Περί μουσικής δημοσιογραφίας

Δεν είναι τόσο απλό όσο φαίνεται

Από τον Χρήστο Καραδημήτρη, 11/05/2015 @ 11:31
Ξέρω πως με το σημερινό άρθρο αρκετοί θα προσπαθήσουν να αναστρέψουν τα επιχειρήματά και τα παραδείγματα που θα παραθέσω, προς την δική μας κατεύθυνση. Δεν με ενδιαφέρει, διότι κανένα από τα λάθη μας δεν έχει προκύψει από αδιαφορία, αντιεπαγγελματική συμπεριφορά ή σκοπιμότητα και καθαρός ουρανός, αστραπές δεν φοβάται.

Ταυτόχρονα, αντιλαμβάνομαι ότι πολλοί θα μιλήσουν για unfair κίνηση, προς τον ανταγωνισμό, αλλά και πάλι δεν βλέπω τίποτα τέτοιο. Δεν ξέρω αν και ποιος μπορεί να θιχτεί (αμφιβάλλω πολύ βέβαια), πάντως σε καμία περίπτωση είναι ο σκοπός του άρθρου, ενώ πολλά από τα θέματα που θα παραθέσω παρακάτω συναντώνται γενικότερα στη δημοσιογραφία.

Η αφορμή μου δίνεται από την (εκ νέου) αναπαραγωγή μιας ψευδούς είδησης, την οποία αρχικά δημοσίευσε ένα ξένο site ανάλογο του ελληνικού «Κουλουριού» (περί Sex Pistols και Σοβιετικής Ένωσης - έλεος). Το ίδιο σκηνικό έχει επαναληφθεί στο παρελθόν -δεν θα ξεχάσω το «αποκλειστικό νέο» ότι ελληνική μπάντα θα περιοδεύσει με τους Metallica- και πραγματικά απορώ για το πόσο σοβαρά προσεγγίζουν κάποιοι την δουλειά της «μουσικής δημοσιογραφίας». Να με συγχωρείτε, αλλά υποθέτω καθόλου και το «δεν είμαστε επαγγελματίες» δεν μου κάνει ως δικαιολογία...

Επίσης, δεν σας κρύβω ότι εδώ και καιρό, ένα εσωτερικό αστείο του site μας είναι να κοιτάμε τα νέα που γράφει συγκεκριμένη «νεογράφος» άλλου μέσου, η οποία στην καλύτερη των περιπτώσεων αλλάζει λίγα λόγια για να αποφύγει το ακριβές copy / paste, αλλά συνήθως δεν κάνει ούτε αυτό. Εκεί όμως, είναι πιο «επαγγελματικά» τα πράγματα και το αστείο παύει να βγάζει γέλιο από ένα σημείο και μετά και είναι μάλλον θλιβερά επαναλαμβανόμενο.

Τέλος, πριν λίγο καιρό «αποκλειστήκαμε» από το να καλύψουμε μια συναυλία γιατί ο δημοσιογράφος που «έκανε τα κουμάντα» θεώρησε πως δεν βοηθήσαμε ιδιαίτερα στην προώθησή της και πως δεν μας χρειάζεται γιατί έχει το δικό του μέσο! Μερικούς μήνες πιο πριν βέβαια είχαμε κάνει συνέντευξη και σχετικό αφιέρωμα, αλλά δεν βαριέσαι... αν δεν τυπωθεί το κείμενο ποιος δίνει σημασία, ε; Αυτά κι αν είναι αστειότητες.

Δεν θα παραθέσω περισσότερα παραδείγματα, αλλά  σε συνέχεια των όσων έγραψε ο Αντώνης την προηγούμενη Πέμπτη, σας διαβεβαιώνω πως ό,τι παίρνετε από το site αυτό είναι ειλικρινές και γίνεται με τέτοιο τρόπο, ώστε να σέβεται τον αναγνώστη.

Προσέχουμε την ορθογραφία,  το συντακτικό και την ομοιόμορφη εικόνα των κειμένων μας, ελέγχουμε τις πηγές των νέων μας και αξιολογούμε τους συνεργάτες μας με βάση ανάλογα ποιοτικά στοιχεία.

Επενδύουμε σε υποδομές και τεχνολογίες που καθιστούν το site γρήγορο στην πλοήγηση και εύκολο στην αναζήτηση, σε βαθμό που μεγάλα site του εξωτερικού (με σαφέστατα πολύ περισσότερους πόρους) δεν διαθέτουν.

Κανένας μας δεν έχει κάποια κρυφή ιδιότητα στο χώρο της μουσικής, που να καθορίζει πράγματα ή να προσπαθεί να επηρεάσει την κρίση των αναγνωστών του.

Έτσι, τα (αναπόφευκτα) λάθη που θα γίνουν δεν είναι επαναλαμβανόμενα, κάτι που θα υποδείκνυε ότι δεν σεβόμαστε τους αναγνώστες μας, ούτε κρύβουν σκοπιμότητες.

Όλα αυτά -που για εμάς είναι αδιαπραγμάτευτα- μοιάζουν προφανή, αλλά δεν είναι. Ειδικά όταν ο καθένας μπορεί να ανοίξει ένα «site» σε μια μέρα (και να το κλείσει την επόμενη) ή όταν κάποιος κρύβεται πίσω από τα «20 και πλέον χρόνια που έχει στο χώρο», με ύφος και λογικές που θυμίζουν συμπεριφορά «παλιού στον στρατό». Δεν μπορούμε να συνταχθούμε ούτε με τη μια πλευρά, ούτε με την άλλη.

Για εμένα, όμως, το θέμα είναι τι κάνει ο απλός αναγνώστης. Πόσο έχει την όρεξη και την ικανότητα να κρίνει αυτούς που διαβάζει και το τι του πασάρουν; Σας διαβεβαιώνω, λοιπόν, ότι σε αυτό το άρθρο γράφω ως αναγνώστης μουσικού Τύπου, που πάντα ήμουν και παραμένω και ο μόνος λόγος που αποφάσισα να τα γράψω γιατί με θλίβουν και με εκνευρίζουν ως αναγνώστη, αλλά κυρίως γιατί με θλίβει και με εκνευρίζει ακόμα περισσότερο το γεγονός πως δεν αντιδράει κανείς, βλέποντας όλα αυτά να συμβαίνουν ξανά και ξανά. Με στεναχωρεί που σχεδόν κανείς δεν απαιτεί καλύτερη μουσική δημοσιογραφία από αυτή που έχει. Κι από εμάς κι από όλους.
  • SHARE
  • TWEET