Οι Guns επέστρεψαν...

Ας μιλήσουμε για κίνητρα, λεφτά και το αν έχει πεθάνει η rock μουσική

Από τον Χρήστο Καραδημήτρη, 04/04/2016 @ 11:49

Και εγένετο reunion των Guns N’ Roses, λοιπόν...

«Πόσο καλοί ήταν οι Guns N' Roses στο Troubadour;» με ρώτησε ένας καλός φίλος. «Πού να ξέρω;» ήταν η αυθόρμητη σκέψη μου. Τι συμπέρασμα να βγάλεις από τα λίγα αποσπάσματα που κυκλοφορούν στο youtube; Μετά είδα κόσμο να ενθουσιάζεται με το πόσο καλή, λέει, ήταν η φωνή του Axl και προσπαθούσα να βρω από πού προέκυψε το συμπέρασμα, χωρίς να τα καταφέρω.

Η όλη φιλολογία που έχει αναπτυχθεί, πάντως, αποτελεί μια υπενθύμιση πως η πλειονότητα του κόσμου προτιμάει να μιλήσει και να διαβάσει για κάτι πολύ γνωστό (και προφανές) κι ας μην υπάρχει ουσιαστικός λόγος. Αρκεί να υπάρχει άποψη.

Λογικό κι αναμενόμενο ως ένα βαθμό, αλλά με τι ασχολείται κυρίως ο κόσμος:

«Πόσα λεφτά τους έλειπαν και το κάνουν τώρα;»

«Ο Axl δούλεψε καθόλου πάνω στη φωνή του ή θα τα λέει το ίδιο χάλια;»

«Ο Slash το κάνει για να βγάλει τα λεφτά του διαζυγίου;»

«Μήπως δεν θα έπρεπε να γίνει το reunion χωρίς τον Izzy και τον Steven ή τον Matt;»

«Ποιος σοβαρός άνθρωπος ασχολείται με το reunion αυτών των τελειωμένων;»

«Μα πώς θα μπορέσουν κάτι μεσήλικες να αποδώσουν τη μουσική του "Appetite For Destruction" πειστικά, σχεδόν 30 χρόνια μετά;»

«Ο κόσμος ασχολείται τόσο γιατί δεν έχει βγει άλλη τόσο σπουδαία μπάντα από τότε;»

«Είχε πεθάνει η rock μουσική, αλλά θα την φέρουν πάλι στο προσκήνιο οι Guns N’ Roses;»

Επίσης, αντίστοιχες είναι οι απορίες γύρω από το μέλλον των AC/DC και την πιθανή συνεργασία με τον Axl Rose:

«Μήπως έπρεπε να το διαλύσουν οριστικά;»

«Ήταν ασεβής η στάση τους απέναντι στον Brian Johnson;»

«Μα τον Axl;»

«Τόσα λεφτά έχουν βγάλει, δεν μπορούν να μην συνεχίσουν;»

Γενικότερα, αν παρατηρήσει κανείς, η κουβέντα συνήθως πηγαίνει στην ηθικολογία. Να σπεύσουμε να καταδικάσουμε ή να βρούμε τη συνωμοσία, καθώς επίσης να κουτσομπολέψουμε και λίγο.

Αντιλαμβάνομαι ότι και αυτές οι μη προβληματισμένες κουβέντες και η «μανούρα» στα social media είναι ελκυστικές για τον πολύ κόσμο, αλλά πόσο να αναπαράγουμε θεωρητικές συζητήσεις για θέματα που δεν έχουν και τόσο νόημα τελικά και για τα οποία μόνο υποθέσεις μπορούμε να κάνουμε;

Ας αντιστρέψουμε μερικά από τα παραπάνω ερωτήματα:

Μας νοιάζει πραγματικά πόσα λεφτά θα πάρουν, γιατί τα θέλουν και πώς θα τα ξοδέψουν οι Guns N’ Roses ή οι AC/DC;

Είναι δυνατόν όλοι αυτοί που μιλάνε με τόση σιγουριά για τα κίνητρα των μουσικών, να έχουν ιδέα τι πραγματικά συμβαίνει;

Υπάρχει κάποιος που δεν θα προτιμούσε το αυθεντικό lineup ή κάποιος έχει επαφή με τη μουσική της μπάντας και δεν θεωρεί τον Izzy πολύ σημαντικό;

Περιμένει κανείς να είναι το ίδιο το συναίσθημα (ή και η απόδοση) τόσα χρόνια μετά;

Είναι γεγονός πως ελάχιστες μπάντες άγγιξαν όσα πέτυχαν (καλλιτεχνικά κι εμπορικά) οι GNR, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έχει πεθάνει η rock μουσική. Αυτό το ισχυρίζονται μόνο όσοι σταμάτησαν να ακούνε νέες δουλειές ή συνηθίζουν να κρίνουν με βάση περασμένα εμπορικά μεγέθη.

Και, φυσικά, είναι σε μεγάλο βαθμό νοσταλγική η φάση αυτού του reunion.

Ωραία. Και τι έγινε;

Αν αύριο μου δινόταν η ευκαιρία να τους δω επί σκηνής, θα ήμουν εκεί. Κι εννοείται ότι θα ήθελα σαν τρελός να ήμουν ένας από τους 250 του Troubadour. Κι αν έρθουν Ευρώπη και δεν έρθουν στη χώρα μας (λέμε τώρα) θα φροντίσω να πάω να τους δω.

Την ίδια στιγμή, δεν άλλαξε και τίποτα. Συγκλονιστικές νέες μουσικές περιμένω να ακούσω από αλλού. Από σπουδαίες σύγχρονες μπάντες θα κυκλοφορήσουν νέα άλμπουμ σύντομα (π.χ. Alter Bridge, Biffy Clyro κλπ), αλλά κι από μπάντες που ενδεχομένως δεν γνωρίζω καν ή δεν το περιμένω.

Τόσο δύσκολο είναι;

Αν δεν θες να χαρείς με το reunion των κάθε Guns N' Roses, θα βρεις όσους λόγους θες για να το καταδικάσεις. Κι αν χάσεις την όρεξή σου για νέες μουσικές, θα βρεις επιχειρήματα να ισχυριστείς ότι η rock μουσική πέθανε 25, 30 ή 40 χρόνια. Και στις δυο περιπτώσεις εσύ χάνεις πάντως...

  • SHARE
  • TWEET