Η άρση του εμπάργκο

Γιατί το ότι οι Disturbed έρχονται στη χώρα μας αποτελεί εξαιρετική είδηση

Από τον Χρήστο Καραδημήτρη, 19/11/2018 @ 11:58

Θα παραβλέψω τελείως το γεγονός ότι από τότε που ξεκίνησαν να εμφανίζονται και να κάνουν επιτυχία μπάντες στον λεγόμενο nu ή alternative metal χώρο, μεγάλο ποσοστό των οπαδών της metal μουσικής στη χώρα μας τις αντιμετώπιζε με χαρακτηρισμό με τον οποίο γνωστός οπαδός ομάδας αντιμετώπισε γνωστό μπασκετμπολίστα.

Ξέρω, ξέρω, άλλο πράγμα η μουσική, μην μπερδεύω ανόμοια πράγματα κλπ... Όπως είπα, θα το παραβλέψω, ακόμα κι ως ενδεχόμενο παράγοντα που έπαιξε ρόλο στο ότι όλη αυτή η μουσική γενιά δεν ακούμπησε ποτέ τη χώρα μας.

Έτσι κι αλλιώς, όπως αποδεικνύεται, αρκεί ένα τραγούδι - έστω και διασκευή - να γίνει για να αρθεί το εμπάργκο στην εισαγωγή μουσικών όπως αυτή των Disturbed. Αλλά, αυτό δεν μπορεί να αναιρέσει το γεγονός πως οι Disturbed ήταν και παραμένουν μεγαλύτεροι και πολύ σημαντικότεροι από τη διασκευή τους στο "The Sound Of Silence" των Simon & Garfunkel.

Disturbed

Για του λόγου το αληθές, η εν λόγω διασκευή περιλαμβάνεται στο εντυπωσιακό comeback που πραγματοποίησε η μπάντα, μετά από ένα σχεδόν πενταετές διάλειμμα το 2015, με το "Immortalized" να βρίσκει θέση στις καλύτερες κυκλοφορίες της χρονιάς, όπως τις ανέδειξε το site μας. Όμως, ήδη πιο πριν είχε ταράξει για τα καλά τα νερά της metal μουσικής, καθώς το αυτό ήταν το πέμπτο σερί άλμπουμ της που πήγαινε στο No1 των charts της Αμερικής. Μάλιστα, το μόνο άλμπουμ που δεν έφτασε στην κορυφή είναι το ντεμπούτο τους "The Sickness" το οποίο είναι το πρώτο σε πωλήσεις, με ένα νούμερο που ξεπερνάει τα πέντε εκατομμύρια.

Έτσι, το να πει κάποιος πως οι Disturbed υπήρξαν μια από τις πιο σημαντικές και επιτυχημένες μπάντες των '00s θα ήταν understatement. Ευκαιρίας δοθείσης, στο πρόσφατο αφιέρωμα για τη metal μουσική της εν λόγω δεκαετίας που δημοσιεύσαμε, με πολλή δυσκολία προκρίθηκε το "Indestructible" έναντι του "The Sickness" ή του "Ten Thousand Fists", καθώς η δισκογραφική τους παρουσία ήταν σταθερά σπουδαία και μιλάμε για 3-4 ισάξια σπουδαίες δουλειές μέσα σε λίγα χρόνια.

Disturbed

Τότε, γιατί θα πρέπει να φτάσουμε στο 2019 για να τους δούμε ζωντανά; Δεν μπορώ να είμαι σίγουρος. Ίσως να έχει να κάνει με το ότι όταν εμφανίζονταν στο προσκήνιο και γινόντουσαν γνωστές μπάντες σαν τους Disturbed και τους System Of A Down εμείς τείναμε να καλωσορίζουμε τους δεύτερους με μπουκάλια. Ίσως και όχι. Ή μπορεί να έχει να κάνει με το γεγονός ότι γενικά αργούμε να εκτιμήσουμε νέα συγκροτήματα/καλλιτέχνες (σε σημείο που μας προλαβαίνει ο θάνατος). Ίσως και όχι. Ή μπορεί να έχει να κάνει με το ότι περιμένουμε ως ότου υπάρξει ένα τραγούδι που θα κάνει το (ραδιοφωνικό) penetration στην αγορά μας. Ή όχι. Δεν ξέρω. Ειλικρινά. Ο καθένας μπορεί να έχει μια άποψη επί αυτού, αλλά δύσκολα θα συμφωνήσουμε σε ένα συμπέρασμα.

Αυτό, όμως, που ξέρω είναι ότι με χαροποίησε πολύ η είδηση ότι οι Disturbed του 2019 θα εμφανιστούν στη χώρα μας. Διότι, είχα την ευκαιρία να τους παρακολουθήσω δυο φορές, κι αν η πρώτη ήταν σε μια από τις τελευταίες εμφανίσεις τους πριν μπουν στον πάγο και ήταν κάπως τζούφια, η δεύτερη πριν λίγα χρόνια ήταν επιβλητική και εντυπωσιακή όσο λίγες, με το λαρύγγι του David Draiman να είναι από αυτά που καθηλώνουν. Και, προφανώς, γιατί είναι μια από τις καλύτερες μπάντες στη metal μουσική την τελευταία 20ετία, με πάρα πολλά εξαιρετικά τραγούδια στη φαρέτρα της. Και γιατί τους προλαβαίνουμε όσο ακόμα είναι ακμαίοι και δεν παίζουν για την «κληρονομιά» τους.

Disturbed

Ίσως κάποιοι να απορούν με το ότι τοποθετώ στην ίδια κατηγορία τους Disturbed με τους System Of A Down, αλλά στην πραγματικότητα ανήκουν ακριβώς στην ίδια κατηγορία, ανεξάρτητα του προσωπικού γούστου του καθενός. Ανήλθαν την ίδια εποχή, απευθύνθηκαν στο ίδιο κοινό και έκαναν ανάλογη επιτυχία και μαζί με τους Slipknot, τους Avenged Sevenfold (αλλά και τους Tool, τους Opeth και τους Mastodon και λίγους ακόμα από άλλο μετερίζι) ηγήθηκαν της metal μουσικής από το 2000 κι έπειτα και τη βοήθησαν και να πάει ένα βήμα μπροστά και να μείνει ζωντανή στο πιο mainstream κομμάτι της.

Ίσως η πρώτη εμφάνιση των Disturbed να αποτελέσει το εφαλτήριο για να «αρθεί το εμπάργκο» γενικότερα, για συναφή ονόματα. So, bring on the sickness. Το έχουμε ανάγκη.

  • SHARE
  • TWEET