Achelous

Macedon

Metal Fighters (2018)
Από τον Βασίλη Σκιαδά, 16/10/2018
Ηρωϊκό battle metal
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Το Σεπτέμβρη του 2018 κυκλοφόρησε ο δίσκος αυτής της παρουσίασης, το ντεμπούτο των Aθηναίων epic-power metallers, Achelous, αφού έχουν ήδη προηγηθεί ένα demo και το EP "The Cold Winds Of Olympus". Όπως αντιλαμβάνεται κανείς από τις πρώτες νότες, οι Achelous αρέσκονται στο επικό, ηρωικό metal, που αντλεί έμπνευση από την αρχαιοελληνική ιστορία και μυθολογία και το παραδοσιακό, straight-forward heavy metal. Σύγχρονες πατέντες, "progressive" επιρροές και groovy ταρζανιές δεν φαίνεται να απασχολούν τη μπάντα, της οποίας άλλωστε ο κορμός αποτελείται από βετεράνους του χώρου, οι οποίοι ξέρουν τι θέλουν από τη μουσική τους και τι μονοπάτι θα ακολουθήσουν.

Ωστόσο, στο "Macedon", το πρώτο πράγμα που θα θαυμάσει κανείς, είναι η εξαιρετική κιθαριστική δουλειά (με πολλές αναφορές στους -«σωστούς»- Scorpions) που έχει γίνει από το δίδυμο των κυρίων Μαυρομμάτη και Ντίνου, οι οποίοι μάλιστα εντάχθηκαν κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, στο δυναμικό των Achelous. Μελωδικό, πεντακάθαρο και ελαφρώς κλασικίζον παίξιμο σε lead και solo κιθάρες, στακάτες και στιβαρές οι ρυθμικές τους, ενώ τα κλασικομεταλλάδικα riff δίνουν και παίρνουν, χαρίζοντας ένα αίσθημα ευφορίας στον ακροατή. Τα τύμπανα του Γιάννη Ρούσση (επίσης στους deathsters Obduktion), όπως τονίστηκε και στην προακρόαση του δίσκου πριν λίγο καιρό, δεν είναι της τυπικής, "light" euro-power σχολής, αλλά διαθέτουν τσαγανό και όγκο και αναβαθμίζουν όλα τα τραγούδια του δίσκου, παίζοντας καλή «μπάλα» με το maiden-ικό παίξιμο του μπασίστα και mainman του συγκροτήματος, Chris Achelous. Ο τελευταίος έχει συνθέσει το περισσότερο υλικό του άλμπουμ, υποβοηθούμενος από την παλιά φωνή των epic metallers Reflection, Χρήστο Κάππα, ο οποίος, κατ' εμέ, βρήκε στους Achelous τη μπάντα που ταιριάζει περισσότερο στη φωνή και το ερμηνευτικό του ύφος.

Οι εμβατηριακοί ρυθμοί, τα μελωδικά και catchy ρεφρέν και τα μελωδικά σόλο διατρέχουν όλη την κυκλοφορία, καθιστώντας την απολύτως αντιπροσωπευτική του ευρωπαϊκού power metal ύφους, όταν αυτό παίζεται με ψυχή και απομακρυσμένο από pop-ίζουσες και eurovision-ικές φιλοδοξίες. Εδώ, ο επικός ήχος λατρεύεται χωρίς ενοχές, και ψήγματα από Bathory και Manowar μέχρι Sabaton και Blind Guardian, θα εντοπιστούν εδώ και εκεί και θα εντείνουν την πόρωση που το "battle" metal των Achelous θέλει να μεταδώσει. Οι πιο μελωδικές και μπαλαντοειδείς στιγμές ("Hephaestion", "Al Iskandαr"), φέρνουν στο μυαλό τους Sabbath επί εποχής Tony Martin στο μικρόφωνo και είναι απολύτως καλοδεχούμενες, όπως ευπρόσδεκτη είναι και η folk αύρα που η ποντιακή λύρα του Στάθη Παυλάντη ("Gaugamela") προσθέτει στο ηχητικό μίγμα του "Macedon". Προσωπικά βέβαια, προτιμώ τις πιο heavy και in your face στιγμές του δίσκου, όπως το ομώνυμο κομμάτι, το σαρωτικό "Blood" και το ανθεμικό "Warriors With Wings", τα οποία θα λειτουργήσουν εξαιρετικά και επί σκηνής.

Η πληθώρα guest μουσικών από μπάντες όπως οι Reflection, οι Power Crue, Innerwish, Forsaken κ.ά., δίνει έναν επιπλέον εορταστικό αέρα στον δίσκο, ο οποίος στέκεται με κάτι παραπάνω από αξιοπρέπεια, ανάμεσα στις πολυδιαφημισμένες κυκλοφορίες ενός ιδιώματος, υπερβολικά κορεσμένου και συχνά εκφυλισμένου. Φαίνεται όμως πως οι ελληνικές μπάντες διαθέτουν το know - how του κλασικού epic metal ήχου, και έχουν βρει τον τρόπο να κοντρολλάρουν την «τυρίλα» που αναπόφευκτα το συνοδεύει και να υπερθεματίζουν σε ηρωικό συναίσθημα και έπαρση.

Με τις κιθάρες τους παρατεταγμένες ως άλλες σάρισσες, οι Achelous προελαύνουν και ζητούν την προσοχή σας, αν θέλετε να «ταξιδέψετε» για 51 λεπτά και 38 δευτερόλεπτα μαζί με τις μακεδονικές φάλαγγες του Μεγαλέξανδρου και με γάργαρο metal στα αυτιά σας.

  • SHARE
  • TWEET