Rock Culture #4: Californication - You can't always get what you want

15/09/2011 @ 14:06
To rock δεν είναι μόνο μουσική. Στις αμέτρητες εκφράσεις του, άγγιξε άλλες μορφές τέχνης, μεταμόρφωσε επαγγέλματα, γέννησε τεχνοτροπίες, έδωσε ρυθμό στην ιστορία, εμπνεύστηκε και ενέπνευσε: δημιούργησε μια ολόκληρη κουλτούρα με ποικιλία και δυναμική. Το Rocking.gr, στη νέα στήλη του που βαφτίσαμε «Rock Culture», θα παρουσιάσει μια σειρά από άρθρα, αφιερώματα και συνεντεύξεις, με κεντρικό άξονα αυτή τη rock κουλτούρα, σαν τμήμα της πολιτιστικής δημοκρατίας της λεγόμενης «pop culture». Θέλουμε να αφηγηθούμε τη μυθολογία της μουσικής που αγαπάμε, να αναζητήσουμε την αλληλεπίδρασή της με άλλες τέχνες, με την ιστορία, με την καθημερινότητα. Θέλουμε να μετρήσουμε τα πολιτιστικά της τέκνα και να μοιραστούμε τις απίστευτες εξιστορήσεις που έκαναν το rock ένα πολιτιστικό φαινόμενο.

Seasons in the LA abyss

Writer's block. Αυτό φοβόταν στο "Annie Hall" ο Woody Allen πως θα πάθαινε μεταξύ των άλλων αν άφηνε την ασφάλεια της ΝΥ για τα θέλγητρα του LA, καθώς όντας συγγραφέας, η μουντάδα της μεγαλούπολης (ακόμη και αυτής της κοσμοπολιτικής μεγαλούπολης) είναι πάντα πιο δημιουργική από τον ήλιο, το surf και τα κορίτσια της Venice Beach. Writer's cockblock (!) θα έπρεπε να έπαθε και ο δημιουργός του Dawson's Creek (του τρισάθλιου αυτού πονήματος που είδατε και στην Ελλάδα με τον τίτλο "Νεανικές Ανησυχίες"), Tom Kapinos, και αποφάσισε να εξιλεωθεί, φτιάχνοντας μια σειρά, μέσα στην πολιτική ανορθογραφία, όπως είναι το "Californication" που θα παρουσιάσουμε στο Rock Culture αυτού του τεύχους.

Writer's block έπαθε και ο Hank Moody (David Duchovny), ο κεντρικός χαρακτήρας της σειράς, καθώς διάλεξε να αφήσει την ασφάλεια και την ηρεμία της ανατολής για να ταξιδέψει και να μετοικήσει σε εκείνο το ποδάρι των Η.Π.Α., που πραγματικά τα όνειρα δεν έχουν ταβάνι. Χάνοντας την έμπνευσή του, χάνει και την αυτοπεποίθηση του. Ήδη από το πρώτο επεισόδιο δηλώνει «I have a crisis of faith», η πίστη του τον έχει εγκαταλείψει. Και κάπου εκεί, εκεί που ήταν στην κορυφή του κόσμου, εκεί που τα είχε όλα, τον εγκαταλείπει και Εκείνη (στον ρόλο της Karen η κουκλάρα Natascha McElhone). Η μοναδική, η μόνη. Και πέφτει. Πέφτει στα μάτια της, πέφτει στα γόνατά του, πέφτει και στον Καιάδα των καταχρήσεων. Δυστυχώς για εκείνον, η πτώση πονάει πολύ. Ευτυχώς για εμάς, έχει πολλή πλάκα. Καλωσορίσατε λοιπόν στον κόσμο του "Californication", με ένα χαρακτήρα, δοκιμασμένο από την ζωή, που «probably won't go down in history, but will most probably go down on your sister».

Hankie California

Για αρχή, το "Californication", λόγω του γνωστού δίσκου των συντοπιτών Peppers, είχε θέματα, ήδη από τη γέννησή του, με το νόμο. Οι «πιπεριές» υποστήριζαν πως η «καλιφορνιοποίηση» είναι λέξη δικής τους επινόησης, αλλά οι δικηγόροι της σειράς βρήκαν και μια παλαιότερη χρήση της και έτσι κατάφεραν να βαφτίσουν τις περιπέτειες του Moody καταλλήλως, καθώς από τη μια το ρήμα fornicate σημαίνει «απαυτώνω», και από την άλλη όλες οι περιπέτειες του σύγχρονου rock αντιήρωα λαμβάνουν χώρα στο LA, την πόλη που έχει κάτι από την ψυχή σου από τη στιγμή που πατήσεις το χώμα της.

Hank fucks them all

Με τέτοιο όνομα και με την εναρκτήρια σκηνή να είναι ευθεία παραπομπή στο "The Big Chill" του 1983 (εμβληματική ταινία των '80s που έφτιαξε μια γενιά ηθοποιών), καθώς ο Hank εξομολογείται στο Θεό εντός του οίκου Του πως έχει χάσει την πίστη του, ενώ μια ξανθιά κουκλάρα καλόγρια τον... εξομολογεί γονατιστή, ακούγοντας παράλληλα τη χορωδία να τραγουδά πως «δε μπορείς πάντα να έχεις αυτό που θες» (και την οποία μπορείτε να δείτε εδώ), ε δεν ήθελαν και πολύ οι απανταχού κριτικοί να το γδάρουν: οι κριτικές του πρώτου κύκλου, αν και εξακολουθεί να παραμένει ο καλύτερος, ήταν αποκαρδιωτικές. Τι να πεις όμως για μια σειρά, στην οποία ο πρωταγωνιστής πηδάει, πίνει, πηδάει, βρίζει, πηδάει, γίνεται λιώμα και κάνει ό,τι μπορεί για να κάνει την αγία αμερικανική οικογένεια να αλλάξει κανάλι; Ειδικά από τη στιγμή που στα πρώτα επεισόδια «περνάει ένα χέρι» μια ανήλικη, η οποία τον γρονθοκοπά κατά τη διαδικασία, μόνο και μόνο για να ανακαλύψει στη συνέχεια (πέρα από την ηλικία της) ότι είναι κόρη του μέλλοντα συζύγου της πρώην γυναίκας του; Μύλος... Από την πρώτη σεζόν, λοιπόν, ο Hank έχει κερδίσει τη συμπάθειά μας, αλλά και το ενδιαφέρον μας, καθώς τον παρακολουθούμε να κάνει το ένα λάθος πίσω από το άλλο, προσπαθώντας να σώσει την πιο ρομαντική αγάπη που θα δούμε σε αντρική σειρά, αλλά και τον εαυτό του.

With a little sex from my friends

Συμπαραστάτες σε αυτή του την προσπάθεια θα είναι ο κολλητός του φίλος και ατζέντης, Charlie Runkle (Evan Handler), σε ένα comic relief χαρακτήρα που κλέβει συχνά τις εντυπώσεις, αλλά και μια πλειάδα από στάρλετ, πορνοστάρ, και ανθυπομοντέλα που θα βρεθούν στο διάβα του, πρόθυμες όσο ποτέ. Η Σισύφεια ανάβασή του και πορεία προς την εξιλέωση θα γκρεμίζεται κάθε φορά, καθώς πάντοτε θα φαίνεται λίγος και ανεπαρκής μπροστά στη «μεγάλη λευκή φάλαινα» της καρδιάς του, που πάντοτε θα τον ατενίζει από το θρόνο της, όμορφη και απόλυτη όσο καμία από τις διάφορες που θα περάσουν από το κρεβάτι, το αυτοκίνητο, το περβάζι, το παγκάκι, την κουζίνα, τον κήπο κτλ. του. Ο Hank δεν είναι ο συνειδητοποιημένα womanizer Charlie Sheen του "Two And A Half Men", ούτε ο αφελώς γοητευτικός Joey Tribbiani των "Friends", ούτε καν ο επαγγελματίας αισθηματίας Barney Stinson του "How I Met Your Mother". Είναι ένας άνθρωπος που φλέγεται εσωτερικά και προσπαθεί να πυροσβέσει την απώλειά της μούσας του με το τρίπτυχο γυναίκες / ποτά / ναρκωτικά, όντας μόνιμα αξύριστος και μαυροφορεμένος. Α, και ας μην ξεχάσουμε και το σημαντικότερο. Όλα αυτά υπό την επήρεια του μεγαλύτερου ναρκωτικού: του rock 'n' roll.

You hanked me all night long

Ναι, το "Californication" είναι η πιο rock σειρά όλων των εποχών, καθώς όσο κι αν προσπάθησε όλο το Rocking team, δε μπόρεσε να καταγράψει το σύνολο των rock αναφορών που περιέχει στις τέσσερις μέχρι τώρα σεζόν του. Τα βιβλία του Hank είναι τίτλοι άλμπουμ των Slayer, την ίδια ώρα που όλοι οι χαρακτήρες χρησιμοποιούν ολόκληρους στίχους από τραγούδια (γνωστή η διαφωνία του με την ενδεχομένως ωραιότερη γυναίκα που πέρασε από τη σειρά, την Michelle Lombardo δηλαδή, αναφορικά με το αν το "Suicide Solution" είναι του Ozzy ή των Sabbath, σε μια σκηνή ανθολογίας που μπορείτε να παρακολουθήσετε εδώ). Όταν ο Hank κάνει πρόταση γάμου στην Karen, εκείνη του απαντά «Judas Priest Hank», ενώ η ίδια όταν ήταν μικρή δήλωνε ερωτευμένη με τον Chris Cornell. Η κόρη του, Becca (Madeleine Martin), παίζει Guitar Hero αλλά και κιθάρα και δε διαλέγει κάποιο pop κομμάτι: αποδίδει σε ένα συγκινησιακά φορτισμένο επεισόδιο το "Only Women Bleed" του Alice Cooper. Ο καθηγητής που είχε σχέση με την Karen είχε γράψει ένα βιβλίο με τίτλο "Crack The Skye", ενώ στο δωμάτιο της Becca παίζουν αφίσες Slipknot, Avenged Sevenfold και Cradle Of Filth. Ποιός θα πουλήσει κιθάρα στον Hank; Μα ο Zakk Wylde αυτοπροσώπως, σε ένα από τα επεισόδια! Ο παραγωγός στου οποίου το σπίτι μένει ο Hank, όταν τον διώχνουν από το σπίτι του, φοράει t-shirt Motley Crue και ο μύθος λέει ότι τα σκηνικά που λαμβάνουν χώρα (όπως για παράδειγμα όταν πυροβολεί με καραμπίνα για να σταματήσει η μπάντα) είναι πραγματικά σκηνικά από γνωστό μουσικό παραγωγό. Επίσης, η ταινία που έγινε από το βιβλίο του Hank λέγεται "Crazy Little Thing Called Love" από το τραγούδι των Queen και όταν ο Hank έχει πάθει writer's block και αργεί να βγάλει το επόμενο βιβλίο, ο τύπος το παρομοιάζει με το "Chinese Democracy". Ο Hank οδηγεί μια Porsche με μόνιμα σπασμένο το ένα φανάρι, αναφορά ίσως στους Wallflowers (του γιου του Dylan) και το κομμάτι τους "One Headlight" αλλά και στο εμβληματικό αυτοκίνητο που κάνει και αυτό την εμφάνισή του στο "The Big Chill". Σας έπιασε το κεφάλι σας; Θα μπορούσαμε να συνεχίζουμε για ώρες, καθώς σε κάθε επεισόδιο υπάρχουν αναφορές από Pink Floyd και Led Zeppelin, μέχρι Obituary και Mastodon. Και φυσικά από μια τέτοια λίστα απαρίθμησης δε θα μπορούσε να λείπει η εναρκτήρια σκηνή της τέταρτης σεζόν, όπου ο Hank αποφυλακίζεται και περιπατάει αργά, σέρνοντας το coolness του στο πάτωμα, σα δαρμένος κροταλίας της ερήμου, την ίδια ώρα που το λασπωμένο riff των Alice In Chains και του "Check My Brain" επαναδομεί το ραχοκοκαλιά και το σβέρκο κάθε rock τηλεθεατή. Σκηνή ανθολογίας, που μπορείτε να απολαύσετε εδώ.

The sound of hankness

Φυσικά από μια τέτοια σειρά δε θα μπορούσαν να λείπουν τα εξαιρετικά soundtrack, τα οποία ευτυχώς δεν είναι και τόσο προφανή, όσο οι αναφορές της ίδιας της σειράς. Στις τέσσερις συλλογές που έχουν κυκλοφορήσει για τις τέσσερις σεζόν που έχει μέχρι σήμερα η σειρά, θα μπορέσουμε να βρούμε από χιτάκια των Black Sabbath και κομμάτια του αγαπημένου του Kapinos, Warren Zevon, μέχρι ψαγμένες διασκευές και διαμαντάκια του alternative χώρου. Βλέποντας τη σειρά και ακούγοντας τις μουσικές στο βάθος, ο κάθε θεατής θα κάνει την κίνηση να αναζητήσει την ηχητική επένδυση της σειράς, καθώς ακόμα και εκεί ο δημιουργός δείχνει πως έχει κάνει επιλογές με μεράκι και φαντασία.

No you can't...

Ποτό, ναρκωτικά, πρόθυμες γυναίκες, σεξ, χιούμορ και rock 'n' roll. Μπορεί ο Robert Plant να έλεγε πως το metal έδιωξε το sex από τη μουσική, και εγώ θα προσθέσω πως η πολιτική ορθότητα των Αμερικανικών sitcom των '90s αφαίρεσε την καφρίλα από τις οθόνες μας, αλλά ευτυχώς τα '00s μαζί με το meta-humor έφεραν και την αυτού μεγαλειότητα, τον κύριο Hank Moody στις οθόνες μας, να πασχίζει για την απόλυτη αγάπη, περνώντας από κρεβάτι σε κρεβάτι και από κατάχρηση σε καφρίλα. Και ναι, ας μην κρυβόμαστε: η ζωή του είναι η ζωή που θα ήθελε να ζήσει ο καθένας μας για λίγο (ή και για πολύ), σε μια από τις ομορφότερες πόλεις του κόσμου, παρέα με εκλεκτούς φίλους και εκλεκτότερες γυναικείες παρουσίες.

Βλέποντάς τον αντικρύζουμε ένα άνθρωπο κυματοδαρμένο, ξεφτιλισμένο, απεκδεδυμένο από κάθε αξιοπρέπεια, να καπνίζει το τσιγάρο του με μαγκιά και να στέκεται στο ύψος των περιστάσεων, ακόμα και (ή ίσως τότε κυρίως) όταν αυτές είναι γονατισμένες μπροστά του. Και σίγουρα ο καθένας θα σκεφτόταν να ήταν και αυτός κάπου εκεί, στους τόνους alcohol, την συννεφιά των μπάφων, την έκσταση των ναρκωτικών, την καύλα των γυναικών - να έκανε δηλαδή μια ζωή πιο rock 'n' roll, οδηγώντας όχι μόνο στο όριο, αλλά ξεπερνώντας το και αυτό και πέφτοντας από το γκρεμό των ηδονών.



Ο Hank Moody, ναι, είναι ένας απόλυτα rock 'n' roll αντιήρωας, στα πλαίσια ενός εξιδανικευμένου Morrison ή ενός ωραιοποιημένου χαρακτήρα του Bukowski, με πολλή από τη λατρεία του ποδόγυρου της κλασικής rock σκηνής, ο οποίος προσπαθεί να παραμείνει cool, όταν έχει χάσει τα πάντα και όταν όλα γύρω του καταρρέουν. Δεν είναι ο καλύτερος, δεν είναι ο ομορφότερος, δεν είναι ο εξυπνότερος. Είναι αυτός, έχει το μεγάλο του στόμα και το αντίστοιχο υπερδραστήριο πουλί και παλεύει να ξανανέβει με νύχια και με δόντια στην κορυφή, εκεί που ήταν κάποτε και εκεί που είχε τα πάντα, για να βρει τη ΜΙΑ, εκείνη που ο κάθε άντρας ψάχνει και ο κάθε άντρας καταλήγει. Στην πορεία μπορεί να στηρίζεται σε βυζιά και κώλους (και να βλέπει εφιάλτες με πισίνες και γυναίκες να τον πνίγουν), σε ναρκωτικά και alcohol, σε φίλους και μουσική, αλλά ποτέ δεν χάνει το χιούμορ του και την πίστη του. Γιατί ξέρει πως τελικά ισχύει το παλιό γνωμικό:

You can't always get what you want
But if you try sometimes well you just might find
You get what you need

Λουκιανός Κοροβέσης


  • SHARE
  • TWEET