Social Justice (Road) Warriors

...ναι, ξέρω ότι έχω πρόβλημα με τους τίτλους.

Από τον Ιάσονα Τσιμπλάκο, 19/05/2015 @ 11:55
Sup. Είδατε όλοι λοιπόν το "Mad Max" το Σαββατοκύριακο; Μα είστε τελείως μαλάκες; Τελοσπάντων, έχετε ακόμα καιρό θέλω να πιστεύω.

Εδώ δεν πρόκειται να εκθειάσω ή να κάνω κάποιο ρηβιού της ταινίας, αυτό το αφήνω για τον συνάδελφο την Πέμπτη, στο 7ρι μας. Εδώ ήρθα να μιλήσω για άλλο πράγμα σε σχέση με την ταινία χωρίς προφανώς να αναφέρω βασικά σημεία της πλοκής ή κάτι τέτοιο.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Σαν σκέφτεται κανείς τη σειρά ταινιών του Mad Max στον νου του έρχεται το post-apocalyptic στοιχείο και ακραία αυτοκινητοκυνηγητά στην έρημο. Επιφανειακά, δεν είναι λάθος, και με αυτά τα στοιχεία δεν είναι δύσκολο να υποθέσει κανείς πως απευθυνέται κατά κύριο λόγο σε ανδρικό κοινό, όπως και ταινίες όπως το "Pitch Perfect" απευθύνονται κυρίως σε γυναικείο κοινό. Σύμφωνοι; Δεν είπα πως μόνο άντρες μπορούν να δουν το ένα και μόνο γυναίκες μπορούν να δουν το άλλο, αλλά η λογική οδηγεί σε αυτό τον απλό, μαρκετίστικο, διαχωρισμό.

Mad Max: Fury Road

Και, στα μάτια μου τουλάχιστον, δεν υπάρχει κάτι κακό σε αυτό. Ο εμετός ξεκινάει από άλλου. Κάθε κοινωνική ομάδα, ανεξαρτήτως μεγέθους, νοοτροπίας ή φύλου έχει τους ακραίους του. Στενόμυαλοι, φανατικοί και γενικώς ηλίθιοι. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος περιγραφής, πρόκειται περί ηλιθίων. Εγώ θα ήθελα να μιλήσω για έναν πολύ συγκεκριμένο ηλίθιο όμως.

Στις 11 του μηνός, ανέβηκε ένα άρθρο με τίτλος «Why You Should Not See Mad Max: Feminist Road». Eίναι ένας εμετικός χείμαρρος λογοδιάρροιας από έναν -πιθανότατα μικροτσούτσουνο- άντρα που φωνάζει να μποηκοτάρουν την ταινία επειδή -απ' ό,τι φαίνεται, καθώς κρίνει μονάχα από τα τρέηλερ (δείγμα ηλιθίου #1)- η Charlize Theron εμφανίζεται πιο πολύ (ξαναλέω, στα τρέηλερ) από τον Τοm Hardy, ο Mad Max δεν φαίνεται να έχει κάποια σκηνή διαλόγου (πάλι, στο τρέηλερ) και γιατί η ηρωίδα της Theron έδωσε οδηγίες στον Μax. «Κανείς δεν δίνει οδηγίες στον Max!» (δείγμα ηλιθίου #2). Πατήστε πάνω στο άρθρο, είναι ένα πολύ ενδιαφέρον ανάγνωσμα.

Mad Max: Fury Road
 
Κοίτα να δεις, μπορεί να είμαι κάμποσο γυναικωτός, αλλά δεν παύω να έχω ένα τσουτσούνι, οπότε δε μπορώ σε καμία περίπτωση να μιλήσω για διάφορα φεμινιστικά, είμαι τελείως unqualified και πιθανόν να πετάξω και γω έναν χείμαρρο εμετικής λογοδιάρροιας. Αυτό που ξέρω είναι πως λατρεύω τις γυναίκες, τις φερόμαι με σεβασμό αλλά η κυρίως σχέση μου μαζί τους είναι μία διαρκής αίσθηση τρόμου που μου προκαλούν. Το θέμα είναι πως κάτι τέτοιοι καραγκιόζηδες -όπως ο εν λόγω συγγραφέας του άρθρου- με φέρνουν στα άκρα και θέλω να ντυθώ σουφραζέτα.

Κάντε στον εαυτό σας τη χάρη και ρίχτε μια ματιά στο about της σελίδας, που -ΓΙΑ OΝΟΜΑ- λέγεται «ReturnofKings.com». Πεθαίνω. Είναι τόσο τραγικά ηλίθιοι που με πιάνει νευρικό γέλιο. «Socialism, feminism, cultural Marxism, and social justice warriorism aim to destroy the family unit, decrease the fertility rate, and impoverish the state through large welfare entitlements». Aυτά αναφέρουν ως ένα από τα βασικά πιστεύω τους. Βέβαια, και οι ίδιοι social justice warriors είναι, αλλά ντάξει, ό,τι τους βολεύει.

Mad Max: Fury Road

Oι τύποι είναι προφανώς ηλίθιοι και εννοείται πως υπάρχουν και οι αντίστοιχες ηλίθιες ε. Οι άνθρωποι των άκρων, παρανοϊκοί και παρεξηγιάρηδες, υπερβολικοί και ενοχλητικοί όσο τίποτα. Σκάστε πια. Δεν είναι όλοι εναντίον σας, δεν είναι όλοι στην συνομωσία της καταπιέσης. Μιλάω και στους δύο.

Τέλοσπαντων, ναι, το "Mad Max" έχει κάμποσες εντυπωσιακά δυναμικές γυναικείες φιγούρες, και είναι καταπληκτικό. Δεν υπάρχει τίποτα κακό σε αυτό, δεν υπάρχει καμία υποβόσκουσα αντζέντα ή προπαγάνδα. Mad Max (Hardy) και Furiosa (Theron) έχουν εξαίσια δυναμική και συνεργάζονται άψογα για το κοινό στόχο που έχουν, που δεν είναι άλλο παρά η επιβίωση. Τρεχάτε.

Αυτά.

Until next time
-godspeed

I.T. The Rocking Raccoon

ps, έκανα πλέηλιστ, αλλα δεν μίλαγα, οπότε δεν σας τη δίνω γιατί δεν μετράει. Αυτή την Κυριακή όμως ραντεβού στις δέκα, στο Rocking Radio.
  • SHARE
  • TWEET