String Cheese Incident

One Step Closer

InsideOut (2005)
12/11/2005
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Οι String Cheese Incident δημιουργήθηκαν στο Colorado των Ηνωμένων Πολιτειών και από το ξεκίνημα της πορείας τους στα μουσικά δρώμενα (1993) αντλούν την έμπνευση και τις επιρροές τους από τα βάθη της αμερικανικής λαϊκής μουσικής παράδοσης.

Τα bluegrass και country μουσικά ιδιώματα με την, κατά συνθήκη, προσθήκη rock και funk στοιχείων, χαρακτηρίζουν το ύφος του υλικού του συγκροτήματος, του οποίου η φήμη εξαπλώθηκε μέσω των αναρίθμητων ζωντανών εμφανίσεων σε μικρές σκηνές των δυτικών πολιτειών της Αμερικής τα πρώτα χρόνια, αλλά και σε μεγάλα festival του είδους στην πορεία της εξέλιξης του. Αποτέλεσμα όλων αυτών των εμφανίσεων είναι τα συχνά live albums που οι String Cheese Incident έχουν παρουσιάσει στη δισκογραφία τους, αποδεικνύοντας πως η σκηνή αποτελεί το φυσικό τους πεδίο δράσης.

Οι απόπειρες του συγκροτήματος από το Colorado για studio album είχαν πάντα ως συνοδοιπόρους παραγωγούς, η επιλογή των οποίων είχε ως αποκλειστικό σκοπό την μετατροπή μιας κατά βάση jam μπάντας σε ένα σύνολο το οποίο μπορεί να αποδώσει δημιουργικά κάτω από τις συνθήκες των περιορισμών αλλά και των δυνατοτήτων που παρέχει το studio. Κατά τον ίδιο τρόπο λοιπόν, στο "One Step Closer" τη θέση πίσω από την κονσόλα αναλαμβάνει ένα ιδιαιτέρως σημαντικό όνομα του χώρου, στο πελατολόγιο του οποίου έχουν συμπεριληφθεί κατά καιρούς ονόματα όπως αυτά του Bob Dylan και των Neville Brothers. Ο λόγος για τον Malcolm Burn, η παρουσία του οποίου, αυτομάτως, αυξάνει τις απαιτήσεις και τις προσδοκίες της ακρόασης του εν λόγω δίσκου στο κατακόρυφο.

Σε μια πρώτη επαφή, αυτό που διακρίνεται καθαρά είναι το πόσο οι String Cheese Incident έχουν επηρεαστεί από την εν γένει δουλειά των Band και ειδικότερα από το ιστορικό "Music From Big Pink", ο μύθος του οποίου προφανώς προέτρεψε τον Burn να νοικιάσει ένα απομονωμένο διαμέρισμα σε κάποια κωμόπολη της αμερικανικής υπαίθρου και να ηχογραφήσει εκεί το συγκρότημα, όπως ακριβώς είχε ηχογραφηθεί το "Music From Big Pink" στο Woodstock, τη δεκαετία του '60. Οι επιρροές, βεβαίως, αλλά και η αναδρομή στο παρελθόν σημαδεύουν κάθε δισκογραφική απόπειρα ενός συγκροτήματος και συνεισφέρουν στο ενδεχόμενο αποτέλεσμα που θα τραβήξει την προσοχή. Αυτό όμως επέρχεται όταν όλα τα παραπάνω συνοδεύονται από τη διάθεση των συντελεστών για διαφοροποίηση των παραδοσιακών μορφών και επιβολή νέων στοιχείων που θα ανανεώσουν το ενδιαφέρον σε μια κατά τεκμήριο στάσιμη μουσική όπως η bluegrass. Κάτι τέτοιο στο "One Step Closer" είναι δυσεύρετο, καθώς οι String Cheese Incident, στο μεγαλύτερο μέρος του, παρουσιάζονται διστακτικοί και άτολμοι, με αποτέλεσμα οι κατά τα άλλα αρκετά ενδιαφέρουσες συνθέσεις τους να ηχούν μονότονες, ανήμπορες να απαγκιστρωθούν από τις παρελθοντικές ηχητικές φόρμες.

Οι λιγοστές ενδιαφέρουσες στιγμές του δίσκου, ξεχωρίζουν με διακριτικό τρόπο καθώς η διστακτικότητα εγκαταλείπεται και το "Betray The Dark" με τα κρουστά στον πρώτο ρόλο, τις αξιοσημείωτες κιθαριστικές παρεκτροπές και τα μελωδικά φωνητικά, εξαπλώνει τη σκοτεινή του διάθεση. Το "Rainbow Serpent" παρουσιάζει με τον πλέον πειστικό τρόπο τις συνθετικές δυνατότητες που έχει το συγκρότημα σε ένα όμορφο funky ξέσπασμα, ενώ το "Swampy Waters" με τις δυνατές κιθάρες, τα παράξενα πιανιστικά του περάσματα και την περιρρέουσα rock n' roll ατμόσφαιρα ανεβάζει τις εντάσεις. Το νοσταλγικό "Big Compromise" φέρνει έντονα στο μυαλό τον μεγάλο Robbie Robertson, με τις slide κιθάρες και τα ακορντεόν να μας προσγειώνουν στην πραγματικότητα του εγχειρήματος.

Μορφές μουσικής όπως η bluegrass και country, λόγω της μεγάλης χρονικής απόστασης από την εποχή της μεσουράνησης τους, έχουν την άμεση ανάγκη παρέμβασης εν είδει φρεσκαρίσματος (δημιουργική μίξη στοιχείων και επιρροές από άλλες μουσικές) από τα συγκροτήματα των ημερών μας που τις επιλέγουν ως το σημείο αναφοράς, πάνω στο οποίο αναπτύσσουν τις μουσικές τους αναζητήσεις. Τώρα, στην περίπτωση που υπάρχει η εντύπωση πως τα δυο προαναφερθέντα είδη μουσικής δεν επιδέχονται οτιδήποτε τέτοιο αλλά αντίθετα η ύπαρξη τους έχει αυστηρά μουσειακό χαρακτήρα, τότε μια απλή ακρόαση της δουλειάς συγκροτημάτων όπως οι 16 Horsepower και οι Lambchop -μεταξύ άλλων- θα σας κάνουν να το ξανασκεφτείτε.

  • SHARE
  • TWEET