ΦΑΚΑ

Κρίση Πανικού

Self Released (2020)
Τραγούδια για τα «κανονικά παιδιά»
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Η θρυλική και τόσο επιδραστική ελληνόφωνη ροκ σκηνή των '90s αποτελεί πηγή έμπνευσης μέχρι και σήμερα για τις νεαρές μπάντες. Κάπου ανάμεσα στον ήχο των Ξύλινων Σπαθιών και της αισθητικής των τραγουδιών του Παύλου Σιδηρόπουλου μια παρέα φίλων από την Πάτρα αντιλήφθηκε πως αν και εν έτη 2020 αυτό το είδος της ειλικρινούς ροκ τους εκφράζει. Δημιουργήθηκαν τους πρώτους μήνες του 2015 από τον Πάνο Γεωργόπουλο και το Δεκέμβρη της ίδιας χρονιάς κυκλοφόρησε ο πρώτος τους δίσκος (EP) σε ανεξάρτητη παραγωγή με τίτλο "Ψάξε Να Κρυφτείς". Από τότε μετράνε πολλά live στην Πάτρα αλλά και σε άλλες πόλεις, έχοντας μοιραστεί τη σκηνή με καταξιωμένους καλλιτέχνες της ελληνικής ροκ και όχι μόνο σκηνής. Φέτος, μετά τη συνεργασία τους με τον Μάριο Νταβέλη στο τραγούδι τους "Καλώς 'Ηρθες Στον Παράδεισο" ακολούθησαν τους Fundracar σε μια σειρά συναυλιών που πραγματοποιήθηκαν πριν από λίγο διάστημα. Εκεί, είχαν την ευκαιρία να μπλεχτούν με τους ήχους αυτής της multi-culti κολεκτίβας και να μας παρουσιάσουν τον καινούργιο τους δίσκο ο οποίος έχει παραχθεί με κόπο και θυσία, όπως για τις περισσότερες εγχώριες μπάντες, "Κρίση Πανικού".

Θέλω να πιστεύω ότι όλοι μας είχαμε μια μπάντα στο λύκειο που έπαιζε σε καταλήψεις, σε αυτοδιαχειριζόμενους χώρους ή στη γιορτή για τη λήξη της σχολικής χρονιάς. Φανταστείτε λοιπόν ότι οι ΦΑΚΑ είναι αυτή η μπάντα του λυκείου της οποίας τα μέλη μεγάλωσαν, σαν «κανονικά παιδιά» που έλεγαν και οι Τρύπες, έπιασαν δουλειές ή σπούδασαν και ήρθαν αντιμέτωποι με τον αποπνικτικό αγώνα δρόμου που λέγεται ζωή. Όπως λένε οι ίδιοι γράφουν μέσα σε τέσσερις λευκούς τοίχους punk rock κομμάτια που συμβολίζουν τη χαμένη τους αθωότητα και αφηγούνται κρίσεις πανικού μέσα από ένα ορχηστικό κοκτέιλ νεανικής εκτόνωσης. Το τραγούδι τους "Κρίση Πανικού" χτίζεται πάνω σε μια καθαρή μπασογραμμή και καθορίζεται από τα δυναμικά φωνητικά που οργιάζουν στο μικρόφωνο, όσο η κιθάρα φλερτάρει μ' ένα σόλο δίνοντας rock 'n' roll διάθεση στη μελωδία. Τα τραγούδια τους στηρίζονται σε μεγάλο βαθμό στους στίχους καθώς μέσω των ελληνικών μπορούν να εκφραστούν και να περάσουν άμεσα το μήνυμα τους σε ακροατές με ηλικίες παρόμοιες με τις δικές τους που πιθανόν να περνάνε τα ίδια ζόρια και να βιώνουν παρόμοιες εμπειρίες μ' αυτούς. Η φάση των ΦΑΚΑ έχει να κάνει με τον κοινωνικοπολιτικό στίχο, με το γρήγορο ρυθμό και με τον πανικό που προκαλείται στον απόηχο των μουσικών τους οργάνων. Η '90s αισθητική είναι καταφανής σ' όλο τον δίσκο και κορυφώνεται στο κομμάτι "Δεν Είμαι Από Εδώ" στο οποίο πρωταγωνιστούν τα πλήκτρα δίνοντας μια trippy σύγχρονη αίσθηση στη μελωδία τους.

Αν αυτά που ειπώθηκαν μέχρι τώρα δεν είναι αρκετά για να σας πείσουν και να ακούσετε ολόκληρη την "Κρίση Πανικού" δώστε την ευκαιρία σ' ένα μόνο κομμάτι. Ανάμεσα στα μικρής διάρκειας έντονα ξεσπάσματά τους βρίσκεται και το τραγούδι "Δεν Ξεχρεώνω" στο οποίο συμμετέχει ο Δημήτρης Πουλικάκος. Τα μέλη του συγκροτήματος έχουν εκφράσει την αγάπη τους για τον θείο Νώντα καθώς έχουν μοιραστεί τη σκηνή μαζί του παλιότερα και έρχονται σήμερα μέσω αυτού του αισθαντικού μπλουζ να φυλακίσουν ένα κομμάτι από την ιστορία του στη δισκογραφία τους. Το ζουν σιδηροπουλικά κι αυτό δεν είναι παλιομοδίτικo, μα πηγαίο νεανικό ροκ.

  • SHARE
  • TWEET