Τι γίνεται με τα «κανονικά» support;

Γιατί τα βλέπουμε σπάνια στη χώρα μας;

Από τον Χρήστο Καραδημήτρη, 25/01/2016 @ 08:19

Πριν λίγες ημέρες σκάει ενημερωτικό email από την Nuclear Blast: «Οι Scorpion Child θα είναι το support συγκρότημα της επερχόμενης ευρωπαϊκής περιοδείας των Monster Magnet». Ενθουσιάζομαι σκεπτόμενος πως, όχι μόνο θα παίξουν τραγούδια από τους καλύτερους δίσκους τους, αλλά θα έχουν κι αυτή την μπαντάρα μαζί τους. Πόσο καλύτερα γίνεται; Για στάσου, όμως...

Εκείνη την στιγμή σαν φλας περνάει μπροστά μου το νέο της ανακοίνωσης του support σχήματος για τις συναυλίες των Monster Magnet στη χώρα μας, το οποίο αναρτήσαμε μερικές ημέρες νωρίτερα. Κοιτάζω εκ νέου τις ημερομηνίες στο δελτίο Τύπου της ανακοίνωσης και περιλαμβάνονται όλες οι υπόλοιπες ημερομηνίες εκτός της χώρας μας. Όλοι μαζί κι ο ψωριάρης χώρια, για μια ακόμα φορά...

Δεν έχω τίποτα με τα παιδιά του εγχώριου support σχήματος, για την ακρίβεια πρώτη φορά ακούω το όνομά τους (κάπου εδώ είναι που κάποιος θα πει ότι αν ασχολούμουν με το underground και πήγαινα σε πρόβες συγκροτημάτων δεν θα μίλαγα ή ότι δεν στηρίζω την ελληνική σκηνή). Αλλά γιατί να μην έχουμε κι εμείς οι έρημοι την ευκαιρία να βλέπουμε τα κανονικά support στις περισσότερες αντίστοιχες περιπτώσεις;

Γιατί ούτε θέλουμε, ούτε μας ενδιαφέρει.

Αφήστε με να παραθέσω μερικές σκέψεις, οι οποίες καθιστούν σαφέστατα προτιμότερο για έναν διοργανωτή να προτιμήσει μια ελληνική μπάντα από το να φέρει το «κανονικό» support.

1. Γιατί να πληρώσει τα έξοδα (αεροπορικά, διαμονές, φαγητά κλπ) για μια επιπλέον μπάντα από το εξωτερικό; Ενδεχομένως να θέλουν κι αμοιβή, οπότε άκυρο. Αφού, όλοι για τους  Monster Magnet θα πάνε έτσι κι αλλιώς.

2. Τα support σχήματα έχει αποδειχτεί στην πράξη πως δεν απασχολούν και πολύ τον Έλληνα μουσικόφιλο. Τις περισσότερες φορές, την ώρα του support ο κόσμος χαζολογάει στα πέριξ του συναυλιακού χώρου. Μερικές φορές έχω την βεβαιότητα πως οι περισσότεροι θα εύχονταν να μην έχει καν support σχήμα να τους ταλαιπωρεί (ορθοστασία, ζέστη κλπ).

3. Η εγχώρια μπάντα δεν έχει αξιώσεις. Θα παίξει τζάμπα και αντιθέτως θα έχει και υποχρέωση στον διοργανωτή ή σε όποιον άλλο μεσολάβησε για να πάρει αυτή τη θέση / προβολή.

4. Παράλληλα, στην χειρότερη των περιπτώσεων θα φέρει και δέκα-είκοσι κολλητούς, που τι στο καλό δεν θα είναι εκεί στην μεγάλη αυτή στιγμή;

Σκεφτείτε τώρα πόσες φορές έχετε δει συγκροτήματα που δεν έχουν κυκλοφορήσει καν άλμπουμ ή πόσες φορές έχετε δει ένα support σχήμα του οποίου το όνομα δεν ξανακούσατε ποτέ μετά; Αλήθεια, πως επιλέχθηκε και τι επιπρόσθετη αξία έδωσε στην εν λόγω συναυλία;

Προσωπικά θεωρώ λίγο θλιβερό το ότι πάρα πολλά εγχώρια συγκροτήματα παρουσιάζουν ως μεγαλύτερο επίτευγμά τους ότι «άνοιξαν την συναυλία των ΤΑΔΕ». Το αν μεγάλο ποσοστό αυτών μπήκε φυτευτό εκεί είναι κάτι που δεν έχει σημασία και δεν θα απασχολήσει ποτέ κανέναν, ούτε το αν ο κόσμος ασχολήθηκε πραγματικά μαζί τους.

Επειδή πάντα μου αρέσει να παραθέτω και κάποια επιχειρήματα από την αντίθετη πλευρά, φυσικά από κάπου πρέπει να ξεκινήσουν κι αυτά τα εγχώρια συγκροτήματα, με αυτές τις εμφανίσεις να αποτελούν πρώτης τάξεως ευκαιρία να μετρήσουν δυνάμεις και να ακουστούν σε παραπάνω κόσμο. Επίσης, ούτε τα «κανονικά» support είναι πάντα άξια λόγου, καθώς πολύ συχνά κι αυτές οι θέσεις είναι ...αγορασμένες από μέτριες μπάντες που δεν προσφέρουν τίποτα (βλέπε συναυλία Bon Jovi ).

Όμως, ο κανόνας είναι να χάνουμε την ευκαιρία να δούμε μπαντάρες σαν τους Scorpion Child και η πικρή αλήθεια είναι πως στην πλειονότητα των περιπτώσεων ελάχιστοι είναι αυτοί που ασχολούνται με το εγχώριο support και ενδεχομένως θα ήταν καλύτερα να μπει επιπρόσθετα του «κανονικού» support ως τρίτο όνομα...

...Μόνο που τότε θα πονοκεφάλιαζε ο διοργανωτής λόγω του επιπλέον κόστους που θα έπρεπε να επωμιστεί και η εγχώρια μπάντα θα ξενέρωνε γιατί θα έπαιζε χωρίς να έχει μαζευτεί ακόμα κόσμος, καθώς οι περισσότεροι θα σκέφτονταν να μην πάνε από πολύ νωρίς και φάνε στην μάπα το πρώτο γκρουπ. Άσε που με ένα γκρουπ παραπάνω ελλοχεύει ο κίνδυνος καθυστέρησης κι αν αργήσει να τελειώσει η συναυλία θα υπάρχουν και γκρίνιες περί κακής διοργάνωσης.

Κούραση, ε;

Σχόλιο:

Επιτρέψτε μου να αναφέρω τις εξής διευκρινήσεις:

1. «Κανονικό» support: Η λέξη «κανονικό» μπήκε σε εισαγωγικά κι έχει την έννοια του support που ανοίγει το μεγάλο ποσοστό των συναυλιών. Στην προκειμένη περίπτωση είναι σε 21 εμφανίσεις. Δεν έχει να κάνει με κανέναν ποιοτικό παράγοντα και δεν χρησιμοποιήθηκε υποτιμητικά όπως παρερμηνεύτηκε.
2. Δεν έχει αξιώσεις: Προφανώς και δεν έχει οικονομικές αξιώσεις η εγχώρια μπάντα από τον διοργανωτή. Μακάρι να κάνω λάθος, αλλά υποθέτω ότι οι εγχώριες μπάντες που εμφανίζονται ως support act δεν λαμβάνουν συχνά κάποια (άξια λόγου) αμοιβή για αυτό. Αντιθέτως, είμαι σίγουρος ότι πολλές φορές βάζουν κι από την τσέπη τους για να παίξουν.
3. Δεν έχουν βγάλει καν δίσκο: Προφανώς και πάλι δεν αναφέρομαι στους Headquake. Σε αρκετές περιπτώσεις πάντως έχει συμβεί και θα θεωρούσα πιο λογικό να επιλεχθεί μια μπάντα με υλικό που έχει κυκλοφορήσει ήδη, για να ασχοληθεί ο κόσμος από πιο πριν ή και μετά τη συναυλία.

Σε καμία περίπτωση δεν βάλω κατά των διοργανωτών. Αντιθέτως, αν ήμουν στην θέση τους, υπό τις υπάρχουσες συνθήκες και τα δεδομένα το ίδιο θα επέλεγα. Υποθέτω ότι πολλοί έχουν μετανιώσει στο παρελθόν το να πάρουν το ρίσκο να φέρουν και ξένο support.

Κυρίως, δεν απαξιώνω τα ελληνικά support. Το ότι θα ήθελα να έχω την ευκαιρία να βλέπω τα ξένα support που συνοδεύουν μια μπάντα στην υπόλοιπη περιοδεία δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει ή δεν αξίζει να παίξει μια εγχώρια μπάντα.

Μάλιστα, αναφέρω ότι το βέλτιστο θα ήταν να υπάρχουν και τα δυο support, αλλά δεν είναι βιώσιμο οικονομικά και ταυτόχρονα ο κόσμος δεν δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να δει τα support σχήματα, με αποτέλεσμα να κουράζεται περισσότερο αν υπάρχουν περισσότερες μπάντες.

Και όταν υπάρχουν πολλές μπάντες, ο διοργανωτής για να μπορέσει να είναι δίκαιος με το πρώτο support μπορεί να καθυστερήσει την έναρξη της συναυλίας, με αποτέλεσμα να αργήσει να τελειώσει και στο τέλος να είναι όλοι «παραπονεμένοι».

Ευελπιστώ οι παραπάνω επεξηγήσεις να καθιστούν σαφείς τις παρανοήσεις που έγιναν.

Σε κάθε περίπτωση τις απολογίες μου σε όποιον θίχτηκε.

Με εκτίμηση,

Χρήστος Καραδημήτρης

  • SHARE
  • TWEET