Όταν το μέγεθος κάνει τη διαφορά (version 2017)

10+1 φετινά τραγούδια με διάρκεια άνω των 10 λεπτών που πρέπει να ακούσεις

Από τον Χρήστο Καραδημήτρη, 16/11/2017 @ 13:08

Σε συνέχεια άρθρων που προηγήθηκαν για το 2015 και το 2016 - και καθώς πλέον έχει κλείσει ο κύκλος των κυκλοφοριών του 2017 -  είπα να διατηρήσω την παράδοση και να γράψω για τα 10+1 τραγούδια άνω των 10 λεπτών που ξεχώρισα μέσα στη χρονιά. Αυτή τη φορά δεν κράτησα τον κανόνα του ενός τραγουδιού ανά καλλιτέχνη/άλμπουμ, γιατί θεώρησα ότι κάποια δεν έπρεπε να λείπουν από την λίστα.

Επίσης, έκρινα σκόπιμο να παρουσιαστούν με μια αξιολογική σειρά, έτσι για το fun της υπόθεσης.


11. Von Hertzen Brothers - War Is Over 

Άλμπουμ: "War Is Over"

Διάρκεια: 12:34

Von Hertzen Brothers

Με αφορμή τα εκατό χρόνια από την ανεξαρτησίας της Φινλανδίας που συμπληρώνονται φέτος, οι Von Hertzen Brothers έγραψαν ένα αντιπολεμικό τραγούδι, το οποίο κατέληξε να διαρκεί δώδεκα λεπτά και αποτέλεσε την ραχοκοκαλιά του νέου τους δίσκου. Μπορεί να χωριστεί σε τρία μέρη: στην εκτεταμένη εισαγωγή, στο κυρίως τραγούδι και στο πομπώδες outro, στημένο έτσι ώστε να εξυπηρετεί τον σκοπό του, που δεν είναι άλλος από την εξύμνηση της ελευθερίας. Ωραίες μελωδίες, πλήκτρα που με ηχητική παραπομπή στα 70s και γενικά ένα τραγούδι που στη ροή μοιάζει μικρότερο από την πραγματική διάρκειά του.

Listen


10. Big Big Train - A Mead Hall In Winter

Άλμπουμ: "Grimspound"

Διάρκεια: 15:20

Big Big Train

Το πιο πρόσφατο πόνημα των Big Big Train μοιάζει με την απόλυτη επιτομή της Βρετανικής ευγένειας και της progressive rock κληρονομιάς της Γηραιάς Αλβιώνας. Το 15λεπτο "A Mead Hall In Winter" είναι το πιο χαρακτηριστικό δείγμα σύνδεσης των δυο αυτών πλευρών κι ένα από τα εξέχοντα τραγούδια του "Grimspound". Ακουστικές και ήπιες ηλεκτρικές κιθάρες, βιολιά, πιάνα, περίεργα μέτρα, εκτεταμένα ορχηστρικά μέρη και στίχοι που εξυμνούν την ευγένεια, τις τέχνες και τις επιστήμες, νοσταλγώντας μια πιο αθώα εποχή.


9. Enslaved - Storm Son

Άλμπουμ: "E"

Διάρκεια: 10:54

Enslaved

Επικό και επιβλητικό, prog και ακραίο χωρίς να είναι επιτηδευμένο σε καμία από τις δυο εκφάνσεις του, το τραγούδι που ανοίγει το πολύ πρόσφατο άλμπουμ των Enslaved είναι ικανό να κάνει τον progressivά να ακούσει black metal και τον black metalά να ακούσει progressive. Αυτό, βέβαια, λίγο-πολύ το κάνουν εδώ και κάποια χρόνια οι Enslaved, μόνο που το "Storm Son" είναι από εκείνα τα τραγούδια που σου δεσμεύουν άμεσα το ενδιαφέρον του ακροατή. Θες με την ατμόσφαιρά του, θες με τη ροή του, θες με το τρομερό βασικό riff του, θες με τα εξαιρετικά καθαρά φωνητικά του νεαρού πληκτρά; Με όλα αυτά.

Listen


8. Threshold - The Man Who Saw Through Time

Άλμπουμ: "Legends Of The Shires"

Διάρκεια: 11:52

Threshold

Αν κάποιος ήταν στο Κύτταρο στις 12/11 και είδε το εν λόγω τραγούδι να αποδίδεται για πρώτη φορά ζωντανά, δεν θα έχει καμία απορία για τους λόγους για τους οποίους βρίσκεται σε αυτή τη λίστα. Όταν δώδεκα λεπτά περνάνε τόσο απολαυστικά, τότε κάποιοι είναι μάστορες στο να γράφουν μακροσκελή τραγούδια. Και οι Threshold έχουν αποδείξει κατ’ επανάληψη ότι είναι μεγάλοι μάστορες σε αυτό το κομμάτι. Πέραν των τρομερών μελωδιών και των εμπνευσμένων μουσικών μερών, το τραγούδι έχει κι ένα πολύ αληθινό ηθικό δίδαγμα: δεν θα ήθελες να δεις το πώς θα εξελιχθεί η ζωή σου στο μέλλον, αν κάποιος σου έδινε την ευκαιρία να το κάνεις.

Listen


7. Ayreon - The Day That The World Breaks Down

Άλμπουμ: "The Source"

Διάρκεια: 12:31

Ayreon

Στο τραγούδι που ανοίγει το φετινό (κι όπως συνήθως διπλό, concept) άλμπουμ των Ayreon, ο Arjen Lucassen μοιάζει να έβαλε σε μια κατσαρόλα όλα τα γνωστά συστατικά που έκαναν τις μουσικές του αγαπητές. Κι αν η συνταγή φαίνεται προβλεπόμενη το αποτέλεσμα δεν είναι ξαναζεσταμένο φαγητό, κάτι που οφείλεται κυρίως στις ερμηνείες των τραγουδιστών που συμμετέχουν σε αυτό. Καθότι πρόκειται για το εισαγωγικό τραγούδι του άλμπουμ, παίρνουν σειρά για να παρουσιαστούν και προσαρμοσμένοι στους ρόλους που μαεστρικά έχει επιλέξει για αυτούς ο Lucassen παρασέρνουν τον ακροατή. Μέχρι να κατακάτσει η αστρόσκονη έχει τελειώσει το τραγούδι και θες να το ακούσεις ξανά, για να απολαύσεις μίξη των μεγάλων φωνών, όπως αυτές των Karevik, Allen και τόσων ακόμα. 

Listen


6. Caligula's Horse - Graves

Άλμπουμ: "In Contact"

Διάρκεια: 15:31

Caligula's Horse

Το "In Contact" των Caligula’s Horse περιλαμβάνει τέσσερεις αυτόνομες ιστορίες, με κάποια κοινά νοήματα μεταξύ τους. Το τραγούδι που κλείνει το άλμπουμ είναι μια ιστορία από μόνο του (χωρισμένη με τη σειρά της σε τέσσερα κεφάλαια) και περιλαμβάνει πολλά στοιχεία το καθιστούν ξεχωριστό: το θέμα της κιθάρας στην εισαγωγή, τις αυξομειώσεις στην ένταση, την περιπετειώδη δομή, τις χαρακτηριστικές ερμηνείες/φωνητικές γραμμές του Jim Grey και φυσικά την κλιμάκωση στο φινάλε με τα gang vocals και το σαξόφωνο του Jurgen Munkeby των Shining  να πατάνε πάνω στο ογκώδες, κοφτό riffing του Sam Vallen. Μεγάλο κλείσιμο, για ένα μεγάλο άλμπουμ από μια μεγάλη μπάντα.


5. Pain Of Salvation - The Passing Light Of Day

Άλμπουμ: "In The Passing Light Of Day"

Διάρκεια: 15:31

Pain Of Salvation

Η (τραυματικά) βιωματική ιστορία γύρω από την οποία περιφέρονται οι στίχοι του "In The Passing Light Of Day" απαιτούσε μια κάποιου είδους κάθαρση ή έστω κάτι που να απαλύνει τον πόνο. Ο Daniel τελικά το επιτυγχάνει γράφοντας ένα «ερωτικό» γράμμα στην γυναίκα του. Όχι, όμως, με τον τρόπο που θα το έκαναν οι περισσότεροι, αλλά με ένα δεκαπεντάλεπτο τραγούδι που μπορεί να ξεκινάει και τελειώνει σχεδόν μπαλαντοειδώς, αλλά στο ενδιάμεσο γίνεται τραχύ, επιθετικό κι απρόβλεπτο. Όπως οι ανθρώπινες σχέσεις και η ίδια η ζωή. Συγκλονιστικός και μοναδικός, ο Daniel φτάνει στην προσωπική λύτρωση που ψάχνει, καταλήγοντας πως «είναι αυτό που είναι, θα βρω τον δρόμο μου», επανατοποθετώντας τον εαυτό του στο πάνθεον των ερμηνευτών, όπου και ανήκει.

Listen


4. Threshold - Lost In Translation

Άλμπουμ: "Legends Of The Shires"

Διάρκεια: 10:20

Threshold

Έστω κι από σπόντα, το ότι ένα δεκάλεπτο τραγούδι προκρίθηκε ως πρώτο single/δείγμα της νέας δουλειάς των Threshold, λέει πολλά. Κι αν στις πρώτες ακροάσεις μοιάζει με ένα ακόμα τυπικά καλό Threshold τραγούδι, με τις ακροάσεις σε εγκλωβίζει στις μελωδίες του, στο συναίσθημα που βγάζει, στο μεγάλο ρεφραίν του και στους τρομερούς στίχους του Richard West, που ουσιαστικά κλείνουν την ιστορία του άλμπουμ. Τρομερό και ουσιώδες κιθαριστικό παίξιμο από τον Karl Groom, εντυπωσιακή επιστροφή στην ενεργό δράση για τον Glynn Morgan και γενικά progressive metal υψηλής ποιότητας και αισθητικής.

Listen


3. Lunatic Soul - A Thousand Shards Of Heaven

Άλμπουμ: "Fractured"

Διάρκεια: 12:17

Lunatic Soul

Είναι τραγούδια σαν το "A Thousand Shards Of Heaven" που ξεχωρίζουν έναν πολύ καλό καλλιτέχνη/συνθέτη/ερμηνευτή από μια μουσική ιδιοφυία. Το "Fractured" είναι ένα μετά-τραυματικό άλμπουμ για τον Mariusz Duda και το ταλέντο που έχει να διοχετεύει τα συναισθήματά του μέσα από τη μουσική του απογειώνεται σε αυτό το 12λεπτο έπος. Η μελωδία της ακουστικής εισαγωγής είναι καθηλωτική, η ορχήστρα, το σαξόφωνο δένουν άψογα, οι χαρακτηριστικές μπασογραμμές είναι παρούσες και τα πάντα μοιάζουν τέλεια, σε ένα από τα καλύτερα τραγούδια που έχει συνθέσει ο μεγάλος αυτός Πολωνός μουσικός.

Listen


2. Pain Of Salvation - On A Tuesday

Άλμπουμ: "In The Passing Light Of Day"

Διάρκεια: 10:22

Pain Of Salvation

Το άλμπουμ που ανοίγει το "In The Passing Light Of Day" είναι ένα συγκλονηστικό δεκάλεπτο έπος, που έχει τα πάντα: ριφφάρα, μεγάλο ρεφραίν, περιπετειώδη δομή και στίχους ξυράφι που σε καθηλώνουν. Η αμεσότητα και ειλικρίνεια με την οποία ο Daniel απαξιώνει όλα όσα κάνουμε ως άνθρωποι για να ζήσουμε μια παραπάνω μέρα και να συνεχίσουμε να παίζουμε ένα φαινομενικά χαμένο παιχνίδι, προσωπικά με ταρακουνάνε κάθε φορά που ακούω το "On A Tuesday". Επίσης, οφείλουν να αποδοθούν εύσημα και στον Ragnar Zolberg για τη συνεισφορά του ("I lost my way"), που κάνει το τραγούδι ακόμα καλύτερο.

Listen


1. Need - Hegaiamas

Άλμπουμ: "Hegaiamas: A Song For Freedom"

Διάρκεια: 21:53

Need

Πιθανότατα, το τραγούδι της χρονιάς και ένα από τα καλύτερα τραγούδια που έχουν γραφτεί ποτέ από ελληνική μπάντα. Το "Hegaiamas" είναι ένας ύμνος στην ελευθερία, την οποία ο καθένας μας οφείλει να αναζητήσει μόνος του μέσα του. Αρπάζει τις μεγάλες ιδέες της Ασκητικής του Νίκου Καζαντζάκη, εμπνέεται από το φοκλόρ στο μεγάλο κεντρικό riff του, περνάει από τα μονοπάτια των Fates Warning και των Pink Floyd και επιστρατεύει χορωδία για την κλιμάκωση στο φινάλε του. Οι ιδέες, το παίξιμο, οι ερμηνείες, είναι όλα τόσο ιδεατά στημένα που σχεδόν τρομάζει η ιδέα ότι οι Need μπορεί να ξεπεράσουν κάποια στιγμή αυτή τη σύνθεση. Ακόμα και τα τελευταία τρία λεπτά της απαγγελίας λειτουργούν ιδανικά ως κλείσιμο του ταξιδιού που προσφέρει το "Hegaiamas".

Listen

  • SHARE
  • TWEET