ProgSession #36: Time

Το "Time" αναμειγνύει με τα καλύτερα υλικά και με μαεστρία τις επιρροές και τις εικόνες του γκρουπ, μέσα από ένα αυθεντικό φίλτρο

Από τον Πάνο Παπάζογλου, 03/06/2014 @ 12:55
Όση χαρά προσφέρει στους απανταχού μουσικόφιλους η παρακολούθηση της επικαιρότητας και η βιωματική συναίσθηση του παρόντος, άλλο τόσο, και ίσως και περισσότερο, ενδιαφέρον έχει η ενασχόληση με το άγνωστο παρελθόν, με το σκάλισμα της Ιστορίας, με τις πιο αφώτιστες γωνιές της. Στα πλαίσια αυτής της διαστροφής, το Rocking.gr κάθε μήνα θα παρουσιάζει, μέσω μίας στήλης που καθόλου τυχαία επέλεξε να παίξει με τις λέξεις progress και obsession, έναν δίσκο από το ευρύτατο φάσμα και την κληρονομιά του progressive rock, που δεν κατάφερε ποτέ να ξεφύγει ενός cult συλλεκτικού επιπέδου.

Days of progressive past Vol. 36:

Time - Time
1972
Jugoton

Μακριά από το κέντρο της δημιουργίας και της εξέλιξης του βασικού κορμού του προοδευτικού '70s ήχου, στην πάλαι ποτέ ενωμένη Γιουγκοσλαβία των Βαλκανίων και της ιδιόμορφης μουσικής παράδοσης, αναπτύχθηκε την ίδια περίοδο σε τοπικό επίπεδο ένα γκρουπ που έμελλε να αποτελέσει ένα από τα σημαντικότερα rock προϊόντα της χώρας. Οι Time λοιπόν, αποτέλεσαν το όραμα του Dado Topic από το 1971 μετά την αποχώρησή του από τους Korni Grupa και ήδη από το ξεκίνημά τους πειραματίστηκαν σε ιδέες που αποτέλεσαν τον βασικό πυρήνα του ομώνυμου ντεμπούτου που ακολούθησε το 1972. Οι βασικές επιρροές των Time παράλληλα με την πιο κλασικότροπη hard rock με πρώιμες prog τάσεις έκφραση της μουσικής τους, ήταν οι jazz απολήξεις μεγάλων σαν τους King Crimson αφενός, αλλά και λιγοστές πιο folk εκφάνσεις, όχι απαραίτητα με βαλκανικούς συνειρμούς.

Ο Dado Topic λοιπόν, έχοντας ήδη συμμετάσχει στο πρώτο άλμπουμ των Korni Grupa, ένα άλμπουμ το οποίο θεωρείται από τις πρωτόλειες προοδευτικές δισκογραφικές προσπάθειες της πρώην Γιουγκοσλαβίας, στο επόμενο βήμα του προχώρησε ακόμα παραπέρα με τους Time έχοντας και στο πλευρό του μερικούς από τους καλύτερους μουσικούς της περιοχής. Έτσι λοιπόν, η ομώνυμη πρώτη δισκογραφική δουλειά των Time αποτέλεσε επί της ουσίας την πρώτη progressive rock απόπειρα στην χώρα, η οποία στα Βαλκάνια ούσα, κυριαρχείτο από την σύγχρονη της εποχής pop και folk μουσική. Στις πέντε συνθέσεις του δίσκου, ο ακροατής αντιλαμβάνεται εξ αρχής την προσπάθεια των Time να προσδώσουν μια έννοια διεθνούς προσέγγισης όσον αφορά την συνθετική δομή των κομματιών, γιατί οι στίχοι θα παρέμεναν στην μητρική τους γλώσσα.

Πέντε συνθέσεις με διαφορετικές διαθέσεις, από hard rock παραδοσιακές στιγμές, μπαλάντες, μέχρι και πολύπλοκα σημεία με φολκλορικές τάσεις, το "Time" αναμειγνύει με τα καλύτερα υλικά και με μαεστρία τις επιρροές και τις εικόνες του γκρουπ, μέσα από ένα αυθεντικό φίλτρο, το οποίο μεν φαίνεται παλιομοδίτικο, αλλά η ουσία του vintage ήχου είναι η αυθεντικότητά του. Και οι συγκεκριμένοι τύποι το κατάφεραν. Με διάρκεια κοντά στην μισή ώρα, η κατεύθυνση του δίσκου είναι τέτοια, και οι συνθέσεις μεστές, που κάνουν το "Time" αναγνωρίσιμο και ευθύ, με όλα τα συστατικά που θα χρειαζόταν για να κερδίσει τη θέση του στη διαχρονικότητα ενός κλασικού άλμπουμ. Η γλώσσα αποτελεί ένα μειονέκτημα, όσον αφορά την παραγωγή προοδευτικού rock στα '70s, αλλά η ανάπτυξη των μουσικών εμπνεύσεων και η σημασία της προέλευσής του, του απέδωσε καθολικότητα και αναγνώριση ως ένα άλμπουμ εξαιρετικής ποιότητας και επιρροής.

Τα φωνητικά του Topic ταιριάζουν άψογα με την ατμόσφαιρα του δίσκου και αφήνουν μια πιο pop-ίζουσα χροιά, κάτι που θα υιοθετήσει εξάλλου και αργότερα, μετά τους Time. Γενικά, οι εναλλαγές σε ρυθμούς και διαθέσεις, με εξαιρετικά πλήκτρα, πιασάρικες μπασογραμμές και καθαρές rock κιθάρες, καταφέρνουν και αναδεικνύονται παρ' όλο που η παραγωγή δεν είναι η ιδανικότερη, αλλά ίσως αυτή η «garage rock» αίσθηση να αφήνει τελικά μια πιο ελευθεριάζουσα διάθεση για να αναπτυχθεί η επική σύνθεση που κλείνει το άλμπουμ. Το "Za Koji Zivot Da Se Rodim" είναι ενδεχομένως το μοναδικό κομμάτι του "Time", το οποίο αποτελεί εξ' ολοκλήρου μια καθαρή prog σύνθεση και εν μέρει είναι ο συνδετικός κρίκος με τα προηγούμενα, όσον αφορά και την προοδευτική ανάπτυξη του δίσκου, από hard rock δομές, σε πιο ποικιλόμορφες εκτελέσεις.

Οι Time κυκλοφόρησαν το ντεμπούτο τους χωρίς την απαιτούμενη υποστήριξη, μιας και η εταιρία τους δεν περίμενε εμπορική επιτυχία, ωστόσο ο δίσκος απεδείχθη ιστορικός για την rock παραγωγή της πρώην Γιουγκοσλαβίας και αργότερα επανακυκλοφόρησε. Ακολούθησαν δύο ακόμα δίσκοι, με αλλαγές στην σύνθεση του γκρουπ, ενώ διαλύθηκαν το 1977 και ο ιθύνων νους, Topic ξεκίνησε προσωπική καριέρα. Πολλά χρόνια αργότερα οι Time επανασυστήθηκαν στο κοινό τους με μια σειρά συναυλιών.

Τον επόμενο μήνα, το ProgSession συνεχίζει τις περιπλανήσεις του και επιστρέφει στην άλλη όχθη του Ατλαντικού για τον άνθρωπο της λογικής.
  • SHARE
  • TWEET