Big Thief - Two Hands
Αντί για το "Two Hands" θα μπορούσε να είναι κάλλιστα το "U.F.O.F.", αφού πρόκειται για τις δύο όψεις του ίδιου indie folk νομίσματος. Πάντα, η πιο γήινη και ακραιφνής εκδοχή θα έχει ένα μικρό προβάσιμα. Είναι και το "Not" στη μέση, καταλαβαίνετε.
14
Disillusion - The Liberation
Αν το μπασταρδεμένο melodic death μπορεί να γίνει ό,τι πιο πιασάρικο στους Soilwork, μπορεί να γίνει και ό,τι πιο βαθιά progressive στους Disillusion. Συνθέσεις με μεγατόνους ιδέες μέσα τους και ένα σοβαρότατο αποτέλεσμα που απαιτεί ξεκοκάλισμα.
15
Glen Hansard - This Wild Willing
Με τον υπερβολικά μίνιμαλ ζόφο του Nick Cave να μην με αγγίζει και τον ανεβασμένο Bill Callahan να κόβεται στη στροφή, βρήκα καταφύγιο στον πανέμορφα υποτονικό κόσμο του "The Wild Willing"...
  • SHARE
  • TWEET