ProgSession #40: Islands

Το "Pictures" εξελίσσεται μέσα σε ένα αυθεντικό προοδευτικό κλίμα, αντηχώντας τις επιρροές και τους πειραματισμούς της εποχής του

Από τον Πάνο Παπάζογλου, 10/02/2015 @ 11:25
Όση χαρά προσφέρει στους απανταχού μουσικόφιλους η παρακολούθηση της επικαιρότητας και η βιωματική συναίσθηση του παρόντος, άλλο τόσο, και ίσως και περισσότερο, ενδιαφέρον έχει η ενασχόληση με το άγνωστο παρελθόν, με το σκάλισμα της Ιστορίας, με τις πιο αφώτιστες γωνιές της. Στα πλαίσια αυτής της διαστροφής, το Rocking.gr κάθε μήνα θα παρουσιάζει, μέσω μίας στήλης που καθόλου τυχαία επέλεξε να παίξει με τις λέξεις progress και obsession, έναν δίσκο από το ευρύτατο φάσμα και την κληρονομιά του progressive rock, που δεν κατάφερε ποτέ να ξεφύγει ενός cult συλλεκτικού επιπέδου.

Days of progressive past Vol. 40:

Islands - PicturesIslands - Pictures
Round Records
1977

Από τις χαρακτηριστικές περιπτώσεις συγκροτημάτων που ξεπήδησαν μέσα στη δεκαετία της απόλυτης προοδευτικής διάθεσης, αν και προς το κλείσιμο ενός μεγάλου κύκλου Progressive Rock θριάμβου, οι Island προέρχονται από την Ελβετία και συνεχίζουν να βαδίζουν πάνω στις επιταγές των Άγγλων πρωτοπόρων. Με ένα μόνο δίσκο στην συλλογή τους, το "Pictures" που παρουσιάζεται στο ProgSession, οι Island δικαιωματικά κερδίζουν τη θέση τους σε μια μακρά λίστα άλμπουμ που διαχρονικά αναγνωρίζονται ως επιδραστικά και νεωτεριστικά, συνήθως μετά από μια  μακρά περίοδο στο περιθώριο.

Έτσι λοιπόν, οι Island στηρίζουν τον πυρήνα της μουσικής τους αντίληψης σε συνθέσεις, στις οποίες απουσιάζει εξολοκλήρου η κιθάρα και η δομή τους βασίζεται κυρίως στα πλήκτρα, αλλά και στο σαξόφωνο και μια ποικιλία πνευστών. Η προφανής και εξόφθαλμη, βασική επιρροή των Ελβετών φαίνεται να είναι οι μνημειώδεις Van Der Graaf Generator, κυρίως λόγω και του πρωταγωνιστικού ρόλου των πνευστών, αλλά και επειδή η σκοτεινή ατμόσφαιρα και η «obscure-ίλα» που υπερκαλύπτει το σύνολο του "Pictures". Τα φωνητικά από την άλλη, πιο «προσβάσιμα» από εκείνα του Peter Hammill, συνδυάζονται ιδανικά μέσα από τις συνθετικές προσμίξεις και καλύπτουν ιδανικά την όλη avant garde αισθητική που αφήνεται να εννοηθεί. Οι Island καταφέρνουν και ακούγονται πρωτότυποι και αυθεντικοί, ερχόμενοι παράλληλα και σε ταύτιση με την zeuhl και ιδίως την Magma ηχητική άποψη σε πολλά σημεία, αλλά και αφήνοντας συνειρμούς με τους ELP και τους Gentle Giant, όσον αφορά την εκτελεστική συνεισφορά των μελών στο τελικό, πολυσύνθετο αποτέλεσμα.

Η θεατρικότητα επίσης, είναι ένα ακόμα στοιχείο που καθ' όλη τη διάρκεια του άλμπουμ και σε συνδυασμό με την κινηματογραφική αντίληψή του το κάνει ακόμα πιο ιδιόμορφο και η απουσία κιθάρας ή μπάσου, δίνουν την απαραίτητη ελευθερία στο Hammond και τα synthesizers να οδηγούν τις συνθέσεις σε ατμοσφαιρικά μονοπάτια. Σκοτεινά κυρίως, με μια σχεδόν γοτθική αισθητική και με το εξώφυλλο του H.R. Giger να αποδίδεται ως μια κατά προσέγγιση οπτική αντίληψη των ηχητικών εφέ κυρίως του ομώνυμου κομματιού.

Με εναλλαγές στους ήχους και τις εμπνεύσεις, το "Pictures" όντως αποτελεί μια προσπάθεια εξωτερίκευσης του εξαιρετικού ταλέντου των Ελβετών να παράγουν μια μουσική δύσκολη αλλά όχι δυσνόητη και να αφήνουν τους πειραματισμούς και την avant garde λογική να κερδίζει συνεχώς πεδίο και να προσανατολίζει προς μερικές πολύπλοκες και περίπλοκες ενορχηστρώσεις. Η πλειονότητα των κομματιών ακροβατεί γύρω στο δεκάλεπτο, με την επανέκδοση του άλμπουμ σε CD να περιέχει και ένα επιπλέον κομμάτι, επικό σε διάρκεια, το "Empty Bottles".

Συνολικά, οι οπαδοί του ήχου και εκείνοι που βρίσκουν τον συγκεκριμένο, δυσπρόσιτο σχεδόν ήχο, περιπετειώδη θα βρουν στο "Pictures" ένα εξαιρετικό σύνολο συνθέσεων που δένουν μαεστρικά μεταξύ τους και το άλμπουμ εξελίσσεται μέσα σε ένα αυθεντικό προοδευτικό κλίμα, αντηχώντας τις επιρροές και τους πειραματισμούς της εποχής του. Εκ των κορυφαίων προοδευτικών κυκλοφοριών της Ελβετίας.

Τον επόμενο μήνα, βορειότερα των Άλπεων, ομώνυμο ντεμπούτο.
  • SHARE
  • TWEET