Εσείς πιστεύετε σε Σωτήρες;

Ο Νίκος Παπαδογιάννης αναζητεί μουσική σωτηρία αλλά δεν ενδιαφέρεται να ξανακούσει το «Αερικό»

Από τον Νίκο Παπαδογιάννη, 08/03/2017 @ 12:07

Ανήκω στους θιασώτες της θεωρίας ότι «δεν υπάρχει σωτηρία», οπότε δεν πιστεύω σε σωτήρες. Εδώ, όμως, το «Σ» είναι κεφαλαίο, όπως λέμε Σαρκασμός. Και, άλλωστε, αυτοί εδώ οι Σωτήρες πήραν το όνομά τους από έναν γάτο. Σε έναν γάτο, με ή χωρίς πέταλα, δεν φέρνουμε ποτέ αντιρρήσεις.

Ο Σωτήρης ήταν η τετράποδη μασκώτ του υπογείου στούντιο όπου οι Φώτης Σιώτας και Λευτέρης Μουμτζής ξεκίνησαν τις πρόβες, πριν ακόμη βαφτίσουν το γκρουπάκι τους. «Γιατί να περιμένουμε σωτήρες; Το σημαντικό είναι να σώσουμε τον εαυτό μας», σκέφτηκαν, αγκαλιάζοντας τον Σωτήρη.

Αυτά συνέβησαν πριν από δύο χρόνια στην Κύπρο, αλλά το προϊόν των κόπων των δύο φίλων γεννήθηκε πρόσφατα (με τις ευλογίες του γάτου Σωτήρη) και θα παρουσιαστεί live αύριο, Πέμπτη 9 Μαρτίου, στο Six Dogs της οδού Αβραμιώτου.

Τον Σιώτα μπορεί να τον έχετε δει ή ακούσει ανάμεσα στους μουσικούς του Θανάση Παπακωνσταντίνου ή του Αλκίνοου Ιωαννίδη ή του Σωκράτη Μάλαμα, αλλά μισό λεπτό, μη φεύγετε.
Το μυαλό του δεν είναι τόσο στο έντεχνο (το οποίο βοηθάει τη χρηματοδότηση...), όσο στις προσωπικές του εξερευνήσεις -συχνά με ηλεκτρονικό και κάπως πειραματικό ήχο, όπως στους Σωτήρες- και στα νεανικά του ακούσματα, από την εποχή των Dead Kennedys κιόλας.

Ο ίδιος λέει ότι η φρέσκια δουλειά του («μία προσωπική μου φαντασίωση») ακούγεται πολλές φορές «σαν ραδιόφωνο όπου αλλάζεις συνεχώς σταθμό». Συνυπάρχουν μέσα της η ψυχεδέλεια αλλά και η παράδοση, «αλλά σοδομισμένη με βέβηλο θράσος», με αποτέλεσμα να πλησιάζει συχνά «στα όρια της τερατογένεσης».

Η μουσική του σημαδεύει περισσότερο τον εγκέφαλο παρά την ψυχή, fifty-fifty ανάμεσα σε τραγούδι και σε άσκηση ύφους. «Αλλά αυτό θα προσπαθήσω να το αλλάξω. Θέλω να φτιάξω κάτι πιο απλό, πιο συναισθηματικό».

Στις παραστάσεις των Σωτήρων μπορεί ο Σιώτας να διασκευάσει το «Βαθιά Στη Θάλασσα θα Πέσω» του Ζαμπέτα (το «τροπικό» του, όπως έλεγε ο ίδιος), αλλά όχι το «Αερικό», από το οποίο ενδεχομένως γνωρίζετε εσείς τη φωνή του: «Γιατί να πω άλλη μια φορά το 'Αερικό'; Γιατί να το κάνω αυτό στους ακροατές μου και στον εαυτό μου;»

Εάν χρειάζεστε οπωσδήποτε δείγμα γραφής για να πλησιάσετε τους Σωτήρες, αναζητήστε το «Πάντα Ξένοι», αλλά μην ξαφνιαστείτε αν σας φανεί σαν καθρέφτης. Ναι, για εσάς μιλάει. Και για τον παροιμιώδη μέσο ανθρωπάκο, «τον βυθισμένο», λέει, «στην άγνοια».

Κοπιάστε την Πέμπτη στο Six Dogs και ας πηγαίνει κόντρα στα Έξι Σκυλιά το δανεισμένο από γάτο όνομα του συγκροτήματος. Υπάρχει εκεί έξω ροκ και δίχως μακριά μαλλιά. Και μάλιστα ελληνόφωνο.

  • SHARE
  • TWEET