Ανούσια Παλίρροια

Κι εγώ που νόμιζα πως ήμουν μέσα στα πράγματα

Από τον Ιάσονα Τσιμπλάκο, 31/03/2015 @ 11:53
Χθες το βραδάκι καθώς κάζουαλη βόλταρα στα Ίντερνετς, πέφτω πάνω σε ένα από τα σπάνια facebook updates των Daft Punk. Tην προηγούμενη φορά που πρόσεξα νέο στάτους τους ήταν όταν κυκλοφόρησε εκείνο το τήζερ για το "Get Lucky", οπότε τους ψιλοπαίρνω στα σοβαρά όταν κάτι ανεβάζουν. «Tidal» λοιπόν έλεγε, και ένα λινκ. Το λινκ με οδήγησε σε μία αντίστροφη μέτρηση, και σαν μηδενίστηκε εμφανίστηκε μία Ασιάτισσα σε ένα πόντιουμ και άρχισε να μιλάει. Βαρέθηκα αμέσως και το 'κλεισα.

Το πρωί λοιπόν που ξύπνησα, είχε γίνει της πουτάνας και όλοι μίλαγαν για αυτό το «Tidal», που είναι λέει πράγμα που υπάρχει από τον Οκτώβριο, και είναι στην ουσία μία εναλλακτική, νορβηγική απάντηση στο Spotify. Την απάντηση αυτή θεώρησε πως αξίζε 56 εκατομμύρια δολάρια ο Jay-Z, τα οποία και έσκασε.

Τώρα λοιπόν έχουμε άααλλη μία υπηρεσία streaming που προσπαθεί να πάρει τα λεφτά μας. Πάντα αναφερόμενος σε αυτά που έχουν «παγκόσμια» εμβέλεια έχουμε τα: Spotify, Tidal, Google Play Music, κάτι που ετοιμάζεται από το YouTube και κάτι που ετοιμάζεται από την Apple. Θεωρητικά μιλώντας, ο υγιής συναγωνισμός μόνο καλό μπορεί να κάνει στον απλό πελάτη, αλλά έλα που προβλέπω να καταντάει ένα μπουρδέλο και μισό η όλη ιστορία. Κάθε μία από αυτές τις εταιρείες -οι τρεις των οποίων έχουν στην ουσία απεριόριστο κεφάλαιο*-  θα καταλήξουν να κυνηγάνε με τα χιλιοδόλαρα ανά χείρας τις δισκογραφικές για αποκλειστικότητες και πρόωρες κυκλοφορίες.

Αντί να σκάνε λοιπόν λεφτά να φτιάξουν υποδομές και βασικά λειτουργικά στοιχεία ώστε να βγουν πάνω από τον άλλο και να προσφέρουν μία υπηρεσία που θα προτιμάει ο χρήστης γιατί είναι απλά καλύτερη, όλο το χρήμα θα πηγαίνει στο ποιος θα έχει το νέο χιτάκι του τάδε πρώτος, στην ουσία προσπαθώντας να εκβιάσουν τον τίμιο πελάτη να έχει ακάουντ σε πάνω από μία υπηρεσία. Βέβαια, στην εξίσωση δεν έχει μπει η πειρατεία ακόμα, αλλά αυτό είναι συζήτηση για άλλη μέρα.

Εγώ προσωπικά βαριέμαι τραγικά, και παρά τα όποια μειονεκτήματα του Spotify, δεν θα αλλάξω γιατί έχω βολευτεί και είμαι τεμπέλης. Ποιος ξαναφτιάχνει τις πλεηλίστ του;** Ήθελα να εστιάσω λιγάκι στη συνέντευξη Τύπου για αυτό το Tidal. Σε κάτι που θύμιζε τη μουσική βερσιόν των "Expendables", μαζεύτηκε η παρέα του Jay του Ζ και λάνσαραν τη νέα υπηρεσία. Madonna, Daft Punk, Alicia Keys και άλλοι, ήρθαν να υποστηρίξουν τη νέα προσπάθεια να βγάλει και άλλα λεφτά ο Ζ. Ήταν και ο Kanye, αλλά από τη στιγμή που δεν είπε καμιά φανφάρικη αρλούμπα, γιατί να ασχοληθούμε;

Η υπηρεσία υποτίθεται διαφέρει για δύο λόγους. Πρώτον, ανήκει λέει σε καλλιτέχνες, οπότε θα είναι διαφορετικά λέει τα πράματα. Την τελευταία φορά που κοίταξα, πάντως, περισσότερο μπιζνεςμαν ήταν ο κύριος Ζ παρά καλλιτέχνης, αλλά άντε να μου βρει κάποιος τη λεπτή εκεινή γραμμή. Δεύτερον, θα μιλάμε για υψηλής ποιότητας streaming. Εκεί μπαίνουμε σε άλλα μονοπάτια και για το πόσο εικονική και ανούσια σαν δήλωση είναι αυτή. Καλή η «υψηλή ποιότητα» και τα «lossless», αλλά καμία σημασία δεν έχουν αν το μέσο με το οποίο το αναπαράγεις είναι για τα μπάζα. Δεν πα να στρημάρεις χρυσό δίσκο που γυρνάει πάνω στον κώλο της Καρντάσιαν, άμα το ακούς από ηχεία λάπτοπ, πάλι σαν τον Kanye West θα ακούγεται.

Αυτά.

Όπως θα συνηθίζω, πάρτε και την πλέηλιστ της εκπομπής της Κυριακής, και αν βαριέστε να πάτε να την ακούσετε στο Spotify, ακολουθεί η επιλεγμένη λίστα σε αρίστης ποιότητας φωτογραφία.



Ραντεβού την άλλη Κυριακή; Ναι, στις 22:00.

Eπίσης, περάστε μία βόλτα από το facebook, να γίνουμε φίλοι.

until next time
-godspeed

I.T. The Rocking Raccoon

*άσε που YouTube και Google Play ανήκουν και οι δύο στην Google Inc., οπότε δεν έχω ιδέα τι νόημα έχει αυτό.

** είμαι σίγουρος πως θα υπάρχει τρόπος να τα κάνω εξπόρτ κάπως, αλλά σήριουσλη, βαριέμαι.
  • SHARE
  • TWEET