Evoken

Hypnagogia

Profound Lore (2018)
Από τον Θεοδόση Γενιτσαρίδη, 03/12/2018
Μελοδραματικό, σκοτεινό, σκληρό, βαρύ, αργό και πένθιμο

Μιλάμε για ένα συγκρότημα το οποίο υπάρχει 25 χρόνια. Είναι οι πρωτεργάτες όσο αφορά τις ΗΠΑ για το αρκετά βαρύ και ακραίο είδος που ακούει στο όνομα Funeral Doom. Ουσιαστικά ανήκουν στην κλίκα των συγκροτημάτων που ξεκίνησαν το ιδιόρρυθμο και αρκετά ευρύ από πολλές απόψεις είδος του Death Doom. Δεν είναι για όλα τα γούστα, ούτε καν για όλους τους φίλους τους doom. Είχαμε χρόνια να ακούσουμε κάτι από αυτούς. Το "Alta Mors" κυκλοφόρησε έξι χρόνια πριν. Φέτος έρχονται γεμάτοι σκοτάδι και παρουσιάζουν ένα μαύρο, λυπημένο και πολύ βρώμικο doom που πραγματικά συναρπάζει. Ο ήχος τους περιέχει πολύ ατμόσφαιρα από τη δεκαετία του '90 με απίθανα ξεσκισμένα σάπια φωνητικά που ακολουθούν πλήκτρα, κιθάρες και βιολιά. Αν το περσινό "Mirror Reaper" των Bell Witch σας άρεσε, αυτό σίγουρα δεν θα σας περάσει αδιάφορο.

Bandcamp

  • SHARE
  • TWEET
  • The Necks

    Body

    Northern Spy (2018)
    Από τον Θεοδόση Γενιτσαρίδη, 05/12/2018
    Υπνωτικός πειραματισμός με jazz υπόνοιες και ambient ατμόσφαιρα

    Τους γνώρισα πέρσι με το "Unfold" και μου έκαναν τόσο καλή εντύπωση που πήγα αρκετά πίσω (υπάρχουν από το 1987) στην τεράστια δισκογραφία τους (πάνω από 20 δίσκους, live και συλλογές) και βρήκα ως πιο ενδιαφέροντα τα "Hanging Gardens", "Aether" και "Drive By". Κάθε δίσκος τους είναι αρκετά διαφορετικός από τον άλλον και αυτό τους κρατά ακόμα ζεστούς και ζωντανούς καλλιτεχνικά. Το τρίο με τα πιάνο, κρουστά και κοντραμπάσο (έχει και κιθάρα φέτος) εδώ ακούγεται ακόμα πιο μίνιμαλ, με έντονες επαναλήψεις και συνεχόμενο πειραματισμό στο ένα και μοναδικό κομμάτι (ας πούμε) που ακούς επί 56 λεπτά. Το πιάνο είναι ο κυρίαρχος, αλλά η κιθάρα κάνει τη διάφορα, πάντα με εντυπωσιακό συνοδοιπόρο τα απίθανα κρουστά και τον σταθερά καλό αέρα του μπάσου. Αλλάζει πολλές φορές, ανεβαίνει εντυπωσιακά και στο τέλος γαληνεύει. Ακούστε το.

    Bandcamp

  • SHARE
  • TWEET
  • Poets Of The Fall

    Ultraviolet

    Insomniac (2018)
    Από τον Αντώνη Μαρίνη, 18/12/2018
    Γνώριμες, καλοστημένες φθινοπωρινές alt-rock μελωδίες

    Πιστοί στο ραντεβού τους, μετά από ακριβώς δύο χρόνια δισκογραφικής απουσίας, οι Φινλανδοί επιστρέφουν με την όγδοη ολοκληρωμένη δουλειά τους. Ο ήχος παραμένει εναλλακτικός στη βάση του, με την ταμπέλα του μελωδικού rock να ταιριάζει γάντι και τις, καλώς εννοούμενες, pop λεπτομέρειες να αυξάνονται σε σύγκριση με το πρόσφατο "Clearview". Προς αποφυγή παρεξηγήσεων, δεν υπάρχει ουσιαστική διαφοροποίηση στο ύφος, ούτε στην ποιότητα των συνθέσεων. Οι αλλαγές έχουν περισσότερο να κάνουν με την παραγωγή, ενώ οι μετρημένες αδύναμες στιγμές μοιάζουν ως κάτι απολύτως φυσιολογικό. Τα χαρακτηριστικά φωνητικά του Marko Saaresto κυριαρχούν ως συνήθως, με τις ραδιοφωνικού μεγέθους μελωδίες και την contemporary-AOR αίσθηση να ακολουθούν από κοντά. Τα "Dancing On Broken Glass" και "False Kings" δικαίως επιλέχθηκαν ως singles, με το δεύτερο να στέκεται άξια δίπλα στις μεγαλύτερες επιτυχίες του σχήματος. Από τα υπόλοιπα υποψήφια ξεχωρίζουν το "Standstill", που κουβαλάει λίγο αέρα από την προηγούμενη δεκαετία, και το πανέμορφο "Choir Of Cicadas".

    Το ακούτε μέσω Spotify.

  • SHARE
  • TWEET
  • Portrayal Of Guilt

    Let Pain Be Your Guide

    Holy Roar (2018)
    Από τον Θεοδόση Γενιτσαρίδη, 20/12/2018
    Εξαιρετικά βίαιο screamo

    Ακούμε ένα εξαιρετικά μοντέρνο και βίαιο screamo που έχει εμπλουτιστεί με τις πιο άγριες πτυχές του sludge αλλά και του black metal. Φυσικά και διατηρεί διάφορα κυρίως punk στοιχεία του post-hardcore αλλά δεν μένει εκεί. Απίθανα περίπλοκα τύμπανα, ατμόσφαιρες που δεν έχεις ξανακούσει στο είδος και γαμάτες εκρήξεις. Προκαλεί αίσθηση αγωνίας. Έχει αρνητικότητα, αλλά τα σε Converge στυλ γυρίσματα του σε ησυχάζουν. Φωνητικά κάθε είδους από όλα τα είδη που ανέφερα παραπάνω. Ακραία brutal και εμετικά ουρλιαχτά έως και ξεσκισμένες τσιρίδες. Είναι από τα πιο ακραία πράγματα που θα ακούσεις φέτος.

    Bandcamp

  • SHARE
  • TWEET
  • Ostraca

    Enemy

    Skeletal Lightning (2018)
    Από τον Θεοδόση Γενιτσαρίδη, 24/12/2018
    Όμορφο και σκληρό screamo

    Ήταν στις περσινές underground επιλογές μου. Θα μπορούσε να είναι πάλι στα υπόγεια. Είναι μια post-hardcore άποψη screamo μουσικής. Είναι σίγουρα μια από τις καλύτερες ενεργές μπάντες του είδους. Χάνουν λίγο την metal σκληράδα του προηγούμενου δίσκου αλλά αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό καθώς διατηρούν αυτή την εξαιρετικά όμορφη βιαιότητα. Ωμός και δυνατός ήχος ο όποιος αναμειγνύεται με μελωδίες και κορυφώσεις. Το κομμάτι "Nemesis" είναι καταπληκτικό, όχι ότι το "Crisis" πάει πίσω.

  • SHARE
  • TWEET
  • 揺らぎ[Yuragi]

    Still Dreaming, Still Deafening (EP)

    Flake Sounds (2018)
    Από τον Θεοδόση Γενιτσαρίδη, 27/12/2018
    Γιαπωνέζικο, ονειρικό και θορυβώδες

    Απανωτά post-rock κρεσέντο. Απίστευτα όμορφα dream pop γυρίσματα. Φοβερά θορυβώδες shoegaze γροθιές. Υπέροχα και ονειρικά φωνητικά. Αυτός ο μίνι δίσκος είναι πραγματικά καλός. Η δουλειά στα έγχορδα είναι εντυπωσιακή. Ίσως η Ιαπωνία να κρατά ζωντανή ακόμα τη shoegaze μουσική, όσο κανένας άλλος. Είναι ταξιδιάρικο, ιδιαιτέρως ρομαντικό, ίσως και μελαγχολικό. 

    Spotify

  • SHARE
  • TWEET